Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 09:52, 26 lut 2019

makadamia napisał(a)
No nieskromnie powiem, że też mi się podoba ale to już chyba plan na 2021

Nie wiem o co chodzi z żurawką - wcale jej nie widzę na zdjęciach.
A sama mam tą krwistą i powiem Ci, że u mnie jest bardzo zwarta i niska i świetnie przetrzymała zimę

Jeżeli ML chcesz zabrać z kulkowiska, to tego gracka dałabym w ich miejsce.
Tylko jednego, a nie kilka, żeby znowu nie robiło się trawisko

Czemu musisz rozebrać taras żeby zabrać się za kostkę?

2021 jest realny

Kępy są nierówne i się pokładają. Jak są tulipany albo hortensje, to faktycznie żurawki nie widać. Jakoś mi nie leży za bardzo.

Jak na kulkowisko? W które miejsce?

Planuję (pewnie koło 2030 ) zrobić oranżerię z tyłu. Żeby to zrobić, muszę mieć wylaną posadzkę, a obecnie mam tylko zagęszczoną i wyłożoną kostkę granitową. Żeby nie nabywać nowej kostki, użyje tej po rozbiórce tarasu, bo tam i tak trzeba wylać beton, żeby utrzymał konstrukcję.
makadamia 10:00, 26 lut 2019

Aaa, wszystko jasne.

Ty masz na pewno żurawkę krwistą? Muszę zrobić zdjęcie swojej
AngelikaX 10:33, 26 lut 2019

Makusia napisał(a)

Angi coś w tym jest, co piszesz Wczoraj pół wieczora spędziłam nad różnymi rodzajami drzew, które mogłyby tam być, żeby nie zamykać się na brzozy/graby, ale nie wpasowało mi się żadne. Nie chcę czerwonych, nie chcę żółtych, nie mogą dorastać do 30 m, więc sporo odpada. Wolałabym też, żeby było "łatwo dostępne", żebym jednak nie była zdana na jedną szkółkę. Obejrzałam pinterest dość wnikliwie (chyba) i o ile pinów z brzozami w ogrodzie w różnej konfiguracji jest sporo, o tyle z grabami szpaler.

Plan Asia na lewą strony podjazdu zrobiła a ja przewrotnie zaproponuje wzdłuż podjazdu 3 drzewa... graby lub ambrowce, platany?

ps. Co to za szkółka co w niej spalona jesteś? pytam bo rzuciła mi się na fejsie jedna ciekawa pod Wieluniem, a to by było nawet znośna odległość od Ciebie i mają drzewa i cuuuudne cisy (kulki, stożki ceny też baaardzo, ale to bardzo przyjemne )
AngelikaX 10:42, 26 lut 2019

Makusia napisał(a)
Ale, ale....ustaliłam sobie w głowie kolejność działania na rabatach w 2019 r.(poza sprzątaniem i nieustannym pieleniem):
1. dosadzić cisy na hortensjowej w miejsce spalonych mocznikiem w zeszłym roku i wymienić żurawki na coś innego- nie podoba mi się to w tej chwili. Myślałam o karłowym przetaczniku Blautappich, (tyle, ze jest niebieski), albo o szałwi omszonej ewentualnie też o żurawce, ale zamiast tej zwykłej kwistej- marmalade- bardziej zwarta i niższa.
Zobaczcie jak żurawka wygląda obecnie:

Hortensjowa wiosną, zanim startują hortensje i gracki wygląda tak:

przy czym obecnie wygląda dużo gorzej, bo trawy są powiązane w kolorze słomy, cisów nie ma, a hortensje, to same patyki.

Może carex zamiast żurawek w nóżki hortkom, zimozielony element będzie poza tym ładnie będzie się od podłoża odznaczać
AnnaCh 11:01, 26 lut 2019

AngelikaX napisał(a)
Może carex zamiast żurawek w nóżki hortkom, zimozielony element będzie poza tym ładnie będzie się od podłoża odznaczać
Jak coś, to mam sporo ID. Możesz sobie narwać
Makusia 11:25, 26 lut 2019

AngelikaX napisał(a)

Plan Asia na lewą strony podjazdu zrobiła a ja przewrotnie zaproponuje wzdłuż podjazdu 3 drzewa... graby lub ambrowce, platany?

Wzdłuż lewej strony podjazdu?

AniuCh- bardzo, bardzo chętnie!!!
mrokasia 11:31, 26 lut 2019

AngelikaX napisał(a)

Super pomysł! Te bordowe żurawki są ładne ale wg mnie trudne do zakomponowania, one potrzebują mieć np. zielone tło inaczej giną wizualnie na korze.
inka74 11:51, 26 lut 2019

plan baaaardzo zacny. U ciebie trawy rosną jak szalone, moje bzdynki jakieś przy twoich mutantach.

2 najładniejsze dla mnie żurawki, jakie mam to southern comfort (spora ale zwarta, w ciepłym odcienu beżu) i Lime Marmelade - cytrynowa, świeci na rabatach z hacone, w drugim sezonie bezproblemowo wytrzymuje na pełnym słońcu. Marmelada jest u mnie spora i nijaka. Piękna jest fioletowa Purple Forever ale bardzo marnie przyrasta, po zimie słaba, długo się odbudowuje ale ma trudne warunki (rośnie w kamieniach i doniczkach w słońcu. Electric lime potrafi wymarznąć, ciężko rozmnożyć i taka nieuporządkowana jest, ogólnie spora. Śmiesznie zmienia kolor wiosną i jesienią - pojawiają się takie żyłki czerwone na listkach a w lato cała cytrynowa jest. Obsidian - czterech liter mi nie urywa. Mam jeszcze Berry Smoothie - w cieniu była szara i nijaka, na słońcu ładnie wybarwia się w takiej stonowanej czerwieni/bordo, też spora, ładna po zimie. Żurawka Paris ma piękne kwiaty intensywne w kolorze ale same listki marne, czekam na nią co dalej pokażę, bo w ubiegłym roku została mocno podzielona, wszystkie sadzonki przeżyły ale nadal są bardzo małe i niskie. Czy taka dalej będzie - nie wiem.

Piękną odmianę czerwoną na froncie ma Angelika - świeci z daleka - chyba zipper odmiana.

Mi na frontowej żurawki pasują, ale ty lepiej całość widzisz na żywo. Carexy mogłyby wnieść trochę lekkości. w tym roku też wsadziłaś tam tulipany?
Makusia 12:00, 26 lut 2019

Mrokasiu mi te zwykłe w ogóle, jak to pisze Iwona- czterech liter nie urywają.

Iwonka, Marmelade lubię za bezproblemowość i ładny wygląd po zimie. Lime mam, dzielę i rozdaję, bo rośnie, jak oszalała. Świeci, to fakt, ale będzie jej tam chyba za ciepło. Purple Forever kupiłam na samym początek na hortensjowa właśnie, ale po tym, jak je zalewało, wygniły mi- uratowały się może ze dwie i są takie na wpół żywe. Reszty nie znam. Angelika ma zipper i faktycznie jest śliczna. Jeśli miałabym coś kupować na hortensjową, to jednak bez inwestycji w żurawki.

A co myślicie o turzycy ID? Mi się ona podoba.
inka74 12:11, 26 lut 2019

ID będzie dobra. Lime może ci tam w pierwszym roku przypalać, później z mojego doświadczenia się hartuje i nic jej się nie dzieje a rośnie jak głupia to prawda. Obie one tam będą ładnie wyglądać. Jak Ania ci ID oferuje - bierz i spróbuj. Mam ID w słońcu i w cieniu (tu lepiej wygląda ale w słońcu daje radę, po 2 sezonach mam giganty do wielokrotnego podziału). Zawsze to coś innego będzie

jakbyś chciała inny stonowany kolor to zerknij na trawkę bronze form, jest niedroga, taka kopiasta, nie zmarzła i szybko można dzielić. Po pierwszym całym sezonie sadzonkę podzieliłam na 4 sztuki, teraz patrzę i znów to samo mogę zrobić. Koszt sadzonki - 8 zł. Lubi słońce, łatwa do kupienia. Można kupić jedną i potem za rok rozmnażać.