Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 09:47, 15 maj 2012

Do góry
Lena - rozplenica jest - a własciwie to chyba była po wygląda jak przemarźnięta również - widać ją zza kamienia, takie trzy jeżyki teraz mam. Dziwnie tylko mam wrażenie że z rozsianych jesienią nasion kiełkuja małe roślinki.... Możliwe to?
a w miejsce róż chciałam coś niższego niż rozlpelnica tylko nie wiem czy dawać więcej traw czy jakiś krzew liściasty...
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 10:13, 12 maj 2012

Do góry
U mnie rozplenica jakby ruszyła,kilka zielonych trawek dojrzałam .
Rabaty, kompozycje z traw 10:00, 12 maj 2012

Do góry
popacz tu
Rabaty, kompozycje z traw 22:21, 11 maj 2012

Do góry
A rozplenica? Rubrum jest piękna, ale trzeba ją chować.
Ogródkowy chaos u monitki 21:00, 11 maj 2012

Do góry
Powiem ci nika że coś w tym było tej nocy dowiedziałam się co to znaczy sezon godowy...............żab Po pierwsze do tej pory nie wiedziłam, że po sąsiedzku mieszkają żaby a po drugie, że są w stanie wydawać z siebie takie dźwięki! Co tam się działo!!!

Byłam dzisiaj w centrum ogrodniczym i widziałam po raz pierwszy na żywo ulistnioną kuleczkę wiśni umraculifera. Bardzo mi się podoba i tak myślę i myślę ..
No i wymysliłam ją na ta rabatę wejściową albo może klona cromson centy który ma niesamowicie intensywne bordowe listki.

No i coś takiego antytalencie rysownicze naskrobało...

drzewka takie jak pisałam, pod nim trzy kulki bukszpanowe, jasnozielone kulki to tawuły np. golden princess bo takich jeszcze nie mam, bordowe to żurawki a kępki w środku to rozplenica.

No i jak do bani czy może być?
Przedogródek Agniechy973 10:59, 09 maj 2012

Do góry
To pokażę jeszcze jedną z moich prac wykonanych podczas majówki. To rabata przy tarasie zrobiona w większości z odzyskanych roślin. Kancik się zniszczył podczas prac, ale poczekam aż się brzegi zregenerują i wykopię nowy.
Przy trawniku szara obwódka - biało zielona trawa a w niej powojnik Arabella
Po prawej pusto, czekam na kłosówkę + maki
Później pusty pas, ale jak zniknie niebezpieczeństwo przymrozków, to posadzę chyba szałwię jednoroczną - omszoną
Ciemny niebieski - odzyskana lawenda
Jasny niebieski - kocimiętka fassena, kupiłam 2 zrobiłam 8
Jedna różowa plama, to róża, która zimuje bez żadnych zabiegów, to ta co jej nie chciałam, a ona jak na złość żyje
Kosówka
Jasnozielone - obiedka
Ciemnozielone - rozplenica Hameln, na razie martwa
Szaroniebieskie - mieczyki

Taki misz masz będzie.

Tak wygląda z boku

Lecę w kulki... 09:53, 08 maj 2012

Do góry
Witaj Aniu,

śliczny masz ogród, trawka piękna, rozplenica mnie rozłożyła. Nie wiedziałam że w ciągu roku może tak bardzo się rozrosnąć.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 01:04, 06 maj 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Magda u mnie tak samo miskant stictus wygląda, więc już czas na wyłażenie

Inne miskanty (gracillimus i morning light) nawet bardziej wylazły tylko nie sfociłam.

U mnie też już rosną i nawet duże są : zebrinus i piórkówka- czyli rozplenica i nawet hakone , a była taka mała jak ją w listopadzie sadziłam, byłam prawie pewna, że zmarzła , a jednak dała radę, a ten variegatus to wydawało mi się, że nie jest taki wrażliwy ... no ale nic się nie stało, coś nowego posadzę
Boćkowe perypetie ogrodkowe 00:41, 05 maj 2012

Do góry
Z trawami spokojnie... niektóre siędopiero rozbudzają....ruszyły mi miskanty.. i rozplenica miesjcami się pojawiła..a u mnie dużo cieplej niż u Ciebie
Ogródek Hanusi po zimie 21:41, 03 maj 2012

