Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ukojenie 13:43, 14 mar 2019

Do góry
W przerwie sniadaniowej zamowilam:

Licze, ze te same lilie mam na frontowej, a w zeszlym roku zachwycaly

edit: u kogoś innego zamówiłam jeszcze lilie pełne elodie i lilie orientalne casa blanca
Doświadczalnia bylinowo-różana 07:26, 14 mar 2019

Do góry
Poppy napisał(a)

U mnie lilie to duzo pracy Ciagle zbieranie tych paskudnych, a jakze pieknie wygladajacych czerwonych robaczkow, poskrzypki liliowej. Chwila nieuwagi, i juz po lilli. I kto by pomyslal, ze takie sliczne mamusie i tatusie maja takie paskudne 'okupione' potomstwo

No tak, to jedyny minus jak w porę się zbierze, to potem już spokój
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:24, 14 mar 2019

Do góry
Mahonie, to twardzielki, odbiją, cięcie po kwitnieniu, fajnie można formować i będą coraz gęstsze. Musiałam zrobić drastyczne cięcie moich 21-letnich bukszpanów, ćma..., przez co mahonia też ucierpiała, wygląda to w tej chwili nie ciekawie, ale za 2 lata będzie już ok; ale za to teraz w lukach- wolne mini placyki, mam miejsce na lilie i dalie
Gożdzikowa - wiejski ogród 06:59, 14 mar 2019

Do góry
Gobasiu pozdrawiam, czekam na twoją lilie mutant
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:28, 13 mar 2019

Do góry
katel napisał(a)

Był przez chwilę i śnieg z deszczem a potem tylko lało - generalnie paskudnie ale wiosna coraz bliżej i tego się trzymajmy .

Podpytam i Irenkę i Mirę i przecież Anabuko też ma badrzo dużo lilii. Liliowo i kolorowo jeszcze nie widziałam, zaglądałzm do wątków tematycznych o liliach ale o zapachy nie było wiele - ja miałam 3 odmiany pachnące lilii i wszystkie miały piękny zapach ale Conca d'or miała o wiele mocniejszy zapach niż dwa pozostałe .
Pomyśleć że jeszcze ok 4 lata temu zarzekałam się że czego jak czego ale lilii to u mnie w ogrodzie nie będzie

Ja też się zarzekałam

Ciekawa jestem, jake lilie dziewczyny Ci polecą
Stary ogród zamkn. 20:44, 12 mar 2019

Do góry
Jolu, paproć to jest Nerecznica czerwonozawijkowa Prolifica (wielki ukłon dla Pani od której kupowałem tę paproć w sobotę i wrzuciła mi karteczkę z nazwą paproci, bo nigdy bym nie zapamiętał jej nazwy ). Nie powiem Ci o niej więcej, bo mam ją od kilku dni. Za to o wilczomleczu mogę już parę słów napisać . Mam go drugi sezon. To jest odmiana'Ascot Rainbow'. Jest śliczny. Zimą temperatura spadała do -15, a mrozy ok -5 utrzymywały się nawet do dwóch tygodni. W moim ogrodzie nie okrywam roślin na zimę, więc wilczomlecz radził sobie sam i nic mu się nie stało, a po zimie, o tej porze roku wygląda wciąż dekoracyjnie.

Ewo, bardzo dziękuję za miłe słowa bardzo one pomagają wziąć się do pracy. Szczególnie kiedy na co dzień widzę, że wszystko jest nie tak jak trzeba. Bardzo czekam na żywopłoty grabowy i cisowy aż podrosną i stworzą jakieś ramy i tło dla innych roślin. Się nieustannie zachwycam tym co u Ciebie . Jeśli chodzi o schody z klinkieru to nie umiem nic powiedzieć jak powstawały . Taras był robiony lata temu przez mojego Dziadka, a ja pamiętam, że na pewno były robione fundamenty a do zaprawy była dodawana sadza angielska. Klinkier niestety nie jest fugowany, przez co używanie mają mrówki i chwasty. Dziękuję za podpowiedź o epicedium, wcale nie pomyślałem o nim, a szukałem czegoś takiego. Rudbekię kupiłem już jako sadzonkę. To bardzo ładna roślina na przód rabaty. Nie rośnie silnie i nie zauważyłem żeby była chętna się rozsiewać. Jeśli masz ochotę, chętnie podzielę się swoją sadzonką .

Autelio, wszystkie żonkile kwitnące są z supermarketu, ale liczę że jak mi ich mucha narcyzowa nie zeżre to zakwitną jeszcze w przyszłym roku . Donice, to powiedziałem sobie, że teraz albo nigdy , niestety jedna przyszła obtłuczona, ale udało mi się dostać klej do żeliwa . Ozdoby metalowe są łatwe do wykonania jeśli ma się spawarkę. Zamawiasz gotowe elementy ze sklepu z artykułami do bram i ogrodzeń i spawasz pręt dowolnej długości. A koszt to 3 czy 4 zł za takiego żonkila. Na czosnki czekam dalej, mam nadzieję że nornice mi ich nie wyjadły, ale czosnek śmierdzi to chyba by się nie skusiły.

Sylwio, z radością pospawam i wyślę Ci kwiaty . Tylko w lipcu dopiero, bo teraz do lipca mam tylko 4 wolne weekendy . Jeszcze w sklepie z artykułami żelaznymi widziałem piękne lilie (tylko drogawe były w stosunku do innych kwiatów) i liście kasztanowca . Czytałem o pogodzie u Was i wszystkim co się z tym wiązało . Współczuję. U znajomych na Śląsku też niemałe szkody wyrządziło
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:21, 12 mar 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Czyli z wiekiem ograniczamy szaleństwa doniczkowe tez stawiam na trwałe rozwiązania, można przeczekać ten wiosenny czas, dobre rozwiązanie wybrałaś
Miałam lilie drzewiaste, ale gdzieś mi wyginęły, może trawy je zdusiły. Kupuje po kilka pachnących, co rok, nie szaleję. Mnie w tej chwili druty odprężają, ale zaraz biorę się za szycie i robótki szyszkowe, mam już zapas kwiatków szyszkowych, pozdrawiam

A ja wracam do lat młodości, kiedy to miałam ogród w 300 donicach
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:30, 12 mar 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Wg mnie, lilie powinny być, zero pracy, a jaka radość i długowieczne są

U mnie lilie to duzo pracy Ciagle zbieranie tych paskudnych, a jakze pieknie wygladajacych czerwonych robaczkow, poskrzypki liliowej. Chwila nieuwagi, i juz po lilli. I kto by pomyslal, ze takie sliczne mamusie i tatusie maja takie paskudne 'okupione' potomstwo
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:51, 12 mar 2019

Do góry
Czyli z wiekiem ograniczamy szaleństwa doniczkowe tez stawiam na trwałe rozwiązania, można przeczekać ten wiosenny czas, dobre rozwiązanie wybrałaś
Miałam lilie drzewiaste, ale gdzieś mi wyginęły, może trawy je zdusiły. Kupuje po kilka pachnących, co rok, nie szaleję. Mnie w tej chwili druty odprężają, ale zaraz biorę się za szycie i robótki szyszkowe, mam już zapas kwiatków szyszkowych, pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:46, 12 mar 2019

Do góry
Witaj Irenko, ja też szukam roślin mniej pracochłonnych, bratki oglądałam ale nie kupiłam, jakoś nie mam w tym roku na nie ochoty.
W donicy jednej posadziłam runiankę, pięknie całą zimę przetrwała, robota przy niej żadna, w tym kierunku idę. Na wiosnę może coś dosadzę wyższego, np jakąś trawkę.
Ja w tym roku dokupiłam sobie lilie drzewiaste, wysokie na prawie 2m. Nigdy takich nie miałam, zobaczymy czy będę z nich zadowolona
Na drutach też w młodości robiłam ale teraz jakoś nie ciągnie mnie do tego
Doświadczalnia bylinowo-różana 05:49, 12 mar 2019

Do góry
katel napisał(a)

Był przez chwilę i śnieg z deszczem a potem tylko lało - generalnie paskudnie ale wiosna coraz bliżej i tego się trzymajmy .

Podpytam i Irenkę i Mirę i przecież Anabuko też ma badrzo dużo lilii. Liliowo i kolorowo jeszcze nie widziałam, zaglądałzm do wątków tematycznych o liliach ale o zapachy nie było wiele - ja miałam 3 odmiany pachnące lilii i wszystkie miały piękny zapach ale Conca d'or miała o wiele mocniejszy zapach niż dwa pozostałe .
Pomyśleć że jeszcze ok 4 lata temu zarzekałam się że czego jak czego ale lilii to u mnie w ogrodzie nie będzie

Wg mnie, lilie powinny być, zero pracy, a jaka radość i długowieczne są
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:42, 12 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)

No właśnie bardzo jestem ciekawa, jak sobie u mnie lilie poradzą Będę je sadzić w połowie kwietnia, to chyba dobry termin Irenko?

Poradzą, to super rośliny, zdobią, pachną, a cebulę zawsze gdzieś się wciśnieDobry termin, ja może ciut wcześniej, końcem marca, bo mocno ruszyły.
Ogród, mydło i powidło. 23:13, 11 mar 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Witaj Kasiu!
No właśnie co do spotkania ...
Odpowiedziałam u siebie ale i tutaj ci napiszę...
Nic jeszcze nie wiem dokładnie czy będę czy też nie .
Dam znać jeszcze co i jak .
Pozdrowki zostawiam

Dzięki za informację - w najbliższym czsie jescze o lilie pachnące będę u Ciebie dopytywać ale teraz już do łóżeczka lecę
- dobrej nocy
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:15, 11 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)

A dzisiaj śnieg u mnie. U Ciebie też?

O lilie zapytaj najlepiej liliowe fanki, może Irenkę, albo Mirę, czyli dziewczyny z dojrzalszymi ogrodami. Jest chyba nawet wątek "Liliowo i kolorowo".
Ja jeszcze mam małe pojęcie o nich

Moja działka na Dębowym Lesie 22:03, 11 mar 2019

Do góry
Jana napisał(a)
Aniu wspaniały staw, zaszalałaś....mnie się marzy woda choćby w balii a Ty możesz chyba pływać łódką po nim. Super!!!!
Aniu jakie lilie poleciłabyś do ogrodu, chodzi o to by liście były zwarte, w ładnym pokroju...mam takie zwykłe

To moj mą taki staw chciał.I jeszcze mają być kiedyś rybki.
A wiesz, ,że jakiś ponton można rzuć , czy materac w lecie i się chłodzić.Ale wokoło już musi być dobrze zrobione.Bo inaczej po błocie będę wchodzić i wychodzić
Co do lilii to polecam wszystkie drzewiaste, ,Lilie Hybrydowe,(Lilium OT hybrid) piękne, duże i pachnące
Trzymają fason.A jak coś to kijeczek w środek i powiązać można.
Ja tak robię.
Po przekwitnięciu kwiaty usuwam.Za jakiś czas całe łodyżki i kijek też.
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:30, 11 mar 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Skromne, ale cieszą
Ewa, lilie powinnaś sadzić koniecznie, bezproblemowe, piękne i ja osobiście to te pachnące tylko wybieram, na cały ogród pachną
A dalie też cudo, te z bordowymi listkami, są bezobsługowe, u was większa oferta, szukaj, mnie przyjaciółka w Niemczech kupiła, uwielbiam je

No właśnie bardzo jestem ciekawa, jak sobie u mnie lilie poradzą Będę je sadzić w połowie kwietnia, to chyba dobry termin Irenko?

Doświadczalnia bylinowo-różana 10:57, 11 mar 2019

Do góry
Jana napisał(a)
śliczny awatarek, mój ulubiony a ja właśnie u Ani pytałam o lilie, też jestem na kupnie. Ziemia dżdżownicowa to pewnie ziemia przerobiona przez dżdżownice i pewnie jest pulchna, lekka....ja o nie nie słyszałam

Też lubie ten avatarek, dzięki

U jakiej Ani pytałaś? Anabuko?

Tak, taka ziemia przerobiona z odchodami dżdżownic

Doświadczalnia bylinowo-różana 10:51, 11 mar 2019

Do góry
katel napisał(a)
Avatarek się sprawdza - od razu lato się przypomina .
Do Ciebie to zawsze dobrze zajrzeć - może i dobrze, że nie miałam czasu róż przyciąć bo przymrozki u nas jeszcze zapowiadają.
Ewo masz może do polecenia lilie o pięknym zapachu? Miałam Conca d'or i jestem jej zapachem oczarowana ale chciałabym jeszcze lilie w innym kolorze a o równie intensywnym zapachu.

A dzisiaj śnieg u mnie. U Ciebie też?

O lilie zapytaj najlepiej liliowe fanki, może Irenkę, albo Mirę, czyli dziewczyny z dojrzalszymi ogrodami. Jest chyba nawet wątek "Liliowo i kolorowo".
Ja jeszcze mam małe pojęcie o nich

Doświadczalnia bylinowo-różana 18:51, 10 mar 2019

Do góry
śliczny awatarek, mój ulubiony a ja właśnie u Ani pytałam o lilie, też jestem na kupnie. Ziemia dżdżownicowa to pewnie ziemia przerobiona przez dżdżownice i pewnie jest pulchna, lekka....ja o nie nie słyszałam
Moja działka na Dębowym Lesie 18:42, 10 mar 2019

Do góry
Aniu wspaniały staw, zaszalałaś....mnie się marzy woda choćby w balii a Ty możesz chyba pływać łódką po nim. Super!!!!
Aniu jakie lilie poleciłabyś do ogrodu, chodzi o to by liście były zwarte, w ładnym pokroju...mam takie zwykłe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies