O widzisz! Takiego porównania mi było trzeba!
Pobuszuję po Twoim wątku, może je gdzieś wyhaczę na fotkach
Twój opis obu traw utwierdza mnie w przekonaniu, żeby zaryzykować z rosi Te przebarwienia na fotkach są świetne, choć to tylko fotki, to nawet jeśli nie będzie to aż tak intensywne, to powinno fajnie wyglądać
Znowu od Martki przyszłam. Memory jak będzie miała dobra ziemię urośnie wysoki u mnie ok 2,5 metra i przez to ma wiotkie łodygi trzeba wiązać. Nie sugeruje się fotami które pokazują ładnie sterczącą, rosnąca Memory. Mam Memory w trzech miejscach i tylko jedna jest niższa rośnie przy sośnie i pewnie ma za mało dobroci.
Jeżeli chodzi o Rosi też mam 3 szt jestem zadowolona to dosyć wysoka trawa, ale ma bardzo twarde łodygi. Jesienią przepiękna prawie czerwono- bordowe liście i białe kwiatostany.
Jak chcesz kupić trawy popatrz na stronie Albamar trawy srednie mają bardzo dobre opisy.
Tak Elu, metasekwoja idzie do ziemi. Czekam aż kostka się zrobi i dopiero po wyjechaniu cięższego sprzętu będą ją sadzić. Pani w szkółce właśnie uczulała, że bardzo trzeba pilnować wilgotności.
Co do prosta, to wszyscy tu piszą, że się nie nadaje na glinę, więc się z niego wyleczyłam. Utwierdziłaś mnie w tym, że dobrze, że z niego zrezygnowałam Przeglądam zamiast tego miskanty
Basiu radość jak dzieci się rodzą. Ile już masz wnuków.
Mój najmłodszy dzisiaj był taki łobuziak ma blond kręcone włosy takie pierścionki na głowie.
Krzaki pomidorów to jakieś rekordzistki co to za odmiana. U mnie nie ma tyle na krzaku. Jak były te upały grona kwiatowe minposchly. Nie jestem na codzien więc nie dopilnowałam.
Teraz jak pojadę trzeba się nimi zająć.
Ostatni rok sądzę w moim przypadku to nie ma sensu. Dzisiaj eM pojechał na bazarek (ma stałego bazarnika) i kupił 2 kg piękne pomidory po 3,50 zł malinowe. To co ja już czasu, pracy poświęciłam to już nie na moje nerwy.
Jak ktoś jest na miejscu i nie ma dostępu do dobrych pomidorów to proszę bardzo niech sobie sądzi.
Mam też utrapienie z cukinią nią klęska urodzaju codziennie siatka cukinii.
Metasekwoja bardzo ładna, ale do donic to nie za bardzo się nadaje chyba,że czasowo. Mam 4 sztuki dwie bardzo wielkie. W jesieni igły opadają nieraz całe gałązki. Ładnie jesienią się przebarwia. Metasekwoja kocha wodę trzeba ją codziennie podlewać.
Moim zdaniem powinnaś ja przesadzić jesienią do gruntu młode drzewko może przemarznąć w donicy zima.
Chyba u Martki pytałaś odnośnie trawy proso.
Miałam kilka krzaków tej trawy o różnych nazwach. Nie zależnie do jakiej ziemi posadzisz proso to zboże ma wiotkie źdźbła a nie daj Bóg pada deszcz pod ciężarem powala się na ziemię łamiąc łodygi wtedy nie pomoże żadne podparcie.
Pozbyłam się prosa mam tylko jedną szt która jesienią przebarwia się na czerwono (ale słabo). Zresztą proso się rozsiewa i to też jest mankament. Trudno go wytępić.
Aniu ta jeżówka nazywa się Kismet intense Orange.
Ona jest bardzo ładna, ale zmienia kolor nie wiem jaka to przyczyna czy starzejąc się czy to od słońca muszę obserwować.
Np ta amarantowa nie ma takich problemów kolor trzyma non stop.
Mirka widzisz jakie porosły na dobrym podkładzie. Zobacz wyżej jakie marne były myślałam wiosna jak podzieliłam, że nic z nich nie będzie. A jednak dały czadu.
Tam wszystko rośnie jak na drożdżach korzenie się dopchaly do kompostu. Obornik kurzy podrzuciłam bo mi zostało po dyni i wszystko naraz bujneło.
Kasiu nieraz tak bywa, że fotki się mielą miela w telefonie. Fota za dużo bajtów lub słaby przesyl w sieci.
Balkon masz przepiękny i też jest tam co robić. Wiem coś o tym kiedyś jak działki nie miałam to miałam bardzo dużo kwiatów na balkonie. Jak widziałaś jeszcze pozostała bugenwilla miałam 2 szt jedna wywiozlam na działkę.
Pelargoni od groma zwisały na metr do sąsiada. Jak nadchodziła burza ściągałem je ciężkie później znowu zawieszałam. Surfinie, petunie różne. O powojnikach mie wspomnę. Teraz mam tylko pelargonie czerwone od 4 lat najlepiej rosną i kwitną i klematisa fioletowego.
Piszesz abym mogła ci przysłać 1,5 M2. Kasiu nigdy nie wiadomo kiedy co nabędziesz jeszcze. Może hektary. Jesteś jeszcze młoda życie przed tobą i grzebanie w ziemi też. Jak ktoś ma ciągoty do upraw będzie wszystko robił aby areał powiększyć. Czego ci bardzo życzę.
Detoks miałam na wypoczynku na ile było zasięgu, ale to odchorowalam
Kasiu nie mam gdzie indziej posadzonych tych aksamitek i nie mogę porównać czy to ich wygląd jak powinien być. Sialam je sama, patrzyłam na zdjęcie na torebce są zupełnie inne.
To, że tak wyglądają to zasługa pewnie kompostu dosyć wysokiej warstwy. Wszystko tam tak rośnie że o głowę zachodzie. Tam też dynie, arbuzy i melony posadziłam i już wyrosly duże kule.
Te aksamitki mają liście bardzo ciemno zielene. Pod spodem rośnie dabrowka
Posadziłam aksamitki wydawało mi się, że jest tam łyso. I zobacz jaki busz urósł. Jednak nie można dosadzsc na szczęście nie źle to wygląda.
To jest jednak przewaga przestrzeni. Ela gdyby tak można było choć 1,5m2 od ciebie wydzielić i przenieść do mnie hhahaha Na pewno posadziłabym dodatkowe drzewa i hortensje. A i na bank musiałoby być małe oczko wodne, takie jak pokazaa mi u siebie Danusia: kula na postumencie
Elu wpadłam do ciebie z rewizytą. Nadrobiłam zaległości. Wesz co ja nie lubię aksamitek, ale na tym zdjęciu dosłownie świecą w tej zielonej gęstwinie. Podoba mi sie dodatkowo ta faktura lisci. Aksamitki wyglądaja jak płotek dla traw. Masz piękne jeżówki. W tym roku wzięłam kilka siewek od Effki i posadziłam u córki za oknem w skrzynkach, wraz z innymi bylinkami. Niestety kilka z nich w czasie mojego urlopu zwiędło. Uśmiechnę się jeszcze raz do dziewczyn z Wrocławia i może znowu dostanę kilka sadzonek
Zamówiłam z koleżanka tez dyrygentka dwa takie fortepiany - jej juz stoi 3 tygodnie i wchodzi korozja - tak błyskawicznie - dlatego chcemy ocynkować, pewnie materiał z jakiego został stworzony nie jest najlepszy i farba tez pewnie nie najlepszej jakości. Folią i rak chciałam wyłożyć niezależnie id tego czy będzie cynkowany czy nie. Co do danej kompozycji będą to kwiaty jednoroczne.
Najgorsze są takie punktowe ulewy. Myśmy też z piwnicy wodę pompowali w Wawie to się zdarza raz na kilka lat. Jak ściana wody płynie przez prawie godzinę to jest zwrotka w kanalizacji i co niższe piwnice mają pełno wody.
Juka to jak chwast. W tym roku wykopalam jedna jukę to wyciągnęłam z ziemi taczkę korzeni, teraz po tych deszczach widzę że młode wyrosły.
Każdy muzyk ma wszystko uporządkowane to widać. Masz niezwykły porzadeczek i czysto. Mój syn muzyk jest wyjątkiem bałaganiarz. Za to synowa wszystko jakby z waserwaga układała w szafie pion i poziom musi być.
Agata piękny gadżet, oryginalny tylko dobrze obsadz, aby nie stracił na wyglądzie.
Odnośnie cynkowania. A dlaczego cynkujesz możesz od środka wyłożyć guma folia do oczek EPDM poczytaj trochę będzie wygodniejsza w obsłudze. Przyślą ci na wymiar ma gwarancję 50 letnia.
Wyłożone mam oczko wodne ta guma.
Byłam tam u Was wczoraj wróciłam. To co mówili miejscowi to tam deszcz jak na lekarstwo. Ostatni tydzień trochę popadało.
Piękne widoki w Pomorskiem te łany zboża, kukurydzy ciągnące się kilometrami. Już niektóre zrżęte. U nas tak się ciągną sądy jabłoniowe i innych owoców.
U nas wody pod dostatkiem. Wszystkie studnie i dołki wypełnione.