Dziewczyny może pomożecie w palowaniu bo chyba jednak ciężko mi idzie

chodzi o tylną rabatę, która jest już przygotowana do sadzenia. Miały być jodły hortensje i trawy ale plany muszę pozmieniać z dwóch powodów po pierwsze ph gleby już chyba się dla jodeł nie nadaje bo jest za mało kwaśno (ph około 7) a dwa mam trochę roślin do przesadzenia. Ogólnie to chciałabym się osłonić od wiatrów. Poniżej plan i zdjęcia (przepraszam za bałagan).
widok z góry
widok z tarasu

plan
Rabata ma w najwęższym miejscu 3,5 m a szeroka jest na 16m. Linia przerywana oznacza miejsce do którego na razie mam przygotowane do sadzenia. Oznaczenia:
1 - teraz rosną tam graby kolumnowe (posadzone co 1,2 m )
2 - Jarząb "Granatnaja" - też już rośnie
3 - to rośliny w kolorach żółtych, pomarańczowych i różowych (liliowce, jeżówki, rudbekie, 3 czerwone berberysy, miskanty i rozplenice).
4 - świerki serbskie lub inne iglaste "stożki"
6 - rosnące brzozy za domkiem, podsadzone różowo kwitnącymi bylinami
Jest jeszcze sosna czarna ale zniknie z tego miejsca, wiec nie zaznaczałam na planie.
Zostaje wolne miejsce między świerkami (3 kółeczka ze znakiem zapytania) - myślę tam o dereniach z czerwonymi pędami oraz żeby powtórzyć je przed świerkiem z prawej strony.
Niebieska plama to małe oczko które zostawiam na przyszły rok, a jesienią w tym roku chciałabym zacząć przygotowywać rabatę między trawnikami.
Czy ten plan ma ręce i nogi?