Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Margerytka40 14:39, 10 sty 2023

A chcesz trawiasto czy inaczej? Masz go w słońcu , w półcieniu?
ajka 15:13, 10 sty 2023

Wow, to u ciebie już faktycznie wiosna Ja się nie przyglądałam jeszcze tak dokładnie. Widziałam tylko wyłażące chwasty.

U mnie pod dereniem kousa są żurawki, no, ale póki co połączenie to się nie sprawdza, bo je wypaliło
anuska2507 16:34, 10 sty 2023

Jeszcze nie mam tego derenia, ale jest na niego plan. Będzie w słońcu, cień tylko popołudniu.
Pokazywałam to miejsce tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9767-wymarzylam-sobie-wrzosowisko?page=75 , gdzie góra chwastów
Myślę o czymś trawiasto-bylinowym, niewymagającym, bo mam słabą, piaszczystą, ziemię. Obok rośnie już Pissardii, hortensje bukietowe, miskant "gracek", rozchodniki.
anuska2507 17:09, 10 sty 2023

Aniu, ja też wcześniej się nie przyglądałam, ale wszyscy pisali o wychodzących tulipanach i krokusach, to poszłam sprawdzić chwastów też mam mnóstwo w przedogródku, powinnam brać się już za pielenie.
Żurawki też może mi tam przypalić, bo byłyby w południowym słońcu. To chyba zbyt słoneczne miejsce dla nich.
olciamanolcia 17:15, 10 sty 2023

Żurawki mogą rosnąć w słońcu . Najlepiej w słonecznych promieniach czują się te ciemniejsze odmiany. Mam ciemne - prawie czarne w rabacie brzozowej ale zanim tam trafiły rosły w rabacie z Hakuro gdzie słońce mam non stop i świetnie sobie radziły .
olciamanolcia 17:19, 10 sty 2023

U mnie zielone odrosty dostała werbena patagońska , wzeszło kilka czochów , no ii oczywiście rozchodniki mają pełno kapustek. Tulipanów nie widać - ani jednej sztuki
anuska2507 17:29, 10 sty 2023

To ciemniejsze odmiany żurawek do rozważenia
Moja werbena też już ma zielone odrosty.
olciamanolcia 17:43, 10 sty 2023

Dereń w tym miejscu co chwastowisko ładnie by pasował, ja bym tę rabatę uzupełniła hamelnami -dla mnie niezawodne i pasują do krzewów. Ale świdośliwa zamiast derenia też ładnie by się tam prezentowała. Może jeszcze stipe dorzucić do tych rozplenic...
anuska2507 18:34, 10 sty 2023

W miejscu chwastowiska będę trzymać się derenia. Dalej, w stronę domu, już chyba nie zmieszczę żadnych drzew czy dużych krzewów. Świdośliwa fajna, jeszcze rajska jabłonka mi się podoba, ale myślę, że kiedyś wcisnę chociaż jedną z nich na rabacie na przeciwko derenia, czyli przed choinami kanadyjskimi.
Rozplenice ciekawe, mam w przechowalniku kilka sztuk jakiejś niedużej odmiany. Stipę też mam, ale nie wiem, czy obie trawy nie zgrzytałyby mi na jednej rabacie.
Margerytka40 19:22, 10 sty 2023

Też pomyślałam o rozplenicach. Ewentualnie sesleria. Szybciej rusza i przebarwiający się dereń by do niej pasował.