Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród zacząć czas.

Ogród zacząć czas.

ajka 20:21, 11 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Mi sie plan pidoba Twój słowny. Tylko jaki bodziszek? Bo one sie rozłążą i formy nie trzymają. Mam 3 i tylko rozanne rośnie w kępie ale szeroko na 1.5 m.

Bodziszki się rozłażą? Mam kilka (Rosanne, kantabryjski Karmina, czerwony Max Frei, krwisty Album, kantabryjski Biokovo, Rosemoor) i żaden się nie rozłazi, Max Frei tylko się rozsiewa na potęgę, ale go uwielbiam
Marcin89 23:59, 11 cze 2025

Marta, nie zapomniałem, tylko średnio mam z czasem Postanowiłem wrzucić wersję z rana, narysowałem sobie "na brudno" bez konkretnych wymiarów. Nie wiedziałem też jaki to cis, czy kolumnowy, czy bardziej szeroki

I tak sobie wymyśliłem dwie ścianki formowane z cisa, ale raczej niezbyt wysokie. Ta z przodu mogła by być niższa nawet. Mi osobiście nie leży wersją GPT z żywopłotami po bokach.

Do tego z tyłu 3 duże rozplenice, kilka sztuk jeżówek/szałwii/rdestu przed lewym żywoplotem. Przed prawym zaś 2 rzędy małej byliny kwitnącej (szałwia, kocimiętka, czy może wspomniany bodziszek). No i z lewej trawy typu sesleria jesienna lub turzyca Rauraif. Pod drzewem 3 krzewy iglaste (thuja, sosna) albo liściaste (tawuła brzozolistna, tawuła japońska). Kompozycyjnie mi to nie do końca leży jeszcze, ale wrzucam żeby był punkt wyjściowy

Edit:
Oczywiście z tyłu hortensje zostają, ale obawiam się, że nie 3 sztuki tylko więcej. Tak teraz patrzę i wszystko jest w liniach, a zatem te 3 krzewy pod drzewem mi się gryzą do całości. Jutro się poprzesuwa
LIDKA 06:52, 12 cze 2025

ajka napisał(a)

Bodziszki się rozłażą? Mam kilka (Rosanne, kantabryjski Karmina, czerwony Max Frei, krwisty Album, kantabryjski Biokovo, Rosemoor) i żaden się nie rozłazi, Max Frei tylko się rozsiewa na potęgę, ale go uwielbiam

Po prostu nie trzymają sie w kępie.
Rozrastają sie kłączami we wszystkie strony i wiele odmian służy jako zadarniacze. Ula z ożankowego ogrodu ma ich duuuuużo.

LIDKA 06:55, 12 cze 2025

Marcin89 napisał(a)
Marta, nie zapomniałem, tylko średnio mam z czasem Postanowiłem wrzucić wersję z rana, narysowałem sobie "na brudno" bez konkretnych wymiarów. Nie wiedziałem też jaki to cis, czy kolumnowy, czy bardziej szeroki

I tak sobie wymyśliłem dwie ścianki formowane z cisa, ale raczej niezbyt wysokie. Ta z przodu mogła by być niższa nawet. Mi osobiście nie leży wersją GPT z żywopłotami po bokach.

Do tego z tyłu 3 duże rozplenice, kilka sztuk jeżówek/szałwii/rdestu przed lewym żywoplotem. Przed prawym zaś 2 rzędy małej byliny kwitnącej (szałwia, kocimiętka, czy może wspomniany bodziszek). No i z lewej trawy typu sesleria jesienna lub turzyca Rauraif. Pod drzewem 3 krzewy iglaste (thuja, sosna) albo liściaste (tawuła brzozolistna, tawuła japońska). Kompozycyjnie mi to nie do końca leży jeszcze, ale wrzucam żeby był punkt wyjściowy

Edit:
Oczywiście z tyłu hortensje zostają, ale obawiam się, że nie 3 sztuki tylko więcej. Tak teraz patrzę i wszystko jest w liniach, a zatem te 3 krzewy pod drzewem mi się gryzą do całości. Jutro się poprzesuwa

Masz talent Marcin. Idź w tym kierunku. ❤️
LIDKA 06:58, 12 cze 2025

Marta a nie myślałaś pidkrzesać tych grabów? Czy one coś osłaniają?

Zrób jakiś porządny fotograficzny spacer od bramy bo nie wuem jaki jest uklad działki. A lubie wiedziec gdzie co jest.
MartaCho 07:53, 12 cze 2025

Marcin89 napisał(a)

Edit:

Marcin, bardzo, bardzo, baaardzo Ci dziękuję! Że masz po pracy jeszcze siłę i czas i jak widzę, że o 23:59 wysłałeś post, to w ogóle się wzruszam ogromnie! Naprawdę!

Bardzo mi się podoba Twój plan! Te ścianki z cisa- świetny pomysł, a nie jakieś takie dwa rządki po bokach! No cudo!
Hortensji jest już 6 sztuk tam w tle, więc będzie jak na obrazku.
Faktycznie i praktycznie to nie wiem tylko, czy na te krzewy iglaste wokół pnia starczy mi tam miejsca. Może bez nich też będzie w porządku? Zimozielone akcenty będą cisowe.

Super ten projekt jest! Wspominałam już?

Teraz co by tu wybrać? Szałwie wysokie plus szałwie niskie, czy może jednak bodziszki zamiast szałwii niskich?
MartaCho 07:57, 12 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Marta a nie myślałaś pidkrzesać tych grabów? Czy one coś osłaniają?

Zrób jakiś porządny fotograficzny spacer od bramy bo nie wuem jaki jest uklad działki. A lubie wiedziec gdzie co jest.

O podkrzesaniu wspomina już sam mój mężaty, bo mu w koszeniu trawy dolne gałęzie przeszkadzają, więc tak, tak zrobimy. Żywopłot czeka na cięcie, więc może przy okazji te gałęzie też ciachniemy.
Ja bym je z chęcią odchudziła, ale mają zaletę teraz, że nas od ulicy zasłaniają.

Zrobię ten spacer, tylko dziś biurowo znowu niestety działam, więc albo wieczorkiem, albo w weekend.
olciamanolcia 07:59, 12 cze 2025

Daj szałwię one bardziej ścisłe są - bodziszek Ci się rozejdzie po tej rabacie

A może same szałwię różowe albo same fioletowe? Ja mam przy piwoniach trzy odmiany różowych plus różowy przetacznik który lada moment zakwitnie
Wiaan 08:05, 12 cze 2025

Szałwię daj, ona będzie z daleka aż świecić jak się rozrośnie.

Super projekt, gdybym miała miejsce na mojej rabacie to tak bym posadziła, w moim guście
LIDKA 08:05, 12 cze 2025

Przetacznik też fajny
Mam ten różowy z serii. First piereszy sezon i za rok to będzie sztos.
A niebieski ulster dwarf to kwitnie całe lato, kępa gęsta i całkiem bezproblemowy.
Szałwie też super. Wdzystkie.