Aniu, mam dziwne cosi na wewnętrznej stronie liści malin, wygląda jakby ktoś/coś oprószył je sadzą (chociaż nie brudzi to specjalnie po roztarciu), w pierwszej chwili myślałam, że mszyca, ale to nie to, masz może pomysł co to może być? Mam zdjęcie ale nie chcę Ci zaśmiecać wątku
Anka Kiedyś będzie tu ogród
"Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mój Bożenko ma napewno ponad 7 lat. Po pięciu latach u mnie miał pierwsze owocki. Piękny o każdej porze roku- wiosną jako żółta kula świecąca z daleka z rojem uwijających się koło niego bzyczków (pszczoły go uwielbiają), latem z tą inną zielenią i fakturą liści, jesienią z cudownym przebarwieniem, a nawet zimą z całą masą pąkowych koralików. Mój rośnie w pełnym słońcu stąd może jego cudne przebarwienie od maluszka.
Percy trzyma się super. Mimo ogromnej suszy zawiązała bardzo dużo grubych pąków kwiatowych. Zamówiłam jej towarzystwo. A właściwie im, bo rośnie w sąsiedztwie Catawbiense Grandiflorum. Jak przestanie padać to cyknę fotkę całemu krzaczkowi.
Montana w tym roku dała plamę
Elu ten na fotce do kupiony dawno temu jako 'zwykły' Cornus mas. Bardzo późno zaczął kwitnąć, jeszcze później owocować. Owoce małe ok 1-1,5 cm. Mam też trzy szczepione odmianowe: Szafer, Bolestraszycki i Jantaryj. To jeszcze maluchy mniejsze odemnie, ale już miały po kilka owocków. I te mają zdecydowanie większe owoce.
Ptaki za kalinę brały się zawsze przy dużych mrozach. W tym roku już ją mocno przerzedziły. Czyżby coś przeczuwały?
Jedna terminatorka się uchowała.
To rdza maliny. Teraz możesz jedynie liście porażone sprzątać i w okresie bezlistnym przed przycięciem opryskać miedzianem. Natomiast wiosną gdy temperatura średnia dobowa przekroczy 10 - 12*C stosuj Zato.