Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogródkowe perypetie:) 00:09, 04 lip 2014

Do góry
skarpa jako rabata angielska ..duże wyzwanie ..ale może być interesujące , musisz jednak wybrać rośliny jak najmniej pokładające się , więc niezbyt wysokie ..
Metamorfozy ogrodowe 13:00, 03 lip 2014

Do góry
olga_ napisał(a)
Przed

Po
przepiękna skarpa
Pszczelarnia 19:38, 30 cze 2014

Do góry
Skarpa w ogrodzie nad strumieniem górskim. Miałam plany ucywilizowania jej nasadzeniami (róże okrywowe - czerwone!, jałowce, trawy niskie i kwiaty jednoroczne) - na razie odkładam ad acta. Skarpa rządzi się swoimi prawami. Czasami rzucę garść jakiś nasion i są niespodzianki, jak np. maki (chyba od Hani - Leidy) - dostałam podobne od Danusi do wysiania na rok przyszły:

albo ślazówka (a tak zachwycałam się nią na Podkarpaciu nie wiedząc, że ją mam):

A tutaj królują dziewanny (u sąsiada naparstnice, mamy bardzo zróżnicowane siedliska nad tym samym strumieniem):

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 18:32, 29 cze 2014

Do góry
U nas ,Marku, ledwie koło dwudziestki się kręci.
A tu sezon, piszą,że Bałtyk ma wzięcie, kwater trochę wolnych jeszcze jest.
Ogród .... zastanawiam się czym oczy będę cieszyć?

Jak nie uschnie mi co nie co, może chociaż cynie i jeżówki? Rudbekie prawie wszystkie wywaliłam, zbyt żółto ostatnio było. Ale to chyba błąd był.
Marku, w Twoim ogrodzie, to jak w angielskim zamku, skarpa obłędna, różanki w kwiatach.Super! Gratuluję.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:32, 26 cze 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Sliczne zdjecia nawet pokazujesz klinika którego do siebie zakupilłem dzieki tobie dam troche mojego zdania ze te stożki nie pasują do twojego stylu ogrodu lub nie to miejsce na skarpie

O Kondziu znowu nowy awatarek, teraz róża to twój znak rozpoznawczy

Jak tam twój klonik

Skarpa jest dopiero w swojej początkowej fazie, ona ma odbiegać stylem od całości ogrodu, ale tylko nieznacznie, nie pasują ci stożki, ale ja je kcę, jak masz jakąś sugestię, pomysł, to czekam, Przedogrodek jest moim wyzwaniem, bo powstaje z już rosnącymi krzewami, ja obserwuję i czekam na wzrost pozostałych roślin, głównie carxów, na ten czas stożki się gryzą, ale je zostawiam
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 13:18, 26 cze 2014

Do góry
Aniu, powojnik piękny. Skarpa bardzo ładnie, kolorowo się prezentuje, a resztę zrobisz powolutku
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 10:20, 26 cze 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Wiesz co... Na dobrą sprawę to jest tylko skarpa i jedna rabata wzdłuż płotu. Malutko, ale mam plany na więcej. Już niedługo mam nadzieję, zagoszczą w moim ogródku hortensje...

Ania, przecież zawsze mozna leżak ustawić tak, żeby patrzeć tylko na ładne )
Wszystko zdążysz zrobić, spoko. Jakbym miała większe te hortki to bym ci wysłała po patyku, ale na razie nie mam z czego uciąć. Moze wiosna?
Zachorowałam na jeszcze jedna odmianę - muszę tylko sprawdzić nazwę, bo inteligentnie nie zapisałam, no i wiesz... Mam doskonała pamięć, ale tylko te krótkotrwała. Piękne kwiateczki.
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 22:34, 25 cze 2014

Do góry
Wiesz co... Na dobrą sprawę to jest tylko skarpa i jedna rabata wzdłuż płotu. Malutko, ale mam plany na więcej. Już niedługo mam nadzieję, zagoszczą w moim ogródku hortensje...
Zielony ogród prośba o pomoc 21:46, 25 cze 2014

Do góry
Witam, jak większość z Was od dłuższego już czasu podglądam piękne ogrody innych forumowiczów i marzę o tym, że kiedyś za kilka lat mój ogród choć trochę będzie przypominał wasze. Obecnie od roku mieszkamy w nowym domu, więc teraz przyszedł czas na ogród. Zaczęliśmy wiosną od położenia kostki przed domem i założenia trawnika oraz rabat koło domu. Zupełnie jednak nie wiem co dalej....
oto zdjęcia - rabata przed domem:
trawnik i skarpa która biegnie przez całą długość działki chcemy ją obsadzić zimozielonymi roślinami
Od ogrodu do łąki i stawu 11:03, 25 cze 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dominiko ja u ciebie tak dawno nie byłam??? Skandal!! Dzięki że o mnie pamiętałaś Cudowne widoki pokazujesz. Skarpa boska a staw.... tylko wzdychać Buziaki

No skandal Gosiu, po prostu skandal pozdrowienia!
Ogród z łezką 21:49, 23 cze 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

A skarpa uporządkowana wygląda wzorcowo

Madzia ostatnio plewiła U góry pusto po obchlastaniu rogownic, ale już się znowu zbierają niedługo się wypełni i połączy góra bokami z żurawkami.
Ogród z łezką 21:28, 23 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Na tej ostatniej koloru teraz brakuje. Muszę ostróżki białe i różowe dosadzić.

A skarpa uporządkowana wygląda wzorcowo
Od ogrodu do łąki i stawu 17:58, 23 cze 2014

Do góry
Dominiko ja u ciebie tak dawno nie byłam??? Skandal!! Dzięki że o mnie pamiętałaś Cudowne widoki pokazujesz. Skarpa boska a staw.... tylko wzdychać Buziaki
Od ogrodu do łąki i stawu 15:24, 23 cze 2014

Do góry
dominika_rew napisał(a)
dzięki za życzenia udanej sesji - spełniło się teraz "tylko" obrona mnie czeka, ale to już w swoim czasie..
a teraz trochę zdjęć z początku czerwca

piękna ta skarpa - kusisz tym zaproszeniem napisałam na PW
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 14:52, 23 cze 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Pięknie urządziłaś przedogródek Małgosiu.
Ta skarpa z macierzankami jest urocza.
pozdrawiam

Dzieki Joasiu
Pozdrawiam !
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:20, 22 cze 2014

Do góry
Pięknie urządziłaś przedogródek Małgosiu.
Ta skarpa z macierzankami jest urocza.
pozdrawiam
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 20:46, 22 cze 2014

Do góry
witam, dzięki za kolejne wieści. Zabieram się za "mieszanie". Kolejne pytanie to jak zrobic skarpę poniżej domu. Wyjscie z tarasu do obecnego gruntu to różnica jakieś 70-90 cm. Moja koncepcja to uformować z tej gliny skarpę, ubić ją, obsypać ziemią,ubić ponownie i nałożyć agro-włókninę lub -tkaninę...właśnie co? Skarpa ma być na długości 1-1,5 m i szeroka na 21m.
Potem wsadzić jałowce a środkiem schody.Co sądzisz?
Ogrodniczek - pętliczek ..... 11:22, 20 cze 2014

Do góry
malgoska napisał(a)
a takie coś mi sie podoba tylko wiem że przez wiosnę kiedy dopiero wszystko sie budzi do życia a trawy są przycięte skarpa byłaby nieatrakcyjna

Stip możnaby nie przycinać, wkomponować w to cebulowe i może jakieś formy zimozielone i byłoby atrakcyjne
Ogrodniczek - pętliczek ..... 10:26, 20 cze 2014

Do góry
a takie coś mi sie podoba tylko wiem że przez wiosnę kiedy dopiero wszystko sie budzi do życia a trawy są przycięte skarpa byłaby nieatrakcyjna

Ogrodniczek - pętliczek ..... 16:15, 19 cze 2014

Do góry
skarpa to mój nawiekszy problem. W niektórych miejscach jest bardziej nachylona i stroma a w innych łagodnie opada. Wstyd pokazać jak to teraz wygląda ale co tam

bedę usuwać, przesuwać i dosadzać ale narazie szukam inspiracji

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies