Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród Bogusława 23:10, 13 cze 2013

Do góry
Bogusiu, bardzo Ci dziękuję za pomoc. Miło mi, że też zajrzałeś na moje grządki - niedużo ich, a paręnaście wiader "plewstwa" dziś wyniosłam. Co do Twojej "tawuły", to też się nabrałam, podobny, na biało kwitnący wał tawuły jest u Bogdzi. Pięknie to wygląda, chyba sobie za płotem sprawię takie cudo.
Masz Bogusiu , należy Ci się
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:57, 13 cze 2013

Do góry
Witam wszystkich i pozdrawiam razem i każdego z osobna Grembosiu, Regli, Irenko, Bogdziu, Marzenko, [/b[b]]Popcarol....dosłownie padam na pysk, od dwóch dni jak nie pada a ja mam czas po pracy to zasuwam w ogrodzie, rabata nabiera kształtu, dzisiaj podsypywałam żwirek na kolejnym fragmencie ale brakło mi wiec fotki zrobie jak zasypę cały fragment bo głupio wygląda....
Posadziłam nowy klonik palmowy - malutki ale fajny, kupiłysmy sobie takie same z Karoliną- Popcarol . jak wracałysmy od Bogdzi z wizyty w Rododendronowym ogrodzie.. Na kamieniach wygląda bosko. Karolina a ty swój masz juz w gruncie ?
Posadziłam resztę traw - czyli konwalniki czrne i czerwone red barony oraz tawuły japońskie ( bede je cieła w kulkę) niektóre hosty i czerwone żurawki - wszystko to na tle tych jasnych kamieni.
Mnie sie to podoba ale te roślinki na tle tych kamieni zgineły, sa malenkie...... dużo tła a mało roslin ale z drugiej strony nie chce żeby było tak naćkane, przeciez one kiedyś urosną.........mam nadzieje
Ogród... reni 13:38, 13 cze 2013

Do góry
tawuły się przebarwiają

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:10, 12 cze 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Kiedy znowu diabolo ogolić? Żeby taka gęściutka była?

ŚWIECI SŁONKO !!!!

Nie mam pojęcia.. zawsze cięłam wiosną... i znając życie do wizony nie znajdę czasu by przyciąć ponownie, tawuły miałam ciąć regularnie.. już kwitną w najlepsze
Lilaki nie przycięte, a tu trzeba chwasty tępić, zagospodarować teren po warzywniaku, w szklarni już partyzantka... Nie mam szans na przycięcie ponownie

Zapomniałam napisać, że u nas LEJE DESZCZ!!!!!
Ogród Bogusława 11:09, 12 cze 2013

Do góry
dorotyiwojtkadom napisał(a)

Mam pytanie - czy ten szpaler z białymi kwiatami pokazany 22 maja to tawułki? Jak one szybko rosną? Kupiłam dziś tawuły van Houtte o wys. ok. 30 cm i nie wiem ile czasu trzeba czekać, by tak ładnie wyglądały na ogrodzeniu od frontu

Witaj, To nie jest tawuła, niestety nie znam nazwy, jest to dość pospolity krzak często sadzony przy parkanach, mój ma ok. 5 lat i był co roku na wiosnę przycinany aby się zagęścił, kwitł kiepsko, do tego roku teraz nie przycinałem i zapewne z tego powodu tak pięknie zakwitł,
Wiem że są bardzo podobne tawuły białe i one wcześniej kwitną, są równie piękne a nawet piękniejsze od moich.
moje jak kupiłem miały nie więcej jak 15 cm. szybko rosną.
pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:09, 11 cze 2013

Do góry
weronika77 napisał(a)
Aniu, żebyś się nie musiała zastanawiać, jak wyglądają przycięte pęcherznice (w parku miniatur)...

Ten żywopłot o którym pisałam to miał wysokość ok. 2-3 metry.. i tak wyglądał ...tylko nie był z parku miniatur Widzę tu luteus i diablo..... a dalej tawuły.. Lubię pęcherznice
Ogród Bogusława 21:24, 11 cze 2013

Do góry

Mam pytanie - czy ten szpaler z białymi kwiatami pokazany 22 maja to tawułki? Jak one szybko rosną? Kupiłam dziś tawuły van Houtte o wys. ok. 30 cm i nie wiem ile czasu trzeba czekać, by tak ładnie wyglądały na ogrodzeniu od frontu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:33, 10 cze 2013

Do góry
P. Danusiu a mogłabym prosić o podpowiedź?

Mianowicie chodzi mi o to, że chciałabym na prawym krańcu zrobić wrzosowisko (tak do 1/3 długości rabaty). Myślałam aby przy żywopłocie posadzić kilka berberysów kolumnowych, pod nimi cisy niebieskie takie kręcone (nie pamiętam dokl. nazwy w tej chwili), wrzosami, cisami idp. A na rogu miskant plus jakieś inne strawy.

A moje pytanie jak ładnie przejść od tych berberysów i całego wrzosowiska w żylistki i tawuły?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:45, 10 cze 2013

Do góry
Magdalia86 napisał(a)
Witam.

Proszę o radę w zagospodarowaniu tej rabaty. Zdjęcie przedstawia jedynie 4 z 7 fal. Cała rabata ma ok 16m długości. Z tyłu zasadzony jest żywopłot z ligustru pospolitego.
Widoczne żylistki i berberysy mo zliwe do przesadzenia.

Chciałabym umieścić na niej tawuły "golden princess" (mam 6szt) oraz wierzbę "hakuro nishiki" (mam 3szt)

Same fale na tak długiej llinii, może będą nudne? Może trzeba gdzieś coś rozszerzyć albo koło wykonać ze żwirkiem?
Poza tym nie projrktuje się pojedynczej rabaty tylko z jednej strony, a bierze pod uwagę co będzie dalej.

Berberys - Berberis 22:27, 07 cze 2013

Do góry
Czy karłowy berberys aurea ( gdzieś taki widziałam ale nie pamiętam nazwy) rzeczywiście będzie po kilku latach karłowy? Potrzebna mi jest na rabatę mała zgrabna złota kuleczka, nie chcę tawuły i pomyślałam o berberysie tylko boję się żeby mi się za bardzo nie rozrosnął
Ogród w budowie - nieustającej 15:09, 07 cze 2013

Do góry
Iwa napisał(a)
Gabrysiu i Alicjo, dziękuję
Jeszcze kilka dni jestem w Krakowie, spróbuję więc skontaktować się ze szkółką i może uda mi się jeszcze coś zdobyć z wiosennej oferty, a jeśli nie to może moja córka upoluje dla mnie coś z oferty jesiennej. Wolałabym mieć wpływ na wybór sadzonek. Może w okolicach Krakowa są jeszcze inni polecani szkółkarze?

A Tobie zależy na bylinach? Jest osobny wątek o szkółkach w małopolsce, ale to pewnie widziałaś...
Ja kupuję tutaj: http://www.urbanikowie.pl/ ale głównie jednoroczne kupowałam...
Bylin nie ma za dużo... więcej krzewów, ale ja mam blisko i póki co nastawiona byłam tylko na jednoroczne...

Na Cechowej jest duża szkółka, tam podobno zaopatrują się projektanci zieleni... Ja tam kupowałam tawuły i spoko... Więcej tam drzew niż bylin było, ale ja tam byłam zaraz na początku wiosny... Może warto teraz zaglądnąć.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 00:41, 07 cze 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Magda no bo rumienię się znowu, a kasa na roślinki potrzebna, a nie na krem do cery naczynkowej

Aniu studio - wszystko??? Nieeee, to ledwie początek... Ja też jestem z tych, którym zbyt poczochrane czupryny przeszkadzają (patrz wiśnie umbra, pissardii). Aktualnie najbardziej doprowadzają mnie do szału tawuły, m.in. na tej fotce, którą wszyscy chwalą

...wyluzuj...
Pozwól im się wyszaleć....
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 00:19, 07 cze 2013

Do góry
Magda no bo rumienię się znowu, a kasa na roślinki potrzebna, a nie na krem do cery naczynkowej

Aniu studio - wszystko??? Nieeee, to ledwie początek... Ja też jestem z tych, którym zbyt poczochrane czupryny przeszkadzają (patrz wiśnie umbra, pissardii). Aktualnie najbardziej doprowadzają mnie do szału tawuły, m.in. na tej fotce, którą wszyscy chwalą
Lecę w kulki... 23:28, 06 cze 2013

Do góry
Witam.....
Odpowiem zaraz Doniu na pytanka....ale wcześniej wrzucę foty....
co by mi tu nie''buuuułowali''
Buzianie rozumiem....ale buuułowanie....stanowczo nie....

Dziewczyny....u mnie nie ma nic ciekawego...co by się zmieniło od zeszłego roku...
Rośliny podrosły...to fakt...ale
Rewolucji...brak
Natomiast ławeczka nic a nic nie urosła... i ciągle ta sama....
Pasuje mi....więc nie zmieniam....
Nie mam też tendencji do lata z roślinami z miejsca na miejsce...
Jak coś posadzę...to zostaje.....ale poświęcam duuuuużo czasu na logistykę...
Nie chcę zanudzać tymi samymi widokami....
Wierzby, Tawuły przycinam...więc widoczki co roku te same...''małpa'' kwitnie też co roku na ten sam kolor...
chociaż prosiłam by zakwitła na...limonkowo....nie chce i już.......zawsze RÓŻ
U mnie wciąż królują kulki i ciemierniki....
aż nie chce się wierzyć....zaraz połowa czerwca a one dalej kwitną....
i to w pełnym słońcu....a nie w cieniu.

Cały ogród tonie w limonce...

Przełamuje to jedynie...łubin
ale ''górę'' ma też zielonkawą

Ciemierniki w donicach i na rabacie... na rabacie kwitną obłędnie
wciąż...............................

Mnóstwo pracy przede mną...wciąż wiele rzeczy...po prostu do mycia...
szkoda, że deszcz tego nie zmyje...a nie zmyje...nawet taki....
wiele jeszcze cięcia....choć dużo przycięłam już....
a oto dowód...kilka takich......

fotka z końca kwietnia.....

Buziaki limonkowe....dla wszystkich...zwłaszcza cierpliwych...

Ranczo Edy 23:13, 06 cze 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Ale Ty masz kolekcję orlików, pięknie
witam serdecznie gembosiu orlików nie mam, aż tak dużo moja specjalnosć to tawuły i pięciorniki jak zakwitną to trzasnę pare fotek a to już niedługo
Ogród przy lesie początek 2012/2013 14:26, 06 cze 2013

Do góry
JoannA napisał(a)

Renatko, u nas też nie pada ale słoneczko też gdzieś za chmurami.
Wczoraj też nie było źle, padało przed wieczorkiem delikatnie i krótko, ok. godziny.
Tak że powodu do narzekania nie ma
Udało mi się wczoraj obciąć moje hakuro bo strasznie wybujały, wzięłam się za kulkowanie tawuły ale ten maleńki deszcz mi przeszkodził.Może dzisiaj dokończę jak aura będzie łaskawa.
Chwasty szaleją jak szalały, lawenda w pąkach ale uśpiona bo słoneczka potrzeba. Ładnie rosną róże, lada chwila zakwitną bo pączki już pękają.
Pozdrawiam i upragnionego słoneczka życzę

Asiu ,ja się modlę,żeby deszczu ,nie było ,bo mamy piknik w sobotę w szkole ,mam też chrzest córy siostry ech.Moja hakuro ,też wymaga cięcia ,lawendę mam ,w tym samym stanie.pozdrawiam
Ogród z łezką 13:44, 06 cze 2013

Do góry
ka1sia napisał(a)
Kasia, hakuro już można strzyc ?, bo moje tez w kolejce czekają tawuły to widziałam, że Rysio z Tarnowa już golił, bukszpany czekają na koniec czerwca, a hakuro teraz?

Hakuro jak Ci zzielenieje to ciachnij krótko. Ja ze 3 razy w sezonie tnę, lubię te różowiutkie gałązki. Moja już gęściutka, teraz trzeci sezon u mnie...a taki badylek był
Ogród z łezką 13:36, 06 cze 2013

Do góry
Kasia, hakuro już można strzyc ?, bo moje tez w kolejce czekają tawuły to widziałam, że Rysio z Tarnowa już golił, bukszpany czekają na koniec czerwca, a hakuro teraz?
Ogród przy lesie początek 2012/2013 12:36, 06 cze 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)

Asiu ,w końcu dziś nie pada ,ale bez słoneczka.pozdrawiam

Renatko, u nas też nie pada ale słoneczko też gdzieś za chmurami.
Wczoraj też nie było źle, padało przed wieczorkiem delikatnie i krótko, ok. godziny.
Tak że powodu do narzekania nie ma
Udało mi się wczoraj obciąć moje hakuro bo strasznie wybujały, wzięłam się za kulkowanie tawuły ale ten maleńki deszcz mi przeszkodził.Może dzisiaj dokończę jak aura będzie łaskawa.
Chwasty szaleją jak szalały, lawenda w pąkach ale uśpiona bo słoneczka potrzeba. Ładnie rosną róże, lada chwila zakwitną bo pączki już pękają.
Pozdrawiam i upragnionego słoneczka życzę

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:28, 06 cze 2013

Do góry
Witam.

Proszę o radę w zagospodarowaniu tej rabaty. Zdjęcie przedstawia jedynie 4 z 7 fal. Cała rabata ma ok 16m długości. Z tyłu zasadzony jest żywopłot z ligustru pospolitego.
Widoczne żylistki i berberysy mo zliwe do przesadzenia.

Chciałabym umieścić na niej tawuły "golden princess" (mam 6szt) oraz wierzbę "hakuro nishiki" (mam 3szt)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies