Witaj Beata Urodziłam się w Olsztynie i mam do tego miasta duży sentyment.
Masz bardzo ładnie, prosto i elegancko skomponowaną rabatę frontową. Po jej charakterze domyślam się, że pozostała część ogrodu również ma być w takiej konwencji. Ponumerowałam zdjęcia i mam takie pytania:
Zdjęcie nr 2,3,4 - jaka jest szerokość rabat licząc od podmurówki? W jakiej odległości od tuj i ogrodzenia masz posadzoną tę śliwę na zdjęciu nr 2 (bardzo ładna)?
Czy te żurawki na zdjęciu nr 4 zostają? Jakie tam są drzewka pod siatką, w jakiej odległości od siatki?
Pytam tak o te odległości, bo na zdjęciach te rabaty wyglądają na bardzo wąskie. Na zdjęciu nr 4 wygląda to tak, jakby te żurawki "dusiły" tuje. Może to tylko wrażenie, ale wydaje mi się, że powinnaś jednak pomyśleć nad poszerzeniem tych rabat. Tuje rosną i będzie Ci brakowało średniego piętra, jeżeli pod nimi będą tylko takie niskie rośliny.
Zdecydowanie popieram sugestie dziewczyn co do szarego kamienia. Na szarym tle rośliny wyglądają bardziej elegancko i szlachetnie niż na białym. Pozdrawiam
W zeszłym roku bardzo napracowałam się przy zagospodarowaniu różnicy terenu po prawej stronie domu.
Było tak
Obecnie jest tak:
Tojeść rozesłana fajnie się rozrosła.
Na rabacie po prawej stronie też są spore przyrosty. Dojdzie jeszcze róża Zephirine z obu stron pergoli. Tuje wraz z miskantem mają stanowić przesłonę części wypoczynkowej przed okiem zewnętrznym. Miskant swoim rozwichrzeniem ma zakłócać zbytnią elegancję tego miejsca.
Cały wczorajszy dzień i noc padał deszcz, roślinki szczęśliwe idealna pora na nowe nasadzenia więc lecę na ogród a to moje nowe roślinki
Miskant ML, formowany na pniu ostrokrzew, jodła koreańska oraz annabella
teraz masakra w kuli bukszpanowej jaką zrobił mi miskant. Nieduży Rotfeder. Znalazł nowy dom
(zdjęcia kiepskie. Z telefonu)
Ta dziura ma prawie 80cm wysokości i ponad 40, miejscami 60cm szerokości. Sporo gałązek musiałam wyciąć. Nie mam jak zrobić lepszego ujęcia
A jak duża to dziura jest to sobie proszę wyobrazić... posiadaczką dziury jest najwyższa kula, ok. 110-120cm wysokości
Zdjęcia z wczoraj. Języczki kwitną. Róża będzie miała jeszcze więcej kwiatów (nie bardzo ją tu widać na zdjęciach, to taka stara, pachnąca odmiana śmietnikowa, nie mam pojęcia co to). Żywotność i wdzięczność tego stworzenia jest zadziwiająca. Kobea szykuje pąki (więc zostanie). Rumianki przekwitają. Hortensja Anabelle właśnie zakwita. Werbena idzie w górę (bardzo czekam na nią). I tylko tych rozplenic małych co je polecałyście jeszcze nie próbowałam... Kupiłam za to miskant ML - posadziłam. Wydaje mi się, że jest OK. Ciekawe czy duży urośnie? Linia trawnika mogłaby być ciut prostsza
Globosy na razie nie zdychają. Rozważam pod nimi w kółku lawendę. Może wygląda brzydko na wiosnę ale jest przepiękna i ile przyciąga pszczół!
Nie klops, tylko sadź w odległości. Teraz jest ciemno i na foty już nie ta pora. Jutro machne fotę stożka od 3 lat w sąsiedztwie hakone. Cyknę bok stozka i odległość
Tessia dobrze pisze, ale jeśli jest bezpośrednie sąsiedztwo, przyklejenie. Cis zabuduje się. Buks nie. Mogę zrobić fotę co mi miskant zrobił z metrową kulą
Dzięki Kamilka, ostatni kwiat piwoni hortki sporo podrosly, są to zeszłoroczne, ciekawa jestem co pokażą w tym roku. Ta trawka to miskant Ml tak Jakoś przemarzl i rośnie w szerz, zamiast na wysokość
nie wiem jaki masz pomysł na tę rabatę i ogólnie na ogród (styl), ale takie ustawienie traw będzie nudne, no i co przed tymi z najniższego piętra?
przy płocie dałabym też takie same thuje żeby zrobić tło, w rogu (po srodku ) posadziłabym jakieś czerwone drzewo może być śliwa nigra (tania jest i szybko rośnie) lub ten buk czerwony który kupiłaś (o ile dobrze pamiętam ). Posadziłąm u siebie sporo patyków, jak mi przeżyją to wyślę Ci gotowe sadzonki hortensjowe
oj, ja odradzam trawy pampasowe, miałam, kilka i żadna zimy nie przetrwała.
Z kwitnących na biało to może Miskant chiński Silberfeder, ale na żywo go nie widziałam
Moje donicy przy tarasie są gotowe
Taki był plan donicy
Lawenda, Piórkówka japońska 'Hameln',Miskant Kleine Fontne
Tak wyglądała przed przystąpieniem do nasadzeń
a tak po posadzeniu roślin
Zamówiłam tam gdzie i ty robiłaś zakupy w Choroszczy. Nie wiem jaka odmiana będzie , przy różach chcę posadzić. U mnie tylko jeden miskant się nie obudził . Zobaczę jak będą rosły bo są rzadkie .