Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Polon 20:29, 15 sie 2023

Ania, kompost brałam w pszok koło Dlugiej przy okazji odwożenia tam innych odpadów. Trzeba mieć swoje worki, pan pokazuje kontener i ładujesz łopatą do wora (a najlepiej kilku) ile dasz radę. Może nie jest najwyższej jakości i na rabaty warzywne na pewni bym go nie dała, ale pod kwiatki i krzaczki spoko daje radę
Magara 23:17, 15 sie 2023

anuska2507 napisał(a)

Szadółki podobno mają jakiś certyfikat, że ich kompost nadaje się pod uprawę warzyw. Mówiła o tym KB; kiedyś też słuchałam o tym na YouTube, chyba na "Naturalnie o ogrodach".

Mają certyfikat, sprawdzałam, ale ja i tak niewierny Tomasz Miejski kompost na rabatach ozdobnych jak najbardziej mi się sprawdza, ale do warzywnika czy foliaka - jednak nie ryzykuję
Szadółki też podrożały, ale przy kwocie 30 zł za tonę to nie są wielkie pieniądze Za każdym pobytem w 3citi staram się pakować w worki ile się da, średnio 160-200 kg wychodzi. Mało, ale nie mam wyjścia. Transport do mnie do obecnie kwota rzędu 700-800 zł, więcej za transport niż za kompost To wożę woreczkami
anuska2507 09:25, 16 sie 2023

Polon napisał(a)
Ania, kompost brałam w pszok koło Dlugiej przy okazji odwożenia tam innych odpadów. Trzeba mieć swoje worki, pan pokazuje kontener i ładujesz łopatą do wora (a najlepiej kilku) ile dasz radę. Może nie jest najwyższej jakości i na rabaty warzywne na pewni bym go nie dała, ale pod kwiatki i krzaczki spoko daje radę

Czytałam kiedyś o tym, że można dostać kompost za odpady, ale wydawało mi się, że to dotyczy mieszkańców Wrocławia. Czy się mylę?
Sama kompostownia jest na Janowickiej (okolice Leśnicy).
anuska2507 09:28, 16 sie 2023

Magara napisał(a)

Mają certyfikat, sprawdzałam, ale ja i tak niewierny Tomasz Miejski kompost na rabatach ozdobnych jak najbardziej mi się sprawdza, ale do warzywnika czy foliaka - jednak nie ryzykuję
Szadółki też podrożały, ale przy kwocie 30 zł za tonę to nie są wielkie pieniądze Za każdym pobytem w 3citi staram się pakować w worki ile się da, średnio 160-200 kg wychodzi. Mało, ale nie mam wyjścia. Transport do mnie do obecnie kwota rzędu 700-800 zł, więcej za transport niż za kompost To wożę woreczkami

Jak masz po drodze i miejsce w samochodzie, to nie jest najgorsze wyjście
We Wro kompost jest po 90 za tonę :/
anuska2507 15:22, 16 sie 2023

Cyknięte u moich rodziców

Czy to może być Silver Dollar? Kupiona rok temu w biedrze.

Wielopniowy lilak - komuś obiecałam, że pokażę jak wygląda w sezonie. Mamcia niestety nie przyłożyła się do podlewania i prawie uśmierciła posadzone przeze mnie ID:

Siewka niebieskiej ketmii:

Corocznie kwitnące ogrodówki:
Polon 18:16, 16 sie 2023

anuska2507 napisał(a)

Czytałam kiedyś o tym, że można dostać kompost za odpady, ale wydawało mi się, że to dotyczy mieszkańców Wrocławia. Czy się mylę?
Sama kompostownia jest na Janowickiej (okolice Leśnicy).

Tak, dla Wro
anuska2507 09:51, 17 sie 2023

Szkoda, chociaż teraz i tak nie jeżdżę w tamte strony

Wczoraj wieczorem przez ponad godzinę podlewałam, a w nocy była burza z ulewą
Agatorek 10:15, 17 sie 2023

U nas ledwo co pokropiło …
An_na 10:52, 17 sie 2023

A u mnie i w Gdańsku leje
anuska2507 12:47, 17 sie 2023

No nie ma sprawiedliwości w kwestii deszczu...