Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

kachat 17:54, 16 paź 2013

Trasa spacerowa musi być, bez zmian, bo ja często nocą chodzę i na pamięć stopy stawiam, kiedy już nic nie widać. Więc łatwa, prosta, bez ostrych skrętów - a inaczej niż tak jak narysowałam się nie da I co ja pocznę biedna??

Kociki się rozbestwiły i przyłażą na śniadanie, obiad, deser, podwieczorek i kolację, wiecznie nienażarte, zwykle z rana przyklejają się nosami do szyby i się na nas gapią, aż miseczka się napełni :[ Potfory jedne... A na fotach czekają właśnie na przegryzkę (nie patrzcie na kitekata, to syf nie jedzenie, ale niestety kociki były głodne a w okolicy nic lepszego w sklepach nie było )

Bogdzia 17:54, 18 paź 2013

kachat napisał(a)
No właśnie nie pasuje I ja żadnych bukszpanów u siebie na pewno nie planuję. (

Ponieważ róże od dołu się na ogół ogołacają to ja jednak bym zrobiła jakąś obwódkę jak nie z bukszpanu to z tawuły lub czegoś innego żeby trochę te łyse badyle zasłaniała. Scieżek doradzic nie potrafię .Pozdrówka.
Mathildis 18:59, 18 paź 2013

kachat napisał(a)
Trasa spacerowa musi być, bez zmian, bo ja często nocą chodzę i na pamięć stopy stawiam, kiedy już nic nie widać. Więc łatwa, prosta, bez ostrych skrętów - a inaczej niż tak jak narysowałam się nie da I co ja pocznę biedna??

Kociki się rozbestwiły i przyłażą na śniadanie, obiad, deser, podwieczorek i kolację, wiecznie nienażarte, zwykle z rana przyklejają się nosami do szyby i się na nas gapią, aż miseczka się napełni :[ Potfory jedne... A na fotach czekają właśnie na przegryzkę (nie patrzcie na kitekata, to syf nie jedzenie, ale niestety kociki były głodne a w okolicy nic lepszego w sklepach nie było )

aleś Ty uparta
Pomyśl czy naprawdę musisz iść takimi zawijasami nie wystarczy "ósemka"?

Koty śliczne zimą też je dokarmiasz?
Przewrażliwiona jestem bo nasi działkowicze latem kotki dokarmiają, a później biedaki przymarzają do ławek czekając na swoich "letnich opiekunów".
Będąc dzieckiem miałam taką czarnulkę z białą krawatką nazywała się Pantera
Mathildis 19:19, 18 paź 2013

przepraszam za bazgroły
obejrzyj i usunę:

akanta 20:25, 18 paź 2013

Witaj Aniu,ja też Ania .Jak patrze na te dwie samotne sosny na środku polanki to rodzi mi się oto taki pomysł.Zostawić je samotnie ,obsadzić bluszczem lub hortensją pnącą ew.przywarką japońską-nie podsadzać niczym wyższym niż zadarniające /np.jasnota,barwinek,miodunka kilka host między/.Szerokim łukiem na obrzeżu oddalonych sosen przesadzić rośliny te jakie są tam posadzone i inne jakie nabędziesz.Otulisz tę polankę pięknym widokiem i będziesz miała na wszystko oko w czasie bujania .Iglaki posadziłabym na tym trawiastym niby trójkącie aby przesłonić nieco widok od bramy.Kolorowe żurawki natomiast w miejscu najbardziej widocznym właśnie z niej.Ja ścieżek też nie mam .Mam troszkę wszystkiego,lasku też a jak widać uwielbiam polanki dlatego tu ją też sobie wyobraziłam.Może choć troszkę ci pomogłam.Pozdrawiam i życzę pomyślności w tworzeniu.
kachat 09:35, 19 paź 2013

Bogdzia, Anie, fajnie, że zagladacie Ja coraz bardziej zdesperowana jestem, i nie wiem, co robić.

Mathildis, kotów ja w ogóle nie karmię, aby się nie przyzwyczajały, ale rodzina jak jest to karmi kilka razy dziennie niestety A zimą nas tu nie ma... Ale na szczęscie inni całoroczni sąsiedzi też podkarmiają kociki, więc nie jest najgorzej. Tylko, że koty powinny same sobie przynajmniej trochę radzić, a te jak upolują mysz to zamiast zjeść pożywne mięso, to przynoszą nam pod drzwi i drą ryjki po chrupki ;/

Na lewo od tych dwóch sosen na srodku polanki jest scieżka, a za ścieżką rosną swierki, nic poza bylinami tam się nie da posadzić. Hamak na środku polanki, niczym z żadnej strony nie obsadzony, wydaje mi sie taki mało intymny.... I właśnie od strony bramy i płotu wymyśliłam, by go obsadzić hortensjami Pinky Winky... To ja już nie wiem I co dać wyższego od strony domu, pod sosną, aby też lekko osłonić..? Chciałam jałowca, ale chyba tam nie pasuje zbytnio.... a miejsca na coś duzo większego tam nie ma. Proponowana choina chyba byłaby tam za duża, a odmiany niskie za niskie.. Idę sie pochlastać, kompletnie nie wiem co robić ;/
goniak 23:03, 19 paź 2013

Witam
Obejrzałam szerszy plan i moim zdaniem róże nie pasują na tej rabacie
Przepraszam za szczerość ale już tak mam, że mówię co myślę
kachat 08:34, 20 paź 2013

Małgosia, witaj Ja wiem, że róże tam nie pasują, ale mają tam być - to jedyne miejsce gdzie mogłam je posadzić. Ale kiedyś wymarzną, nie martw się Na razie jednak chcę, aby były
kachat 14:25, 20 paź 2013

Krótkie pytanie - czy posadzone rzędem 3 hortensje bukietowe a dalej obok w tym samym rzędzie 3 róże Bonica mają sens? Czyli: H--H--H--B--B--B, w jednym rzędzie lekko po półkolu. Jak myślicie??
goniak 14:31, 20 paź 2013

W jednym rzędzie, po półkolu to raczej jakieś roślinki obwódkowe ładnie by wyglądały
Myśle, że dobrze by było gdyby rabata miałą jakąś głębię, roślinki się przenikały, wtedy jest ciekawie