Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mira 22:55, 08 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ja bym Ci radziła jeszcze te czubki skrócić to fajna się zrobi korona, chyba ze masz inny zamiar.

Choinę ciachłaś nieźle to też muszę one to lubią a ja je lubię .
Gruszka_na_w... 20:10, 09 lut 2019

mira napisał(a)

Ja bym Ci radziła jeszcze te czubki skrócić to fajna się zrobi korona, chyba ze masz inny zamiar.

To jeszcze maluszek. Ma niewiele ponad 1 m wysokości. Gdybym go teraz ciachnęła od góry, spowodowałabym zagęszczenie dolnych partii. Jeszcze trochę dam mu podrosnąć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Milka 07:54, 10 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

No pewnie, że tak!
Czekałam na ten luty jak na święto jakieś. jesienią zorientowałam sie, że moje luzem sadzone choiny kanadyjskie mocno wystrzeliły w górę i mocno ażurowe są. Danusia doradziła radykalne cięcie.

Wczoraj opitoliłam je do wysokości podniesionych rąk, a na dzisiaj zostawiłam sobie czubek.

Łatwo nie było, ale się udało. Do zapamiętania- nie odkładać nieuniknionego na zaś.

Potem ruszyłam z sekatorami na długą prostą. Materiału do zrębkowania przybyło.

Doszłam do połowy 40 m rabaty. Ciąg dalszy nastąpi.

Przy okazji podkrzesałam wiąza JH
Było

Jest. Niebo miało dzisiaj cudowny kolor.

Szybko ruszyłaś, ale powiem, że to dobry moment
te bordowe gałązki z dereni warto wykorzystać do dekoracji u nas spadła od sąsiada potężna, sucha gałąź, mąż potnie na plasterki i będę mieć nowy materiał do rękodzieła, pomysły już na nie mam
Gruszka_na_w... 19:17, 10 lut 2019

Milka napisał(a)

Szybko ruszyłaś, ale powiem, że to dobry moment
te bordowe gałązki z dereni warto wykorzystać do dekoracji u nas spadła od sąsiada potężna, sucha gałąź, mąż potnie na plasterki i będę mieć nowy materiał do rękodzieła, pomysły już na nie mam

Rękodzieła plastyczne to niestety nie moja bajka. Bozia odmówiła talentu. Podziwiam Irenko Twoje plany w tej dziedzinie.
Dereniowe gałązki wykorzystałam do dekoracji zimowych. Wciąż jeszcze spełniają swoja rolę. A materiału do zrębkowania wciąż przybywa.

Ziemia rozmarzła. Rano dało się jeszcze wejść na rabatę frontową na przedpłociu. Wycięłam tam trawy i rozchodniki, przycięłam hortensje i pięciorniki. To już ostatni dzwonek, bo cebulowe wyłażą ze wszystkich stron.

Tuliany Exotic Emperor przezimowały.

Smutny widok o tej porze roku, a w sezonie tyle bujności.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:34, 10 lut 2019

Potem zajęłam się frontową wewnątrz. Wycięłam bezodmianową imperatę cylindrycznę, rozchodniki i przycięłam hortensje oraz końcówki rozplenic.

Niestety trzeba będzie robić modernizację tej rabaty. Imperata rozlazła się bardzo mocno i wrosła w róże, rozchodniki oraz berberysy Bagatelle. Zmierza w kierunku hortensji. Będę musiała rozkopać część rabaty, poczyścić korzenie z rozłogów. Żal mi wyrzucać stąd tę imperatę, bo daje świetny efekt wizualny od czerwca do późnej jesieni. Spróbuję wsadzić ją w duże donice i zadołować punktowo. Żałuję, że nie zrobiłam tego dwa lata temu, kiedy wykopywałam rośliny z brzegu, żeby założyć tam ekoborder. Mądry Polak po szkodzie.

W pełni sezonu wygląda to tak

Gruszka_na_w... 19:44, 10 lut 2019

Prognozy pogody na nadchodzący tydzień są typowe dla przedwiośnia. W dzień do 5-6 stopni na plusie, w nocy lekki przymrozek.

Przepięknie wyglądają teraz wrzosy odmiany Robert Chapman. Jesienią miały pomarańczowe gałązki.

Półksiężyc z zimozielonościami i wrzosowiskiem wygląda o tej porze najschludniej. Pierisy, kiścień, azalie i cyprysiki oraz kosodrzewina dają ładne plamy koloru.

Gruszka_na_w... 19:53, 10 lut 2019

W centralnej części ogrodu trochę bałaganiasko.

Dobrze przezimowały dzwonki Poszarskiego.

Krzepy nabiera ciemiernik hodowany z przesadzonej siewki.

Nowa12 19:53, 10 lut 2019

Ale pracy wykonałaś! Jak szybko ci się rozrosła imperata. Bo będę ją sadzić pierwszy raz.
Gruszka_na_w... 20:16, 10 lut 2019

Nowa12 napisał(a)
Ale pracy wykonałaś! Jak szybko ci się rozrosła imperata. Bo będę ją sadzić pierwszy raz.

W sprzedaży są dwie imperaty cylindyczne. Bardziej rasowa to imperata Red Baron, która cały czas ma czerwone końcówki liści i jest rozłogowa (rozłazi się podziemnymi kłączami) w średnim stopniu. Wystarczy jej wsadzić kilkucentymetrowy ogranicznik i nie stanowi problemu.

Czysty gatunek imperaty jest wyższy i bardziej masywny, żywozielony aż do września, a potem przebarwia się na pomarańczowo. Rozłazi się intensywniej i trochę głębiej. Tam na froncie w większości mam tę drugą.

Nowa12 20:18, 10 lut 2019

A ok. Myślałam że ten Red Baron aż tak mocno się rozrasta.