Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Z ogródka na wsi 21:55, 12 lip 2018

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Radziu, jak dla mnie bukszpany na obwodki ok. Sama go w wielu miejscach posadziłam. Bardzo schludnie wyglądają wtedy rabaty. Co do migdałka i brzozy nie pchałabym ich tam bo zasłoni to co wartościowe, pnące roze na podpórki przy ścianie świetny pomysł. I na tym bym poprzestała. Ale jak zbierzesz inne pomysły to będziesz miał szerszy pogląd na to co proponują bardziej doświadczeni ogrodnicy. Będę śledzić

Elu powiem szczerze, że w sumie nawet trochę chodziło mi o przysłonięcie...bo tak widzieć wszystko na pierwszy rzut oka...niby szersze perspektywy fajne, ale taka małą kurtyna z drzewa mogłaby zaciekawić i zachęcić (chociażby osoby, które wpadają do babci, bo mają jakąś sprawę) żeby zajrzeć dalej...

Brzozy nie chciałbym pospolitej...na tak duże drzewo nie mogę sobie pozwolić (chyba że byłaby cięta)...więc za wiele zasłaniać też by nie zasłaniała...

Na tych ścianach, które widać więcej pnączy nie planuję...
Z ogródka na wsi 21:47, 12 lip 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Witaj Radziu, na mrówki stosowałam dwie metody: liście pomidorów i cynamon, mrówki poszły w inne miejsce Jeśli lubisz pnącza, wykorzystaj uschniętą brzozę. Plany ciekawe, ale według mnie drzewa i pnące róże na kratkach zasłonią cegłę. Może na kratki powojniki ? Zajrzyj do mnie, wstawiłam zdjęcie bukszpanów.

Wolałbym je wybić na dobre...bo potem mogę latać z jednego miejsca na drugie za nimi

Uschniętej brzozy nie zamierzam wyrzucać...albo ją gdzieś umiejscowię i puszczę po niej clemathisy albo chociażby wilec, albo zostawię ją sobie "na zaś" i wykorzystam przy dekorowaniu jesienią albo zimną...

Róże już są posadzone...przyjęły się i już podskoczyły...ale spokojnie Grażynko...cegły nie zasłonią choćby nie wiem jak się starały...sporo jej u mnie...mają tylko stworzyć zieloną przesłonę miejscami

Byłem i bukszpany widziałem Super pomysł Szkoda że u mnie miejsca trochę za mało
Z ogródka na wsi 21:39, 12 lip 2018

Do góry
Może do Ciebie ta ćma nie doleci. Rób obwódkę, nie cykaj się, nie zawsze jest taki gorący rok, a póki rośliny małe, to i ćma nie wyrządzi większych szkód, jakby się trafiła.

Z obwódką porządniej wygląda, i trawnik też nabierze innego blasku. bo o niego bardziej zadbasz,

Inspekt popieram. Działaj.

Zamiast planowanej brzozy i migdałka znajdź bardzo wysokie byliny: sadziec, dzielżan wysokie jesienne astry, słoneczniki. Drzew w tym miejscu bym nie sadziła, najwyżej na przedłużeniu budynku.
Z ogródka na wsi 21:24, 12 lip 2018

Do góry
Radziu, jak dla mnie bukszpany na obwodki ok. Sama go w wielu miejscach posadziłam. Bardzo schludnie wyglądają wtedy rabaty. Co do migdałka i brzozy nie pchałabym ich tam bo zasłoni to co wartościowe, pnące roze na podpórki przy ścianie świetny pomysł. I na tym bym poprzestała. Ale jak zbierzesz inne pomysły to będziesz miał szerszy pogląd na to co proponują bardziej doświadczeni ogrodnicy. Będę śledzić
Malutki pod lasem 20:58, 12 lip 2018

Do góry
Aniu, brzozy będą łyse zimą i nie tylko.
Malutki pod lasem 09:41, 12 lip 2018

Do góry
zgadzam się z Renią,serby to ci dużo miejsca na dole zajmą, moze drzewa raczej? brzozy np
Ogród z rzeźbą 08:37, 12 lip 2018

Do góry
Hakonki wspaniale tak rozswietlają rabate a te brzozy sa cudowne pieknie czysto
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:09, 11 lip 2018

Do góry
Coś takiego (nie dawałam miskantów krater pomiędzy brzozy, bo nic nie byłoby widać):
wiosną

latem

jesienią

zimą
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:10, 11 lip 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ale masz długi wjazd Myślę że będzie fajnie [choć ja z tych co cięzej wyobrażają sobie "jak to kiedyś będzie"] ale może warto cośtam dodać żeby zimą było tam coś nieogołoconego?

ehhh te moje ulubione hakonki! pewnie ciężko dostać tą trawę bo coraz bardziej popularna jest

Oj długi bardzo jest 16 m do zakrętu a potem jeszcze 8 m.
Pierwsze 9 m długości to kosodrzewina pumilio i lawenda, następnie 7 m to różanka z miskantami i lawendą i na rogu na zakręcie rabata z samej lawendy.
Myslała o zimozielonych w różance ale jakoś nie chcę wciskać tam nic na siłę, z tyłu całej tej rabaty będą brzozy doorenbos porzetykane miskantami Krater, a całkiem z tyłu tej 16 metrowej rabaty (ma ona szerokość 7 m) sosny podsadzone rodkami i pierisami.

Hakonki kupuje online a Beni Kaze trafiły mi się u Ciepłuchy
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:49, 10 lip 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1746

tu sa ML i brzozy ...ale chyba tez nie w jednej linii ? a moze i w jeden bo sie wpatruje w fote ..ale

nie ma za duzo gotowców dla ciebie po forum

Dobrze to znam
To była moja inspirka na brzozową
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:40, 10 lip 2018
Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=1086

tu sa brzozy i rozplenice ...to połaczenie tez jest dobre ...ale wyklucza hortki przodem

przegladnij te watki na pewno cos dla siebie znajdziesz i bedziesz bardziej świadoma co i jak posadzić a moze przyjdzie ci jeszcze inny fajny pomysł
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:27, 10 lip 2018
Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1746

tu sa ML i brzozy ...ale chyba tez nie w jednej linii ? a moze i w jeden bo sie wpatruje w fote ..ale

nie ma za duzo gotowców dla ciebie po forum

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:15, 10 lip 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

mozesz posadzic miedzy brzozy coś ...miskant wejdzie ale bedzie to smiesznie wygladać za 2-3 sezony ...a brzozy te dwa metry w dość szybkim tempie zarosna bo sa szerokie drzewa . no chyba ze chcesz co rok czy 2 rabaty przeorganizowywać

jak tak robiłam metoda pób i błedów na pocztku ...w tym roku kolejny misz masz zrobiłam ....nie bierz ze mnie i do mnie podobnych przykładu ))....nie warto powielac czyichs błedów i tracic czasu na przesadzanki

rozplenice to jest problem kupic jednakowe ...nie wiem dlaczego tak jest ...ale mnie to spotkało a niby kupowałam stacjonarnie wszystkie z jednakowa metką ( bede jeszcze porównywac kotki jak zakwitna czy to te same sa) chyba że one tak nie równo rosna nawet na jednej rabacie? ....ja juz sie ciut wycwaniłam i te które pokrojem mi sie podobaja w danym sezonie ..wiosna dziele na 4 i ujednolicam ...bo tez mam porazki ...te wysokie odmiany moze nie sa złe tylko nie wpisuja sie w mój zamysł

No może też zacznę dzielić. Na razie je przesadzam w poprzek na żwirowisku
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:08, 10 lip 2018
Do góry
Johanka77 napisał(a)

Czyli mówisz żeby między te brzozy nic nie sadzić? Tam jest ponad 2 m między tymi drzewami. Nie będzie tam z łyso?

Wydawało mi się, że te hortki Little Lime takie duże nie urosną. Półtora metra???

W większości między tymi wszystkimi roślinami mam po metrze albo więcej.
Mogę je jeszcze rozsadzic szerzej, bo poszerzę w stronę górki.
Ale niezmiennie mam poczucie , że plecki między brzozami łyse. Czemu ML tam nie?

Rozplenica ta odmiana jakaś mała, co mnie wkurza. Porządne duże hammeln mam na żwirowisku, a te jakieś mikre.
Takie same mam na dole skarpy. Mają jakieś Max pół metra..
Miały być to hammeln, ale na moje to nie są...

mozesz posadzic miedzy brzozy coś ...miskant wejdzie ale bedzie to smiesznie wygladać za 2-3 sezony ...a brzozy te dwa metry w dość szybkim tempie zarosna bo sa szerokie drzewa . no chyba ze chcesz co rok czy 2 rabaty przeorganizowywać

jak tak robiłam metoda pób i błedów na pocztku ...w tym roku kolejny misz masz zrobiłam ....nie bierz ze mnie i do mnie podobnych przykładu ))....nie warto powielac czyichs błedów i tracic czasu na przesadzanki

rozplenice to jest problem kupic jednakowe ...nie wiem dlaczego tak jest ...ale mnie to spotkało a niby kupowałam stacjonarnie wszystkie z jednakowa metką ( bede jeszcze porównywac kotki jak zakwitna czy to te same sa) chyba że one tak nie równo rosna nawet na jednej rabacie? ....ja juz sie ciut wycwaniłam i te które pokrojem mi sie podobaja w danym sezonie ..wiosna dziele na 4 i ujednolicam ...bo tez mam porazki ...te wysokie odmiany moze nie sa złe tylko nie wpisuja sie w mój zamysł
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:58, 10 lip 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

nie powinnam zabierac głosu ....bo ty sadzisz ciasno ...no ale zabiore jeszcze głos bo pytasz

dzisiaj tego nie widać ... lecz hortensje za blisko pnia drzewa posadziłas ...one beda na 1,5m szerokie i naprawde to kwiestia 2 sezonów ....potem juz utrzymaja ten gabaryt bo bedziesz wiosna ciąć je nisko ...przynajmniej ja tak tne i tak kazdemu polecam

doczytałam ze miskanty chcesz miedzy brzozy wcisnąc ...w metrowa szpare ....nie widze tego bo one powinny byc wysuniete przed brzozy jakiś metr i jak je posadzisz w roztrawie metrowym ( ja mam 70cm od srodka do śrdoka kepy) to bedzie dobrze a przed nimi kolejny metr daj te hortki ...na przemian czyli sadzic zygzakiem

nie wiem jaka jest szeroka ta rabata ale mnie juz wychodzi tak 1m - brzozy od tuj +1m miskanty + 1m hortki + 1 m do brzegu rabaty na niski bylinowy dół czyli ze 4m najmniej powinna mec ta rabata .....a jak wiesz to ja bym 2 metry od tuj sadziła brzozy ...wiec sama rozumiesz

na bide zygzakiem na ścisk mozesz posadzic miskant i hortki co 70-80 cm ...ale to moze być kótkoterminowy plan bo za kilka sezonów bedziesz to rozsuwać

rozplenic i horki bukietowe to kiepski dułet ...one przed anabelki sa dobre ...ale te niskie odmiany ja mam 2 rózne posadzone niskie hamlen i jakes wysokie (pomylone) i sa do wykopania bo zasłaniaja anabelki

Czyli mówisz żeby między te brzozy nic nie sadzić? Tam jest ponad 2 m między tymi drzewami. Nie będzie tam z łyso?

Wydawało mi się, że te hortki Little Lime takie duże nie urosną. Półtora metra???

W większości między tymi wszystkimi roślinami mam po metrze albo więcej.
Mogę je jeszcze rozsadzic szerzej, bo poszerzę w stronę górki.
Ale niezmiennie mam poczucie , że plecki między brzozami łyse. Czemu ML tam nie?

Rozplenica ta odmiana jakaś mała, co mnie wkurza. Porządne duże hammeln mam na żwirowisku, a te jakieś mikre.
Takie same mam na dole skarpy. Mają jakieś Max pół metra..
Miały być to hammeln, ale na moje to nie są...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:18, 10 lip 2018
Do góry
Johanka77 napisał(a)
Pytanie forumowe.

Zastanawiam się, co dać na plecki tej rabaty pomiędzy te brzozy. Takie ponad metrowe place tam mam. A hortensja to Little Lime, raczej dużo miejsca nie zajmie.
Myślałam o miskantach ML albo o grackach.

Dopowiem, że rabata będzie poszerzona aż do górki.

nie powinnam zabierac głosu ....bo ty sadzisz ciasno ...no ale zabiore jeszcze głos bo pytasz

dzisiaj tego nie widać ... lecz hortensje za blisko pnia drzewa posadziłas ...one beda na 1,5m szerokie i naprawde to kwiestia 2 sezonów ....potem juz utrzymaja ten gabaryt bo bedziesz wiosna ciąć je nisko ...przynajmniej ja tak tne i tak kazdemu polecam

doczytałam ze miskanty chcesz miedzy brzozy wcisnąc ...w metrowa szpare ....nie widze tego bo one powinny byc wysuniete przed brzozy jakiś metr i jak je posadzisz w roztrawie metrowym ( ja mam 70cm od srodka do śrdoka kepy) to bedzie dobrze a przed nimi kolejny metr daj te hortki ...na przemian czyli sadzic zygzakiem

nie wiem jaka jest szeroka ta rabata ale mnie juz wychodzi tak 1m - brzozy od tuj +1m miskanty + 1m hortki + 1 m do brzegu rabaty na niski bylinowy dół czyli ze 4m najmniej powinna mec ta rabata .....a jak wiesz to ja bym 2 metry od tuj sadziła brzozy ...wiec sama rozumiesz

na bide zygzakiem na ścisk mozesz posadzic miskant i hortki co 70-80 cm ...ale to moze być kótkoterminowy plan bo za kilka sezonów bedziesz to rozsuwać

rozplenic i horki bukietowe to kiepski dułet ...one przed anabelki sa dobre ...ale te niskie odmiany ja mam 2 rózne posadzone niskie hamlen i jakes wysokie (pomylone) i sa do wykopania bo zasłaniaja anabelki

Na zielonej... trawce :) 15:54, 10 lip 2018

Do góry
Witaj

Dziękuję, to brzozy doorenbos
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 13:25, 10 lip 2018

Do góry
Przyszły moje roślinki, brzozy malutkie ale na szczęście szybko rosną! Jeśli nie będzie lało to po pracy wszystkie dostaną duże doniczki, niech mają dobry start

W ogrodzie Rodziców:

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:36, 09 lip 2018

Do góry
Róże wsadzone uff, zdążyłam jeszcze hakonki posadzić. Jutro wrzucę fotki
Jutro planuję wsadzić miskanty gracki na wrzosowisko, żurawki, trzcinniki KF, sosny i brzozy. Pewnie wszystkiego nie zdążę i zostanie robota na środę.

Niestety są też złe newsy.... znów mam ćmę bukszpanową (gąsienice), a jeszcze dzisiaj zamówiłam nowe boksy na opaskę, chyba z nich jednak zrezygnuję. Kolorowa piaskownica pisała żebym nie ryzykowała i chyba jednak nie zaryzykuję... coś muszę w zastępstwie wymyślić...
Stary buks i wszystkie inne opryskałam decisem,
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies