Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 15:57, 25 lut 2024

Polon napisał(a)
Ania, nożyce na razie testował mój mąż i to tylko te “widelce” (nie “piła”), więc mogę jedynie powiedzieć, że poszło mu błyskawicznie i nie narzekał. Ale wycinał na razie tylko delikatniejsze trawy, choć i te w zeszłym roku cięłam 5 razy dłużej. W tym tygodniu wyjeżdżam, więc kolejne cięcie za tydzień, dwa i będą to miskanty, więc trochę bardziej wymagające, wówczas będę mogła powiedzieć więcej. Pomyślałam też, że może mogłabyś/chciałabyś przyjechać i sama spróbować, żeby faktycznie ocenić, czy widzisz różnicę. Zapraszam serdecznie.

Jeśli pogoda i czas dopisze to może skorzystam z zaproszenia.
Sama też chętnie zaproszę Cię do siebie
anuska2507 16:05, 25 lut 2024

Dzięki za wymianę doświadczeń odnośnie dołowania roślin.
Wcześniej zazwyczaj zakopywałam doniczkę w ziemi i na tym koniec. Gdy miałam dużo stipy do przechowania, to dołowałam na zmianę doniczkę i wykopaną roślinę bez doniczki. Trawom taki sposób nie szkodził. W przypadku róż na pewno będę musiała douczyć się, jak z nimi postępować itd.
Polon 17:04, 25 lut 2024

Super , co do szczegółów, to odezwę się po powrocie
Anda 19:14, 25 lut 2024

Zostaw je przez lato w doniczkach i sadź jesienią. Teraz je wykop i sprawdź czy nie mają za mokro w korzeniach.
Gdyby miały przyjść przymrozki to schowaj je do garażu albo szopki.
Jakby co to pytaj Trzymam kciuki, aby wszystkie odbiły
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 10:09, 26 lut 2024

Dzięki Ewa za rady. Teraz ma być u nas dość ciepło, to dzisiaj je przytnę i będę mieć na oku na wypadek przymrozków
anuska2507 20:03, 27 lut 2024

Przycięłam te biedne róże. Następnym razem zrobię zdjęcie, bo dzisiaj już było za ciemno.

W weekend "nastawiłam" paprykę z lydla do podkiełkowania.
Gruszka_na_w... 20:16, 27 lut 2024

Szybko wypuściła kiełki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anuska2507 08:48, 28 lut 2024

Haniu, to niestety fotograficzna zmyłka Nasiona mają kształt, jakby już miały kiełki, ale te jeszcze się nie pokazały. Liczę, że niedługo się pojawią.

W najbliższych dniach planuję też inne wysiewy: porów i szpinaku na rozsady.
Anda 08:50, 28 lut 2024

Trzymam kciuki za róże. Pamiętaj, aby je nawieźć. W donicy są zdane na Twoją łaskę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 08:55, 28 lut 2024

Co byś poleciła do nawożenia? Florovit do kwitnących będzie dobry? Czy lepiej podsypać im obornika?