Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

dominika_ 23:55, 08 lip 2016

Oki Toszko masz rację dla mnie za daleko, ale kto wie kto to czyta
LyraBea 12:42, 09 lip 2016

Makusia napisał(a)
Beatko,
ja Cię nie poratuję wiedzą, natomiast odpowiem, że moje Hortki to Limki. Sadziłam też "na mijankę". Trawy niby są za hortkami, ale tylko niby, bo tak naprawdę, jak patrzysz z przodu, to są pomiędzy (dwie hortki, a za nimi po środku miskant).
Czasu trzeba żeby ocenić. Tak myślę
No właśnie, czasu potrzeba. Teraz, gdy wszystko male trudno stwierdzić. Przecież niekoniecznie muszą książkowe wysokości osiągać na naszych rabatach. Faktycznie na zdjęciu wygląda jakbyś miała trawy za a nie wplecione pomiędzy. Ja też mam pomiędzy. No to będę obserwować i u Ciebie i u siebie.
Karol99 napisał(a)

Tak sobie, musiałbyś wybrać szczepionego na 2,20 bo wyżej ich chyba nie szczepia. Jednak korona kiedy rośnie zaczyna nieco opadać i pieniek jest niższy. Duże znaczenie ma jednak odkryty pień, a tak to będzie sie zlewać z roślinnością pod nim i nie będzie takiego efektu.
Hmmmm...Ja nie do końca Karolku rozumiem, o czym Ty do mnie tu piszesz. Szczepiony na 2,20 ,ale co? No bo nie miskant a hortensja, to odmiany żeńskiej raczej?
Mam posadzone normalne hortensje już. Krzaczki. Male jeszcze. I miskanty też posadzone już. I też cherlawe. Mówisz, że nie za bardzo układ? Będę się martwić, ale póki co tam tyle miejsca, że zostawię i będę obserwować. Nie ma obawy, że mi w tym roku zarośnie, bo sobie o tym mogę pomarzyć. A jak zimę przetrwają ML a hortensje zechcą ładnie w siłę rosnąć, to dopiero za kilka lat będę mogła stwierdzić czy głupotę palnęłam.
Gruszka_na_w... 16:04, 09 lip 2016

Beatko, Karolowi chodziło o szczepione drzewo Marta poszukuje 2 egzemplarzy w roli strażników przy wejściu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 18:11, 09 lip 2016

Na szybko . Umbry znalazłam. Wysokie że ho ho no i problem. Nie mam jak przewieźć
LyraBea 18:29, 09 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Beatko, Karolowi chodziło o szczepione drzewo Marta poszukuje 2 egzemplarzy w roli strażników przy wejściu.
Tak, przeczytałam powoli wszystko i tym razem ze zrozumieniem Zmylił mnie Karolek tym, że mnie zacytował A u mnie drzewa maja być i to niekoniecznie szczepiojne. Mogą być normalne. Miejsce zostawiłam.
Gruszka_na_w... 20:10, 09 lip 2016

Makusia napisał(a)
Na szybko . Umbry znalazłam. Wysokie że ho ho no i problem. Nie mam jak przewieźć

Szczepione drzewka są drogie. Klient płacący duże kwoty, to klient wart dopieszczenia. domagaj się, żeby Ci przetransportowali (potrafisz!).
Życzę udanych zakupów
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anbu 21:04, 09 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Szczepione drzewka są drogie. Klient płacący duże kwoty, to klient wart dopieszczenia. domagaj się, żeby Ci przetransportowali (potrafisz!).
Życzę udanych zakupów

Tak się składa, że trochę tych drzew ostatnio przywieźliśmy. Transport drzew to są niestety koszty ... nie czarujmy się. Koszty zazwyczaj dodatkowe :/
Żadna szkółka w której byłam, nie miała transportu roślin wliczonych w cenę roślin. Gruszka piszesz o jakiejś fikcji..

Marta jak wysokie te Umbry?
Makusia 21:21, 09 lip 2016

Dziewczyny wiśnie tanie. Byłam w dwóch szkółkach. Szukałam platanów ale u siebie nie mam na nie szans. Wiśnie w takiej samej cenie w obu szkółkach...Tyle, że w pierwszej miały szczepienie co najmniej na 2 metry choć uważam, że dużo wyżej (deszcz zaczął padać i trochę nas przegonił), natomiast w drugiej zdecydowanie niżej. Ja byłam wyższa od pnia tej wiśni - a mam 168 cm
Makusia 21:23, 09 lip 2016

Aniu ta druga szkółka by mi przywiozła. Wiąza mi przywieźli i choinkę co roku przywożą bez dodatkowych opłat ale niskie...nico z tego. Pierwsza szkółka od razu na transport okoniem.
Toszka 21:31, 09 lip 2016

niskie to jedynie psu wokół budy... adekwatny wzrost