Karol ja rośliny złe dobrałam i dobrze ze tu trafiłam to dziewczyny mi pomogły przesadziłam brzozy, najgrubszą do tej pory rzecz jaką zrobiłam było posadzenie tych brzóz w murku, ale to szczegół potem przesadziłam żurawki, a w ich miejsce poszły róże, dodałam lawendę potem wywaliłam tawuły japońskie i w ich miejsce posadziłam rozchodniki i tak już jest do teraz na pewno dosadzę róż, bo wbrew temu co widać na zdjęciach jest tam trochę pustego miejscafajnie że ci się podoba, dzięki
Izoldo dzięki za wskazówkę, azalii japońskich mam już sporo w ogrodzie na tej rabacie są : zaczynając od trawek, 2 małe świerki kule, jodła koreańska, za tym korzeniem magnolia przed nim cyprysik i klon czerwony w nogach irga. Dalej 2 azalie, wierzba pendula, 4 tawuły, 2 żarnowce, 4 azalie japońskie, druga magnolia, 10 szt lawendy.
Planuje dodać do wszystkich rabat bukszpany kuleczki i trawy (turzyce) ale czekam na dokończenie ostatniej rabaty żeby tak hurtem zamówić.
Rzecz w tym że odstępy miedzy trawkami to około 30 - 40cm i nie bardzo widzę jak tam dosadzić azalie czy bukszpany bo wydaje mi się że mało miejsca a chciałam to jakoś ożywić bo w tym grysie są prawie niewidoczne
A tak odbiegając od tematu, dwa dni temu(?) jakoś tak podlewałem rabatę dzisiaj patrze a hortensje całe oklapniete, tawuły japońskie mają zwinięte listki, berberysy tak samo. Masakra. Niech ten deszcz w końcu spadnie. Ale żeby jakoś ten ogród nawodnic to musi chyba ze 3 dni padać...
Właśnie, właśnie Edytko żal mi tych nawłoci i też tak myślę: pod płot a w nogi coś niższego
Ależ upał u nas. Masakra. Kiedy ja będę przerabiać te moje rabatki, jak tu ciągle skwar i brak deszczu.
Ponoć, od środy ochłodzenie będzie na jeden tydzień a później znów upały
Haniu, ja też tnę tawuły w kulki fajnie że ostróżki u Ciebie rosną, u mnie nie chcą niestety...
nawłoć dość wysoka jest, może być pod płotem jako letni żywopłot i w nogi coś niższego można posadzić
Postanowiłam
a) najpierw parkan
b) na łezce bez zmian
c)no chyba że dorwę jakąś wielką śliwę wiśniową w super cenie na podmianę za tę małą
d) potem wywalam tawuły na lewo od łezki
e) potem drzewa 2 dosadzę na lewo od łezki w miejsce tawuł
d)nie postanowiłam jakie
Iwonko róże obłędne zresztą cały ogród piękny wieczorkiem wrócę poczytać cały wątek..
na tej rabacie kulkowej, te największe kule to są tawuły? czy coś innego?
Szmaragdy uzupełnij tym samym jeśli chcesz przełamać monotonię to jest kilka fajnych odmian żółtych tuj Aureospicata, Jantar, Maria. Grupuj berberysy, trawy, do tego trochę bylin, hortensje. Teraz jest dobry czas na zmiany w ogrodzie.
Pęcherznic i jałowców nie sadzę. Zamiast nich polecam hortensje, wajgele, derenie, i cisy kolumnowe.
tak myślałam aby brabanty wyrzucić ( wsadzić je koło szmaragdów w brakującą lukę?). W ogrodzie mam sporo różnych traw, berberysów, jałowce skalne, pęcherznice, tawuły....od kostki ku płotowi będzie lekki spad.
Gosia- no właśnie ten kawałek na lewo od łezki jest taki jakiś nie bardzo. Przyglądałam mu się z rana- tam są 2 krzewy tawuły wczesnej spirea arguta (za którymi poza kwitnieniem nie przepadam) i borówki amerykańskie (muszą zostać). Jakby te tawuły usunąć, to ze 2 drzewka wcisnę, może właśnie graby. Pomysł mi się podoba Zwłaszcza że nie chce tam ciągnąc litej ściany iglakowej.Poczekam na parkan i zobaczę czy graby się zmieszczą z koronami, jak nie pomyślę nad czymś innym z koroną wyżej.
Łezka- iglaki są cięte po grubości i od góry- to ma być lity ekran. Ale na razie jeszcze tak nie do końca wygląda.
Nie wiem czy ją odcinać od żywopłotu, podoba mi się zarośnięta. Najbardziej to zarasta ją ta morwa pendula, ale ona w tym miejscu tak ładnie rośnie, że aż żal ją ruszać. Chyba podkreślę łezkę z zewnątrz obwódką granitową, ale wciąż się waham, czy jej nie powiększyć i obwódki nie robimy, żeby znowu nie było 2 razy roboty.
Hi Kasia,
U mnie sa robinie, posadzone co 4 m a wisnie umbra mam co 2m chyba optymalnie bo maja mniejsze korony niz akacje, te kulki to tawuly goldmund, najpierw zolte sa teraz zielone, przycielam je gdy przekwitly. Z tymi psiakami to chyba w tym samym czasie zesmy sobie sprawily, moja jest malutka wiec tak nie niszczy...
Pozdrawiam
he he co ja tam mam od lewej: bylica karłowata schmidra,tawuły japońskie w dwóch odmianach, proso, hortensje magical flame, hosty, serduszko, wisterie(na szarej drabinie), budleje, czyściec wełniasty, werbene patagońską, carex evergold, hortensje limki 4 szt i little lime 4 szt, miskant i liviope silver i żurawki w odmianach trzech ale je to załwarzyłaś no i to co napisałaś
Dziękuję, dostać pochwałę od Ciebie to dla mnie satysfakcja. Sadzonki faktycznie ładne, ale dla tej lawendy to już ostatni dzwonek. Nie było tawuły tyle ile chciałem, więc sadzonki są mniejsze i większe, starałem się wymieszać na zmianę, choć zaraz i tak pewnie się rozrosną
Witam serdecznie, niedawno natknęłam się na Twój ogród i bardzo chętnie wracam...rzadko spotykane "gustowne" połącznie wielu gatunków roślin....allllle najcudowniejsza rabata z śliwą pissardii urzekła mnie kompletnie, ponieważ właśnie dokładnie taką samą rabatę chcę stworzyć przed swoim tarasem, pomysł kłębił się w mojej głowie a tu proszę mam dowód że wygląda pięknie. W moim zamyśle zamist tawuły szarej były hortensje Limelight.....co o takiej zamianie sądzisz? Dodam że wokół domu mam póki co krajobraz księżycowo-pobudowlany i ogród jest w fazie planowania