Do góry
Robercie,w moim ogródeczku trawki mam dopiero co jesienią wsadzone-Red Baron,rozplenica, zebrinus,
jakąś paskowaną niską,i niską niebieską o sztywnych igiełkach. I więcej chyba nie będzie.
Ranniki rosną u mnie i w cieniu ,
i na słońcu.W słońcu szybciej dojrzewają nasiona,i szybciej zamierają w okolicach czerwca.Mam posadzone pod różami i między pierwiosnkami.Potem zostaje goła ziemia i można sadzić jednoroczne na rabatę.
Turkuciów ci nie zazdroszczę.
Co do jeżówek,mam różowe-ale też z nimi dopiero zaczynam przygodę.Coś jesienią siałam do gruntu i jakieś kiełki już widać,ale co wykiełkowało,to dopiero się okaże..
Mam dużo piwonii- przeważnie różowych,ale o różnej budowie kwiatu.W tym roku mam dużo siewek ostróżki.Orliki się rozsiały,i też chyba wykiełkowało sporo.
Ogródek Hanusi po zimie 20:50, 03 maj 2012

Do góry
Haniu, dobry wieczór. Na razie nie wpadaj w panikę moja rozplenica dopiero wczoraj puściła kłaka a zebrinius i gigantus też śpią a cukrowy ma już 20 cm idzie jak szalony, te w szklarni idą ładnie ale czekam z nimi do Zośki. Jak moje miskanty ruszą dam Ci cynk. Widziałem u Ciebie rannika, czy on lubi cień czy patelnie? ładnie rośnie u Ciebie? Dzisiaj rozpocząłem wojnę z turkuciami, złapałem 28. Haniu co masz z traw i czy duży rośnie twój miskant, czy ma paski od razu czy później? Haniu jakie masz jeżówki?
Ogródek Hanusi po zimie 18:52, 03 maj 2012

Do góry
Moja rozplenica też wygląda na uschniętą, ale czekam cierpliwie..
Ogródek Hanusi po zimie 11:35, 03 maj 2012

Do góry
Hanuś, moja rozplenica gdzieniegdzie pokazała zielone listki.....ale z lupą trzeba szukać
Ogród coli 16:18, 02 maj 2012

Do góry
Hortensja i tawuła:

Rozplenica ruszyła:

żurawki też zaczynają odbijać:

Ogrodnik mimo woli 23:56, 30 kwi 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ale mi Zebrinus pasuje w kąciku .I jak wyrośnie na chociaż metr w górę, to będę happy!Wiem,że nie od razu będzie z niego super okaz,ale z czasem......Rozplenica jeszcze śpi. Red Baron,pokazał na razie kilka pędzików,ale przyglądać się trzeba. Pozdrawiam wieczornie.

Hanuś, to podział ze starego (3 letniego) egzmeplarza....... w tym roku będzie miał więcej niż Ty Na stówkę
zielonastrefa 23:44, 30 kwi 2012

Do góry
Ale się dziś narobiłam. Najpierw wsadziłam żurawki z wystawy, potem wyrównałam przekopaną przez psa, rabatę północną i dosypałam tam kory, później wsadziłam 7 tuj i dosypałam kory na rabacie przy tarasie, przesadziłam paprocie, później wyplewiłam kiełkującą trawę na rabacie różanej i chwasty pomiędzy tujami pod murem. Pod wieczór wzięłam się jeszcze za wykopywanie przemarzniętej irgi płożącej. Na jej miejsce powędrowała rozplenica japońska. Podzieliłam się jeszcze dziś z bratową moimi hostami. Na jutro planuję posprzątać taras i wykopać przemarzniętego ognika.
Ogrodnik mimo woli 23:25, 30 kwi 2012

Do góry
U mnie rozplenica tez zaczyna rosnąc.
Ogrodnik mimo woli 23:18, 30 kwi 2012

Do góry
Ale mi Zebrinus pasuje w kąciku .I jak wyrośnie na chociaż metr w górę, to będę happy!Wiem,że nie od razu będzie z niego super okaz,ale z czasem......Rozplenica jeszcze śpi. Red Baron,pokazał na razie kilka pędzików,ale przyglądać się trzeba. Pozdrawiam wieczornie.
Ogrodnik mimo woli 23:08, 30 kwi 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Melduję,że zebrinus zaczyna nowe życie u mnie.Pozdrawiam!

Hanuś, to chyba inny zebrinus...podmienili w przesyłce...mój ledwo zaczął dygać... na tyle, że moge stweirdzić, że chyba żyje..Za to w rozlepnicy wypatrzyłam ze 3 nowe trawki Też powinna rozpocząc nowe zycie Po tej zimie miałam małe obiekcje.. Rozplenica jest dużo fajniejsza niż zebrinus.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:38, 29 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
U mnie miskanty ruszyły przedwczoraj... a rozplenica śpi..dziś wygrzebałam małe zielone oznaki...ale ile się nagrzebałam w nich to moje..... reszta traw jak wyżej Z trawami to tak jest, że albo zarastają wszystko, albo nie chcą wyrosnąć .....

Ja chyba z lupą pójdę mojego szukać; na razie red baron tylko cos rusza, a reszta nic; za to ta wydmurzyca piaskowa idzie jak burza; dobrze, że dałam w donice!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies