Fajna ta twoja oczyszczalnia. Nasze zbiorniki też co 3 lata wymagaję szambiarza. Po prostu trzeba z pierwszego wyciągnąć to co zostaje na dnie. No, ale to szalona różnica, niż jak się ma zwykłe szambo.
W żwirku będą tak jak pisze Mirkaka, wysiewać się chwasty, ale także, jeśli będziesz miał w ogrodzie, np. werbena, bo tak lubi, albo dziewanny. Te ostatnie posadzone na kwietnej łące zanikły, za to pojawiły się na żwirowym placyku (u naszego znajomego). Jest masa roślin, którym dobra ziemia nie jest potrzebna, wręcz wolą właśnie żwir.
Usuwanie tego, to ciągłe przegrabianie. Mój podjazd do garażu jest wysypany żwirem i przegrabianie systematyczne, to najlepszy sposób. Nie mają szans wyrosnąć.
Inny problem, który nie dotknie cię póki drzewa nie podrosną, to usuwanie opadłych liści. Mój odkurzacz potrafi wciągnąć kamyczki
Trawnik będziesz zakładał na wiosnę, a warunki trudne. Przemyśl, czy nie warto zainwestować w naprawdę dobre choć drogie nasiona. Myślę tu o Barenbrug, ale są i inne takie firmy. Jest Kiepenkerl, ale nie sprawdzałam jak z rodzajami mieszanek u nich. Barenbrug znam z własnego doświadczenia. Kilka lat temu nie mogłam sobie dać rady z trawnikiem pomiędzy dwiema wierzbami białymi. Pracowałam w piśmie dla golfistów i spotkany na polu golfowym greenkeeper poradził mi gdzie rozejzeć się za trawą. Kupiłam Exclusor z tej firmy. I to był strzał w dziesiątkę. Radzi sobie genialnie w tym miejscu, a ja trawnika nie podlewam. Reszta trawnika u mnie to raczej były trawnik. Nawet mnie już nie martwi co z nim zrobił kret tej zimy. Cały do wymiany. Czeka, aż powiększę rabaty z trawami ozdobnymi. Kupię oczywiście nasiona z Barenbrug. Oni mają teraz dużo więcej rodzajów mieszanek. Także w opakowaniach dla posiadaczy małych ogrodów. Są na suche tereny, na pobocza dróg, sportowe, do cienia.
Sam zobacz, polecam. U mnie Exclusor mimo, że o nią nie dbam w ogóle jest całkiem ładny. Sam radzi sobie z chwastami. Ma wąskie delikatne żdżbła, ładny kolor, jest gęsty, nie degeneruje się i... najważniejsze, że nie trzeba kosić tak często jak innych.