Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:10, 15 sty 2020

Do góry
Teraz niczym nie traktować. Jest zima, zimno. To jakby pleśń. W normalną zimę śniegową tak się robi, że w tych miejscach gdzie leżał śnieg i ktoś stanął butami, śnieg się "przyklepał" - zbił w lodową skorupę i robi się pleśń pośniegowa.
Na wiosnę zajmiesz się wertykulacją, wygrabianiem, wtedy wszystko zginie.
Teraz nic nie rób bo to nie ma sensu.
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:31, 15 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziewczyny, odnośnie zwiedzania ogrodowego - możecie przygadać sobie jakiegoś miłego kierowcę i złożyć się na kurs czy na benzynę.. W kilka osób taniej, wtedy nie ma stresu, winka można się napić, każdy będzie zadowolony.

Co do komunikacji do Przypek, to coś się robi, ale jak na razie to najbliższe przystanki to Grzędy i Jastrzębiec, skąd już niedaleko.

W tym roku inwestuję w kawiarkę i warnik, Witek piecze super szarlotki z połówkami jabłek więc witrynę chłodniczą mus kupić... I domek "zaliftingować" pod te potrzeby.

Dobra kawa i ciasteczko - to jest to, przy pięknej rabacie

Dziewczyny, no teraz to już naprawdę nie możecie się oprzeć
Ja się wybiorę pewnie za dwa lub trzy lata.
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:20, 15 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ale Szefowo kusisz
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:48, 15 sty 2020

Do góry
Dziewczyny, odnośnie zwiedzania ogrodowego - możecie przygadać sobie jakiegoś miłego kierowcę i złożyć się na kurs czy na benzynę.. W kilka osób taniej, wtedy nie ma stresu, winka można się napić, każdy będzie zadowolony.

Co do komunikacji do Przypek, to coś się robi, ale jak na razie to najbliższe przystanki to Grzędy i Jastrzębiec, skąd już niedaleko.

W tym roku inwestuję w kawiarkę i warnik, Witek piecze super szarlotki z połówkami jabłek więc witrynę chłodniczą mus kupić... I domek "zaliftingować" pod te potrzeby.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:42, 15 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Też się pocieszyłam z rana, szczególnie szałwia i ten kwiat z gwoździ Dzięki za optymizm.

Sama się Danusiu też pocieszam bo w roślinach drzemie moc, a ja mam spore obawy przed tym sezonem czy powodzie się nie powtórzą. Oby nie. Ale nie ma się co czarować pożary w Australii będą miały wpływ na pogodę w całym świecie i to pewnie nie najlepszy.

Jak widzę co tam się dzieje to mam obawy co do tych pół kukurydzy wokół nas . Od polowy lata one suche jak pieprz, wystarczy jedna iskra i u nas też by był ogień nie do opanowania

Ale może nie ma się co martwić na zapas, może nas pogoda miło zaskoczy
Chcę w to wierzyćI tych kolorów już bym chciała, ale jak patrzę na fotki z zeszłego sezonu to już w lutym kwitło co nieco, a w marcu już całkiem sporo
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:30, 15 sty 2020

Do góry
Też się pocieszyłam z rana, szczególnie szałwia i ten kwiat z gwoździ Dzięki za optymizm.
Ogród kwiatowy 20:20, 14 sty 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

przydało by się jeszcze coś pomarańczowego. Co kwitnie o tej porze w kolorze pomarańczowym?

Inny kuklik tylko pomaranczowy
Może trytoma?
Siatka przeciw kretom 20:17, 14 sty 2020

Do góry
Igoro1980 napisał(a)
Jako nowy forumowicz wszystkim serdecznie się kłaniam.
Za kilka miesięcy zamierzam zabrać się za trawnik, który jest jednym wielkim kretowiskiem. Trawnik około 200 metrów kwadratowych. Ze wszystkich stron otoczony klombem w kształcie litery "U". Klomb od trawnika oddzielony jest belkami drewnianymi osadzonymi na gł. ok 25- 30cm. Ziemia na klombach jest ok. 10 cm wyżej względem trawy.
Chcemy położyć siatkę na krety i tu chciałbym się poradzić:

1. jaką siatkę?
Właśnie kurier przywiózł [](ponoć polski producent). Na [], ale i w internecie fantastyczne opinie ma włoska [] (żółta).

2. jak chcemy zrobić?
Wiosną ścinamy trawę na minimum, kładziemy siatkę i sypiemy 10 cm ziemi. Następnie siejemy trawę. Czy to dobry pomysł? Czy siatkę należy też układać w pionie na krawędziach trawnikach? Jakie zakłady robić?

Będę wdzięczny za każdą opinię.

Załączam zdjęcie kupionej siatki (na chama byłem w stanie ją rozerwać)
[]

Wystarczy 5 cm ziemi, bo kret będzie rył pod siatką.
Zakłady 15 cm. Nie zawija się przy krawędziach. Masz tutaj wątek.
Zdjęcie wyszparowane, podejrzewam że nie twojego autorstwa tylko ze strony. Zmoderowane.
Podwórkowa rehabilitacja 17:41, 14 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Świetnie wygląda jemioła z trawami NO super.
A te ostróżeczki cukiereczek

Dziękuję, ta jemioła jest olbrzymia i pewnie dlatego kompozycja się obroniła.
Zresztą jeszcze jest
Ostrożeczki uwielbiam w przeciwieństwie do ostróżek. I nie tylko ja.

Jeżówkowe-Love 16:00, 14 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostrogowce rzeczywiście lubią suchą glebę, mogą rosnąć nawet na rumowiskach, zawsze gdzieś wyjdą. U mnie też mają zbyt żyzną glebę i też mam siewki.

Jaki masz kolor?

Danusiu Witam Cię Najserdeczniej

Ostrogowiec Rosenrot , tu za krwawnikiem.. zdjęcie kiepskie ale coś tam widać
W tym roku (z ciekawości)posadziłam kilka sztuk w półcieniu i co ciekawe..kwitną także obficie

Chwasty w trawniku 15:50, 14 sty 2020

Do góry
Urywa się rozeta a korzonki zostają, bo jest to połączone tylko jedną łodyżką, cieniutką. Trzeba uważnie wyrywać, aby nie urwać, bo z korzenia odrośnie.

Chwast dwuliścienny, jeśli akceptujesz zwalczanie chemiczne, to Starane lub Mniszek.

Jeżówkowe-Love 15:49, 14 sty 2020

Do góry
Ostrogowce rzeczywiście lubią suchą glebę, mogą rosnąć nawet na rumowiskach, zawsze gdzieś wyjdą. U mnie też mają zbyt żyzną glebę i też mam siewki.

Jaki masz kolor?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:21, 14 sty 2020

Do góry
No właśnie, trzeba na takich trafić. To dobre podejście. Ja mam obecnie doła
Izolacja a rośliny w domu 15:19, 14 sty 2020

Do góry
Materiał jaki użyjesz do izolacji nie ma dla roślin znaczenia. Ważna jest temperatura i jakie światło (okno czy jest).

Jakie rośliny chcesz tam postawić, domowe, czy ogrodowe na zimowanie w domu, gdy na dworze na minusie?
To istotne.

Za ciepło czy za sucho. Poddasze nie ma wpływu na "za sucho" - ziemia jeśli wyschnie to rośliny wyschną i poddasze tu nie zawiniło.

Nieprecyzyjnie zadajesz pytania, za sucho...hmmm a może chodzi o to czy powietrze nie będzie za suche??? Postawisz urządzenie zwiększające wilgotność powietrza.

Jakie tam będzie ogrzewanie?
Trzeba postawić termometr i zmierzyć temperaturę. Od tego zacząć.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:08, 14 sty 2020

Do góry
Podoba mi się twoje "No nic", co chwila to czytam, po różnych takich ja to bym się załamała. Ale nie zaszkodzi nauczyć się płytki kłaść.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:34, 13 sty 2020

Do góry
Ja też nie mogę wyrobić, aż dostałam coś w ręce, jakiś skurcz od tej myszki i kręcenia. Dalie też oglądałam, ale mam tyle że czekam jak przezimuje i myślę że i tak mam rekordowo, raczej będę kupować już kwitnące w maju.
Ogródek Ewy 09:55, 13 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie ma problemu. Leć do spożywczego, kup folię do pakowania żywności, taką co się klei do siebie, a instrukcję masz tutaj. Od lat przewozimy w podręcznym nawet wielkie róże i kwiatek nie spadnie.

Na ziemię wsadź papier toaletowy, żeby się nie wysypało.

Dziękuje Danusiu,
super instrukcja pewnie tak spakuje, bardziej stresuje się pierwszym lotem niż możliwością spakowania roślin do bagażu. Będzie dobrze.
Ogródek Ewy 08:13, 13 sty 2020

Do góry
wojtas2101 napisał(a)

Ok, dzięki tylko muszę wykombinować jak ja to spakuje do bagażu podręcznego.

Nie ma problemu. Leć do spożywczego, kup folię do pakowania żywności, taką co się klei do siebie, a instrukcję masz tutaj. Od lat przewozimy w podręcznym nawet wielkie róże i kwiatek nie spadnie.

Na ziemię wsadź papier toaletowy, żeby się nie wysypało.

Ogród Małej Mi 2017 08:05, 13 sty 2020

Do góry
Tak po prawdzie, to w tym roku szklarni nie trzeba ogrzewać, a ogrzewam malutko, bo się boję wystąpienia skoku temp. w dół. No i licznik leci

Będzie susza, ale to już wiadomo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies