Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Kiedyś będzie tu ogród 12:13, 14 wrz 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Wszystkie bordowe wywaliłam, w tym 'Matronę'...jakaś-takaś przygnębiająca dla mnie była.
Jesli rozchodniki wykładają się, to maja za mokro...jak perowskia. To rosliny na suche, przepuszczalne stanowisko. Na suchym, żwirowo-piaszczystym i jeszcze do tego zasadowym stanowisku opuchlaków niema. Ewidentnie lubią wilgoć.
Iwonko te rozchodniki są na maksymalnie suchym stanowisku jakie im mogłam u mnie dać. Ale jak im nie pasuje to bez żalu się z nimi pożegnam.

TUTEK napisał(a)
ania oczyszczam teren - nadal mam mnóstwo chwastów oset pokrzywa itp powiedz czy jeżeli przygotuję goracy kompostownik to moge to wszystko wrzucic z nasionami?
zgina w nim? czy lepiej uważać
dzisiaj juz o 4 rano działałem -pojechałem odebrac korę -będe ją kompostował
pozdrawiam
No... ja bym z nasionkami nie dawała...
Od 4 działasz? Hm.. w lato to się da, ale teraz ciemno. I wszystko pozamykane...

AniMa napisał(a)
Iwonka - kochana synowa z Ciebie
Nasionkiem szczawiku dostałam w oko jakieś 2 tygodnie temu....bolałooo
Aniu zapewniam, że ten kompost tam nie zaszkodzi. A szczawik niestety i u mnie się pojawia. To częsty gość w doniczkach ze szkółek.

TUTEK napisał(a)
... ostatnio wczesnym rankiem spojrzałem przez okno a tu dziesiątki ptaszkow przeróżnych siedza na nich jak na gałęziach krzakow i wydziobuja nasionka i w oczach ich widziałem radość - pomyślałem jest ogród
To jest najpiękniejsze w tym wszystkim- życie. Czasami szukamy cudów na kiju a najprostsze rozwiązania same przychodzą.

aniula napisał(a)
Ze szczawikiem też mam problem... ....
A 3 metry kompostu... Oj, jakby mi było żal... Tym bardziej, że niewiele mogę na kompost wrzucać, bo albo chore, albo z nasionami...
Oj ten szczawik... Co do kompostownika- ja niestety też większość muszę eksmitować za ogród, bo zaczęło zawiązywać nasiona. A teraz jak kosa mi padła to już całkiem zarosnę....
Ogród z uśmiechem 21:37, 13 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ja też trochę popracowałam, ale pod koniec to już było nieprzyjemnie - bardzo wietrznie i zaczęło kropić.
Jola, spokojnie, nie forsuj się. A pomysł z zakopywaniem chwastów chyba niezły, tylko nie dopuszczaj do zawiązania nasion! A nie masz kompostownika???

Kompostownik mam ale pomyślałam, że tak będzie szybciej Nie trzeba będzie czekać na rozlożenie tylko od razu do ziemi
W cieniu - zacieniona 21:47, 12 wrz 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
U mnie powoli zapełnia się kompostownik. Niektóre rośliny skończyły swoje życie. Przed zimą większość bylin będzie ścięta.
Twoja zacieniona teraz przeżywa swoje piękno! A to dzięki białym kwiatom! Lubię tu zaglądać.

Też nie czekam i ścinam przekwitłe rośliny.Teraz jest ciepło więc można jeszcze trochę popracować,po co później marznąć.Lubię ten hortensjowy czas na Z.Wieczorem biel daje po oczach...
W cieniu - zacieniona 21:00, 12 wrz 2017

Do góry
U mnie powoli zapełnia się kompostownik. Niektóre rośliny skończyły swoje życie. Przed zimą większość bylin będzie ścięta.
Twoja zacieniona teraz przeżywa swoje piękno! A to dzięki białym kwiatom! Lubię tu zaglądać.
Zmienny ogród 19:59, 12 wrz 2017

Do góry
Chciałabym teraz zająć się tylem ogrodu. Przygotować miejsce pod tuje i osądzić pierwszy kompostownik.

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem? Co sądzicie?
Kiedyś będzie tu ogród 19:59, 12 wrz 2017

Do góry
ania oczyszczam teren - nadal mam mnóstwo chwastów oset pokrzywa itp powiedz czy jeżeli przygotuję goracy kompostownik to moge to wszystko wrzucic z nasionami?
zgina w nim? czy lepiej uważać
dzisiaj juz o 4 rano działałem -pojechałem odebrac korę -będe ją kompostował
pozdrawiam
Zielona (r)ewolucja 14:30, 12 wrz 2017

Do góry
Pogubilam się na poczatku-moja wina,moja wina-jak sadziłam hortensje wszędzie było o mieszaniu rodzimej z torfem kwaśnym -teraz staram się naprawiać co się da -kora się kompostuje,sam kompost tez się robi-kompostownik byl zanim powstały ścieżki i elewacja . Obornik przekompostowany tez czeka,chciałam go na jesień juz sypać, a na wiosne wtedy przekopać. Tylko mączki kupić musze. No i liści zbyt wiele nie mam..
Dalej zagadka co sądzić za hortkami. Miałam różne pomysły, ale na dłuższą metę po przemyśleniu każdy ma minusy-myślałam o bluszczu, grabach, nawet o miskantach... za mało wiedzy ciągle,za dużo chciejstw.i jeszcze jedno pytanie z gatunku głupich może, ale-ta odległość 1,5-2 m to od głównego pnia czy od brzegu rośliny w pełnym rozkwicie?

A co do brzozek-akurat tam gdzie posadziłam te 3 jest dość mokro,wiec jest szansa,ze może jakaś rabatkę pod nimi stworzę..może być taka bardziej naturalistyczna , tam ma docelowo hamak na stojaku stać, takie miejsce do czytania
Kiedyś będzie tu ogród 11:46, 11 wrz 2017

Do góry
Co do przygotowania ziemi i do kompostownika....Opłaca się totalnie i maksymalnie(jak mówi moja młodsza)
Pierwszy raz nie przygotowaliśmy ziemi dokładnie z przepisem Toszki i nasz trawnik przypominał pole chwastów i nie wiadomo czego z małymi kępkami trawy....potem zaoraliśmy wszystko, przepis Iwonki + dobre nasiona trawy i mogę się pochwalić, że teraz trawnik jest śliczniutki
A kompostownik.... super wybiera się od spod spodu swoja pulchną ziemię i patrzy jak rośliny rosa w niej jak na wyścigach

Dzięki Toszka
Kiedyś będzie tu ogród 20:24, 10 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Jakie ciekawe tematy u Ciebie i jakie mi bliskie. Też z uporem maniaka poprawiam glebę u siebie. Sypię piach,mączkę. Kompost to super sprawa. Sama mam 3 komorowy kompostownik i chyba jeszcze jedna komora będzie,bardzo ułatwia to prace. Wiosną chyba przekompostują się moje zżynki po rębaku. Całe lato lałam na stertę gnojówki. Nie mogę się już doczekać kiedy zasili to dobro mój ogród .
Fajnie Asiu, że coraż więcej osób zdaje sobie sprawę, iż sercem ogrodu jest ziemia. Kawał robory robisz u siebie. A za taką rewolucję szczerze podziwiam.

TUTEK napisał(a)
czytam wczorajsze wpisy i aż mi się uszy z zachwytu trzesą
ania powoli powoli wchodzimy do ogrodniczej elity
same dobra na wątku
pozdrawiam moi drodzy
Mnie zachwyca, że tyle sie ostatnoi mówi na wątkach o przygptowaniu ziemi. I że są osoby które boirą to do serca.

Toszka napisał(a)
Tak na prawdę to ulepszenie/poprawienie jakości gleby nie jest niczym skomplikowanym ...
I gdzie tylko się da trzeba o tym bębnić, bo mam wrażenie że niektórzy boją sie tego tematu.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 15:25, 10 wrz 2017

Do góry
Śmiem twierdzić, że rozpoczęłam już buszowanie na rabatach i kilka "przesadzeń" już było. W ten sposób Lewa Bylinowa już pełna Zanosi się na rewolucję w warzywnym, jak wielką, Bóg raczy wiedzieć. Na ten moment postanowione, że kompostownik zostanie przeniesiony do sadu i dojdzie trzecia komora.
Czy Ty masz tylko maliny jesienne czy może też letnie? Mam dylemat malinowy, czy dosadzać więcej jesiennych. Czy tylko ja mam wrażenie, że są inne w smaku?
Przez to wszystko nie wiem, gdzie czosnek wsadzić, a już pora idzie.
Ogród pod lasem 10:59, 10 wrz 2017

Do góry
Izo, w nawiązaniu do naszej rozmowy o kompostowniku... myślę, że gdyby kompostownik był elegancki, pomalowany, bez rozpierduchy wokoło to zawsze możesz odparować odpowiedzią, że to plac zabaw dla dziecka
O, tak to wymyśliłam
Postaw tam tego jelenio-łosia, będzie robił za zmyłkę
Kiedyś będzie tu ogród 20:22, 08 wrz 2017

Do góry
Jakie ciekawe tematy u Ciebie i jakie mi bliskie. Też z uporem maniaka poprawiam glebę u siebie. Sypię piach,mączkę. Kompost to super sprawa. Sama mam 3 komorowy kompostownik i chyba jeszcze jedna komora będzie,bardzo ułatwia to prace. Wiosną chyba przekompostują się moje zżynki po rębaku. Całe lato lałam na stertę gnojówki. Nie mogę się już doczekać kiedy zasili to dobro mój ogród .
Kiedyś będzie tu ogród 11:28, 08 wrz 2017

Do góry
Wani napisał(a)
Toszka ale z czego robi się kompost w kompostowni miejskiej?
Mąż mnie przekonuje żeby przeorać obornik w tym roku bo się przecież w ziemi przekompostuje a sąsiedzi nas zjedzą jak sobie pryzmę zrobimy w rogu działki. Już prowizoryczny kompostownik z palet na chwasty wzbudził niepokój i pytania.

Toż piszę stale w okolicznych wątkach aby obornik na jesieni przekopać. Od razu z innymi dodatkami. Nic nie pryzmujesz.

Na wsiach panuje przekonanie, że kompost to smród, gnój, śmietnik etc.
Tak kiedyś faktycznie było, bo to był dół do którego wylewało się pomyje, odpady, odchody zwierzęce i ludzkie etc. To faktycznie zazwyczaj gniło i śmierdziało na potęgę.I co ciekawe - kiedyś chwasty, liscie i inne dobrodziejstwa paliło się.

Jak sprowadziliśmy się i ruszyliśmy z ogrodem pierwszą rzeczą jaka powstała był kompostownik. Z palet. Jednokomorowy. Wcześniej działka była do upraw warzyw, owoców. Teściowie rządzili się po swojemu. Też był krzyk, że gnój stawiamy. Po roku nazwa się zmieniła na 'śmietnik". A w następnym roku teść wytrzeszczał oczy ile tzw."ziemi" z kompostu mamy Obecnie sam pomaga zbierać wszystko na kompost (jeszcze tylko nie widzi nic złego we wrzucaniu kwitnących chwatów) i pomaga nosić ciężkie worki z obornikiem. Kompostownik ma 3 komory + jeden jeszcze dodatkowy. Sąsiedzi też już jakoś z roku na rok przestali palić liście i chwasty. Odkryli kompost I odkryli wielką oszczędność, bo już przestali kupować worki z podłożem

Róbcie swoje i nie patrzcie na sąsiadów. Jak im kompostownik przeszkadza, to zasłońcie płot nawet wiklinową matą. Pomalowany, elegancki kompostownik tak nie drażni oczu jak bałagan, rozpierducha i... śmietnik wokoło.
Przekompostowany obornik jest puszysty, pachnie lasem. Tak samo kompost.
Zachowując reguły układania cienkimi warstwami nic nie ma prawa śmierdzieć. Jesli śmierdzi to znaczy, że gnije a nie próchnieje/butwieje.

Kompost z miejskich kompostowni to odpady zielone z ogrodów, parków, miasta etc. Roślinom ozdobnym służy. Nie polecam dawać pod warzywa, bo nie wiadomo, czy część użytych roslin nie rosła przy jezdniach lub gdzie indziej gdzie miała kontakt ze spalinami, metalami ciężkimi itd.

Kiedyś będzie tu ogród 08:47, 08 wrz 2017

Do góry
Toszka ale z czego robi się kompost w kompostowni miejskiej?
Mąż mnie przekonuje żeby przeorać obornik w tym roku bo się przecież w ziemi przekompostuje a sąsiedzi nas zjedzą jak sobie pryzmę zrobimy w rogu działki. Już prowizoryczny kompostownik z palet na chwasty wzbudził niepokój i pytania.
Kiedyś będzie tu ogród 07:58, 08 wrz 2017

Do góry
Wani napisał(a)
... pojedyńcza 20 tonowa po wysypaniu wygląda wręcz biednie..
Anka_ piszesz o oborniku, mączce i korze : jeśli tak wrzucę w ziemię i pominę kompost (którego nie mam po prostu) to będzie ok? ...
No własnie, tylko te tonaże robią wrażenie, a w realu gdzieś to ginie. Aniu ja też nie dawałam na początku kompostu bo nie miałam (miałam tylko kwaśny). Teraz kompostownik pracuje. I jutro jadę do tartaku dogadać się o korę- niech się kompostuje.

Wani napisał(a)
I jeszcze wracając do ilości : jesteście w stanie napisać ile poszczególnych dóbr w przeliczeniu na ar byłoby optymalne?

Ajć, kolejna edycja Pytanie o korę jeszcze mam bo nie wiem o co pytać jak będę dzwonić po tartakach : to ma być konkretna kora jakaś? Mieszana iglasto-liściasta? Rozumiem że czym drobniejsza tym lepsza?

Pozdrawiam - posiadaczka pojedyńczych roślin, oczywiście posadzonych w dołkach
Aniu ja nie podejmuję się przeliczania ilości dobr na areał. Każda ziemia jest trochę inna, finanse inne, możliwości różne. Jak siejesz poplon może iść mniej obornika itp Ja osobiście uważam, że roważając teren w arach to dobra w tonach trzeba liczyć, nie workach. Ale tu może mądrzejsi się wypowiedzą, ja mogę pisać tylko i wyłącznie o tym co u mnie sprawdziło się bądź nie. Specem w tym temacie nie jestem...
Ja daję przekompostowaną korę sosnową. O liściastej coś było na forum... garbniki?... Tu niestey musisz mądrzejsze głowy pytać.

Kasya napisał(a)

trudno sie nie zgodzic
Taaaaaaa.... mus nad tą gębą popracować...

Nasz 1szy ogród 23:28, 07 wrz 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
A co chcesz nawozić granulowanym obornikiem?
Uwierzyłam na słowo, że czytałaś forum... a tu figa... nie czytałaś...obrazki oglądałaś

Obrazki też bo piękne, ale czytałam, tylko jakoś założyłam że można takim zastąpić. Sąsiedzi raczej nie będą zachwyceni gdybym miała im nawieźć obornika w tradycyjnej formie.

Toszka napisał(a)
Żeby było jasne - nie krytykuję, nie komentuję, nie jestem złosliwa. Staram się pomóc i wskazać ci drogę. Poświęcam czas na pisanie. Od serca radzę i podpowiadam. Co zrobisz z tą wiedzą... twoja sprawa.

Ależ ja rozumiem, nie gniewam się przecież Chętnie przygarnę rady, ale pewnie błędy i tak jakieś popełnię.

Toszka napisał(a)
Krótko mówiąc podstawowe błędy w uprawie, którym mozna było zaradzić na etapie zakładania ogrodu.
(...)
Nie można gleby nakryć nową glebą i zrobić lazanii lub warstw tortu. To tak nie działa. W ten sposób zaburza się właściwości kapilarne gleby (w uproszczeniu to jak krwiobieg). W konsekwencji mozna na lata spowodować martwicę gleby zaburzając jej zycie, właściwości fizyczne, a zwłaszcza chemiczne. Gleba to żywy organizm - to jest faktem, nie mitem.

Ale ja nie chce przykrywać na lazanię chciałam pojechać glebogryzarką, odchwaścić, dowieźć nowej ziemi bo mamy za nisko, dorzucić jej dobroci i wymieszać wszystko. Tylko ten tradycyjny obornik... nie da sie tego zastąpić czymś bezzapachowym?

Toszka napisał(a)
Załóż kompostownik - olbrzymia oszczędność w kupowaniu tzw. ogrodniczej ziemi, która zazwyczaj jest najniższej jakości torfem. Po 2-3 latach rozpada się i tworzy sypki twór nie wchłaniający, ani nie przepuszczający wody.

Kompostownik na przyszłość też gdzieś znajdzie miejsce w ogrodzie

Toszka napisał(a)
Dodatkowo jeszcze kolejna rzecz - odchwaszczenie łączy się z przekopaniem. Po przekopaniu gleba musi odpocząć, uleżeć się, osiąść.
Poświęć czas na doedukowanie się i przeczytaj rzetelnie watek Ani - Anbu. Tam znajdziesz podstawowe informacje i nabierzesz wiary, że warto tworzyć ogród bez pośpiechu.

Zabieram się zaraz za lekturę.
Nasz 1szy ogród 23:11, 07 wrz 2017

Do góry
ewedela napisał(a)
Nie

Ziemi też potrzebuję, obornik raczej granulowany, mączka (...)

A co chcesz nawozić granulowanym obornikiem?
Uwierzyłam na słowo, że czytałaś forum... a tu figa... nie czytałaś...obrazki oglądałaś

Żeby było jasne - nie krytykuję, nie komentuję, nie jestem złosliwa. Staram się pomóc i wskazać ci drogę. Poświęcam czas na pisanie. Od serca radzę i podpowiadam. Co zrobisz z tą wiedzą... twoja sprawa. Jednak popatrz na diagnozowanie chorób - tam Mazan (nasz nieoceniony forumowy doktor) dwoi się i troi i stara się pomóc ratować rosliny, które chorują w 2-4 lata po posadzeniu. Zazwyczaj główną przyczyną jest nieprawidłowo przygotowana gleba, przenawożenie nawozami chemicznymi, złe sąsiedztwo etc. Krótko mówiąc podstawowe błędy w uprawie, którym mozna było zaradzić na etapie zakładania ogrodu.

Popatrz na sąsiednie, nowe wątki w naszym dziale projektowania - niemal wszystkie zaczynają się od wskazówek w poprawieniu jakości gleby. Krok po kroku jest opisane co i jak. Anka_ podała dziś ilości dobroci jakie zapodała swojej glebie. Ty też masz glebę - jaka by nie była jest to gleba macierzysta ze stabilną florą i fauną (pożyteczne mikro i makro organizmy).
Nie można gleby nakryć nową glebą i zrobić lazanii lub warstw tortu. To tak nie działa. W ten sposób zaburza się właściwości kapilarne gleby (w uproszczeniu to jak krwiobieg). W konsekwencji mozna na lata spowodować martwicę gleby zaburzając jej zycie, właściwości fizyczne, a zwłaszcza chemiczne. Gleba to żywy organizm - to jest faktem, nie mitem.
Druga rzecz: nikt, powtarzam - NIKT -nie sprzeda czarnoziemu ze swojej ziemi. To tylko chwyt marketingowy jakim posługują się sprzedawcy (wszystkiego) mówiąc nam to co chcemy usłyszeć. I byle sprzedać.
Zazwyczaj naszym glebom potrzeba próchnicy. Jak mantrę powtarzam na forum, że obornik granulowany jest tylko nawozem. Poprzez liofilizację traci cenne właściwości jako polepszacz struktury gleby.
Załóż kompostownik - olbrzymia oszczędność w kupowaniu tzw. ogrodniczej ziemi, która zazwyczaj jest najniższej jakości torfem. Po 2-3 latach rozpada się i tworzy sypki twór nie wchłaniający, ani nie przepuszczający wody.
Dodatkowo jeszcze kolejna rzecz - odchwaszczenie łączy się z przekopaniem. Po przekopaniu gleba musi odpocząć, uleżeć się, osiąść.
Poświęć czas na doedukowanie się i przeczytaj rzetelnie watek Ani - Anbu. Tam znajdziesz podstawowe informacje i nabierzesz wiary, że warto tworzyć ogród bez pośpiechu.

jeszcze jedna rzecz - rzetelny, przemyślany plan nasadzeń to możliwość uniknięcia błędów nie tylko przy szykowaniu gleby pod konkretne wymagania roslin. To także uwzględnienie dobrego i złego sąsiedztwa tychże (allelopatia). Zaplanowanie wzrostu, pokroju, odrostów i systemu korzeniowego, który może być niemozliwy do tolerowania przez sąsiednie rosliny.
Słoneczny Ogród 21:25, 06 wrz 2017

Do góry
patrycja napisał(a)
Pozwolisz że zapiszę te notatki, tak jak pisałam bardzo bym chciała nauczyć się prowadzić winogrono.
Piszesz że pędy jednoroczne mają po 7m a w informacji jest napisane- dobrze skrócic młode witki tzn. Ty tego nie robiłas?
I jeszcze to łoza na której masz owoce w tym roku nie owocuje w przyszłym -tak?
I Ty ją usuniesz- tak?

Wybacz proszę ze Cie męczę ale zalezy mi aby się nauczyć

Nie ma sprawy juz Ci mówię.
Tak , dobrze rozumiesz.
W tamtym roku wycięłam wszystko w pień i odrosły bardzo długie pędy.
W tym roku nie ruszałam nic. Mój tata miał mi zrobic podporę ( może nawet pergolę) taka dużą ( bo chciałam trochę cienia)i się nie doczekałam.
Niepotrzebnie mi się tak wgrało, ale też chciałam murek z cegieł, kompostownik z cegieł i łuk pergolę żeby posadzic milin. Z tego wszystkiego wszystko mi przeszło, cegieł tyle nie zdobyłam, tylko trochę na obrzeża skalniaka i pergolę kupiłam, jest skręcona ale czeka w kotłowni, bo nie mam pomysłu.
Zastanawialiśmy się nad poprowadzeniem winogrona właśnie w ten sposób, który daje najlepsze plony ale juz było za późno i tak zostało.
Ale już przykopałam pędy, żeby się ukorzeniły i je też wyprowadzę porządnie.
Mój tata uprawia winogron najróżniejszej maści.

To co owocuje w tym roku nie zaowocuje za rok, za rok pojawiłyby się owoce na młodych ( w tym roku wypuszczonych) witkach ( latoroślach).

Skarbonkowy ogródek 20:26, 05 wrz 2017

Do góry
Ja na razie posiłkuję sie miejskim kompostem. Jak ogarnę mordorowy kompostownik to też będę miała swój
Blaski i cienie nowego życia 16:53, 05 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula ja próbowałam wyściełania rabat skoszona trawą w malinach i na liliowcowej....byłabym liliowce potraciła bo nornice miały pod tą kołderką raj wszystko było w powietrzu, a chwast i tak przerastał , albo siał się wprost w tą ściółkę. Może u innych to zdaje egzamin, u mnie zawiodło na całej linii i powiedziałam, że nigdy więcej tego błędu nie zrobię teraz pokosy trawy idą wprost na kompost

Widzisz to każdy ma swoje doświadczenia. U mnie nie sprawdziło się jak miałam hortensje Kindzi. Ślimaki je zżerały. Dlatego pisałam że zależy od gruntu.

Ale na pustej rabacie którą się tworzy zdaje egzamin. Takie jedno miejsce ściółkowałam dużą ilością trawy. Powstrzymałam przynajmniej chwasty. Tylko ściągam darń koniecznie. Taki sobie urządziłam kompostownik w naturze, kompostownik zwykły i tak mam czym zapełniać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies