Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Metamorfoza- nowy ze starego 09:47, 27 sty 2018

Do góry

Dziękuję Danusiu za ten projekt Bardzo nam się spodobał. Mąż nie chciał żebym rabaty robiła, póki nie zobaczył Twojego projektu. Alleluja!! Ach te chłopy Teraz mam pole do popisu

Moja sosna ma 15 lat i 2,20 m wysokości. Mój tata ma zaledwie kilkuletnie u siebie i są takie duże jak moja, także jest to jakaś mniejsza odmiana. Pokazałam w szkółce zdjęcie ogrodu, żeby sie upewnić i nie kupić olbrzyma. Sprzedawca zapewniał, że ta sosna nadaje się do małych ogrodów. Pokazywał nawet u siebie w ogródku przydomowym takie formowane jak na tym zdjęciu powyżej. Przyznam szczerze, że szkoda mi jej wyrzucać tym bardziej że tania nie była :-/
Po lewej stronie tarasu mamy już ponad 25 letnią choine kanadyjska. Ma swój urok i szkoda było ją wycinać, poza tym dom stoi na szczycie górki i ładnie nas osłania przed domami poniżej.
Dwa ogrody 20:07, 24 sty 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Dorotko, sama wiesz najlepiej, jak to jest, apetyt wzrasta w miarę jedzenia Dziękuję. Nie pamiętam, czy je pokazywałam, teraz zdobią górę od garderoby w wiatrołapie, którą to zmajstrowaliśmy z emem w wakacje
Twoje ptaszki są bardzo ładne, ciekawy projekt. Chetnie zobaczę całą garderobę. Lubię je prawie wszystkie ( oprócz tych co mi zasrywają rh)te żywe i te sztuczne. W ubiegłe lato wysiałam różne odmiany jeżówek, liczę na podobny efekt, mam nadzieję, ze przezimują. Wkrótce wysieję następne nasionka, wiem, że trzeba poczekać na efekt, ale satysfakcja ogromna.
Dwa ogrody 21:49, 23 sty 2018

Do góry
Haniu, Jolanko, Bożenko, Agatko jeszcze chwilka i będzie tak
Agato, projekt i malowanie moje, wycinanie ema. Zrobię fotkę garderoby, jak dojdą planowane ozdobniki.

Tu narazie jest ściernisko... 19:47, 23 sty 2018

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Basiu trzymam kciuki za dobry projekt nowej rabaty. Zrób taką aby była ładna i bezobsługowa.

Zbyszku tak byloby idealnie ale to niłatwa sprawa przy skromnych funduszach i dużym kawałku ziemi do zagospodarowania.
Tu ma być ogród :) 11:16, 23 sty 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ja bym nad jakims placykiem z ławeczką pod brzozami może pomyślała. tak by było z niego tez widać ściankę wodną. może kółko? to szare to niskie bylinowo-trawiaste rabaty (tak by nie przysłoniły za wiele. reszta to trawnik. trzebaby tylko dopracować przejścia z chodnika na trawnik by wszędzie dało się przejśc ale to już w realu najłatwiej.
wiesz ze lubie linie proste ale wg mnie masz zbyt wiele mieszanych nasadzeń by prostować rabaty i skoro zdecydowałaś nie na ściezki w takim kształcie to chyba tak Ci w dusz gra co?

Fajna koncepcja, bo eliminuje problem tego długaśnego trawnika, przez to, że został on podzielony na sekcje. Tylko w rzeczywistości na takie koło od cyrkla to nie ma szans, bo rabata brzozowa jest bardzo szeroka.
Zamiast koła wyjdzie taka podłużna łezka.
Dzięki temu ten środkowy pasek trawnika byłby szerszy, a to lepiej w kontekście nawadniania i koszenia.
Wszystko jest jeszcze na takim etapie, że można kombinować - pokaże eMowi, na pewno, się ucieszy, że jego projekt nawadniania poszedłby w łeb

Zobacz jak to wygląda w rzeczywistości.

I wrysowane

Z rabaty przy kostce musiałabym na tym fragmencie, gdzie środkowy pasek trawnika zrezygnować, żeby z chodnika kosiarką wjechać.

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:23, 23 sty 2018

Do góry
Toszka, przeczytałam rozmowy Tutka o ziemi. Nooo, wiele sie dowiedziałam
Zastanawiam sie tylko jak mam sie zabrać do tego u siebie...
Mam swój kompostownik, ziemięz niego uzywałam zawsze tylko do warzywniaka, nie myślałam wówczas o roślinach ozdobnych. Liscie jesiennne zawsze wywoziłam, nigdy ich nie skaładowałam ani nie polewalam gnojówką....a okazuje sie że trzeba.Mączka bazaltowa - nie dodawałam. Kora przekompostowana - muszę nabyć koniecznie.
I teraz jeżeli dobrze sobie przyswoiłam wiedze, powinnam zrobić z tego mieszankę, i kawałek po kawałku na rabacie przekopać z iemie z ta mieeszanką - oczywiscie uważając aby nie uszkodzić roslin.
Opuchlaki, myśle że mam bo mi w tym roku cos zjadło żurawke. No i jeszcze do tego mam Matronę Leje wiosną gnojówką z wrotycza, lub Decisem.
Wątek Anbu zajmie mi duzo więcej czasu,ale juz czytam.
Ale chyba w miedzyczasie mozemy ujarzmiać moj projekt co ? Wiem, ze rosliny żołte do cienia, iglaki na słońce.
Tu narazie jest ściernisko... 20:56, 22 sty 2018

Do góry
Basiu trzymam kciuki za dobry projekt nowej rabaty. Zrób taką aby była ładna i bezobsługowa.
Zakręcony ogród 15:15, 22 sty 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Dorka chyba nie mówiłam, ale masz czadowe okiennice drewniane! Piękne są!

Pozdrawiam

Dzięki Powiem eMusiowi będzie dumny, w końcu to jego dziecko Zarówno projekt jak i wykonanie. Zdolna bestia jest...
Moja działka na Dębowym Lesie 18:33, 21 sty 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Aniu zdrowia dla Syna, ono jest najważniejsze!
Kochana super, że nowa ziemia łączy się z obecną działką. Powoli sobie poradzicie my karczowaliśmy rok, ale jak się już wyłonił zarys ogrodu to mnie takie szczęście ogarnęło. Doczekasz się !
Kochana a Wy mieszkacie w tym domu na stałe czy dojeżdżasz?
Jak to drugie to jak sobie radzisz z tym że nie masz ogrodu na wyciągnięcie ręki całkiem niewykluczone, że tak będzie u mnie. Ale ja sobie nie umiem wyobrazić ogrodu z dojazdem.
Czy Wasz dom to jakiś konkretny projekt, czy to domek taki bez koniecznych pozwoleń?
Myślę nad takim letnim domem w razie draki...

Dziękuję.wiem wiem,że to zdrowie najważniejsze..
Bo sama odczuwam często już jego niedobory i problemy ze zdrowe iem ..
Ale cóż zużycie materiału
a tak o to nam chodziło,że nowa ziemia łączy się z obecną i jeszcze w bok idzie.
dużo,teraz dużo jest 41 a!!
O, ty ro,, to my też może w rok sobie poradzimy też będę szczęśliwa , jak będzie cała równa powierzchnia i z zieloną trawką .
A potem plany same przyjdą.
Chociaż kiełkujące już są
Ja mieszkam w zimiew większość w mieście, czyli innym, drugim domu.
A tam od wiosny do jesieni.Chociaż jużmożna byłoby mieszkać i na zimę.
Ale nasz jest przystosowany do zimy, czyli do palenia,itp....
To od nas zależy,,,,Ale jakoś tak...
Odśnieżać do furtki można wszędzie.a tam też alejkę mam już odśnieżaną.
Na drugi rok planuję i zimę tam
Może się uda
Moja działka na Dębowym Lesie 09:57, 21 sty 2018

Do góry
Aniu zdrowia dla Syna, ono jest najważniejsze!
Kochana super, że nowa ziemia łączy się z obecną działką. Powoli sobie poradzicie my karczowaliśmy rok, ale jak się już wyłonił zarys ogrodu to mnie takie szczęście ogarnęło. Doczekasz się !
Kochana a Wy mieszkacie w tym domu na stałe czy dojeżdżasz?
Jak to drugie to jak sobie radzisz z tym że nie masz ogrodu na wyciągnięcie ręki całkiem niewykluczone, że tak będzie u mnie. Ale ja sobie nie umiem wyobrazić ogrodu z dojazdem.
Czy Wasz dom to jakiś konkretny projekt, czy to domek taki bez koniecznych pozwoleń?
Myślę nad takim letnim domem w razie draki...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:58, 19 sty 2018

Do góry
iwona_d napisał(a)

Dziękuję za podpowiedzi, jeżeli chodzi o zielone tło to tak pisałam wcześniej po obu stronach domu sąsiedzi wzdłuż płotu mają posadzone tuje i myślałam, że w takiej sytuacji po mojej stronie płotu jest już to niepotrzebne. Z przodu działki nie chciałam żadnego tła, bo mieszkam na wsi, mój dom jest ostatni przy tej ulicy i w zasadzie to jeździmy tam tylko my i jeden sąsiad. Jeżeli chodzi o powiększenie i poszerzenie rabat to super sprawa. Bardzo mi się podoba. W Pani ustach przestaw, przesuń i powiększ brzmi tak łatwo, a dla mnie to takie proste już nie jest. Niestety mój projekt to chyba kolejny dowód na to, że zlecenie projektowaniu komuś to niezbyt dobry pomysł, bo muszę zaczynać prawie wszystko od nowa. Szkoda

Aaa, rozumiem, ale tu gdzie namalowałam zielone jasne pasy zrób hortensje Annabelle.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:11, 19 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję za podpowiedzi, jeżeli chodzi o zielone tło to tak pisałam wcześniej po obu stronach domu sąsiedzi wzdłuż płotu mają posadzone tuje i myślałam, że w takiej sytuacji po mojej stronie płotu jest już to niepotrzebne. Z przodu działki nie chciałam żadnego tła, bo mieszkam na wsi, mój dom jest ostatni przy tej ulicy i w zasadzie to jeździmy tam tylko my i jeden sąsiad. Jeżeli chodzi o powiększenie i poszerzenie rabat to super sprawa. Bardzo mi się podoba. W Pani ustach przestaw, przesuń i powiększ brzmi tak łatwo, a dla mnie to takie proste już nie jest. Niestety mój projekt to chyba kolejny dowód na to, że zlecenie projektowaniu komuś to niezbyt dobry pomysł, bo muszę zaczynać prawie wszystko od nowa. Szkoda
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 17:51, 18 sty 2018

Do góry
Toszka - dzieki za pomysł. Nie przyszło mi do głowy zestawienie roślin kwitnacych o róznych porach. Czy azurica bedzie pasować?
Toszko korzystajac z możliwości, że sie u mnie pojawiłaś czy możesz swoim okiem ocenić mój projekt? Moze masz jakies uwagi?
I czy moze miałabys propozycje na ta rabate z biotami?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:37, 18 sty 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

Dzień Dobry Wszystkim
Mam ogromną prośbę w dopracowaniu rabaty frontowej .. Projekt Ani jn jak najbardziej odzwierciedla moje upodobania i tak chciałabym ja zrealizować gdyby nie katalpa w rogu Mam ją od samego początku i darzę dość dużym sentymentem niestety. Choć nie jest to najbardziej urodziwe drzewo jakie znam to mimo to nie chciałabym się jej pozbyć . Z drugiej jednak strony psuje cały plan i nie pasuje do całości , lekkiej i spójnej.
Czy mam zapomnieć o sentymentach i pozbyć się jej czy da się to inaczej zaaranżować zostawiając ją jednak. Mogłabym spróbować ją przesadzić ale podobne starsze egzemplarze tego nie lubią..

Miałam podobną sytuację, rabata z 6 - ma grabami Fastigiata i na końcu katalpa, która rosła tam już 2 lata.
Ja zdecydowałam się ją przesadzić, zrobiłam to na początku listopada, ciekawa jestem jak to zniesie - wiosną się okaże.
Ta Twoja katalpa nie wygląda na szczepioną, to znaczy, że kiedyś będzie dużym, rozłożystym drzewem, wg mnie powinnaś pomyśleć o innym miejscu dla niej.
Z ogródka na wsi 22:50, 17 sty 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Mircia, powiem krótko, bo żeby wszystko sprecyzować musiałbym to rozrysować (jak zrobię sobie projekt poglądowy to pokaże ) Powiem tylko tyle że byłby on przejściem z "wgłębnika" (tak to nazwijmy) z kapliczką. Jedna strona wąwozu ( musiałbym dowieźć ziemi żeby utworzyć "skarpy" opierałaby się na ścianie stodoły po której dodatkowo puściłbym bluszcz. Z drugiej strony muszę wybudować murek oporowy ( być może z białej cegły którą mam) i dalej zrobić dokładnie to samo co od strony stodoły(na szczycie posadziłbym barwinka, no może coś innego byleby przewieszało się na drugą stronę ). A po środku biegłaby ścieżka wysypana korą. Na skarpach zrobiłbym półki żeby wszystko się jakoś trzymało...jak widzę to w głowie to myślę że to fajnie będzie wyglądało ( tym bardziej że idąc przez wąwóz wyjdziemy za stodołę gdzie jest młody sad warzywnik i jeszcze dużo miejsca do kwiatowego zagospodarowania)

Nie wiem czy coś zrozumiesz z opisu Mam nadzieję że tak

Wszystko zrozumiałam takie przejścia to są smaczki ogrodowe. Do tych host dodałabym paprocie jeśli tam będą odpowiednie warunki.
Widzę że teraz rozważania różane, ależ się będzie działo nie dziwię się że Cię nosi.
Ogródek podwórkowy 22:32, 16 sty 2018

Do góry
Też myślałam, co zrobić, żeby uatrakcyjnić zanim rozrosną się rośliny. Projekt jest nisko budżetowy więc pomyślałam o wysianiu niezapominajek. Czy to dobry pomysł?
Nie pomyślałam, że będzie płasko. Może zrobić obwódki z bukszpanu?
Z ogródka na wsi 20:47, 16 sty 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Mircia, powiem krótko, bo żeby wszystko sprecyzować musiałbym to rozrysować (jak zrobię sobie projekt poglądowy to pokaże ) Powiem tylko tyle że byłby on przejściem z "wgłębnika" (tak to nazwijmy) z kapliczką. Jedna strona wąwozu ( musiałbym dowieźć ziemi żeby utworzyć "skarpy" opierałaby się na ścianie stodoły po której dodatkowo puściłbym bluszcz. Z drugiej strony muszę wybudować murek oporowy ( być może z białej cegły którą mam) i dalej zrobić dokładnie to samo co od strony stodoły(na szczycie posadziłbym barwinka, no może coś innego byleby przewieszało się na drugą stronę ). A po środku biegłaby ścieżka wysypana korą. Na skarpach zrobiłbym półki żeby wszystko się jakoś trzymało...jak widzę to w głowie to myślę że to fajnie będzie wyglądało ( tym bardziej że idąc przez wąwóz wyjdziemy za stodołę gdzie jest młody sad warzywnik i jeszcze dużo miejsca do kwiatowego zagospodarowania)

Świetny pomysłbędzie bomba
Z ogródka na wsi 18:29, 16 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)
Ależ Cię nosi. Widziałam listę nasionkową - ach te kolorowe szeleszczące torebeczki co ? mają swoją moc.
A na mnie wrażenie zrobił plan wąwozu hostowego - zdrdź coś więcej jakie masz wyobrażenie?

Nowe odcinki Mai będą od marca.

Z ogródka na wsi 10:39, 16 sty 2018

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Rok w ogrodzie oglądam. Fajny jest ten nowy dodatek ekstra rok w ogrodzie. Ogród bez tajemnic tez był ok. Co jeszcze oglądasz z programów ogrodniczych?

Z ogrodniczych już więcej nic. A ty znasz jeszcze jakieś?

Ostatnio tylko złapałem taki fajny program (ale nie jest ogrodniczy, choć wiele pomysłów można by w ogrodzie, tarasie pewnie wykorzystać)"Rzeczy od Nowa"

No i wiem że jest jeszcze program "Projekt Balkon"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:47, 16 sty 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

Dzień Dobry Wszystkim
Mam ogromną prośbę w dopracowaniu rabaty frontowej .. Projekt Ani jn jak najbardziej odzwierciedla moje upodobania i tak chciałabym ja zrealizować gdyby nie katalpa w rogu Mam ją od samego początku i darzę dość dużym sentymentem niestety. Choć nie jest to najbardziej urodziwe drzewo jakie znam to mimo to nie chciałabym się jej pozbyć . Z drugiej jednak strony psuje cały plan i nie pasuje do całości , lekkiej i spójnej.
Czy mam zapomnieć o sentymentach i pozbyć się jej czy da się to inaczej zaaranżować zostawiając ją jednak. Mogłabym spróbować ją przesadzić ale podobne starsze egzemplarze tego nie lubią..

Trudno w takiej sytuacji cos doradzić skoro tak bardzo Ci na niej zależy. Ja widziałam katalpy jako starsze egzemplarze i jeżeli jest to taka zwykła to nie wygląda ona dobrze. Decyzja należy do Ciebie. Jak chcesz ją zostawić ro może zrób większą odległość od niej i possać np. 3 szt tych drzew na pniu. A jakie do maja być drzewa ? ze zdjęcia wnioskuje że czerwone ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies