Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Patrycja_KG_Lu 07:51, 11 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Wrzosowisko wymiata. Wyszło cudnie♥️
Pomidory super. Zazdroszczę obfitości zbiorów. Moje w donicach nie dojrzewają bo słońca nie ma. Choć o dziwo jeszcze zarazy nie mają.

Potas pomaga w dojrzewaniu i wybarwianiu się poprawnym. Dawałaś?
anuska2507 17:41, 11 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ładny wynik dla Kosovo. Ja wczoraj dla Klary miałam 730 gram i to z prawidłowego kwiatu, niestaśmionego. O dziwo mam małe Aussie w tym roku, a niby one takie giganty miały być.

Pewnie wiele czynników ma wpływ na wielkość owocu.
Ja zawsze kojarzyłam bawole serca jako nadmiernie duże, pewnie staśmione. A w tym roku wyszły u mnie kształtne, nieprzerośnięte.
anuska2507 17:54, 11 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Wrzosowisko wymiata. Wyszło cudnie♥️
Pomidory super. Zazdroszczę obfitości zbiorów. Moje w donicach nie dojrzewają bo słońca nie ma. Choć o dziwo jeszcze zarazy nie mają.

Wrzosowisko dziękuje większość wrzosów przezimowała, rozchodniki wyhodowane z jednej sadzonki tez już się rozrosły
Co do pomidorów Patrycja pewnie dobrze radzi. Te w donicach są bardziej narażone na niedobory.
Ja u siebie też ze 2 razy podlewałam nawozem do pomidorów, bo było widać braki i rzeczywiście zaczęły równiej dojrzewać.
anuska2507 18:01, 11 wrz 2025

ajka napisał(a)
Ja nie przycinałam supertuni, ładnie wyglądają (w większości, trzy wyschły bez podlewania )

Pomidorki piękne i w jakiej ilości. Podobają mi się Costoluto Fiorentino, takie czerwoniutkie U mnie pomidorów w tym roku mało.

U mnie najładniej wyglądają te, które sama ukorzeniłam, ale one rosną w większej donicy po 2 lub 3 szt.
Mnie też podobają się Costoluto, chociaż co do smaku to nie mogę się zdecydować w tym roku
Niestety pogoda nie sprzyjała pomidorom. Moje gruntowe w większości padły.
Agatorek 20:31, 11 wrz 2025

Wrzosowisko przepiękne ❤️

Ja nie wiem jeszcze co z supertuniami w przyszłym roku. Bo u mnie jest wynik 1:1. Rok temu były super, w tym roku kiepsko. Czyli brakuje mi jednego wyniku do podjęcia decyzji
Judith 20:04, 12 wrz 2025

anuska2507 napisał(a)
Jakie macie doświadczenia z przycinaniem supertunii w sezonie? Żałuję, że nie przycięłam swoich od razu po zakupie. Może teraz byłyby bardziej zwarte. Ciąć?

Ania, ja swoich nigdy nie przycinałam. Przepięknie rosną i kwitną te, które mają bardzo dużą donice i dużo słońca.
A podobnie do Twojej wygląda jedna, która jest w małej doniczce i ma mało słońca. Jednak inna, która ma mało słońca, a jest w dużej doniczce - rośnie całkiem nieźle. Niedawno wrzuciłam u siebie zdjęcia.
Mój wniosek: nie tylko słońce jest ważne, ale także wielkość doniczki.
Polon 21:17, 12 wrz 2025

W końcu dotarłam do Ciebie

Wrzosowisko pięknie zarosło, kolejna rabata do podziwiania, świetna kompozycja.

Pomidory - no zazdro wielkie, bardzo ładne i spora różnorodność. Z moich jedynie betaluxy zdążyły dojrzeć, reszta poległa, poza pojedynczymi owocami i philovitą.

W przyszłym roku postaram się wysiać więcej wczesnych odmian, więc jeśli masz jakieś pomysły na odmiany, to chętnie skorzystam
anuska2507 11:27, 13 wrz 2025

U mnie najszybciej chyba dojrzewały bawole serca, Or Pera d'Abruzzo i takie drobne, w typie krakowski. Nie znam wszystkich odmian, bo zbierałam nasiona z pomidorów, których sadzonki dostałam. Jak chcesz to się podzielę nasionami
Polon 12:01, 13 wrz 2025

anuska2507 napisał(a)
U mnie najszybciej chyba dojrzewały bawole serca, Or Pera d'Abruzzo i takie drobne, w typie krakowski. Nie znam wszystkich odmian, bo zbierałam nasiona z pomidorów, których sadzonki dostałam. Jak chcesz to się podzielę nasionami

Jak wczesne, to chcę

Dzięki temu, że miałam betaluxy, już w lipcu miałam pomidory u to na tyle dużo, że jeszcze rodzina dostała. Wtedy jeszcze nic nie zapowiadało zarazy, więc rozdawałam bez opamiętania