Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:41, 31 gru 2018

Do góry
mira napisał(a)
Ja tu po kolędzie....
pierniczki podziwiam swojego zajadam

zaciekawiły mnie te chochoły - co tam kryjesz i jak je zrobiłaś
Witaj miły kolędniku
Chochoły okrywają hortensje ogrodowe. Mam cichą nadzieję na ich obfite kwitnienie podobnie jak i w tym roku . Co roku okrywałam je agrowłókniną i na wierzch szedł stroisz świerkowy. Jako, że w tym roku nie miałam gałązek na okrycie (w tamtym roku dowiedziałam się, że aby zabrać z lasu leżące po wycince drzew gałązki stroisza trzeba mieć stosowne zezwolenie na to) wpadłam na pomysł wykorzystania pędów trzciny pospolitej. U sąsiada na nieużytkach rośnie tego sporo,więc pozwoliłam sobie na ścięcie jej części i wykorzystanie jako okrycie moich hortensji.
Nie są to chochoły absolutnie profesjonalne, bo robiłam je po raz pierwszy, bez żadnego instruktażu i do tego sama, ale jakoś się udało mam nadzieję, że spełnią swoją funkcję
Przed Świętami dostały czapeczki mikołajowe i wyglądają całkiem, całkiem...
Robiąc te chochoły pomyślałam, że tę słomę trzcinową można byłoby wykorzystać do robienia różnych sezonowych ozdób ogrodowych. Może jeszcze do tego pomysłu wrócę...

Tak wyglądają z bliższa

Ogrodowe kreacje 00:36, 31 gru 2018

Do góry
W czerwcu zakwitł też przetacznik kłosowy, który był nowością u mnie w 2018:

Dynia w donicy dawała sobie radę i rosła szybciej niż te w gruncie:

Liliowce ze względu na duże ciepło zaczęły wcześniej swój spektakl:
Ogrodowe kreacje 00:33, 31 gru 2018

Do góry
W czerwcu 2018 róża 'New Down' miała swoje pierwsze planowane, obfite kwitnienie, potem dopiero we wrześniu, a pomiędzy kwitła, ale małą ilością kwiatów

Powojnik 'Polish Spirit' pokazał na co go stać:

Na nowej rabacie pojawiły się pierwsze kwiaty, były to kwiatostany tawuły japońskiej 'Anthony Waterer':

Ogrodowe kreacje 00:20, 31 gru 2018

Do góry
Maj 2018 to oczywiście miesiąc różaneczników

Ogrodowe kreacje 00:19, 31 gru 2018

Do góry
W maju jak w gaju
Pierwszy raz mogłam się rozpłynąć w zachwycie nad czosnkami 'Globemaster':

Nowa rabata wypełniała się powoli o nowe gatunki:

Zaczęły kwitnąć peonie:
Ogrodowe kreacje 00:10, 31 gru 2018

Do góry
Kwiecień 2018 obfitował już w wiele kwitnących cebulowych:

Zaczęłam pracę nad nową rabatą:

Przyroda z dnia na dzień coraz bardziej się wybudzała i robiło się bardziej zielono i kolorowo:

Ogrodowe kreacje 00:09, 31 gru 2018

Do góry
W marcu 2018 zima postanowiła o sobie przypomnieć siarczystym mrozem ze śniegiem:

Ptaki odwiedzały karmniki:

a pod koniec marca, po długim oczekiwaniu wiosny, w końcu przyszła pod postacią pierwszego kwitnącego krokusa:
Ogrodowe kreacje 00:07, 31 gru 2018

Do góry
Luty 2018 malował obrazy na szkle:

Ja bawiłam się z kulami tłuszczowymi dla ptaków:

a kolejne cebulowe się ujawniały:
Ogrodowe kreacje 00:05, 31 gru 2018

Do góry
Bardzo spodobały mi się wasze podsumowania roku 2018 i ja postanowiłam taki stworzyć
Styczeń 2018 stwierdził, że chce być chyba marcem, bo przywitał słońcem i roztopami i nie było żadnego śniegu:

Obudziły się cebulowe:

Ogród bez roweru 23:39, 30 gru 2018

Do góry
Wiewiórka akrobatka podjadająca z innego karmnika

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:47, 30 gru 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)
Dorotko, wspaniałego 2019 Roku życzę

Dziękuję Wacławie i nawzajem.

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:44, 30 gru 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Dorotko podziwiam twój makowiec.
zdole masz łapki i to wszechstronnie
Aniu dziękuję ślicznie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:43, 30 gru 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Dorotko kochana! Cudne dekoracje! Dodatkowo chylę czoła jeszcze raz przed tak misternym zdobieniem pierniczków

Nie zdążyłam przed świętami złożyć Ci życzeń więc czynię to teraz - oby nadchodzący Nowy Rok był dobrym rokiem!
Dziękuję ślicznie za życzenia i również odwzajemniam W tym roku upiekłam bardzo dużo pierników w przeróżnej oprawie. Bardzo dużo rozdałam, ale jeszcze dużo mam u siebie jako świąteczne dekoracje.

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:34, 30 gru 2018

Do góry
Agatko - dziękuję za pochwały już dawno marzył mi się czerwony wystrój na święta chociaż w jednym pokoju.

Małgorzata - obecnie u nas pada deszcz i krety zawzięcie pracują. Jak tak dalej pójdzie to zniszczą mi cały trawnik przed domem. Makowiec jako pierwszy poszedł pod nóż i pierwszy zniknął. Za życzenia bardzo dziękuję i nawzajem.

Anitko - cieszę się, że spodobała Ci się moja piernikowa wioska. W ubiegłym roku mierzyłam czas wykonania takiej największej chaty z zagospodarowaniem podwórka wokół niej. To praca na 6 godzin 1 domek. W tm roku też zrobiłam tą dużą chatę i 3 mniejsze jednakowe. Praca szła szybciej, ale to i tak bardzo pracochłonne zajęcie.

Basia 8 - Dziękuję, Fajnie że mnie odwiedziłaś i że spodobało Ci się u mnie.

Wacławie - gdyby mój em zrobił makowiec też by mi na pewno smakował, więc wierzę, że Twój był przepyszny. Mojego też już nie ma.

Ewa 777 Dziękuję za tak miłe pochwały. Ja lubię takie ręczne robótki i zawsze jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Jak lepię chatki to się złoszczę, że coś mi tam nie spasowało. Bo czasem ciasto się rozciągnie, czasem urośnie i mówię sobie to ostatni raz kleję. Później złość mija i jak dostaje się tyle miłych słów to dla mnie spora radość. Śnieg szybko stopniał, ale jak był to widoki były przepiękne. Za życzenia ślicznie dziękuję i życzę szczęśliwego Nowego Roku.

Basia 3012 - cieszę się, że makowiec Ci smakował. Byłam ciekawa czy Ci wyszedł. Na drugi raz zrób z tym ciastem, w tym duecie jest na prawdę pyszny.

Asiak - dziękuję, bardzo mi miło.

Milka - ja lubię wyzwania, ale takie, które nie wymagają wysiłku fizycznego. Robienie dekoracji to coś co lubię robić, a te święta zwykle są wszędzie kolorowe i wystrojone.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:49, 30 gru 2018

Do góry
Jakby mi tak padły krzewuszki po zimie to zostawię tu ich ślad.
Nana purpurea - stara sprawdzona krzewuszka.

Red prince - szybko rośnie i kwitnie obficie i bardzo długo.

All summer red - czerwona, mała kulka, zgodnie z nazwą kwitnie całe lato.

Olympiade - nie będę się powtarzać, że to moja ulubiona mimo że najmłodsza .

Ptasi gaj 21:47, 30 gru 2018

Do góry
D. C
Fota najwyższej i najstarszej po prawej pień kora ma takie długie pasy wzdłuż pnia są też pekniecia. I może dlatego koty lubią taki pien.

Mają taką kore jest mokra dzisiaj padało.

Ta trochę mniejsza obydwie przemarzly po przycięciu zgęstniała. W tym miejscu jest wąsko i nie mogłam zrobić dobrej foty
Po lewej fota lawsona który bardzo dobrze rośnie ledwo zipal 4 lata temu

Moja bajka 21:40, 30 gru 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)
Kasiu, wspaniałego 2019 Roku życzę

Dziękuję Wacuś, dla Was też spełnienia marzeń życzę.
Ja mam Ogrodowiskowy urlop i właśnie relaksuję się nieco

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:35, 30 gru 2018

Do góry
Uff! I znów będziemy o rok starsi !!!!

Z okazji nadchodzącego Nowego Roku 2019 życzę wszystkim przyjaciołom z Ogrodowisko, znajomym i nieznajomym odwiedzającym mój wątek udanego, pomyślnego Nowego Roku. Niech dobre zdrowie i dobry humor nas nie opuszcza, niech realizują się wszystkie zamierzenia ale co najważniejsze niech wciąż w naszych głowach rodzą się kolejne nowe plany i cele, bo tylko wtedy osiąga się szczęście jeśli wciąż chce nam się marzyć.
Życzmy sobie pokoju i spokoju na świecie i u nas w kraju, przyjaźni i życzliwości wokół, choć tu na tym forum jest obu tych uczuć pod dostatkiem, życzmy sobie udanego roku ogrodowo i pogodowo a dodatkowo jeszcze udanej, wesołej zabawy sylwestrowej

Za drzwiami do ogrodu... 21:11, 30 gru 2018

Do góry
Niektóre krokusy wystrzeliły do góry...

Hiacynty też...

i żonkile te co płycej posadzone jakoś...
Za drzwiami do ogrodu... 20:53, 30 gru 2018

Do góry
Ja jeszcze nie bardzo myślę o przyszłym sezonie w ogrodzie.To znaczy nie robię szczegółowych planów.Wiem że czeka nas przygotowanie podłoża pod trawnik i podłączenie nawodnienia,przenoszenie warzywnika i ziołownika oraz zasadzenie rabaty bylinowo trawiastej .I jeszcze zmiany w rabacie pod grillem.Ale jak dokładnie to wszystko ma wyglądać ,co gdzie posadzę, nie mam na razie pojęcia.Mam nadzieję że do wiosny jeszcze coś wymyślę...albo pójdę na żywioł jak zwykle
Tymczasem wyszłam dzisiaj na ogród pooddychać świeżym powietrzem po kilkudniowym przymusowym leżingu
Róże nie zrzuciły nawet liści...

Niestety te pączki już nie rozkwitną...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies