Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Pszczelarnia 13:29, 29 gru 2011

Do góry
Przepraszam za marudzenie. Haniu, kamienie nie. Można z nimi oszaleć. Moim ideałem jest nie mieć kamieni i murków wokół domu, wystarczą na skarpach. Na pewno dosypie ziemi, to jest tylko lekki spad (nie skarpa, na szczęście), na jeden schodek, więc nie ma potrzeby robienia kolejnych schodków. Choć propozycja Ani (Monteverde - ciekawa).
Mój ogród 12:19, 18 gru 2011

Do góry
Ta skarpa jest przykładem jak z wady można zrobić zaletę. Było to najbardziej zaniedbane, nie rokujące niczego dobrego miejsce. Pełne chwastów, dzikich śliwek i korzeni z pobliskich klonów. Jednak upór robi swoje. Jak dosadzę tam jeszcze brunery i epimedia, a w marzeniach widzę tam łanik cyklamenów, będzie jeszcze lepiej. Chcemy tam pod tym dającym dobroczynny cień klonem postawić jakiś fajny stolik z ławeczką. Będzie, gdzie uciekać, gdy słońce pali. Dosadziłam na tam późnym latem 3 hosty, a na jesień sporo cebulek narcyzy. Wiosną, kiedy klon nie ma jeszcze liści, cebulowe radzą sobie świetnie. Marzy mi się jeszcze tam powojnik, który by znosił cień. Może wiecie jaki, będę wdzięczna za poradę. Ale kilka roślin nie dały tam sobie rady i musiałam z nich zrezygnować.
A to żółty kolor, który jest kolorem słońca i radość

Takie forsycję rosną na bulwarach nad Wisłą w Toruniu.
A tu żółte tulipany na skarpie
Mój ogród 09:57, 18 gru 2011

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Za oknem smutno i szaro. Przypomnę trochę zielonego koloru.
Skarpa i paprocie na niej

.

Takie paprocie masz w ogrodzie ! wow.pięknie
Mój ogród 22:38, 17 gru 2011

Do góry
Za oknem smutno i szaro. Przypomnę trochę zielonego koloru.
Skarpa i paprocie na niej

Hosty i paprocie
Kępka szafirków na skarpie. Uwielbiam niebieskości w ogrodzie

Miodunki czują się u mnie dobrze.
Przywrotnik też
Zielona rabata. Krzewy jeszcze nie kwitną.

A na koniec coś kolorowego na skarpie. Te zwykłe liliowce są nie do zdarcia. Nie nawożę, nie podlewam, a one rozrastają się i kwitną. Pomimo że nie są "rasowe" zostaną. Po kwiatach zostają zielone liście, które utrzymują się długo
A na taki widok czekamy z utęsknieniem.

Ja tu o wiośnie, a za kilka dni Boże Narodzenie.
W "Rok w ogrodzie" pokazywano bożonarodzeniowe dekoracje, między innymi z hiacyntami. Dobranoc wszystkim. Życzę zielonych snów.
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:58, 16 gru 2011

Do góry
Zima to dobry czas na planowanie i dlatego chodzi mi po głowie wielka rabata w stylu angielskim Miejsca na nią jest sporo i szkielet też w zasadzie już jest, teraz chodzi o szczegóły. Może ktoś ma jakieś ciekawe pomysły? Przedstawiam teren do zagospodarowania

jest to skarpa bardzo stroma i już trochę urządzona ale to jeszcze nie to co ma być. Długość to ponad 30 m szer. ok 6-8 m. do połowy w cieniu a dalej nasłoneczniona, stok nachylony w kierunku wschodnim. W cienistej części są dwie leszczyny bardzo duże i cis oraz krzewy hortensji i w zasadzie już tutaj nasadziłem co miałem czyli hosty nn takie do 40 cm z białym paskiem na brzegu, dąbrówki purpurowe i takie pstre , pióropusznik strusi, wszystko w grup[ach po kilka szt. Na granicy cienia i słońca posadzona jest grupa różaneczników kolorowych, i w zasadzie ta część słoneczna wymaga najwięcej pracy, choc rośnie tam już: bez czarny i młoda akacja, dodatkowo pojawiły się krzewy pigwy, złotokapu, rokitnika, róży rugosa, i na końcu sporo ziół (głównie mieta w trzech odmianach) i lawenda oraz tawułki
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:09, 13 gru 2011

Do góry
Fajna jest taka skarpa. Jak ją obsadzisz to rośliny będą bardzo dobrze widoczne jak na wystawie. Będziesz z niej bardzo zadowolona tylko przemyśl jake rośliny byś tam chciała miec.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:49, 13 gru 2011

Do góry
Tak, mam skarpę. Dopiero w te wakacje ją odchwaściliśmy, przykryliśmy matą i korą. Nie mam pomysłu na jej obsadzenie, poza tym jest w części ogrodu, którą chcę oddzielić. Skarpa musiała powstać bo działka ma dziwne spadki w stosunku do drogi, a chcieliśmy żeby ogrodzenie stało w jednym poziomie
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 08:30, 12 gru 2011

Do góry
Rysuję w AutoCad a pokolorowałem na szybko chyba nawet w Paint.
Jeżeli chodzi o wschód to o tę rabatę będę już niedługo pytał, w sumie to czekam na propozycje. Tam będę prawie wszystko przerabiał czyli przyjmijmy, że jest pusto. To co na projekcie to taki początek. Po tej stronie jest lekka skarpa (wys do 0,5 m, szer. 2-2,5 m na całej długości działki.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 21:12, 10 gru 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Kółka są ok, ale podsyłam Ci dwa gotowce
W lewym rogu zrób duże koło, wyżwirowane.

Wykreśliłam troszkę roślin.

Jeśli chodzi o nawadnianie i siatkę - popieram
Załóż pod system orurowanie podziemne, to jest akurat najtańsze bez zraszaczy i sterownika i nie trzeba będzie kopać, a siatkę połóż.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/32-siatka-przeciw-kretom

Dziekuję za gotowce muszę je dokłądnei przeanalizować,
u mnie tylko nie wchodzi w grę zamykanie końca działki bo tam jest dąb skarpa i dasza część oraz widok na cudny las i rzeczkę,

Czyli siatka ok, to dobrze bo domek będzie blisko łąk i pewnie jakieś gryzonie się będą chciały dostać pod trawniczek a tego chciałabym uniknąc i wole zapobiegać zamiast naprawiać.

Narazie skupiam się w sumie nad kształtem rabat żeby :
zastawiać przed budowlańcami co by mi tam betonu nie rozrabiali, gruzu nie zwozili itp.
no i w części gdzie nie będzie kopanie to bym mogła już przynajmniej żywotniki sadzić żeby już zaczynały zasłaniać trochę ogrodzenia.

Ponadto to z tego co widzę to bukszpan, cis, rododendron i hortensa to podsawowe rosliny ogrodu i ich "produkcją" i skupowaniem sie zajmę.
Ogródkowe perypetie:) 11:48, 05 gru 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wg mnie projekt jest dobry, ładnie to rozplanowałaś
W dól od narożej Pinus cembra może daj wyższ iglaki pod płotem, nawet te same co z lewej strony. Berberys Bagatelle tnij w kulki, a za nimi chyba coś innego daj niż znów berberys. Może tuje wschodnie Aurea Nana?

Wierzba japońska? Ja bym pewnie dała coś innego na pniu -choćby trzmielinę, żeby była zimozielona.
I za okrągłym placykiem pienny cis na kiju.

Dziękuję Daniusiu, ale ładnie to to nie jest
W dół od Pinus cembra jest skarpa... ( to nie ogrodzenie - powinnam zaznaczyć przepraszam) nie rysowałam jej jeszcze..tak jakoś wydawało mi się, że może tymi berberysami zacząć nawiązywać to tego co będzie na skarpie?

Właśnie tutaj nie wiem co posadzić. Bo tak pasowałoby chyba, aby cembra była wyższa a w dół coś niższego, może jakieś kosodrzewiny?

Danusiu, a co można posadzić za różami?? Niebieska budleja i barbulla jest po bokach, z różami różowymi i białymi powinna fajnie wyglądać, ale co za?? Czy do róż pasują jakieś trawy i np. cyprysik groszkowy??

Bagatelle mam już 2 i właśnie mi ładnie się w kulki układają Tak zrobię.

Ogródkowe perypetie:) 10:24, 01 gru 2011

Do góry

Abiko widzę że cię nadal nurtuje sprawa skarpy . no to coś z pomysła ode mnie . jak mam usunąć to podeślij na PW>

tez robiona i przerabiana 2 razy . tera jeszcze dosadziłam u góry miedzy jałowcami kolumnowymi cisy a docelowo jak te urosną to jałowce powycinam , bo wiatr je ciągle przegina . liliowców tez już nie ma tylko wszystko tawuły gold mund

Ano Alinko, to chyba mój największy problem w ogrodzie Z obsadzeniem sobie z pomocą Ogrodowiska pomogę, tylko nie wiem czy przekopanie i rozluźnienie tej mojej gliny coś pomoże Bo teraz dopiero widzę, że wszystko co na niej posadziłam to sie nie rozrosło Chociaż dałam duże doły z nową ziemią...

Twoją skarpę znam, znam, fajne są te jałowce kolumnowe, ładnie urosły. to duże krzaczaste to co? Jakoś mi górują nad resztą, może je zmień, albo przytnij..A zestawienie zieleni tych kulek (żywotnik?) z żółtym rewelacja

Moja skarpa to tak do Twojego murku, ale nawet chyba spadek podobny
Ogródkowe perypetie:) 21:32, 30 lis 2011

Do góry
Piękna ta skarpa u Ciebie.Pomysły na zmianę niezłe,tylko z tym karczowaniem jałowców.......będzie kłopot.Chyba,że zostawisz pieńki w ziemi.
Zielony zakątek przy szkole 18:32, 22 lis 2011

Do góry
zrobiłam dziś zdjęcia które zaraz wstawię. Zamierzam też wymierzyć cały teren ale czekam na taki przyrząd na kółeczku który mierzy odległość , będę go miała w niedzielę. Powiedzcie co myślicie na temat tych zdjęć i w ogóle tego co można zrobić z tym terenem. Powiedziałam sobie że stanę na głowie a zrobię coś z tym miejscem bo nie mogę się na niego patrzeć. Wszyscy krzyczą że nowa elewacja szkoły jest pilniejsza, a ja myślę że zanim gminę będzie na nią stać do moje drzewka urosną już bardzo duże.

to jest skarpa na której najchętniej widziałabym ogrodzenie na górze i zabezpieczony spad np płytami ażurowymi i obsadzony barwinkiem

to zdjęcie zrobione w przeciwległym brzegu przy ogrodzeniu

na tym wzniesieniu chcielibyśmy zrobić tę zieloną część , z nasadzeniami a tam w dole zerwać resztę płyt i posiać trawę

a to już druga strona placu - bramki do wyrzucenia

no sami zobaczcie - serce mi się ściska. Tą częścią zajmie się mój mąż , ułoży kostkę i zrobi schody.

Ogródkowe perypetie:) 11:42, 18 lis 2011

Do góry
Domi napisał(a)
Jeśli chodzi o skarpę, bardzo podoba mi się poniższy projekt. Rośliny można powtórzyć w niższych częściach ogrodu, żeby było spójnie. Chodzi mi bardziej o układ rabaty, niż o konkretne rośliny.
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/67535

Domi, dziękuję, jakoś mi ten projekt umknął, a pomysł fajny. Tym bardziej, że mam też murek z piaskowca. Tylko ja nie wiem czemu kombinowałam sadzenie roślin w poprzek a nie wzdłuż, a to całkiem fajnie wygląda

Tu jest skarpa cała w iglakach:
http://projekt-ogrodu.eu/page8.php?view=preview&category=5&image=81

Iglaki lubię, ale nie na całej skarpie. Ja kocham sadzić, lubię jak coś kwitnie, i mogę wyrywać chwaściory, bo mnie to odstresowuje

Widziałaś wątek Bogdy o skarpie?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

A teraz mi powiedz: jaki styl Ci najbardziej odpowiada?

U Bogdy byłam widziałam Tak teraz mi wpadło do głowy, żeby skarpę podzielić na 3 części. Połączyć pomysł http://gardenpuzzle.pl/projects/show/67535 ze skarpą kwiatowo-bylinową Dokładnie od mojego wrzosowiska idzie ładna skarpa z krzewami, która przechodzi stopniowo w kawałek bylinowy i potem znowu wraca na tor jako skarpa krzewowa. Jak myślisz?
Ogródkowe perypetie:) 17:33, 17 lis 2011

Do góry
Jeśli chodzi o skarpę, bardzo podoba mi się poniższy projekt. Rośliny można powtórzyć w niższych częściach ogrodu, żeby było spójnie. Chodzi mi bardziej o układ rabaty, niż o konkretne rośliny.
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/67535

Tu jest skarpa cała w iglakach:
http://projekt-ogrodu.eu/page8.php?view=preview&category=5&image=81

Skarpa obsadzona wieloma gatunkami:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=6788&start=56

Skarpa kwietna:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=28798&f=2

Skarpa jednogatunkowa (można zastosować jeden gatunek trawy, która tworzy niewysokie kępy):
http://www.mykoflor.pl/firma_opinie.html

Widziałaś wątek Bogdy o skarpie?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

A teraz mi powiedz: jaki styl Ci najbardziej odpowiada?
Mój ogród 20:47, 16 lis 2011

Do góry
W Toruniu koło hotelu "Bulwar" jest prześliczna skarpa. Pokażę kilka zdjęć

Łan rozplenic przed jednym z bloków
Murek z roślinami przed kwiaciarnią

Jak na listopad jest jeszcze pięknie w Toruniu

Stary zamek krzyżacki
I jeszcze piękne balkony na starówce

Dziedziniec muzeum
Toruń to miasto mojego dzieciństwa i młodości. Kiedy mam tylko okazję, to odwiedzam stare kąty.
Mój ogród 10:39, 15 lis 2011

Do góry
Piękna ta skarpa u Ciebie! I okolica bardzo malownicza
pozdrawiam!
Mój ogród 20:26, 14 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Bardzo ładnie urządzona skarpa

Dzięki Sebku, za słowa uznania. Skarpa jest bardzo trudna dla roślin, ale robię co mogę, żeby rośliny przetrwały. Daję kompost i wyrywam korzenie, gdzie się da. Z krzewów rośnie mikrobiota syberyjska, która już jak sama nazwa mówi, znosi skrajne warunki. Na zimę robi się brązowa, a wiosną zielenieje. Kupiłam ją jak była malutka. W tym roku ładnie podrosła
Widać już brązowiejące gałązki.
Pisałam, że działka jest w pięknej okolicy. Żeby nie być gołosłowna, pokażę kilka zdjęć robionych w piątek
Czy jesień nie jest piękna.
Wymarzony ogród 17:36, 14 lis 2011

Do góry
Dawno mnie tu nie było! A tu taka dyskusja! Naprawdę warto powierzyć ogród Danusi, i wcale się nie podlizuję! Nikomu innemu bym nie zaufała i żadne projekty nie zrobiły na mnie tak pozytywnego wrażenia.
Musiałam troszkę zająć sie wykańczaniem domu, troszkę się poszkoliłam w zawodzie, ale już po wszystkim!
Mąż podrównał teren w ogrodzie, niestety spad był tak duży, że powstała skarpa i coś trzeba będzie zminić w projekcie .
Może niewiele, ale z Waszą pomocą na pewno będzie OK. Muszę porobić trochę zdjęć.
Posadziłam też miłarząb (w/g projektu, oczywiście) - cieszę się jak dziecko, choć to same łyse gałązki!
A teraz lecę poodwiedzać Wasze wątki, bo mam sporo zaległości.
Ogród u stóp klasztoru 16:52, 13 lis 2011

Do góry
Aniu -nie ,nie cięłam . gold mund to forma niska -do 50 cm . jeszcze niższa jest golden princes , ale dla mnie za niska . ja chce zrobić żółtą plamę z tych tawuł , więc na razie nic nie obcinam . sadziłam je dopiero w maju , więc nie ma co obcinać . myślę że skarpa dopiero nabierze obrazu jak podrosną cisy , a tez sadzone malutkie w maju . trzeba więc czasu . jedynie jałowce horyzontalne rozbuchały sie za bardzo i pociachałam je
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies