Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

olciamanolcia 22:12, 10 gru 2022

Wielka ta rabata . Z moich obliczeń patrząc na panele to ma jakieś 5 m szerokości Dołączam się do pytania Lidki- co tam będzie rosło ?
anuska2507 22:25, 10 gru 2022

Helen, zaszalałam i jeszcze wciągnęłam w to szaleństwo męża
anuska2507 22:34, 10 gru 2022

Dorii napisał(a)

Nie wiem czy już ci to ktoś rozszyfrował ale to chyba hiacynt kalifornijski.
A grudniowe prace ziemne podziwiam u mnie od wczoraj -6 stopni.

Dzięki, przyjrzę się w przyszłym roku, czy to to, jeśli wyjdzie z ziemi. Mi wydawało się, że to agapant, ale on rośnie z kłączy i chyba nie zimuje.
U mnie w dzień nie było mrozu, dopiero wieczorem -1. A i tych prac ziemnych nie było aż tak dużo: ja zrobiłam obrys półksiężycem, mąż pojeździł glebogryzarką i już
anuska2507 22:43, 10 gru 2022

Lidka, Justyna tam będzie rosło wszelkie dobro, które zgromadziłam w donicach od strony domku dla dzieci, czyli tych drewnianych schodków, będzie żywopłot z cisa Hilli. A przed nim oczar Arnold Promise, wielopniowa brzoza Doorenbos (choć mam wątpliwości czy to ta odmiana). Stipa albo rozplenice nn (raczej wybór padnie na stipę). Dokupię jeszcze derenie o czerwonych gałązkach.
anuska2507 22:49, 10 gru 2022

olciamanolcia napisał(a)
Wielka ta rabata . Z moich obliczeń patrząc na panele to ma jakieś 5 m szerokości

Jakbyś miała miarkę w oku
I z 8 metrów długości.
Dorii 23:00, 10 gru 2022

anuska2507 napisał(a)

Dzięki, przyjrzę się w przyszłym roku, czy to to, jeśli wyjdzie z ziemi. Mi wydawało się, że to agapant, ale on rośnie z kłączy i chyba nie zimuje.
U mnie w dzień nie było mrozu, dopiero wieczorem -1. A i tych prac ziemnych nie było aż tak dużo: ja zrobiłam obrys półksiężycem, mąż pojeździł glebogryzarką i już

No tak, jak gleba lekka to to tylko tyle. Na mojej glinie trzeba najpierw przekopać, dopiero potem mogę wejść z glebogryzarką. I to też wilgotność gleby musi być odpowiednia.
Agatorek 14:55, 12 gru 2022

anuska2507 napisał(a)
Chyba jednak już jestem zdrowa i na ogrodniczym głodzie wyznaczyłam nową rabatę i przekonałam męża, by przed schowaniem na zimę glebogryzarki zerwał mi darń. Ciąg dalszy wiosną

To jest rabacisko, a nie rabata .

Będzie, będzie się działo
anuska2507 19:38, 12 gru 2022

Dorii napisał(a)

No tak, jak gleba lekka to to tylko tyle. Na mojej glinie trzeba najpierw przekopać, dopiero potem mogę wejść z glebogryzarką. I to też wilgotność gleby musi być odpowiednia.

U mnie nie ma takich problemów. Ale glebogryzarką jest przejechane raczej po wierzchu, żeby tylko zerwać darń. A wiosną będę poprawiać, bo pod spodem jest zbita warstwa z kamieniami.
anuska2507 19:44, 12 gru 2022

Agatorek napisał(a)

To jest rabacisko, a nie rabata .

Będzie, będzie się działo

Hehe, no będzie to ma być rabacisko bliźniacze/lustrzane do tego z klonem Drummondi i dębem Green Pillar - pod względem kształtu, ale też powtórzę kilka nasadzeń, np. cisowy żywopłot czy hakone na skraju rabaty.
ajka 21:24, 12 gru 2022

anuska2507 napisał(a)
Wiśnie umbraculifera i miskanty Fernen Osten też się przebarwiły

O proszę, jakie ładne miskanty czerwone.
I jak super podziałałaś! Podziwiam, w grudniu? Nikt by mnie wołami nie zaciągnął do roboty A u ciebie dziś popadało? Chyba tak nie? Bo u mnie biało.