Podobny temat był niedawno poruszany w wątku u Mrzenki z Madżenia ogrodnika i ona zalinkowała nam swoje czesanie z kwietnia tego roku, czesała turzuce forsted culs a pisała, z zamierza tak samo wyczesac stipy, jesli uda im sie przezimowac, oto link : https://www.ogrodowisko.pl/watek/2550-kiedys-tu-cz-ii-madzenie-ogrodnika?page=651
Bardzo chętnie wymienię się żurawkami. Mam do wyboru: Creme Brulee (pomarańczowa), LimeMarmalade (limonkowa), a na wiosnę mogę mieć Georgia Peach (czerwono-różowa) i Berry Smoothie (ciemno różowa/fioletowa).
Wymienię się najchętniej na ciemne np. Obsidian lub na jakieś niskie trawki np. carex Ice dance, Frosted Curls, Evergold lub inne
Ja dzisiej szewskie dwa tygodnie odreagowaam przekopujac rabatę przy tarasie, mam pęcherze na dłoniach ale poprawiłam samopoczucie
Ja się może głupio pytam ale przecież ty masz cały material na rabatę Danusiową pod kuchnia.... Albo ja ślepa jestem..... Masz bonsaja (za rok będzie jak kupiony za kilka tysi) i masz trzy cisy!!!
Dziś mam szewski dzień... wszytko zło wypełzło skąd sie tylko da...
Dlatego napiszę jeszcze raz... na rabatę Danusiową nie mam ani Danusiowych kulek cisowych, ani cisowego bonzaja.. jeszcze nie dorosłam finansowo do projektów Dany
Zakupiłam najpierw poczochrańca cisa... bo taki pseudo bonzaj był w dobrej cenie.. chyba 250zł i jedna kulka.......
Potem udało mi sie dokupić dwie kulki w super cenie.....
Jako, że to i to jest małe.... by nie było na froncie pusto... muszę z dwóch projektów zrobić jeden... albo wyciepać co mam .. napaść na bank.... i wtedy zrobię dokładnie wg Danusi......
Nie będę czekać 20 lat aż mi cisy urosną... bo nie wiem czy tyle pożyję.. 20 lat to wersja optymistyczna.. a przy moich stresach.... aż taka optymistką nie jestem... Nie będę Ci pisać ile mi przysługuje na dzień obecny emerytury.. bo nawet na światełko w ogrodzie to jest mało, a jeść sie chce....
Więc bazując na świetnych projektach Danusi chcę zrobić rabatę z tego co mam.. w wersji dla mojej kieszeni.....
Ot i taki przyziemy problem powoduje, ze nie da sie zrobić Danusiowej... jak mi robiła projekty myślałam, że jeszcze będzie mnie stać na wypasionego bonzaja, ale życie jest brutal, bo nieszczęsica chodzą nie tylko parami ale i stadami.. ... i zostają sie bonazje dla ubogich.... ale myślę, że wersja uboższa z tego co mam też jest miodzio I bardzo mi sie podoba..... zachowuje styl Danusi.... wyczucie Sylwii i uwzględnia realia życiowe.
Będzie pięknie ..... z wersją dostępna dla śmiertelników Będą kulki i poczochraniec.... trawki na razie posadzę moje co mam czyli Ice Dance i niech tańcują, a jak się poprawi to i owo to ... wymienię
Runianki czyli pasyhanda... (u mnie tylko handra) mam swojej do rozsadzenia sporo... Ice Dance też sporo..a nawet dużo.... żurawki dokupię... bo wściekłych czerwonych nie mam...
Ot i wylądowałam moje frustracje ..... życie zawodowe poszło na forum... oj...... siła złego na jednego.. a z głupotą nikt jeszcze nie wygrał
Wiuniu, nie stresuj się. Trawom zrób kopczyk z kory, ML wiosną zetnij. A co do turzyc to brak mi doświadczenia i jedyną jaką mam narazie w ogrodzie jest 'Ice dance'.
pozdrawiam serdecznie
Aniu świetny pomysł z kulkami róznej wielkości. Ze względów praktycznych i wizualnych.
Nie sadź nic więcej do nich teraz. Popoglądaj sobie zimą, wiosna i najwyżej latem dosadzisz carex ice dance na brzegu rabaty
No to jesteśmy kwita Na Domi przyznaję też głosowałam, chociaż u niej praktycznie nie bywam.. ale mi sie podobało..
Marzenka .. myślę czym wykończyć rabatę z tej strony, od klonu palmowego....... tak jak czerwona linia mam zdjętą darń.. (zdjąć jak trzeba więcej nie ma problemu). Pasuje jeszcze mi jedna kulka, bo tak się jakoś mi lepiej komponuje.. tak jak wrysowana..
To widok od strony domu.... jeszcze sprzed sadzenia baksików.. chodzi mi o tę prawą cześć od klonu... zresztą tu najpraktyczniej to by było coś wysokiego posadzić by zacieniało trochę klona... wielki baksik Ale od strony wizualnej.. to już gorzej.. Ratuj bo nie mam pomysłu na tę cześć..
Ha ha gratulacje laureatko Debiut doniczkowy i od razu nagrodzna, aż strach się bać co będzie za rok głosowałam na Ciebie To ja Jarząbek
Tak patrzę o 3:00 w południe na Twoje bukszpany i jak sie uprzesz to posadż im trawki na brzegu rabat, np. Carexy tylko plizzz nie Twoją ice dance ale musiałabyś jeszcze troszkę zedrzeć darń. Ale tylko i wyłącznie radziłabym carexy bo są zimozielone, żadne tam hakone ktora jest brzydka zimą.....
Czekam na jesień i jadę po stożek na to miejsce! Będzie zaraz za bukszpanami zasłaniał przerwę pomiędzy sosnami Dosadziłem hakonechloe 'All Gold'. Szafirki już wybiły.
Platan pięknie przyrósł w tym roku. Jestem z niego bardzo zadowolony! Dosadziłem pod nim nową turzycę 'Ice Dance'
Ula - no to jeszcze pokujemy... i pozaliczamy zgony... najgorsze przede mną..
muszę wyeksmitować to wszytko z przedogródka.. a mam tego dobra tam sporo.. a ziemia to cały syf budowlany.... oj bedzie kucia.... ziemie muszę tu wymienić i to całą. Poszerzyć ściekę... poprowadzę ja do narożnika budynku.. jest za wąsko.. płotek anypsiowy do wyrzucenia... i to już bo teraz z kulkami po prawej wygląda jak trampki do garnituru
A teraz pytanie do fachowców... na tyle mi wystarczyło kulek... czy coś posadzić przed klonem?? Żółte niskie trawki chyba by były fajne.. trochę by rozweseliły miejsce.. ale to wystawa południowa i słońce jest prawie cały dzień.. dlatego jasne żurawki z założenia odpadają..
W przedogródku będą cisy na nóżce w skarpetce bukszanowej, bonzaj z cisa i trawki Ice Dance.... bo je mam.. może jakieś żurawki czerwone.. wściekle czerwone... żółte z powodu słońca odpadają.
Cisy będą te co widać w tle w donicach..... A to co jest czyli ogromny wiciokrzew, hibiskus, świerk niebieski, conica, jałowiec, hosty, irgi płożące , cis, jałowce, berberysy.. cebulowych też dużo.... idzie do eksmisji.. do zera... Zostają się tylko jasne kulki bukszpanowe... które posadzę też i na drugim boku..
Stoją w doniczkach do posadzenia..
Stipę na wiosnę... mi z kilku ..część przezimowała, nie rewelacyjnie, ale sie udało, sporo się rozsiało.... ale zima była łagodna to raz.... a dwa swoją posadziłam w kwietniu..
Trawka jeszcze pokaże i dirty dance .. poczekaj.. niech sie zaaklimatyzuje