Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród tworzony z pasją 15:38, 11 lip 2015

Do góry
a jakie tawuły rozmnażałeś i w jaki sposób?
Ja potrzebuję 25 Golden Princess na przedpłocie i najchętniej to bym sobie je sama wyhodowała, dostęp do sadzonek mam, tylko nie wiem jak to się robi i czy da się skutecznie je rozmnożyć?

Ogród pod drzewami 15:20, 11 lip 2015

Do góry
Witaj. Masz już zrobiony szkielet ogrodu, teraz można go tylko upiększać. Moim zdaniem ogrodowi brkuje kolorów, przydały by się jakieś byliny np. w cieniste zakątki możesz posadzić hosty, z kwitnących to jeszcze hortensje bukietowe, tawuły japońskie i różne krzewy z żywymi barwami np. pęcherznice, derenie białe, krzewuszki.

Polecam posadzić dużo traw, są naprawdę piękne i właściwie nie wymagające, a ożywią ogród i nadadzą mu lekkości.
Ogród tworzony z pasją 10:42, 11 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Zgadzam się, to świetna zabawa. W tym roku udało mi się rozmnożyć derenie, tawuły, berberysy i podzieliłem trawki.
Za rok spróbuję z hortensjami.

Berberysy? a w jaki sposób?
Ogród tworzony z pasją 10:14, 11 lip 2015

Do góry
Zgadzam się, to świetna zabawa. W tym roku udało mi się rozmnożyć derenie, tawuły, berberysy i podzieliłem trawki.
Za rok spróbuję z hortensjami.
Pan Maluśkiewicz 19:58, 10 lip 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Rozchodniki i rozplenica oraz tawuły i rozplenica - piękne inspiracje ma Zeta w Roztoczańskie klimaty. Podpatrzyłam i też zapragnęłam mieć choć namiastkę takiego cudeńka, będę tworzyła takie miejsce w moim ogrodzie
Zobacz przesyłam Ci link https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=714 zdjęcia na dole
Prawda, że pięknie

o tak! fakt zachwycałam się ostatnio tą kompozycją
Pan Maluśkiewicz 19:40, 10 lip 2015

Do góry
Rozchodniki i rozplenica oraz tawuły i rozplenica - piękne inspiracje ma Zeta w Roztoczańskie klimaty. Podpatrzyłam i też zapragnęłam mieć choć namiastkę takiego cudeńka, będę tworzyła takie miejsce w moim ogrodzie
Zobacz przesyłam Ci link https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=714 zdjęcia na dole
Prawda, że pięknie
Ogród w Puszczykowie 15:35, 10 lip 2015

Do góry
frezja napisał(a)

cudowne nasadzenia...kolor,faktura...a ja dopiero się uczę,podglądam;jaki to krwawnik?? ma nazwę..

Frezjo, na zdjęciu widać kwiatki tawuły nippońskiej Snowmound. W istocie przypominają kwiaty krwawnika

Na rabacie różanej mam wiśnie Umbraculifera

Jeśli chodzi o róże, to faktycznie, one kochają słońce. Są też nieliczne odmiany tolerujące półcień, ale tak z głowy niestety nie wiem jakie
Najlepiej sprawdź tutaj i ew zadzwoń.
http://rosarium.com.pl/sklep
Na pewno doradzą. U mnie róż na pewno będzie więcej i Ciebie też gorąco namawiam
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:37, 09 lip 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
i kto cię nauczył focenia?....OOOOGROOOODOOOOOWISKOOOOOO!!!

przydatne? ...oj przydatne!..i to jak !!!

I tu Cię zaskoczę.. fociłam jak głupia i przed ogrodowiskiem

Tylko część zdjęć wykasowałam przez przypadek.. ale fotografowałam wszytko..
Pierwsza rabata .. ale dumna byłam z siebie

Pierwsze drzewka..

Pierwsza rabata skomponowana.. pomijam, że nic z niej się nie zostało.. tawuły przesadzone zostały, ale dalej tu są .. reszta rozparcelowana po ogrodzie...bo cycki urosły.... itd itp 4 lata przed ogrodowiskiem

. Ale ogrodowisko mi powiedziało, że jestem normalna, że fotografuje I to nawet ma wymiar praktyczny
W samym słońcu 18:35, 09 lip 2015

Do góry
Dziękuję Pani za tą informację, musze męzowi przekazać
A czy wg Pani plan wysiewu trawnika jest dobry?
A- brzoza
B- świerk
C- świerk mały (w doniczce ciągle bo nie wiem gdzie go posadzić)
Ko- kompost (w planach zabudowany)
Ś-kosz na śmieci
W- wierzby
Bo- borówki
Ka- kamienie (tez takie większe głazy)
xxx- poziomki
Z- kiwi
H- hakuro na pniu
Ha- hakuro krzew
R- róże
L- lawenda
T- tawuły
BU- bukszpan

Załączam "plan" działki. To co linia przerywaną to jest dopiero w planach

Właściwie to mało widoczne to zdjęcie :/
Ogród tworzony z pasją 20:47, 08 lip 2015

Do góry
Kapibara napisał(a)
Nareszcie wakacje, to i Twój wątek odżył fotograficznie Koreanka piękna, czekam na szyszki na mojej, ale widać jeszcze nie w tym roku. Czytam, że nowa rabatę robisz na glinianej patelni; to prawie tak jak ja, tylko u mnie nie mogę poszaleć z krzakami, bo pod spodem sączki Alę pęcherznica diablica jest

pozdrawiam

Zacząłem robic rabatke. Posadzone są juz tawuły japońskie i róże czerwone. Za parę jedziemy po reszte roslin.
Pięciornik krzewiasty 'Red Ace' 16:01, 08 lip 2015

Do góry
jeszcze się wtrącę tawuły też trzeba ciąć i formować....spadam paaaa Miłego
Mirkowy ogród (początki) 14:47, 08 lip 2015

Do góry
No nie mam niestety, żadnych fotek z tego okresu bo przecież nie miałam pojęcia o istnieniu Ogrodowiska. Słupki wkopane w ziemię bez betonu bo działka rolna, na dzień dzisiejszy, po roku bez zmian ma się świetnie, siatka wcale nie taka cienka no i ocynk. Jedno co przy wkopywaniu mogę doradzić to rozciągnięcie i przyszpilenie pod samą siatką agrowłukniny , żeby sobie ułatwić koszenie , inaczej zostaje pasek trawy w samej siatce.

Czego ja nie próbowałam rozmnożyć: róże- właśnie chyba poległam, berberysy- poległam, tawuły - poległam, trzmielina - może się uda, irga - poległam, lawenda - poległam, glicynia- na 4 szt udało się 1, kalina wonna- nie wiadomo jeszcze, tuje - na kilkanaście - może ze dwie będą, hortensje- może będą, cisy- nie wiadomo, wierzby - poległam kilka razy. Co Ci będę więcej pisać z nasion udało się tylko ze złotokapem.
Roztoczańskie klimaty 13:05, 08 lip 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź i zdjęcia porównawcze - fakt rozplenica bardzo się rozrosła.
Czyli na tej rabacie są trzy rodzaje roślin rozplenica hammeln, rozchodnik dwa kolory i tawuła, a wiosną tulipany dochodzą.

Mam rozchodnika szt 1 to jeszcze przed ogrodowiskiem kupowane pojedyncze sztuki Nigdy go nie zostawiałam na zime, bo taki brzydki mi się wydawał. W tym roku zostawię i zobaczę jak będzie wyglądał

Nie nie ja Ci pokazałam dwie rabaty rozplenicowe
Jedna to tulipany rozchodniki w dwóch kolorach i rozplenica hammeln
Druga to tawuły po trzy po każdej stronie przypory od domu.....i rozchodniki jeden gatunek....ale jeśli chcesz gęściej sadzić to polecam matronę rozchodnika ciemnego który jest wyższy i myśle ze lepiej będzie wychodzić spod rozplenica i może ta franca go nie zagłuszy....

Zdjęcia z poprzednich lat mam na innym kompie...nie pamiętam czy robiłam zdjęcia tej rabaty późną jesienią .....fajnie wyglądają te rozchodniki nawet przyschnięcia już w rozplenicy ....ale ja ją i tak wiążę .....zdjęcia na jesień będą napewno....
Grembosiowo 09:39, 08 lip 2015

Do góry
Piękny poranek i jaki kolorowy a białe tawuły olbrzymiaste.
Pięciornik krzewiasty 'Red Ace' 09:22, 08 lip 2015

Do góry
Już prawie się zdecydowałam na te tawuły Tylko nie wiem na jakie się zdecydować? Z przodu rabaty tzn. teraz przed pięciornikami rośnie lawenda...jaka odmiana tawuł do nich będzie pasowała? Piękna jest Goldflame, ale czy to dobry wybór przy lawendach?
Pięciornik krzewiasty 'Red Ace' 09:11, 08 lip 2015

Do góry
Tawuły japońskie
Pięciornik krzewiasty 'Red Ace' 09:10, 08 lip 2015

Do góry
Muszę nabrać odwagi, ale jak nie zakwitną to pewnie tak to się skończyA miały tak pięknie na czerwono kwitnąć...
Serdeczne dzięki. Zaraz pooglądam sobie te tawuły
Pięciornik krzewiasty 'Red Ace' 09:04, 08 lip 2015

Do góry
Wywalić i wsadzić np. podobne pokrojem tawuły japońskie, sliczne i dające się formować w kulki i kwitnące.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:37, 06 lip 2015

Do góry
łelkom bak, dobrze, ze jesteś. Rośliny pięknie się rozrosły. U mnie straty, prosto z lotniska do ogrodu a tam....suszaaaaa. A podlewane codziennie. Tawuły w ziemi rosnące uschły, hortki uschły, załamka.
Typografia ogrodu 21:39, 01 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Pytasz o ścinanie tawuł czy tawułek- wcześniej pokazywałaś tawułki więc chyba o nie chodzi- otóź zostawia się je zaschnięte na zimę- tak przynakmniej pisała Danusia

Pytam o tawułki-do niedawna nie wiedziałam że są tawuły i tawułki dziękuję za radę tylko gdzieś czytałam właśnie ze się ścina.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies