Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Rabaty, kompozycje z traw 10:00, 12 maj 2012

Do góry
popacz tu
Rabaty, kompozycje z traw 22:21, 11 maj 2012

Do góry
A rozplenica? Rubrum jest piękna, ale trzeba ją chować.
Ogródkowy chaos u monitki 21:00, 11 maj 2012

Do góry
Powiem ci nika że coś w tym było tej nocy dowiedziałam się co to znaczy sezon godowy...............żab Po pierwsze do tej pory nie wiedziłam, że po sąsiedzku mieszkają żaby a po drugie, że są w stanie wydawać z siebie takie dźwięki! Co tam się działo!!!

Byłam dzisiaj w centrum ogrodniczym i widziałam po raz pierwszy na żywo ulistnioną kuleczkę wiśni umraculifera. Bardzo mi się podoba i tak myślę i myślę ..
No i wymysliłam ją na ta rabatę wejściową albo może klona cromson centy który ma niesamowicie intensywne bordowe listki.

No i coś takiego antytalencie rysownicze naskrobało...

drzewka takie jak pisałam, pod nim trzy kulki bukszpanowe, jasnozielone kulki to tawuły np. golden princess bo takich jeszcze nie mam, bordowe to żurawki a kępki w środku to rozplenica.

No i jak do bani czy może być?
Przedogródek Agniechy973 10:59, 09 maj 2012

Do góry
To pokażę jeszcze jedną z moich prac wykonanych podczas majówki. To rabata przy tarasie zrobiona w większości z odzyskanych roślin. Kancik się zniszczył podczas prac, ale poczekam aż się brzegi zregenerują i wykopię nowy.
Przy trawniku szara obwódka - biało zielona trawa a w niej powojnik Arabella
Po prawej pusto, czekam na kłosówkę + maki
Później pusty pas, ale jak zniknie niebezpieczeństwo przymrozków, to posadzę chyba szałwię jednoroczną - omszoną
Ciemny niebieski - odzyskana lawenda
Jasny niebieski - kocimiętka fassena, kupiłam 2 zrobiłam 8
Jedna różowa plama, to róża, która zimuje bez żadnych zabiegów, to ta co jej nie chciałam, a ona jak na złość żyje
Kosówka
Jasnozielone - obiedka
Ciemnozielone - rozplenica Hameln, na razie martwa
Szaroniebieskie - mieczyki

Taki misz masz będzie.

Tak wygląda z boku

Lecę w kulki... 09:53, 08 maj 2012

Do góry
Witaj Aniu,

śliczny masz ogród, trawka piękna, rozplenica mnie rozłożyła. Nie wiedziałam że w ciągu roku może tak bardzo się rozrosnąć.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 01:04, 06 maj 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Magda u mnie tak samo miskant stictus wygląda, więc już czas na wyłażenie

Inne miskanty (gracillimus i morning light) nawet bardziej wylazły tylko nie sfociłam.

U mnie też już rosną i nawet duże są : zebrinus i piórkówka- czyli rozplenica i nawet hakone , a była taka mała jak ją w listopadzie sadziłam, byłam prawie pewna, że zmarzła , a jednak dała radę, a ten variegatus to wydawało mi się, że nie jest taki wrażliwy ... no ale nic się nie stało, coś nowego posadzę
Boćkowe perypetie ogrodkowe 00:41, 05 maj 2012

Do góry
Z trawami spokojnie... niektóre siędopiero rozbudzają....ruszyły mi miskanty.. i rozplenica miesjcami się pojawiła..a u mnie dużo cieplej niż u Ciebie
Ogródek Hanusi po zimie 21:41, 03 maj 2012

Do góry
Robercie,w moim ogródeczku trawki mam dopiero co jesienią wsadzone-Red Baron,rozplenica, zebrinus,
jakąś paskowaną niską,i niską niebieską o sztywnych igiełkach. I więcej chyba nie będzie.
Ranniki rosną u mnie i w cieniu ,
i na słońcu.W słońcu szybciej dojrzewają nasiona,i szybciej zamierają w okolicach czerwca.Mam posadzone pod różami i między pierwiosnkami.Potem zostaje goła ziemia i można sadzić jednoroczne na rabatę.
Turkuciów ci nie zazdroszczę.
Co do jeżówek,mam różowe-ale też z nimi dopiero zaczynam przygodę.Coś jesienią siałam do gruntu i jakieś kiełki już widać,ale co wykiełkowało,to dopiero się okaże..
Mam dużo piwonii- przeważnie różowych,ale o różnej budowie kwiatu.W tym roku mam dużo siewek ostróżki.Orliki się rozsiały,i też chyba wykiełkowało sporo.
Ogródek Hanusi po zimie 20:50, 03 maj 2012

Do góry
Haniu, dobry wieczór. Na razie nie wpadaj w panikę moja rozplenica dopiero wczoraj puściła kłaka a zebrinius i gigantus też śpią a cukrowy ma już 20 cm idzie jak szalony, te w szklarni idą ładnie ale czekam z nimi do Zośki. Jak moje miskanty ruszą dam Ci cynk. Widziałem u Ciebie rannika, czy on lubi cień czy patelnie? ładnie rośnie u Ciebie? Dzisiaj rozpocząłem wojnę z turkuciami, złapałem 28. Haniu co masz z traw i czy duży rośnie twój miskant, czy ma paski od razu czy później? Haniu jakie masz jeżówki?
Ogródek Hanusi po zimie 18:52, 03 maj 2012

Do góry
Moja rozplenica też wygląda na uschniętą, ale czekam cierpliwie..
Ogródek Hanusi po zimie 11:35, 03 maj 2012

Do góry
Hanuś, moja rozplenica gdzieniegdzie pokazała zielone listki.....ale z lupą trzeba szukać
Ogród coli 16:18, 02 maj 2012

Do góry
Hortensja i tawuła:

Rozplenica ruszyła:

żurawki też zaczynają odbijać:

Ogrodnik mimo woli 23:56, 30 kwi 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ale mi Zebrinus pasuje w kąciku .I jak wyrośnie na chociaż metr w górę, to będę happy!Wiem,że nie od razu będzie z niego super okaz,ale z czasem......Rozplenica jeszcze śpi. Red Baron,pokazał na razie kilka pędzików,ale przyglądać się trzeba. Pozdrawiam wieczornie.

Hanuś, to podział ze starego (3 letniego) egzmeplarza....... w tym roku będzie miał więcej niż Ty Na stówkę
zielonastrefa 23:44, 30 kwi 2012

Do góry
Ale się dziś narobiłam. Najpierw wsadziłam żurawki z wystawy, potem wyrównałam przekopaną przez psa, rabatę północną i dosypałam tam kory, później wsadziłam 7 tuj i dosypałam kory na rabacie przy tarasie, przesadziłam paprocie, później wyplewiłam kiełkującą trawę na rabacie różanej i chwasty pomiędzy tujami pod murem. Pod wieczór wzięłam się jeszcze za wykopywanie przemarzniętej irgi płożącej. Na jej miejsce powędrowała rozplenica japońska. Podzieliłam się jeszcze dziś z bratową moimi hostami. Na jutro planuję posprzątać taras i wykopać przemarzniętego ognika.
Ogrodnik mimo woli 23:25, 30 kwi 2012

Do góry
U mnie rozplenica tez zaczyna rosnąc.
Ogrodnik mimo woli 23:18, 30 kwi 2012

Do góry
Ale mi Zebrinus pasuje w kąciku .I jak wyrośnie na chociaż metr w górę, to będę happy!Wiem,że nie od razu będzie z niego super okaz,ale z czasem......Rozplenica jeszcze śpi. Red Baron,pokazał na razie kilka pędzików,ale przyglądać się trzeba. Pozdrawiam wieczornie.
Ogrodnik mimo woli 23:08, 30 kwi 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Melduję,że zebrinus zaczyna nowe życie u mnie.Pozdrawiam!

Hanuś, to chyba inny zebrinus...podmienili w przesyłce...mój ledwo zaczął dygać... na tyle, że moge stweirdzić, że chyba żyje..Za to w rozlepnicy wypatrzyłam ze 3 nowe trawki Też powinna rozpocząc nowe zycie Po tej zimie miałam małe obiekcje.. Rozplenica jest dużo fajniejsza niż zebrinus.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:38, 29 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
U mnie miskanty ruszyły przedwczoraj... a rozplenica śpi..dziś wygrzebałam małe zielone oznaki...ale ile się nagrzebałam w nich to moje..... reszta traw jak wyżej Z trawami to tak jest, że albo zarastają wszystko, albo nie chcą wyrosnąć .....

Ja chyba z lupą pójdę mojego szukać; na razie red baron tylko cos rusza, a reszta nic; za to ta wydmurzyca piaskowa idzie jak burza; dobrze, że dałam w donice!
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:34, 29 kwi 2012

Do góry
U mnie miskanty ruszyły przedwczoraj... a rozplenica śpi..dziś wygrzebałam małe zielone oznaki...ale ile się nagrzebałam w nich to moje..... reszta traw jak wyżej Z trawami to tak jest, że albo zarastają wszystko, albo nie chcą wyrosnąć .....
Lecę w kulki... 21:46, 26 kwi 2012

Do góry
Stokrotki słodkie, takie zapraszające na ławkę. Ja już nie mogę się doczekać begonii. Mam parę "placków" do obsadzenia. Majówka tuż, tuż, więc giełda kwiatowa ruszy wkrótce. Chyba już nie będzie przymrozków prawda? Rozplenica śliczna. Napisz, czy jak zakwitnie rozsiewa się wszędzie?

borówcowy-raj

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies