Magnolia zrobię fotkę to chętnie pokażę-świecznice zaczynają kwitnąć-cieszę się,bo nie liczyłam na kwiaty już w tym sezonie. Jarzmianki szczerze-tak sobie-niestety przy zamówieniu zostały pomiksowane-to raz, a dwa część wybujała-ale to zobaczysz fotkę.
Trochę sierpniowych zaległych fotek:
Magnolia Iolante miała 2 przepięknie pachnące kwiaty a po wiosennym cięciu całkiem oszalała i ma metrowe przyrosty
Będzie historycznie: ta odmiana "Herrenhausen" pochodzi od nazwy XVII-wiecznego barokowego ogrodu w pobliżu Hanoweru w Niemczech. Ten bogaty, formalny ogród został założony przez Zofię Hanowerską (1630-1714), która była wnuczką Jakuba I a urodziła się w (niderlandzkiej) Hadze.
Mam jeszcze odmianę o. 'Rosenkuppel' - bardziej winno-czerwona, na razie do testów.
wiem co susza robi z ogrodem, smutek się wkrada i bezradnośc. Ale na Twoich zdjęciach tego nie widać, może udało się Wam jednak ochronić ogród.
Piekne nowe skrzynie i otoczenie szklarni.
Mnie się te trawiaste dukty bardzo podobają, może nie przekopuj ich, tylko dosiej na nich trawę, albo koniczynę?
I rabata nad strumieniem z seslerią jesienną i astrami jak zawsze wydaje się w formie, bujna i piękna.
Nowa różanka- mnie się podoba.
Będą tyko róże, czy jakieś wypełniacze pomiędzy? Albo nawet jeden wypełniacz?
Moja magnolia Black tulip choruje. Liście od spodu mają ciemne plamy, z wierzchu są ok. Zrobiłam oprysk miedzianem 50 WP, ale nie widzę szczególnej poprawy. Jak pomóc roślinie?
Niestety zapanować się nie dało. Są prawie łyse . W dodatku ćma żre mi dalej bukszpany. I Pissardii coś pień gnije. Ogólnie mam nerwa na ogrodowego. Zaplanowana różanka nie powstanie chyba. Mam dość plag na ten rok.