Hej Toszko

widzę, że tylko Ty mnie ostatnio odwiedzasz ..
A więc tak, jak już wcześniej wspominałam ogród chciałabym nowoczesny - nie za dużo gatunków (z tym będzie ciężko bo lista chciejstw się wydłuża), uporządkowany, prosty, elegancki - dużo zieleni, mało kolorów, no może jakieś akcenty kolorystyczne, ale niezbyt dużo..
Chciałabym też stworzyć jakieś zakątki "leśne" naturalistyczne, bo mój eM uwielbia las i takie klimaty.. może od strony północno zachodniej za domem ( tutaj ma powstać w przyszłości domek/altana). Także coś co mi się podoba musiałabym jakoś połączyć z tym co się mojemu eMowi podoba

nie wiem czy tak się da i co z tego wyjdzie.. Może mi się uda później wrzucić jakieś linki z pinteresta.
Tymczasem podam listę moich roślinnych must haveów
To co rośnie już w ogrodzie to:
Smaragdy - z jakieś 100 sztuk
od frontu 3
klony szczepione prawdopodobnie
Royal Red
3
rozplenice
Laurowiśnie - przy tarasie, nie wiem która to odmiana bo kupiłam w promocji bez jakichkolwiek informacji
3
Śliwy wiśniowe Pissardi
mam też w "przechowalniku" 12 sztuk bukszpanów ciętych na kostki i 5 kul bukszpanowych na kulkowisko
6 sztuk
grabów kolumnowych fastigiata (będzie 8 tylko muszę gdzieś dokupić, a ciężko znaleźć)
kosodrzewiny Pinus mugo na jednej z skarp mam z jakieś 12 sztuk, a na całą skarpę potrzeba będzie ok 40 sztuk (?!?!!)
na jednej rabacie bocznej rośnie:
buk,
platan klonolistny,
sosna himalajska, dwa
świerki serbskie - tymczasowo posadzone, oraz trzy krzaki
pęcherznicy kalinolistnej Diabolo (jakiś dawny spontaniczny zakup

)
Mam jeszcze parę choinek szlachetnych, ktore dostałam, jodły kaukaskie 5 sztuk - na razie w donicach, już bym je musiała wysadzić bo jakoś żółte przyrosty mają..
i jedna żurawka przeniesiona z innej działki, którą mam już z 5 lat
a teraz rośliny, które mnie interesują, a których jeszcze nie posiadam:
-
trawy (miskanty, hakonechloa, seslerie, carexy, trzcinniki, stipy, może red baron?)
-
brzozy
-
tawułki Weisse Gloria (gdzieś do zagajnika leśnego)
-
żurawki
-
hosty/funkie (może też do leśnych rabat)
-
hortensje prawdopodobnie Limelight
-
cisy ah te
cisy wszechobecne

jeszcze się zastanawiam co do ich "trujących" właściwości, ale podobają mi się
-
irga płożąca major - narazie wstępny plan na rabatę od strony południowo zachodniej - tutaj jest bardzo stromo i bardzo sucho
-
rozchodniki okazałe
-
berberysy gdzieś mi się spodobały, ale ciągle się nad nimi zastanawiam
Nad bylinami na razie nie myślałam, ale podobają mi się jeżówki, tulipany i czosnki - no ale tak jak wspominałam tutaj muszę ostrożnie z kolorami.
Narazie chciałabym jak najwięcej zieleni, a potem z kolorami ewentualnie mogę "podziałać", z czasem też się gusta zmieniają..
Mam do dyspozycji też zastosowanie kamieni ozdobnych takich "dużych" okazów, które mój mąż sobie zbiera i czekają, aby dostać się na jakieś ciekawe miejsca

tylko czy one będą pasowały do tego stylu.. hmm