Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:44, 10 lis 2013

Do góry
Chwilkę mnie nie było, bo mamy małe święto rodzinne, rodzina ma swoje najważniejsze prawa, a i ukulturalnić się trzeba było. Polecam Teatr Projekt i sztukę "Pod niemieckimi łóżkami". Byliśmy wczoraj wieczorkiem i uśmialiśmy się nawet. Gra Tamara Arciuch., Bartosz Opania, Bartek Kasprzykowski>
Lecę w kulki... 22:37, 09 lis 2013

Do góry
Bogda....projekt w głowie...na papierze tylko szkic...i to byle jaki....
Gdzie tam wiosna....nie lubię dzielić skóry na niedźwiedziu...
Miło mi..żeś się na tulipka i liścia skusiła....

Byłam u Szefowej...pooglądać...pozdrowić..a tam zadyma,której zrozumieć mi trudno ?!
Napisać NIC nie można bo wątek zamknięty...nie kumam nic a nic....
A może mam wstęp wzbroniony...???
Zobacz...Bogda czy Ty możesz coś tam skrobnąć.....
Lecę w kulki... 22:26, 09 lis 2013

Do góry
...a co z tą nową rabatą?pokażesz w końcu projekt albo choć zarys?zaintrygowała mnie nyrmalnie
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:28, 09 lis 2013

Do góry
Zielona napisał(a)

Co Ty bierzesz, Dziewczyno? Ja też chcę Chociaż domyślam się, że inaczej reaguje się na tak wielki projekt ulepszający dom, a inaczej, jak w moim przypadku, na niszczenie tego, co zostało zrobione, żeby uratować nowy! dom przed ruiną... Trzymam kciuki za realizację wszystkich Twoich pomysłów.

Lubię zmiany Martuś dziękuję
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:18, 09 lis 2013

Do góry
Syla napisał(a)
Kochana .... miałam taką małą chwilkę , że już nie dawałam rady ..... jednak szybko regeneruję siły ..... gęba mi się śmieje ,bo jestem naprawdę zadowolona , że udało mi się tyle ......

aaaa i z niecierpliwością oczekuję wiosny

Co Ty bierzesz, Dziewczyno? Ja też chcę Chociaż domyślam się, że inaczej reaguje się na tak wielki projekt ulepszający dom, a inaczej, jak w moim przypadku, na niszczenie tego, co zostało zrobione, żeby uratować nowy! dom przed ruiną... Trzymam kciuki za realizację wszystkich Twoich pomysłów.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:07, 09 lis 2013

Do góry
Instalację nawadniania zamierzam sam zaprojektować i wykonać. Wstępny projekt już mam, ale chętnie zobaczę Twój dla porównania.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:05, 09 lis 2013

Do góry
hehe

Chciałem Ci pisać o tym, że bbardzo dobrym pomysłem przy takiej powierzchni jest zamontowanie instalacji nawadniającej. Ja też mam zamontowaną instalację więc znam temat od podszewki.. Dzisiaj juz nie dodam Ci zdjęć, bo nie bede miał dostępu do komputera ze zdjęciami, ale dodam kilka łącznie z radami.

Kilka rad już teraz.
1. Po pierwsze najpierw glebogrywarka wg. instrukcji, którą Ci dałem wcześniej,

2. Równanie terenu. Bardzo ważne. U mnie do równania wykorzystałem ciężką metalową szynę długości około 3 m. Wiadomo, że gleba bo glebogryzarce będzię miękka i teraen nierówny. Długa ciężka szyna równa Ci teren (ja robiłem to tak jak glebogryzarka czyli metodą krzyżową) Ilość razy zależy od nierówności terenu.

3. Walec. W moim przypadku kupiłem walec za około 100 zł. metalowy z możliwością zalania woda, albo wsypania piasku żeby obciażyć. Ja wsypałem piach. Walec waży około 70-80 Kg. Walec przyda ci się w przyszłości, więc nie jest to pieniądz wyrzucony w piach;p
Więc cały teren walcujesz.

4. wyznaczanie miejsc zraszaczy i kopanie kanałów do rurek systemu nawadniania (głębokość około 30-40 cm, glebogryzarka jest wcześniej wiec to nie jest problemem.. jedyne na co trzeba uważać to ewentualne drzewka które bedziesz chciał posadzić).
Projekt i wycenę systemu autoomatycznego zawadniania zleciłem firmie zielonykrajobraz.pl. i jestem z nich bardzo zadowolony. Fachowy projekt i kosztorys. Całosć systemu nawadninia też zamawiałem od nich (koszt całkowity zamowienia około 2200zł. Robotą oczywiście zająłem się sam. Główne podłączenie zleciłem tylko hydraulikowi (50- 100zł). System to rewelacja. Nawadninaie ustawione na godzine 5 rano.. Wstajesz trawka pięknie zroszona, a Ty masz 3 godziny dla siebie zaoszczędzone na staniu z wężem.

5. Zakopanie rurek i zgrabienie calego terenu. Teren masz już utwardzony więc zostaje tylko kosmetyka.
Jak masz zgrabiony teren to co zostaje? SIANIE

6. sianie trawy metodą kżyrzową (bedzie Ci sie śniła ta metoda;p) i walcowanie trawki..

7. I tutaj zdania i opinie fachowców są podzielone Ja pisze o sobie więc powiem Ci co ja zrobiłem.
Otóż po rozsypaniu trawy, a przed walcowaniem przysypałem nasiona cieniutką wartwą luźnej ziemi.
Nie musi to być super dokładne, ale ja jestem zwolennikiem teori, że przysypanie nasion zapogiega:
- przesuwaniu nasion przez wiatr,
- spłukiwaniu przez deszcz,
- zakreywa nasiona przed ptakami,
- zmniejsza ryzyko nadmiernego wysuszenia kiełkującej trawy przez słońce. (bardzo ważne),
- przyśpiesza kiełkowanie (nasiona mają ciepło słoneczne, bez wysuszania),

8. Regularne podlewanie. jak masz system to programujesz go tak, żeby gleba była mokra. Ja na początku miałem ustawiony system na 20 minut rano i 20 minut wieczorem.. może być codziennie, a może być co drugi dzien. To już zależy od tego jaka pora siania i tym samym słońca

Ściąga gotowa. Wydrukuj i realizuj swoje marzenia.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 22:05, 08 lis 2013

Do góry
Projekt Sylwii - bomba. Krzewuszka -cudowna.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:15, 08 lis 2013

Do góry
Viola napisał(a)
Dzięki jeszcze raz za zaangażowanie Marto i Filipie. Jeśli chodzi o ten folder z ulubionymi zdjęciami ogrodów, to mam. Również cały 60-kartkowy tradycyjny zeszyt z rysunkami kompozycji i nazwami roślin, które mi się podobają. Więc już działam, ale jak przychodzi co do czego – to jak widzicie na poprzednich zdjęciach – kompozycja na żółtej ścianie –koszmarek. Wiem co ładne i co mi się podoba, ale jak ktoś nie powie mi „tak sadź” to nie wiem co mam robić. Na stylach się nie bardzo znam (chociaż oczywiście rozróżniam), ale czy szmaragd pasuje do stylu formalnego czy naturalistycznego to nie wiem. W jednym z pierwszych postów napisałam, że chciałabym w stylu naturalistycznym (dom mam raczej tradycyjny, gięte balustrady na balkonach, kolory wanilia, brąz, kostka też brązowa, usytuowany poza miastem – zagajniki, dużo zieleni), ale tak czuję, że to co mi się podoba to taki eklektyczno-ogrodowiskowy. Uwielbiam wszystkie berberysy, szczególnie admiration, thunbergia aurea, Maria, greek carpet, żółte tuje, żurawki citronell i te pomarańczowe (nazwy mam gdzieś zapisane), tuje wschodnie aurea nana, tawuły gold-coś-tam, choiny kanadyjskie, derenie białe i flaviramea, ah i trzmielinę emerald&gold, świerk serbski oczywiście. Zanim trafiłam na ogrodowisko, już wiedziałam, że chcę go mieć. Mam grujecznik i klonik ściętolistny. Jak to wszystko wsadzić do jednego stylistycznego worka?
Jeśli chodzi o linię nasadzeń, to miałam nadzieję, że później uda mi się coś powybrzuszać, bo na chwilę obecną, tzn. na wiosnę - zrobię chyba tylko jedną linię nasadzeń. Ale oczywiście chcę faliście , żeby było w przyszłości. W zasadzie mogę to już uwzględnić, ale to za skomplikowane jak na tę chwilę : (

Noooo to już wiele. Czyli linie będą faliste. To nasadzenia też muszą do tego nawiązywać. Szkielet może być równy, ale przed nim powinno być płynnie.

Viola - nie chcę Cię martwić, ale musisz się przekonać do samodzielnego planowania i dopiero potem pytania: co zmienić. Jeśli chcesz usłyszeć "tak sadź" to poważnie rozważ zamówienie projektu. Danusia /a piszesz, że lubisz Jej styl/, robi projekty koncepcyjne na odległość. Jeśli potrzebujesz takiej pomocy, żeby uniknąć kupowana i sadzenia gdzie popadnie, to zastanów się nad zamówieniem takiego projektu. Widziałaś ogród Tosi? Ona w tym sezonie pięknie wykonywała projekt Danki. Projekt kosztuje, to fakt. Ale oszczędza czas i pieniądze wydane w niefortunny sposób... No i daje jasny komunikat "tak sadź".
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:45, 07 lis 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
To i ja do Ciebie wpadam Dajano. Co słychać? Jak kotki? Czy działałaś coś dalej z terenem wokół domu? Pozdrawiam Cię serdecznie

Czy mój smutek z powodu tego ze nikt mnie nie odwiedza pofrunął do waszych pięknych ogrodów? Jak miło wejśc i ujrzeć gości :-)Agusiu ja przez te koty to nic nie robię tylko je pielęgnuje .Małe mają koci katar (to przejdzie powiedział weterynarz) i przemywam im wciąz oczęta i noski .Kociaki są sliczne ale wyżywic taką gromadę to troszkę mi trudno .Obecnie mam 7 kotów u siebie i 7 w pracy Na jednego juz znalazłam chętnego w dobre ręce i do domu Tych dwóch kotek z pierwszego miotu nikomu nie oddam kocham je ogromnie a one mnie, jakie to pieszczochy i dają mi wiele radosci .Mamuśki tez nikt już nie zechce więc czy chcę czy nie trzy kotki zostały u mnie I pomyśleć że nigdy nie miałam kota i nigdy go nie chciałam mieć Jak to się wszystko zmieniło za sprawą dzikiej kotki która sama mnie znalazła .Tak musiało być i tyle .W ogrodzie niczego więcej nie dokonałam bo mam duzo zmartwień i problemów Czekam Agusiu na koniec roku z nadzieją że nowy odwróci kartę mego życia na lepszą.Mam też nadzieję że w końcu będę mogła zabrać się poważniej za ogród.Przydałby mi się projekt którego trzymałabym sie ale jeszcze go nie mam .Troszkę popracowałam wewnątrz domu, tapetowałam malowałam i bawię się meblami Nadaję im nową szatę na początek witrynie dębowej .Jeszcze nie skończyłam kiedy ją skończę może wkleję zdjęcie Na razie bardzo i mi się ta zmiana podoba Wyczyściłam do białego drewna i maluję na biało farbą akrylową.Wychodzi pięknie póki co Dziękuję za wizytę i ja cię serdecznie pozdrawiam i oczywiście męza
Ogród Sylwii od początku cz.II 15:19, 06 lis 2013

Do góry
Zielona napisał(a)
Pomachać przyszłam Jak tam ocieplanie donicy? Już zrobione, czy projekt nabiera mocy urzędowej? I jeszcze zapytać chciałam, czy Twoje rh nova zembla rosną w cieniu? One mają takie ładne kwiaty, bo nie bledną, kiedy są całkowicie rozwinięte i dlatego mi się podobają, ale czytałam w katalogu, że wymagają cienia... Wiem, ze są odmiany na słoneczne stanowiska i poszperam w nich, ale najpierw sprawdzam "u źródła"

Rh Nova Zebla mam posadzone od strony zachodniej .... w dużym stopniu cieniuje go dom .... słońce ma gdzieś od godziny 14.00 aż do zmierzchu .....
Cunningham's white mam natomiast posadzone w pełnym słońcu i doskonale sobie radzą .....

Donicy jeszcze nie ociepliłam ...... może mi się uda w tym tygodniu ....
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 15:05, 06 lis 2013

Do góry
Tusiala napisał(a)
Witaj domek masz już śliczny (napisz mi proszę co to za projekt a ogród z pewnością też taki będzie. Tez mi się plan działki skojarzył z Any byłym ugorem Masz tę przewagę, że zaczynasz dopiero i dzięki wiedzy, którą tutaj posiądziesz i osób, które Ci doradzają, stworzysz ogród marzeń. Życzę powodzenia i oczywiście będę zaglądała

hej
projekt Wisienka archipelagu jeśli mnie pamięć nie myli. Trochę przerabialiśmy, w oryginale nie było wykuszu, a taras był właśnie na tej ścianie co wykusz. Podnieśliśmy też dach nad garażem i zrobiliśmy wejście z domu do pomieszczenia nad nim (w oryginale był tylko właz z garażu). Za garażem dorzuciliśmy pom.gosp i tym sposobem pomieszczenie nad garażem jest molochem ponad 40-sto metrowym. Śmiejemy się, że to nasze stare mieszkanie, zwłaszcza, że wylądowały tam meble z byłego salonu. Zrobiliśmy tam kącik sportowy, mam tam pralkę, kosze na brudne ciuchy (zrobiłam sobie taką niby szafkę w łazience - otwieram dzwiczki i przez dziurę wrzucam rzeczy prosto do kosza przy pralce), deskę do prasowania i suszarkę. A część to właśnie meble wypoczynkowe i szafka z TV.

U Any miejscami faktycznie podobnie, ale jednak trochę inaczej. Nie da się za to ukryć, że pięknie wszystko zagospodarowane i bardzo w moim guście

Zaglądaj, zaglądaj i komentuj jak coś Ci nie będzie pasowało w moich pomysłach.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 12:35, 06 lis 2013

Do góry
Jak patrzę na Twój projekt, to widzę, że mój jest prawie identyczny. Tylko, że ja (pod wpływem męża-trawomaniaka) zaplanowałam ściężkę od wejścia ( przechodzącą pod jadalnią) w stronę tarasu dałam w linii prostej z łagodnymi półkolami na zakręcie domu i przy tarasie (wyobraź sobie nawias kwadratowy z zaokrąglonymi narożnikami).Rabatę poprowadziłam po całości - tzn.również tam w narożniku między kuchnią a jadalnią.Mąż się cieszy bo koszenie trawy po lewej od ścieżki będzie prostsze.
Pomysł Zielonej - bardzo mi sie podoba. Może tę łezkę ze żwirkiem pod katalpą w dolnej części skomponować z rabatą czyli nasadzeniami przed świerkami, tzn tam gdzie jej koniec to zrobić zewnętrzną krawędź rabaty.
Też boję się, że zimy mi nie starczy. Narazie zrobiłam skan wyrysu działki i ołówkiem wysuję,ścieram, rysuję, ścieram.... Muszę zrobić nowy skan, bo w tym już dziury po gumce : (
Ogród Sylwii od początku cz.II 08:53, 06 lis 2013

Do góry
Pomachać przyszłam Jak tam ocieplanie donicy? Już zrobione, czy projekt nabiera mocy urzędowej? I jeszcze zapytać chciałam, czy Twoje rh nova zembla rosną w cieniu? One mają takie ładne kwiaty, bo nie bledną, kiedy są całkowicie rozwinięte i dlatego mi się podobają, ale czytałam w katalogu, że wymagają cienia... Wiem, ze są odmiany na słoneczne stanowiska i poszperam w nich, ale najpierw sprawdzam "u źródła"
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 08:25, 06 lis 2013

Do góry
Witaj domek masz już śliczny (napisz mi proszę co to za projekt a ogród z pewnością też taki będzie. Tez mi się plan działki skojarzył z Any byłym ugorem Masz tę przewagę, że zaczynasz dopiero i dzięki wiedzy, którą tutaj posiądziesz i osób, które Ci doradzają, stworzysz ogród marzeń. Życzę powodzenia i oczywiście będę zaglądała
Dla odmiany czas na zmiany... 22:03, 05 lis 2013

Do góry
Gosiu...śledziłam Twój wątek od początku i widziałam jak się męczyłaś....ja też nie znałam roślin, teraz jest już trochę lepiej...ale też się męczę...taka wiedza jaką posiadam jest zdecydowanie niewystarczająca do zaprojektowania sobie ogrodu....a bez projektu ciężko....tak jak projekt przy budowie domu jest potrzebny tak i projekt ogrodu wskazany....cały czas o tym myślę...i fajnie że trafiłaś na Magnolię...to zdolna projektantka....

ponoć każdy z nas ma swojego sobowtóra...to fajne, że na mój widok miłe wspomnienia Cię ogarniają...w takim razie będę częściej zaglądać
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:35, 05 lis 2013

Do góry
KaSka_--tym bardziej miło mi Cię gościć, ze się wreszcie ujawniłaś. im więcej głosów w przeróżnych dyskusjach i świeżych spojrzeń tym lepiej

Krzesła uwielbiam są mega wygodne, zawsze świetnie wyglądają, szybko się myją. Jeden z lepszych wyborów. polecam.
Za inspirację ogniskową dziękuję, zapisałam w czeluściach moich inspiracji.

Nad tą potrójną belką tez dumam ale nie wiem czy nie będzie u mnie za dużo tego wszystkiego. okaże się jak powstanie pełen projekt i pomysł. bo u nas jeszcze muszę wcisnąć grilo-wędzarnię plus ognisko i siedziska pod pergolą. na pewno nie będzie elementu wodnego mimo iż ten jest cudny

Pozdrawiam
Gosia
Ogród w skali mikro :) 20:45, 04 lis 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Jak wszyscy to wszyscy... glosuję na numer pierwszy.

Z tym cmentarzem dla psów, to jakaś dziwna historia... taka wielka miłość, czy moda z zachodu...

Eluś ... Ty za żółtym uhhhummmmm.... ... Ja se chyba muszę kreski oddane na każdy projekt zacząć robić

A z cmentarzem dziwna historia, to prawda......ale może masz rację ,że to rodzaj mody z zachodu.. Nie wpadłam na to....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:27, 04 lis 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Ja nie umiem.... Ja poprawiam projekt architekta krajobrazu, ktory baaaardzo mi się podoba.....
padlam ze śmiechu ... Jesteś niemożliwa Madzen
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:09, 04 lis 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)
piknie ! ach te Twoje rabaty.... nauczysz mnie?

Ja nie umiem.... Ja poprawiam projekt architekta krajobrazu, ktory baaaardzo mi się podoba.....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies