Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podmiejski ogródek 07:58, 09 paź 2018

Do góry
No, moje drogie, chyba powoli wracam do świata żywych

Remont się kończy baardzo powoli. Wiecie jak to jest: tu domalować, tu poprawić, tam kawałek listwy dokleić... Od dwóch tygodni nic innego nie robię jak tylko maluję, szlifuję, sprzątam i rozpakowuję. Ledwie parę cebulek zdążyłam wczoraj wsadzić naprędce do ziemi.
No ale najważniejsze że już mieszkamy
Zdjęcie mogę pokazać tylko jedno - cała reszta domu jeszcze w rozsypce:

równe dwa miesiące temu wyglądało to tak:

Jeszcze zasłony, krzesła, jakieś dodatki...
Wśród brzóz i dębów 07:15, 09 paź 2018

Do góry
marba napisał(a)

Aniu, trzy lata temu posadziłam 10 sztuk. Ładnie się przez ten czas rozrósł. Powstała obwódka na jednym z boków jaru.
Fotka z lata.

O fakt, pięknie.!0 sztuk, to już jest ilość!
I dlatego tak teraz pięknie wyglądają
Ukojenie 06:42, 09 paź 2018

Do góry
Trawka rosnie taki widok nawet w chlodny poranek /2 st. C/ daje zludzenie wiosny

Ptasi gaj 06:13, 09 paź 2018
Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Gdzie suszysz ta trawe przed kompostowaniem? ....bo u mnie w domu sie wywiazała ostra i goraca dyskusja o poranku ....a siana na twoim trawniku nie widze

Natomiast znam temat wertykulacji ....i tą ilosc siana i kurzu na oknach i w domu czy siano na tarasie 2x w roku strawię ...ale po kazdym koszeniu ...ten sam bajzel ???....hmmmm....do mnie to suszenie trawy nie przemawia ☹
Ogród Muszelki 00:05, 09 paź 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Aniu, kanty robię trzy razy w roku. Pierwszy raz po wiosennej wertykulacji, drugi raz na początku lata i ostatni raz jesienią. I to całkowicie wystarcza.

Wykonanie jesienią kantów nadaje trawnikowi eleganckiego wyglądu w bezśnieżne zimy. Skoro kolorem nie może zachwycać, to chociaż kształtem trzyma fason

Moja ziemia jest również piaszczysta. Wypraktykowałam, że najlepiej robić kanty po deszczu lub po bardzo obfitym podlaniu trawnika (gdy warstwa ziemi jest mokra na co najmniej 20 cm.). Wówczas bardzo łatwo robi się ostry kant - ziemia się nie osypuje. Dodatkowo kant od środka "ubijam" ręką. Starcza na ok. 3 miesiące.

Trawnik jest koszony tylko kosiarką.

W najgorszych okresach kanty wyglądają mniej więcej tak, jak na zdjęciu (zaczynam myśleć, że czas doprowadzić je do porządku).

Tak to samo zdjęcie pokazywałaś w czerwcu.. czyli zawsze pokazujesz najgorsze okresy? Moje najlepsze są daleko w tyle za Twoim i najgorszymi.

Kolejny punkt za tym aby sprzedać te moje hektary.. małe da się ogarnąć .. i cieszy oko i nie frustruje. A my niestety będziemy coraz starsi..

I pomyśleć że 10 lat temu mówiłam że mam za mały ogród Kobieta zmienną jest.. ale ogród ma cieszyć a nie denerwować ..

Pozdrawiam

Ptasi gaj 00:00, 09 paź 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu co to za cudnie przebarwione drzewko na przedostatniej fotce?

Wstawiłam u siebie zaległe fotki oczka o które prosiłaś (na tyle ile posiadam).

Chodzi ci o to, to klon podam nazwę jutro. Te liście utrzymują się 3 tydzień i co dzień ladniejsze. Jest drogie za takie metrowe Dalmacja 110 zł km AM 2 szt.

Jutro zajrzę do ciebie, oczy już każą spać.

Ptasi gaj 23:52, 08 paź 2018

Do góry
Oczko przykryte siatka

Już się przebarwiają co dzień więcej lisci

Mój 4 arowy azyl... 23:49, 08 paź 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Zaglądam po cichutku, dawno mnie nie było. Najważniejsze że właścicielka jest i jak zawsze cudeńka pokazuje. Pozdrawiam serdecznie Basiu

Mariolko, rzadko tu bywam, biegam do lekarzy i nie tylko. Na działkę spoglądam z doskoku i co nieco na fotkach uchwycę.
Miło, że nie zapomniałaś o mnie. Dzięki za pozdrowienia.
Uściski ślę i wizytę odwzajemnię.
Dla Ciebie - dzisiejsze.

Ptasi gaj 23:47, 08 paź 2018

Do góry
CD

Ptasi gaj 23:42, 08 paź 2018

Do góry
Dąb Monument kupiłam go 7 lat temu miał 60 cm bardzo zdrowy welkie liście ma.
Tutaj sucho nawet bardzo.

Ptasi gaj 23:34, 08 paź 2018

Do góry
CD

n

Ptasi gaj 23:30, 08 paź 2018

Do góry
Wczorajsze

W tym roku bardzo dużą opadzina iglaków mimo podlewania

Kiedyś będzie tu ogród 23:27, 08 paź 2018

Do góry
Tu gdzie zielona kreska będzie pociągnięty żywopłot z cisa.

ale mój eMuś musi znaleźć czas, żeby ułożyć kamienie do końca.

A ze względu na ukształtowanie terenu, tył oczka (tam gdzie kaskada) jest podniesiony prawie metr. (Sorki za zielsko na fotce)

Jak widać tematu kaskady jeszcze nie ruszyłam. Powód jak wyżej- potrzebny eM do układania tyg głazów. Ale przyznam się szczerze, że nie za bardzo ma pomysł jak temat ugryźć.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:21, 08 paź 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Komp dalej nie działa, ale już wiemy, że to płyta główna padła..

Więc fotek z tel cd

Rabata kulkowa x różnych perspektyw ze zrobionym już obrzeżem z profili, na razie bez kory

Obrzeże nie jest wkopane tak na równo z ziemią jak pierwotnie chciałam, ale to kwestia też ogranicznika dla kory. Trawa tam przykryje pewnie

U kilku osób na O. widziałam obrzeża z profili właśnie. Są lepsze niż te wszelkie ekobordy plastikowe?
Kiedyś będzie tu ogród 23:19, 08 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Anka wyslij jak jest, chrzan kadry.

Elu przede wszystkim bardzo ci dziękuję za zdjęcia poglądowe z budowy twojego oczka. Bardzo ułatwiły mi pracę. Niestety ja takiej dokładnej dokumentacji nie posiadam, bo robota była w deszczu na wariata.
Chciałam dzisiaj pstryknąć fotkę z góry ale z przyczyn technicznych wyższe piętro jest chwilowo niedostępne (mam gniazdo szerszeni).

Ale od początku...
W wykop poszła wełna mineralna, no to agrowłóknina gęsta i folia.
Oczko (tafla wody) ma w najszerszych miejscach wymiary 7m x 4,8m.
Rozmieszczenie półek:

Od brzegów do czerwonej linii idzie strefa płytka- głębokość od lustra wody od 25 cm (tam gdzie plaża) do ok 40 cm bliżej kaskady.
Jasna zieleń - półki na lilie wodne.
Jasno niebieski- dodatkowa półka ułatwiające ewentualne wejście w strefę głęboką.
Ciemno niebieski- strefa głęboka- głębokość ok 1,5 m.

W strefie 'plaży'- wyjście dla zwierzaków- brzegi bardzo łagodne, nieco bardziej ostre im bliżej kaskady.

Na brzegach półki nieco większe otoczaki mające za zadanie trzymać drobniejszy żwir.
Mała działka - wielkie nadzieje 22:51, 08 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Zrób więcej zdjęć tej róży. Cały krzaczek, gałązki z kolcami, ulistnienie.
Cięłaś je wiosną?

Mam jeszcze tylko jedno zdjęcie.

Teraz są już bez kwiatków, ale jak będę w weekend to jeszcze jakieś fotki zrobię. Nie cięłam ich, bo miałam cały kawałek ziemi przekopać, ale jak zwykle u mnie, wszystko się przesunęło w czasie i one "wzięły i zakwitły"
Kiedyś będzie tu ogród 22:46, 08 paź 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
To prawda zaserwowałaś nam "Magię wschodzącego słońca".
Fajerwerki rożnych barw.Cudne

Niestety nie każdy wschód słońca jest tak spektakularny. I wszystko trwa chwilkę... jak film w przyśpieszonym tempie.

Bogdzia napisał(a)
Cudne widoki wschodzącego słońca, musiałas rano wstac by je zrobic. Co do jeziorka to myśle że ryby powinny byc bo inaczej to komary Cię zjedzą. U mnie pomp nie ma , sporą częsc lustra wody zajmują lilie wodne ale jeśli chce sie miec piękną przejrzystą wodę to bez pomp się nie obejdzie.Ja takiej przejrzystej nie chcę bo sztucznie wygląda ale przyznaję że trochę bardziej przejrzysta by sie przydała.

Bożenko ja tak wstaję. I bardzo lubię te poranki, kawkę o wschodzie słońca, ciszę- tylko śpiew ptaków słychać. Lubię łapać te chwile, zanim zacznie się cały zgiełk.
Co do oczka to rybki będą. Na lilie jest specjalna półeczka, ale to już wiosną. Pompa tez musowo, bo kaskada w planach. Ale to już nie wiem kiedy, bo w tej chwili jest daaaaleko poza moimi możliwościami finansowymi. Do tej pory mam nadzieję, że roślinki spełnią swoje zadanie.

2017- przymiarki do trójkątnej- w czerwonych doniczkach naszykowane miskanty do sadzenia.

A to fotka z dzisiejszego dnia... Chyba się im u mnie spodobało...

Kiedyś będzie tu ogród 22:42, 08 paź 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Moniuś... no inwazyjny on, ale jak pozbawić się teraz takich widoków. A to dopiero początek przebarwień.

Muszę koniecznie wybrać się na spacer do lasu bo uwielbiam te przebarwiające się klony. Wyglądają niesamowicie takie płonące.
Dużo się u Ciebie dzieje Aniu. Oczko masz cudowne, a tętniące w nim życie daje tyle radości.
Pozdrowienia zostawiam
W cieniu - zacieniona 22:34, 08 paź 2018

Do góry
Wyprowadzony z patyczka Phantom na pniu.

Kiedyś będzie tu ogród 22:21, 08 paź 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)
Aniu, rozczuliłaś mnie tym zbieraniem żołędzi

Moniuś... no inwazyjny on, ale jak pozbawić się teraz takich widoków. A to dopiero początek przebarwień.

mikina34 napisał(a)
A powiedz mi, bo kojarzę, że o truskawkach wiesz wszystko, czy jak teraz na listkach są plamki ciemne to coś z nimi robić czy odpuścić?

Toszka napisał(a)
o, podpinam się pod pytanie

Hm... Powiem tak- jakbym zapytała sąsiada powiedziałby, że pryskać na grzyba. Ale ponieważ ja nie używa chemii to powiem- odpuścić. O tej porze roku nie ma w zasadzie siły żeby wszystkie listki były czyste. Chyba, że naprawdę te zmiany są w zmasowanej ilości. ale to by świadczyło o tym, że na jakimś etapie była zaniedbana pielęgnacja.
Ja wiosną wszystkie pozimowe, uschnięte liście dokładnie grabię i usuwam z zagonów. Jak minie niebezpieczeństwo dużych mrozów i na tyle wcześnie zanim serduszko zacznie puszczać (żeby nie uszkodzić). Ja ma tego typu narzędzie pracy i doskonale się sprawdza https://zielen24.pl/product-pol-1481-Grabie-do-lisci-z-tasmy-oprawione-Kard.html. W sezonie idzie gnojówka z pokrzyw (poza porą owocowania). Działa grzybobójczo i wzmacniająco. Zaraz po zbiorach a najpóźniej do połowy lipca koszę wszystko, wygrabiam i usuwam z zagonów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies