Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Od ogrodu do łąki i stawu 01:18, 16 sty 2014

Do góry
Chciałam wrzucić jakieś zimowe zdjęcia, ale trafiłam na archiwalne fotki z łąki i stawu i postanowiłam zapomnieć o zimie za oknem

A zatem, jeśli ktoś ma ochotę, to zapraszam na moje ulubione Przed i Po (choć tu będzie więcej etapów)

Niestety nie mamy zdjęcia z czasów kiedy stawu nie było. (łatwo sobie to jednak wyobrazić

2007 "Szczere pole" w tle staw (zdjęcia wykonane przez tatę, bo mi nie w głowie był jeszcze ogród

2007 'Skoszone pole" w tle staw równiez

2009 "Zasiane pole" żeby chwasty nie rosły

2010-2011 Brak dokumentacji - początki sadzenia roślin, praca w pocie czoła

2012 Skalniak się robi, staw powiększany - nie jest jeszcze zbyt pięknie

2013 Pełnia lata i z dumą można wrzucić zdjęcie na Ogrodowisko

KONIEC
Ogród cioci 19:15, 15 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
to jest sadzawka Nie wcisnę raczej
Po prawej stronie pompy jest szambo na którym jest skalniak.

No a ta trawka przed roślinkami ? dużo jej ?, może gdzieś tam jako soliter. ?
Ogród cioci 19:09, 15 sty 2014

Do góry
to jest sadzawka Nie wcisnę raczej
Po prawej stronie pompy jest szambo na którym jest skalniak.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:14, 15 sty 2014

Do góry
Hosty nr 4 to są na dobrą sprawę dwie kępy obok siebie.. (no i nr 1 też tam jest.. )

W kółku (wcześniej były tam lawendy, ale pod wpływem forum przesadziłam to co jeszcze dawało sobie radę na skalniak i obok na słoneczko... na skalniaku lawendy rosna pięknie )

To nr 5.... Orange Marmalade

A to 6 ... June Fever

Jak widać.. pod wpływem forum już zapisuję nazwy, a przynajmniej staram się..
Ogród Janiny 13:04, 13 sty 2014

Do góry
U mnie nadal na plusie ,słonecznie tylko wiaterek wieje .. W ogródku widać jeszcze pojedyncze kwiaty prymulek ,bratków i stokrotek ..

prymulki

liście bodziszków też jeszcze zielone ..

Teraz ładnie wygląda paproć zielona cały rok

Kapusty tez dekorują ogród

Nowy skalniak tez jeszcze zielony a ostróżka pomyliła kwitnienie ..
Jurajski Ogród 18:27, 11 sty 2014

Do góry
Agnieszko, pobiegłam obejrzeć wizytówkę. Ale ogród!!!! Cudne rośliny, jednym słowem bajka. A skalniak wiosną wygląda nieziemsko. Twój ogród przypomina park. Pozdrówka.
Od ogrodu do łąki i stawu 00:52, 11 sty 2014

Do góry
Pokażę skalniak od strony roślin, które kwitną na nim już od marca, aż do jesieni

Marzec 2013r. - pojawiają sie z opóźnieniem pierwsze krokusy

Kwiecień 2013r.

cdn.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:09, 07 sty 2014

Do góry
Widok który w tym roku dał mi najwięcej radości

Różaneczniki, który po raz pierwszy zakwitły tak jak powinny

Skalniak, który skończy w tym roku swoje żywota w tym miejscu, troszke szkoda, ale zmiany są konieczne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:30, 06 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Dośc długo się zastanawiałem czy pokazać co sobie nabazgrałem w wolnym czasie, ale pokaże i licze na opinie, w szczególności te wytykające błędy. W sumie to plan na ten rok, a jak się okazało będę miał tydzień samowolki, więc i rabate po prawej przekopie Podstawa to zostawić jak najwięcej roślin już rosnących, a i tak cały skalniak prawdopodobnie pójdzie do eksmisji....

Masz gdzies zdjecie tego miejsca? Nie moge zidentyfikowac stron swiata, ogrodzenia, przejścia do domu, bo schody do domu chyba widzę.
Z przodu masz wyższe rosliny np. Trzrmieliny na pniu a w glebi trawy?
Od ogrodu do łąki i stawu 21:42, 04 sty 2014

Do góry
Nasza cała działka ma 16 tys. metrów.
Trzeba by to pokazać jakoś na planie, bo w to wchodzi: działka na której jest dom, pusta działka, duuży obszar trawnika z porzeczkami etc., skalniak ze stawem i na końcu łąka
może wrzucę jakiś plan dla zobrazowania o co właściwie chodzi
ale na razie posłużę się zdjęciami z szerszej perspektywy

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:39, 03 sty 2014

Do góry
Dośc długo się zastanawiałem czy pokazać co sobie nabazgrałem w wolnym czasie, ale pokaże i licze na opinie, w szczególności te wytykające błędy. W sumie to plan na ten rok, a jak się okazało będę miał tydzień samowolki, więc i rabate po prawej przekopie Podstawa to zostawić jak najwięcej roślin już rosnących, a i tak cały skalniak prawdopodobnie pójdzie do eksmisji....

Na początek lista roślin istniejących i przesadzonych:
7 - pzesadzone tuje
8 - tuja Smaragd
9 - żółty berberys
10 - różaneczniki w odcieniach różu i jasnego fioletu
11 - trzmielina na pniu
12 - rozchodnik czerwony
14 - liliowce rózowe fioletowe oraz żółte, wszystkie wielkokwiatowe
16 - tawuła żółta
17 - tuja Golden globe
Na jesień zastąpie 16 i 17 trzmieliną wg pomysłu Danusi, tylko musi się ukorzenić.
18 - jaśminowiec
19 - lilie w odcieniach różu
20 - wierzba mandzurska zasłaniająca sąsiada dość skutecznie

Nowe nasadzenia:
1 - bukszpany kule, zielone zawijasy również bukszpan
2 - trzmielina żółta na pniu
3 - Carex 'Evergold'
4 - Carex 'Frosted Curls'
5 - ??????
6 - Carex morowi 'Ice Dance'
13 - rozplenica 'Hameln' ale troszke się obawiam, że nie będzie zimować
przed tujami nr8 może jeszcze miskanty 'Morning Light'
15 - Carex 'Prairie Fire'
21 - 'wyhochlowanie' między bukszpanami może 'All Gold'
22 - żurawki na obwódkach rabat
23 - śliwa wiśniowa 'Pissardi'
24 - ?????

Zrezygnowałem z zaproponowanyc różaneczników z 2 powodów.

Rośliny potrzebujące nowego lokum Eksmisja na częśc działki za budynkiem gospodarczym z garażami.
- pięciornik 'Pink Queen'
- pełnik 'Golden Queen'
- języczka pomarańczowa
- rozwar biały
- kosodrzewina
- berberys 'Bagatelle'
- 6 miniaturowych iglaków
- szczepiona sosna 'Smidtii'
- cały sklaniak i masa roślin
Wyrzucone zostanie kilka starych brzydkich krzewów, jałowców, syprysików, tuj.

To tak w skrócie część planów na ten rok.

Mogło być inczej.... 14:24, 31 gru 2013

Do góry
Danusiu Jak wszyscy tu na forum mają. Dziękuję, tak mówią o mnie

Ania74 jedyny plus mojej gleby to trzyma wilgoć, myślę o dużych zraszaczach stojących. Wodę mam tylko z kranu i ze studni. O jakim pomyśle myślisz?

Luki nie potrafię swojego ogrodu docenić dlatego, że inne mi się podobają
Żywopłocik w kształcie koła to bukszpanowy to był mój pierwszy, teraz zmieniła bym na inny.
Ta część ogrodu to bylinowa w środku zrobiłam skalniak alpinarium.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:18, 23 gru 2013

Do góry
Agania napisał(a)
Małgosiu, podziwiam Twoje ozdoby świąteczne, piekne wianki, egzamin z wiankowania zdany szóstkowo, dekoracja w donicy z gałązkami chyba z derenia białego, dudownie wyglądają, jednak czerwień z zielenią jest najfaniejszym połączeniem

Twoja sunia jest rozkoszna, piękna ma figurę, wogule te uszy i ogon jak spicruta wymiatają

Patrzę jak rowzija się Twój ogród, jak sadzisz i tworzysz kolejne kompozycje, macierzankowy skalniak wpadł mi w oko i naliczyłam dwa poczochrańce Wasze spotkania były super i wspomnienia są na zawsze z tak miło spędzonych chwil

pozdrawiam Małgosiu, Wesołych Świą Bożego narodzenia

dla Ciebie moje plecionki

Dzieki
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:36, 23 gru 2013

Do góry
Małgosiu, podziwiam Twoje ozdoby świąteczne, piekne wianki, egzamin z wiankowania zdany szóstkowo, dekoracja w donicy z gałązkami chyba z derenia białego, dudownie wyglądają, jednak czerwień z zielenią jest najfaniejszym połączeniem

Twoja sunia jest rozkoszna, piękna ma figurę, wogóle te uszy i ogon jak spicruta wymiatają

Patrzę jak rowzija się Twój ogród, jak sadzisz i tworzysz kolejne kompozycje, macierzankowy skalniak wpadł mi w oko i naliczyłam dwa poczochrańce Wasze spotkania były super i wspomnienia są na zawsze z tak miło spędzonych chwil

pozdrawiam Małgosiu, Wesołych Świą Bożego narodzenia

dla Ciebie moje plecionki

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:43, 20 gru 2013

Do góry
Ode mnie to możesz załapać tylko wirusa grypy, albo kokoszkowatości.. skalniak mam I bronie go jak niepodległości..
Budynek może jakoś zrobić na ładnie???? W kosmos może sie nie nadać ale jako domek ogrodnika?? Jak duży to może pałac nawet być A co?? Ogrodnik nie może mieć pałacu???
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 20:22, 20 gru 2013

Do góry
Przybiegłam rzucić okiem na tę co do której sanepid na święta nie przyjeżdża
A tu widzę wirusa wiankowego (mnie też dopadł w tym roku.. po 2 latach na ogrodowisku.. a tak sie broniłam). Mam skalniaka i go lubię, wiec jak przeczytałam, że chcesz swego wyrzucić, to zagłębiłam sie dalej w wątek.. i skalniak jak skalniak, ale ta płyta nagrobna na nim..to faktycznie do likwidacji
Sorki za mój złośliwy jezyk..ale takie pierwsze skojarzenie było ... a ja tak czasami różnie kojarzę
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:04, 05 gru 2013

Do góry

Ja już się nawet nieźle orientuję w meandrach Twojego ogrodu. Więc dopisałam conieco dla orientacji (sorry, zapomniałam nazwy tego niebieskiego iglaka).

Takie kamienie to są kamienie - przy nich słowo skalniak, kałuża nabiera innego sensu. To może tatrzański stok południowy z lekką trawką i żagwinem oraz dzwonkami .
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:44, 05 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)
Pokazuję eMusiowi co powstaje w naszych głowach... a on zadał podstawowe pytanie... a gdzie dam te moje kamienie???? Wozić ich po raz kolejny nie będzie.. tzn wynajmować auta z takim podnośnikiem.. co szarpnie 2 tony na raz... no i gdzie je dać.. szkoda mi oddać.. u nas takie kamienie to majątek.. u nas kamieni nie ma.. i ja kocham kamienie, kocham granit, wapień.... całe życie dotykałam kamieni... najchętniej bym zamieszkała w górach nad jakimś urwiskiem... dlatego mam skalniak, bo nie wyobrażam sobie płaskiego ogrodu... a i tak płaski, dobrze że jest trochę widoku na okoliczne pagórki..

Ale się rozpisałam... monolog .... a kamyki czekają..

tu gdzie sa to miejsce parkingowe? Żwirowe, tak jak lubię

No to za nim dalej można zrobić rabatę kamienną.Akurat pasuje- kamulce i żwir Tam rozłożyć kamulce, np 3 bliżej siebie, czwarty trochę dalej. Ja bym je zagłębiłą trochę w ziemi, tak ze 20-25 %. Wokół nich coś płaskiego, np macierzanka, dębik itp i niskie łany- stipy, albo kostrzewy owczej, niedźwiedzie futro czy jakieś zwiewne carexy. Dobrze by tez wyglądały puste miejsca, np wysypane żwirem, ale nie ma przymusu. Potem rabata niech przechodzi w swój charakter. Pierwszą oznaką tego może być ten szary świerk, jeszcze w niskim ( albo 3 takie świerki).

Aniu- chyba nikt nie ma wątpliwości że nie pisałam o pani gotującej , tylko tej od chwastów. i wiadomo kto to- filigranowa osoba o radosnej buzi.

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:16, 04 gru 2013

Do góry
Pokazuję eMusiowi co powstaje w naszych głowach... a on zadał podstawowe pytanie... a gdzie dam te moje kamienie???? Wozić ich po raz kolejny nie będzie.. tzn wynajmować auta z takim podnośnikiem.. co szarpnie 2 tony na raz... no i gdzie je dać.. szkoda mi oddać.. u nas takie kamienie to majątek.. u nas kamieni nie ma.. i ja kocham kamienie, kocham granit, wapień.... całe życie dotykałam kamieni... najchętniej bym zamieszkała w górach nad jakimś urwiskiem... dlatego mam skalniak, bo nie wyobrażam sobie płaskiego ogrodu... a i tak płaski, dobrze że jest trochę widoku na okoliczne pagórki..

Ale się rozpisałam... monolog .... a kamyki czekają..
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:53, 26 lis 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Piękny jesienny bukiet
Dzięki za radę z czosnkami,z jednej strony chce mi się ich jeszcze,a z drugiej,tak jak mówisz nie chce mi szię już grzebać w ziemi Chyba odpuszczę w tym roku już
Pozdrawiam

Trzeba zwolnić i zacząć myśleć już o dekoracjach bo czas leci - ja też napaliłam się na czosnki bo zachciało mi sie skalniak obsadzić czosnkami karatawskimi - ale trudno mam cały sezon żeby to przemyśleć i tyle
zima już zawitała ale będzie jeszcze cieplej a że liści znów nawiało to jeszcze przy grabieniu będzie trochę pracy

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies