Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:16, 03 cze 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Ale mi klina zabiłaś
Myślę, że chyba po 6, dokładnie nie pamiętam, bo ona już tak dawno u mnie. Kwitnie teraz i zabójczo pachnie. Po przesadzeniu tak może być, moją też chciałam wywalić, ale nie udało się i wtedy zakwitła. Pogrozisz swojej palcem, to może ruszy
Chwasty rosną najszybciej. Faktycznie po deszczach super, ale już znowu sucho, tak średnio mam zadbane, ale w tym kwieciu to ginie, dzięki kochana i buziaki

Mam 4 szt hortensji pnących te cholernice od 4 lat nie kwitną wczoraj zauważyłam u jednej jeden kwiat. Ja dziękuję za takie pnącze. Mam 3 szt o lisciach zielonych a 1 szt o liściach posrebrzanych. Ta została przesadzona i zaczyna odrastać.
Też straciłam cierpliwość i jeszcze daję im szansę w przyszłym roku jak nie zakwitną to je przesadzam do słońca. Wszędzie takie piękne a u mnie siedzą w ziemi i zaledwie 20 góra cm wzrostu. Mają szansę bo je dobrze obornikiem w tym roku potraktowałam i podsypałam nawozem do hortensji.
Tak sobie teraz myślę, że może ziemia nie kwaśna muszę zbadać.

U nas dzisiaj skwar się lał z nieba. Niby mokro, ale jak tak będzie 2-3 dni znowu będzie susza. Chwasty rosną na potęgę. Idę na obchody wyrywam idę za 3 godz. znowu są. Mam już mniej więcej wypielone, jeszcze tylko skalniak bo tam brzozy już się rozsiały sa za maleńkie aby je usuwać bo się urywają więc muszę jeszcze z tydzień poczekać. Gorzej ze skrzypem.Nasypałam w tym roku dużo wapna i tak wyrasta. Więc najpierw pielę a później pędzelkuję skrzyp. Urywać nie ma sensu bo z jednego urwanego skrzypu wyrasta jeszcze więcej.
Jak ten skrzyp mógł zostać pod ochroną przecież tego chwastu nie da się wytępić.
Miluś każda fotka na wysokim poziomie i zawsze piękna.

Pozdrawiam

Ogród w remoncie 14:32, 03 cze 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

No to poczekam do przyszłego roku
Z matą fajnie brzozy się uwidoczniły

Nie patrzcie na stokrotkowy trawnik. Tu to i tak w miarę a w innym miejscu

No i elegancko od razu lepiej i więcej intymności
Nowoczesny ogród ze skarpami 12:03, 03 cze 2019

Do góry
Hej Toszko widzę, że tylko Ty mnie ostatnio odwiedzasz ..

A więc tak, jak już wcześniej wspominałam ogród chciałabym nowoczesny - nie za dużo gatunków (z tym będzie ciężko bo lista chciejstw się wydłuża), uporządkowany, prosty, elegancki - dużo zieleni, mało kolorów, no może jakieś akcenty kolorystyczne, ale niezbyt dużo..
Chciałabym też stworzyć jakieś zakątki "leśne" naturalistyczne, bo mój eM uwielbia las i takie klimaty.. może od strony północno zachodniej za domem ( tutaj ma powstać w przyszłości domek/altana). Także coś co mi się podoba musiałabym jakoś połączyć z tym co się mojemu eMowi podoba nie wiem czy tak się da i co z tego wyjdzie.. Może mi się uda później wrzucić jakieś linki z pinteresta.

Tymczasem podam listę moich roślinnych must haveów
To co rośnie już w ogrodzie to:
Smaragdy - z jakieś 100 sztuk
od frontu 3 klony szczepione prawdopodobnie Royal Red
3rozplenice
Laurowiśnie - przy tarasie, nie wiem która to odmiana bo kupiłam w promocji bez jakichkolwiek informacji
3 Śliwy wiśniowe Pissardi
mam też w "przechowalniku" 12 sztuk bukszpanów ciętych na kostki i 5 kul bukszpanowych na kulkowisko
6 sztuk grabów kolumnowych fastigiata (będzie 8 tylko muszę gdzieś dokupić, a ciężko znaleźć)
kosodrzewiny Pinus mugo na jednej z skarp mam z jakieś 12 sztuk, a na całą skarpę potrzeba będzie ok 40 sztuk (?!?!!)
na jednej rabacie bocznej rośnie: buk, platan klonolistny, sosna himalajska, dwa świerki serbskie - tymczasowo posadzone, oraz trzy krzaki pęcherznicy kalinolistnej Diabolo (jakiś dawny spontaniczny zakup )
Mam jeszcze parę choinek szlachetnych, ktore dostałam, jodły kaukaskie 5 sztuk - na razie w donicach, już bym je musiała wysadzić bo jakoś żółte przyrosty mają..
i jedna żurawka przeniesiona z innej działki, którą mam już z 5 lat

a teraz rośliny, które mnie interesują, a których jeszcze nie posiadam:
- trawy (miskanty, hakonechloa, seslerie, carexy, trzcinniki, stipy, może red baron?)
- brzozy
- tawułki Weisse Gloria (gdzieś do zagajnika leśnego)
- żurawki
- hosty/funkie (może też do leśnych rabat)
- hortensje prawdopodobnie Limelight
- cisy ah te cisy wszechobecne jeszcze się zastanawiam co do ich "trujących" właściwości, ale podobają mi się
- irga płożąca major - narazie wstępny plan na rabatę od strony południowo zachodniej - tutaj jest bardzo stromo i bardzo sucho
- rozchodniki okazałe
- berberysy gdzieś mi się spodobały, ale ciągle się nad nimi zastanawiam
Nad bylinami na razie nie myślałam, ale podobają mi się jeżówki, tulipany i czosnki - no ale tak jak wspominałam tutaj muszę ostrożnie z kolorami.

Narazie chciałabym jak najwięcej zieleni, a potem z kolorami ewentualnie mogę "podziałać", z czasem też się gusta zmieniają..

Mam do dyspozycji też zastosowanie kamieni ozdobnych takich "dużych" okazów, które mój mąż sobie zbiera i czekają, aby dostać się na jakieś ciekawe miejsca tylko czy one będą pasowały do tego stylu.. hmm

Ogród w remoncie 11:22, 03 cze 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

I muszę

ten Kousa jest obłedny

mnie ktos kiedys pytał dlaczego przy moich widokach założyłam maty i wikline. własnie dlatego, zeby zrobiły tło, za plotem mam łake i na niej nic ciekawego, nasadzenia mi sie zlewały i wszystko tak nieporzadnie wygladało. Po dodaniu tła inny efekt. I tak u Ciebie jest z brzozami

stokrotkowy trawnik cudny, u mnie mąz wyrywa wszystko z trawnika co nie jest trawa ale widze, ze z koniczynka i dzwonkami raczej nie da sobie rady. i jakos ni narzekam, akurat to od strony lesnej jest
Tajemniczy Ogród 11:03, 03 cze 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Ehhhh zazdraszczam potwornie przestrzeni na te brzozy... Moją z bólem serca zdrowy rozsądek wyciepał z ogrodu. Ale zaczynała zajmować pół ogrodu...

Za to rosną Ci róże. Mi pod brzozami nie chcą
Ogród w remoncie 11:00, 03 cze 2019

Do góry
TAR napisał(a)

wczesna wiosna przed wegetacja a potem na poczatku czerwca trzeba skracac przyrosty tak o polowe zeby kulke zrobic i zagescic srodek

I muszę
Tajemniczy Ogród 10:53, 03 cze 2019

Do góry
Ehhhh zazdraszczam potwornie przestrzeni na te brzozy... Moją z bólem serca zdrowy rozsądek wyciepał z ogrodu. Ale zaczynała zajmować pół ogrodu...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:07, 03 cze 2019

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ale masz piękne brzozy za płotem. Marzę o domu pod lasem, a piki co mam pole

Śliczna ta Twoja szałwia

Mirrelko, te brzozy niestety to tylko na zdjęciach ładne. Duża część z nich jest sucha. Sąsiad wcale nie dba o ten lasek. Tylko białe pnie są ładne jak się za bardzo w górę na patrzy i w dół na sajgon w parterze - dlatego właśnie zamontowaliśmy panele ogrodzeniowe.
Jestem fanką szałwii .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:48, 02 cze 2019

Do góry
Ale masz piękne brzozy za płotem. Marzę o domu pod lasem, a piki co mam pole

Śliczna ta Twoja szałwia
Ogród przydomowy - Hosty 22:14, 02 cze 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Pięknie klimatyczne to nowe miejsce, tyle drzew, zwłaszcza brzóz, które bardzo lubię.
Ale teren spory, będziesz miał co robić.
Czy tunel do likwidacji, czy będziesz stawiał i do czego wtedy będzie?

Brzozy trochę za gęsto były ale co na piachu urośnie, tunele do złożenia.
Ogród przydomowy - Hosty 15:02, 02 cze 2019

Do góry
marba napisał(a)
Wojtku, bardzo urokliwie miejsce, z potencjałem. Jaką ma powierzchnię? Fajny ten brzeziniak w tle. Będę podglądać Twoje poczynania na tym terenie.

Basiu,
Tylko 1.3ha, brzozy były tam tak gęsto że nie dało się wejść na działkę. Tunele dopiero przyjechały w wolnej chwili je poskładam.
Ptasi gaj 22:59, 31 maj 2019

Do góry
Mydli i powidło na skalniaku

Nie dokończona rabata ale najważniejsze trawy posadzone, kocimiętka i róże bonici. Trzeba jeszcze wykończyć obwódka albo dam odpady płytki granitowe albo kołki brzozy wbije do ziemi i poprzeplatam pędami z winobluszczu.

Ptasi gaj 22:45, 31 maj 2019

Do góry
Dzisiaj piękna pogoda udało mi się wypielic najdłuższa rabatę pod szmaragdami. Ciężko było bo tam jałowce płożące badyle długie na 1,5 metra aby wyciagnac chwasty z korzeniami trzeba się natargac, ale zrobione spokój.
Teraz cięcie jałowców i skalniak do pielenia brzozy samosiejki już rosną

Po prawej choina kanadyjska ok. 4 metrów przepiękna tysiące bombelkow na końcu każdej gałązki

Róże powoli sie już u mnie rozwijają mróz im krzywdy nie zrobił
Przy altanie jeden kwiat

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:44, 31 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Nadrabiam, ale to musiałam zacytować - ten układ traw z lawendą masz boski!
I te brzozy, co były wcześniej! Niedługo hamaczek zawiesisz
Świetne te szerokie ujęcia!

Dzięki Agatka! Brzozy mam dość blisko siebie, więc nie mam pewności czy się hamak zmieści. Może krzesło brazylijskie
Tajemniczy Ogród 17:46, 31 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Aaa, wstawiłaś zdjęcie kloników, a ja pochwaliłam zdjęcia tej odmiany, jak sobie w necie obejrzałam. To teraz muszę Twoje własne okazy pochwalić po raz drugi! Cudowne tfu!! są i będą świetnie na froncie wyglądać i widok z okna kuchennego masz świetny

A brzozy.. wszystko powiedziane

Dzięki Kasiu! Mam nadzieję, że się u mnie odnajdą
Tajemniczy Ogród 15:27, 31 maj 2019

Do góry
Aaa, wstawiłaś zdjęcie kloników, a ja pochwaliłam zdjęcia tej odmiany, jak sobie w necie obejrzałam. To teraz muszę Twoje własne okazy pochwalić po raz drugi! Cudowne tfu!! są i będą świetnie na froncie wyglądać i widok z okna kuchennego masz świetny

A brzozy.. wszystko powiedziane
Tajemniczy Ogród 15:15, 31 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Właśnie stanęłam w drzwiach tarasowych i pomyślałam, że brzozom można wszystko wybaczyć, pylenie, śmiecenie, za ten światłocień. I za ten szum.

podpisuje sie pod tym wszystkimi konczynami, bo za to wlasnie kocham brzozy
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:58, 31 maj 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Nadrabiam, ale to musiałam zacytować - ten układ traw z lawendą masz boski!
I te brzozy, co były wcześniej! Niedługo hamaczek zawiesisz
Świetne te szerokie ujęcia!
Miejski azyl 19:33, 30 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Miejsce super ale hakone lubi wodę, a brzozy ją całą wyciągają. Sprawdzą się róże okrywowe, na bank sobie poradzą

Mam podlewanie kropelkowe i wysoką wodę gruntową (nie taką jak kiedyś, ale jest) - zaryzykuje
Róże- hmmm... zaraz poszalejemy na austinie
Miejski azyl 05:28, 30 maj 2019

Do góry
Sima napisał(a)

Jest przyjemnie - ale w tylko siedząco brzozy są szczepione dosyć nisko. Po przeciwnej stronie mamy teraz 11 brzóz które poprowadzimy wyżej tak by swobodnie się pod nimi poruszać

Nie mam pomysłu. Podobają mi się niskie róże - ale która do suchego cienia...?... Ten romans raczej się nie uda
Myśle też o Hakonechloa i jarzmiankach - ale przydałoby się coś jeszcze.

Miejsce super ale hakone lubi wodę, a brzozy ją całą wyciągają. Sprawdzą się róże okrywowe, na bank sobie poradzą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies