Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród to moje hobby 23:18, 05 lut 2014

Do góry
Witam.Nic się nie dzieje więc czas coś wrzucić na ruszt. Tym razem będzie to mały projekt.TARASOWY OGRÓD Z STAWEM DLA KARPII KOI.
Projekt ogrodu powstał z myślą zagospodarowania działki rekreacyjnej za miastem.
Służy on weekendowym wypadom gdzie można odpocząć od zgiełku miastowego życia .
Znajduje się w nim staw z karpiami koi, mała altanka która daje schronienie przed słońcem. Dwa
leżaki służą d o konteplacjii na łonie natury. Ogród częściowo zacieniony przez drzewa daje pewną
intymnośc a taras wykonany z płyt nie nastręcza dużo prac z utrzymaniem i pielęgnacją ogrodu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:44, 05 lut 2014

Do góry
Korzystając z okresu zimowego i mając nadzieję, że będziesz miała Danusiu teraz trochę więcej czasu, chciałam prosić o radę jak zagospodarować rabatę przed domem. My co prawda mieliśmy zrobiony projekt ale okazało się że nie byliśmy w stanie ułożyć kostki brukowej tak jak zaplanowano i wszystko się posypało.
Ziemia u nas jest bardzo gliniasta a strona jest południowa, a więc cały dzień jak na patelni.

Eksperyment ogrodowy Beaty 12:46, 05 lut 2014

Do góry
Witam,
Przebiegłam pobieżnie ogród i widzę pięknie skomponowaną i zadbaną zieleń. Możesz powiedzieć czy miałaś projekt od projektanta czy mozna cos takiego stworzyć samemu. Ja próbuję przerobić mój niesforny kawałek ogrodu ale tracę nadzieję, że coś sensownego stworzę...
Pozdrawiam,
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 10:40, 05 lut 2014

Do góry
Muszę się pochwalić, że udało m się wygrać wejściówkę na targi Gardenia w Poznaniu i jeszcze jakiś drobny upominek. Brałem udział w konkursie gdzie należało opisać w kilku zdaniach jak powinien wyglądać mój ogród marzeń. No i się udało Jeśli się uda to wezmę też udział w warsztatach gdzie będziemy wykonywać projekt na dany temat a później zostaną wystawione prace w kolejnych dniach Gardenii W marcu znów wybieram się do stolicy na kolejną konferencję Stowarzyszenia Architektury Krajobrazu gdzie tematem przewodnim będą drzewa w mieście. W tym roku też chcę pierwszy raz pojechać na Zieleń to życie w sierpniu, także plany na 2014 rok są ambitnie... hahaha Tak sobie myślę, że w Poznaniu i na Zieleń to życia uda mi się spotkać nie jednego Ogrodowiczana, co będzie zwieńczeniem tych zapewne pełnych wrażeń dni Pozdrawiam wszystkich zerkających
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 23:04, 04 lut 2014

Do góry
Wiem Jolu ,wszędzie jednoczenie nie da się być,ja też zarywam czasami noce a rano wstac nie mogę W weekendy różnie bywa jeśli mi nikt nie przeszkadza to troszkę buszuje .Rysuje projekt ogrodu ,czas ruszyć do przodu .Wszystkie już chyba przerabiamy nózkami Buziaki przesyłam
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 21:05, 04 lut 2014

Do góry
Projekt z Lawenda wspaniały i pasujący do Twojego ogrodu
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 20:40, 04 lut 2014

Do góry
Dziękuję za odwiedziny. Mówisz że nikt mnie nie odwiedza?, widocznie mnie nie lubią. Czasem tak bywa. Zebyś nie musiała latać do mnie i szukać wklejam Ci skreny z tego projektu Lawendowy ogród. To dopiero wirtulny spacer sprawia ze widać lawendy. Swoją drogą jakbys miała posadzić tyle lawendy ile by trzeba na ten projekt to bys się zrujnowała finansowo. No ale za efekty się płaci.
Ogród do kwadratu 19:43, 03 lut 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
O rany, jak fachowo i misternie plan ułożony hakone mi po roku urosłą, mam 3 odmiany

Fachowo, pieknie narysowane, dodane subtelnie kolory... Cóż doradzać , gotowy projekt!
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:03, 03 lut 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Mówisz masz Zamówienie przyjęte Projekt super.

Już mi się micha ciesz i ślinianki odżyły
Dobrze że nie mieszkasz tak daleko bo coś mi sie zdaje że jeszcze nie raz sie spotkamy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:18, 03 lut 2014

Do góry
alinak napisał(a)
na cień i zakamarki to musisz bez względu na projekt poczekać ok. 10 lat .i jeszcze pod warunkiem że nic nie przesadzisz . ja miałam zupełnie taki sam problem . nawet moje wpisy brzmiały identycznie . porobiłam rabaty wyspowe -podniesione troszkę ( ciut ).i na końcu każdej wstawiłam 2 -3 drzewa . mam kilka wąskich przejść miedzy nimi i to już zachęca do wyjścia do ogrodu , ponieważ nie widać wszystkiego naraz z tarasu .ja mam chyba jeszcze większa powierzchnię . to wszystko wymaga czasu . posadź na początek wysokie trawy one szybko zapełnią przestrzeń

Byłam wczoraj w Twoim ogródku.Wpisu nie zostawiłam,bo jeszcze wrócę.Masz przecudnie,taka gęstwina roślin,wszystko soczyste,rewelacja.
Wiesz,ja chocbym czekała 10 lat to zbytnio cienia nie uświadczę.Nie posadziłam (jak Danusia słusznie zauważyła) dużych drzew.Mam mnóstwo krzaczorów plus kilka iglaków.Będę zmieniac.
Uwielbiam sumaki(tak,to sumaki),nie przerażają mnie.Pozbędę się jednak kilku,bo one małe rosną.
Jakbyś miała pomysł jak rzucic te wyspy,półwyspy to chętnie posłucham.
Aneczkowe marzenia 23:14, 02 lut 2014

Do góry
Dajano to słup elektryczny.Co do lilaka też mam duże wątpliwości. Myślę że lepiej byłoby przed słupem posadzić iglaka, a tego lilaczka od mojej kochanej cioci posadzę tam, gdzie chyba najbardziej by pasował, czyli w prawym górnym rogu na złączeniu berberysów ze szmaragdami.
Projekt robię w programie "Wymarzony Ogród". Miałam szczęście, bo był kiedyś dołączony do jakiejś gazety ogrodniczej Jest rewelacyjny! Codziennie się po nim przechadzam

Iwonko masz rację co do tych róż. Zrozumiałam że te róże tylko przyciągną uwagę dopiero wtedy, gdy dziewczyny zwróciły mi na to uwagę. Ciekawe jakby mój ogród wyglądał bez waszej pomocy, aż boję się pomyśleć Sadząc tam te róże myślałam, że cudownie będzie oglądać takie piękne, pnące czerwone róże z salonu czy tarasu, , a nie pomyślałam o tym że ten durny słup wszystko zepsuje. Dobrze że do mnie zaglądacie, bo bardzo mi jest potrzebne wasze obiektywne oko

A może jałowiec chiński Obelisk przed słupem? Propozycje mile widziane

Tu z Obeliskiem:

a za tym słupem z jałowcem jak przejdziemy pod łukiem z czerwonych róż będzie (chyba) tak z lilakiem w prawym rogu:

Tylko chyba z tymi hortensjami i różanecznikami trzeba będzie coś pomyśleć w zastępstwo, bo tam będzie prażyć słoneczko
Szmaragdowy Zakątek 20:30, 02 lut 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Na specjalne życzenie aga_szsz
Historia podziemnego ciurkadełka – czyli jak zakładałam linię kroplującą
Pomysł zrodził się pewnego pięknego dnia 2 lata temu, gdy po ciężkiej, wielogodzinnej pracy w ogródku, ”lumbago”, z siłą wodospadu zwaliło mnie na podłogę. Nie mogłam ruszać żadną kończyną – z przyczyn niezależnych ode mnie wszystkie moje odnogi zastygły w błogim nieróbstwie. Pomyślałam - …,,Oj, Nikita - ty się kiedyś wykończysz!”…
Stwierdziłam wówczas, że o ile moje „nadwozie” jeszcze jako tako się trzyma (wiek: 40+ z naciskiem na +), to „podwozie” trzeba zacząć oszczędzać, przeciwnym razie, będzie w niedalekiej przyszłości wymagało generalnego remontu. I tak doszłam do wniosku, że przyjemności koszenia trawy sobie nie odmówię, ale bieganie przez pół dnia z 10 litrową konewką po wszystkich zakamarkach mojego szmaragdowego – to już trąca średniowieczem. Trzeba być kobietą nowoczesną i iść z duchem czasu. (Może komputera nie ogarniam pędzikiem, ale robótki z działu ”mało kobiece” to i owszem)
Zaczęłam więc od znalezienia profesjonalnej firmy zajmującej się nawadnianiem ogrodów i terenów zielonych. Wysłałam szkic działki i zapytanie: czy mogą przygotować projekt i wycenę linii kroplującej? Przyszła odpowiedź - oczywiście, że mogą…. i to gratis!!! Hura!!! Nie zły początek: projekt i wycenę już mam. Poczym przyjęłam na klatę i głowę wiadro lodowatej wody…..koszt założenia ok.150 metrów linii kroplującej (materiały + montaż) na mojej działce to 3500 zł.
Trochę przegięcie – to jest tylko linia kroplująca, a nie kompletny system nawadniający – czy nie można taniej? Zaczęłam przeszukiwać internet. Wujek Google radził, aby nie żałować kasy i kupić elementy składowe systemu jakiejś profesjonalnej firmy, a w ramach cięcia kosztów - linię kroplującą położyć samemu. Niezły pomysł. Całą zimę analizowałam temat: jakiej firmy zastosować materiały; jak rozwiązać problemy techniczne i w ogóle czy dam radę? Na wiosnę zeszłego roku byłam gotowa!
Wnioski końcowe:
1 - jeden z czołowych producentów systemów nawadniających to Rain Bird, Toro lub Hunter
2 - najtańsze firmy zajmujące się dystrybucją i montażem w/w sprzętu znajdują się w Poznaniu i w Toruniu (ja wybrałam Toruń – bo tam akurat miałam wyjazd służbowy – odeszły koszty przesyłki, a na miejscu wytargowałam rabat)
3 - projekt linii nawadniającej już miałam (a nawet 3 projekty, ponieważ o wycenę poprosiłam jeszcze dwie inne firmy) – miałam wybór i wybrałam, moim zdaniem najlepszy wariant rozmieszczenia linii kroplującej
4 - wybrałam manualną wersję uruchamiania systemu nawadniającego, co niewyobrażalnie odchudziło koszty. Po za tym moja linia kroplująca miała zaistnieć na działce (na której jestem tylko weekend) i nie chciałabym, aby ktoś wzbogacił się o moje elektroniczne sterowniki.

Pełna zapału i naładowana pozytywną energią, czekałam na ładną pogodę i …do pracy.
Po 2 dniach wzmożonej aktywności fizycznej, z nieocenioną pomocą mojego taty, bogatsza o 4 odciski na dłoniach i bezcenne doświadczenie z trumfem zakomunikowałam zakończenie prac – linia kroplująca, składająca się z dwóch sekcji, została położona. Próby uruchomienia wypadły pozytywnie.
Całkowity koszt: 150 metrów linii kroplującej, 25 metrów linii doprowadzającej, filtr, trójniki, kolanka, złączki, okulary, ok.200 szt. szpilek mocujących, mechaniczny wyłącznik czasowy oraz 4 plastry na odciski = 510 zł

Kolejny punkt na mojej liście zachciewajek to zraszacze trawnika. Według moich obliczeń,
przy 9-ciu zraszaczach o różnej wydajności to koszt rzędu ok.1500zł (oczywiście – robocizna w własnym zakresie oraz manualne sterowanie). Jedyny problem to odpowiednie ciśnienie wody i tzw. wydajność, które muszą być spełnione, aby zraszacze w ogóle się wynurzyły – ale tym będę się martwiła jak przyjdzie co do czego….

PS. Załączników w postaci zdjęć poglądowych – brak… aparat przy pierwszej próbie zrobienia zdjęcia ogłosił protest, dwa dni później wszystko zasypane było grubą warstwą kory, więc nie było już co focić.

Witaj Nikita
A powiedz mi czy tę linię kroplującą demontujesz na zimę?? Czy też nie ma takiej potrzeby??
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:29, 02 lut 2014

Do góry
kasiek napisał(a)

No to może w maju?

Mówisz masz Zamówienie przyjęte Projekt super.
Aneczkowe marzenia 20:11, 02 lut 2014

Do góry
Czy ten słup to elektryczny Aniu?.No nie wiem ale lilaka jakoś tam nie widzę,zbyt mało atrakcyjny i krótko kwitnie .Na jakim programie robisz tak fajnie projekt?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:12, 02 lut 2014

Do góry
Właśnie wróciłam z chrzcin u tej samej rodziny u której był pogrzeb. Życie jest niesamowite, jedni odchodzą, a inni zaczynają swoja ścieżkę życia. Zupełnie jakby śmierć i życie nie miało ani początku ani końca a stanowiło jeden układ zamknięty.

U nie lało cały dzień, śniegu poszła połowa, bałwanki się porozwalały...
Za to zrobiłam w miedzy czasie kolejny projekt japońskiego zakątka dzięki Waszym inspiracjom.
Wyszło coś takiego:

Kompozycja oparta na bukszpanach - spłaszczonych kulach i bonsai 2 szt z lewej. Pierisy lub azalie japońskie to te jasno zielone krzaczki, po prawe 3 duże RH. Na biało kwitną hortensje - 2 miniatury Bobo i jedna Limlight.
Na środku żwirek biały a w środku duży szary kamień i trawka bambusowa np konwalnik lub hakonechloa albo żurawka wokół niego.
Na rysunku to widać fajnie ale jak będzie na żywo - zobaczymy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:43, 02 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Damianie,

rabata może być wkomponowana tak nie rób palisady i nie rób białego żwirku, Jest zbyt duży kontrast. Wytnij brzeg trawnika tak jak oznaczyłam czerwoną linią i tam przenieś rośliny, a tutaj na miejscy białej rabatki połóż zdjęty trawnik lub zasiej nowy.

Bardzo dziękuję za projekt rabaty.

Zastanawiam się czy w ten sposób zrobiona rabata będzie pasować do wjazdu i do ulicy, czy rośliny nie będą się wzajemnie zasłaniać? Ta rabata jest w centrum ogrodu.

Na zdjęciu zaznaczyłem wjazd i ulicę.
Gabisiowy ogród...początki....:-) 14:17, 02 lut 2014

Do góry
Na początek oczko, a właściwie jakiś wodospadzik...kamień czeka na zagospodarowanie i projekt.

Muszę też zmienić nasadzenia od wejścia. Ivonnki się mocno rozrosły, za chwilę dotkną podbitki, muszę je przenieść w inne miejsce, mam 4 sztuki Ivonnek

Ogród to moje hobby 13:43, 02 lut 2014

Do góry
Witam. Dawno nic nie napisałem , więc z racji tego że interesują mnie aranżacje ogrodów interesują mnie programy do projektowania ogrodów. Tu mogę polecić Garden Composer DVD który nie jest najdroższy a pozwala kształtować wyobrażnię i wizualizację nasadzeń. Osobiście nie mam ogrodu zaprojektowanego według tego programu ale zrobiłem kilkanaście projektów które bardzo przypadły mi do gustu. Przedstawiam parę zdjęć. Pierwsze zdjęcie to projekt ogrodu japońskiego. Drugie zdjęcie to ogród lawendowy.Na trzecim ogród różany. Czwarte zdjęcie to Miniogród.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:18, 02 lut 2014

Do góry
Monika76 napisał(a)
Madżenko czy możesz zdradzić mi jakie drzewa masz posadzone w tej obwódce z bukszpanu i lawendy. Potrzebuję mała dwa drzewa przed dom i chciała bym aby miały kulistą koronę. Może mi coś poradzisz. Pozdrawiam

Minko to kultowa na ogrodowisku wiśnia umbraculifera. Gorąco polecam akurat to drzewo bo mozna ją łatwo formować aby byla idelanie kulista. Zajrzyj na strone gardenbuilders.com tam jest projekt z kulami bukszpanowymi i idelanie wystrzyżonymi wiśniami.
Z kulistych mogą być teź katalpy nana i klony ale ktore muszę odświeżyc pamiec.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies