Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Chaos nie ogród 10:45, 21 sty 2019

Do góry
Ooo te brzozy i te pagóreczki na których rosna urozmaicaja już przestrzeń, fajna baza do ciekawego ogrodu, no ale wszystko zależy od Twoich preferencji i możliwości przerobowych, bo materiały można zastosować z odzysku
Chaos nie ogród 23:11, 20 sty 2019

Do góry
Dzień dobry Wszystkim

Mój ogród ma już 5 lat. Sieję, sadzę rośliny, przesadzam, urządzam ciągle mój ogród i już patrzeć na niego nie mogę, a raczej na rezultat moich wysiłków. Zakupiłam książki, czytam fora ogrodnicze.

Niestety, efekt to brak harmonii i taki jak na zdjęciu widok z tarasu (tarasu, którego jeszcze nie ma). Dobrze, że natura dała mi brzozy! Tylko one cieszą mnie o każdej porze roku. Zwróciłam się o pomoc do fachowców - architektów krajobrazu. Projekt na te moje 2000 m poza moim zasięgiem finansowym (ile roślin można by za to kupić! )

Dlatego odważyłam się zacząć ten wątek na forum. Może ktoś mną pokieruje. Wiem, że takie problemy ma wiele osób. Wiem też, że na tym forum są ludzie którzy mają fantastyczne pomysły i wiedzę. Proszę o pomoc. Może dzięki Wam chaos stanie się ogrodem.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:06, 19 sty 2019

Do góry
HannaR napisał(a)
Ja zrobiłabym coś takiego, żeby poszerzyć optycznie tę rabatę.

I dałabym brzozy.
az sie zalogowalam skuszona jestem za. Opcja optycznego poszerzenia rabaty i bialymi pniami brzoz na tle cisa zeby nie zaburzyc liniowego ukladu drzew tak jak na zdjeciu dwie w. Lini i ta w srodku z wystąpieniem. Swietny pomysl. Bo inaczej masz dlugi ogród, drzewa w lini u jeszcze dlugi komin w perpektywie ktory wydluza jeszcze dzialke i masz gotowego jamnika.
Malutki pod lasem 18:49, 19 sty 2019

Do góry
Oh, znowu mnie wcięło na trochę, mam jak Makusia lekki zapiernicz i nie wyrabiam na zakrętach Niektóre z Was widziały na fb czym się zajmowałam w zeszły weekend w czarnych włosach
Dziś urządzałam urodziny dla przedszkolaków Super było, Jasio szczęśliwy.

Co do planu, to jest w pełni zaakceptowany, do realizacji pewnie będzie dochodziło etapami i powoli, ale szczęście mnie przepełnia, bo wiem już na czym mam się oprzeć, jak działać Zaczniemy od donicy przy tarasie i chyba tej małej rabatki z drugiej strony, ciężko będzie, bo ja sama, lekka pomoc M, taty w tym roku chyba nie będzie, powoli damy radę Mam czas

No i muszę brzozy w tym roku koniecznie posadzić, niech one i serby szybko rosną i zasłonią sąsiadów A z frontu u sąsiadów wrócili na budowę i zamonowali alarm w otwartym domu. Wyje ciągle, w nocy budzi pół ulicy, moja cierpliwość się kończy.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:17, 19 sty 2019

Do góry
Jak dla mnie, ten kącik relaksacyjny, aż się prosi o brzozy
Ja widzę tam Doorenbosy, ale można też pójść na kompromis Brzoza kolumnowa FASTIGIATA JOES® 'Jolep1'
Ogród przydomowy - Hosty 09:57, 19 sty 2019

Do góry
gogo napisał(a)
To masz i pustynię i trzęsawisko.
Możesz posadzić bardzo różne rośliny.

Na dole rosły olchy a wyżej brzozy.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:36, 19 sty 2019

Do góry
ja też optuję za brzozami. Żywopłot z cisów będzie cięty w płaską, sztywną ścianę. I jeśli dojdą sztywne graby to ogólnie będzie bardzo sztywno i oficjalnie. Brzozy przede wszystkim rozjaśnią zaułek i wprowadzą powiew...ruch. Przełamią monochromatyczność.
Ale to mój gust i potrzeba ciągłej zmienności. Natomiast jeśli Polinko czujesz potrzebę wewnętrznego ładu i wyciszenia to wybieraj znajome ci graby.
Sam w sobie ten fragment ogrodu jest oddzielnym pokojem. Taka prawda.
ogród (nie)Mocy 20:12, 18 sty 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)

cześć Brzozowa Dziewczyno,matko chrzestna moich ulubionych drzew bo wnioskuję, że tez lubisz super, że mnie odwiedziłaś!

Ja tak mam z funkiami, no nijak tych choler polubić nie umiem a wiem, że należą do ulubionych wielu. Z kolorów z rezerwą podchodzę do czerwonego, ale to przez eMa, bo on jakby mógł to wszystko byśmy mieli na czerwono..

Ach, brzozy to ja uwielbiam, podobno od dziecka, więc to już chyba moje przeznaczenie Akceptuję wszystkie ich wady, a kocham za zalety A funkie bardzo lubię, żurawki akceptuję. A U Ciebie na froncie pięknie będą wyglądać te Amanogawy zatopione w liliowcach Stella d'Oro, choć one żółte są I kulki cisowe tam wmieszałabym w to może liliowców. I tulipany cytrynowe. I więcej nic bym nie dała Nie, jeszcze kremowe naparstnice gdzieniegdzie. Zakochałam się w nich w tym roku - kwitły u mnie bez przerwy całe lato.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:10, 18 sty 2019

Do góry
Ja zrobiłabym coś takiego, żeby poszerzyć optycznie tę rabatę.

I dałabym brzozy.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:01, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Olik, te brzozy to takie moje małe marzenie Uwielbiam tą białą korę ale na szczęście jest jeszcze drugi ogród i tam mogę sp[ełnić tą swoją zachciankę
Tutaj musi mi wszystko grać i patrząc się na całosć nie mogę zgrzytać zębami a podejrzewam, ze tak by było z Doorenbosami.

A co planujesz u siebie? Jak dobrze pamietam to wspominałaś o powiększeniu rabaty na przodzie?

O Doorenbosach też marzę, ale nie mam miejsca ,bo bym sadziła

Ja też mam kolumnowe drzewa i zaplanowaną mam do nich glediczję Sunburst dla przełamania tych kolumnowych form
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:24, 18 sty 2019

Do góry
Zgodzę się z Asią, że przed altanką wcale nie musza rosnąć graby. Ten zakątek jest trochę ukryty, kiedy się patrzy od strony domu. Nie trzeba zachowywać 100 % spójności gatunkowej.
Brzozy będą lżejsze w odbiorze niż cięte graby. Ich listki reagują na najmniejszy podmuch wiatru, dają piękny ażurowy cień, a graby będą trochę wyglądały jak sztywne pałki. A przecież tuż obok będzie "kącik wyluzowania".
Mam podejrzenie, że to właśnie z tego powodu Twoja podświadomość podsunęła Ci te brzózki.
A jesienią, kiedy nie będzie już liści, pnie będą zdobiły ten zakątek.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:36, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Olik, te brzozy to takie moje małe marzenie Uwielbiam tą białą korę ale na szczęście jest jeszcze drugi ogród i tam mogę sp[ełnić tą swoją zachciankę
Tutaj musi mi wszystko grać i patrząc się na całosć nie mogę zgrzytać zębami a podejrzewam, ze tak by było z Doorenbosami.

A co planujesz u siebie? Jak dobrze pamietam to wspominałaś o powiększeniu rabaty na przodzie?

Jak Cie znam to mysle ze moglabys zgrzytac i szybko bys wymieniala
Tak o ta rabate chodzi między innymi ale obawiam sie ze z mala na wiosne bedzie ciezko cokolwiek zrobic..
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:57, 18 sty 2019

Do góry
leon60 napisał(a)

Jak dla mnie u Ciebie brzozy nie bardzo pasuja... Ogrod to tak naprawde jeden dlugi odcinek i tylko jeden gatunek drzew mi tu gra by laczyl calosc ale to tylko moje odczucia zrob jak Ci w duszy gra.
Tez nie przepadam za planowaniem a u siebie tez musze pomyslec..

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:12, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Z wyborem mam problem marzą mi się brzozy, nawet bardzo ale już eM się zastanawiał czy czy do ciętych grabów będą pasować lużne pokrojem Doorenbosy...
Też myślę nad tym, czy wybierając brzozy nie zrobią mi się osobne pokoje w ogrodzie? Tutaj w pierwszej części mam graby i smaragdy, w drugiej brzozy i cisy? Nawet traw nie będzie tych samych i tak naprawdę to nie będzie niczego roślinnego co by łączyło w spójną całość...

Boszzz, jak ja nie lubię planowania

A ja uwielbiam

I od dzisiaj przestaję narzekać że moja działka mała i wąska.
Ty zwykle wstawiasz takie ładne zdjęcia, że człowiek ani się domyśla, jakie trudne miałaś warunki wyjściowe! Pełen szacun dla Ciebie!

Co do drzew i spójności powtórzę, co napisała Ola: zrób jak Ci w duszy gra.
Bo ja właśnie poszłabym w oddzielne pokoje.
Lubię spójność w ogrodzie rozumianą jako jedność stylu ale niekoniecznie rozciąga się to na konsekwencję w doborze roślin
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:56, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Od altany do cisów jest 290 cm plus 30 cm od cisów do siatki.

Mam tylko takie stare zdjęcie gdzie widać całość...
Przed altaną zaznaczyłam w którym miejscu mają być drzewa.
Nie będą w jednej linii z grabami, które już są.

Będą tutaj na wysokości gdzie stoi psiak.

Z wyborem mam problem marzą mi się brzozy, nawet bardzo ale już eM się zastanawiał czy czy do ciętych grabów będą pasować lużne pokrojem Doorenbosy...
Też myślę nad tym, czy wybierając brzozy nie zrobią mi się osobne pokoje w ogrodzie? Tutaj w pierwszej części mam graby i smaragdy, w drugiej brzozy i cisy? Nawet traw nie będzie tych samych i tak naprawdę to nie będzie niczego roślinnego co by łączyło w spójną całość...

Jak dla mnie u Ciebie brzozy nie bardzo pasuja... Ogrod to tak naprawde jeden dlugi odcinek i tylko jeden gatunek drzew mi tu gra by laczyl calosc ale to tylko moje odczucia zrob jak Ci w duszy gra.
Tez nie przepadam za planowaniem a u siebie tez musze pomyslec..
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:10, 18 sty 2019

Do góry
leon60 napisał(a)
Jaką masz odległość od altany do cisów ?

Jak dla mnie tylko i wyłącznie graby nic innego tu nie widzę Czy drzewa na tej planowanej rabacie będą w jednej linii z istniejącymi grabami w ogrodzie ?

Od altany do cisów jest 290 cm plus 30 cm od cisów do siatki.

Mam tylko takie stare zdjęcie gdzie widać całość...
Przed altaną zaznaczyłam w którym miejscu mają być drzewa.
Nie będą w jednej linii z grabami, które już są.

Będą tutaj na wysokości gdzie stoi psiak.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:36, 18 sty 2019

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Jeślk ścieżka będzie równo z tarasem to może na jej granicy z rabata brzozowa dać murek i rabatę dać cała w obniżeniu (brzozy nanpoziome cisów)

I tu Navi pojawia się kolejny problem...
Rabata pod drzewa jest już przyszykowana od jesieni i szczerze mówiąc po zeszłorocznych wykopach średnio już mam ochotę na kolejne kopania. Wiem, że dla chcącego nic trudnego i wszystko można zmienić ale żaden sprzęt nam tam nie wjedzie a ręczne kopanie to mordęga w tym miejscu.
Dzięki, ze zajrzałaś!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:16, 18 sty 2019

Do góry
Jeślk ścieżka będzie równo z tarasem to może na jej granicy z rabata brzozowa dać murek i rabatę dać cała w obniżeniu (brzozy nanpoziome cisów)
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:03, 17 sty 2019

Do góry

Ceglana ściana będzie odnowiona na biało
Paleta z drewnem zniknie, cisy przed warzywnikiem również.

Podwyższone miejsce wysypane korą to przyszła rabata z brzozami i rozplenicami choć jeszcze cały czas się zastanawiam czy brzozy, czy graby...ale na bank któreś z tych drzew plus LadyU

Mam dwa problemy.
-przed altaną planujemy chodnik/ścieżkę ( pomalowałam na biało ) z kostki granitowej? Czy takie połączenie płyt betonowych, które są w altanie ze średnią kostką graniową będzie ok? Dodam,że wszystkie nawierzchnie w ogrodzie planujemy właśnie z takiej kostki.

-pomiędzy cisami żywopłotowymi po prawej stronie a tą planowaną rabatą z drzewami i trawami jest różnica 30 cm. Myślimy w tym miejscu nad murkiem oporowym też z kostki granitowej tylko czy to nie będzie dziwnie wyglądać? Chodzi mi o te cisy, które będą niżej??

Murek oporowy zaznaczyłam na szaro i za nim nie będzie ścieżki czy przejścia. Tam tylko wysypię korę.
Do cisów bez problemu będę miała dostęp
Do warzywnika planuję zrobić schodek/schodki od tej strony gdzie teraz widać drewno...

Nie ukrywam, że największy problem to właśnie ten murek oporowy...Coś mi tu do końca nie gra ale nie mamy innej koncepcji jak to rozwiązać...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies