Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród prawie wymarzony … 20:19, 24 kwi 2022

Do góry
Tu moje Moudry -rok 2019...juz nigdy nie powtórzyły takiego kwitnienia...

Mirkowy ogród (początki) 20:16, 24 kwi 2022

Do góry
U mnie kocimiętka kubańska tak rośnie. Niestety mam zdjęcie z końcówki marca i jeszcze dobrze jej nie widać, ale w dolnym prawym rogu te bordowo brązowe listki to ona. Tam jest jedna sadzonka. Nie można powiedzieć, że jest kępkową rośliną.

Zacisze Alicji 20:16, 24 kwi 2022

Do góry
Alija napisał(a)
W końcu rozkwitły, chociaż w deszczu.

Cudowności! Uwielbiam!
Ogród do odnowy 20:14, 24 kwi 2022

Do góry
Witaj Gosiu. co to za roślinka?
Zieleń, drewno i antracyt 20:12, 24 kwi 2022

Do góry

Po raz kolejny cytuję to pięknie zdjęcie
Od lewej: Renata/Kokesz, Viola/Violaskom, Agnieszka/Napia i
ja
W kamiennym kręgu od początku 20:11, 24 kwi 2022

Do góry
GorAna napisał(a)

Cudowności tulipanowe. Widoki poza ogrodem też przepiękne.
Migawki z ogródka 20:08, 24 kwi 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Moja Droga!!!
Twoja inspirka zainspirowała mego Męża

Takie zrobił. Będzie pomalowane antracytem.

O! Mój! Boszzzz!

Żeby mój się chciał tak inspirować nie wiem, czy wypada pytać, jak wplywasz na swojego
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:05, 24 kwi 2022

Do góry
Rozplenice hameln dla Martki.
Nie znalazłam w zakątku z ławeczka, znalazłam przy hortensjach. Martka, porownaj ich wielkosc ze stipami

Ogród prawie wymarzony … 19:56, 24 kwi 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Wyrównane . Trawa posiana. Teraz pozostało czekac…

Czemu trawa, a nie rabata? Tak ładnie wyrównane, że aż szkoda pod trawę

Co to za klon? Bardzo ładny. Trochę przypomina mi mojego jawora brilantissimum.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:42, 24 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Piękna dziś pogoda, piękna dziś wiosna

Ładne zestawienie, czy to tawuły?

śliczny psiak, zazdroszczę pogody, u nas dziś leje cały dzień.
Ogród prawie wymarzony … 19:41, 24 kwi 2022

Do góry

a tu proso heavy metal -ładnie rośnie tylko jak dla mnie zbyt niebieskie

Ogród prawie wymarzony … 19:30, 24 kwi 2022

Do góry
Dla Martki ku przestrodze sadzenia wielkich traw do rózanki

Teraz to ta rabata

W ogródku Martki 19:30, 24 kwi 2022

Do góry
Jeszcze w nawiązaniu do Waszych uwag:
Justyna, czyli Hameln to potwory, zastanawiam się, czy tu mi będą w ogóle pasowały...

Judith, widziałam wczoraj Twoje rozkminki, obie byłyśmy pochłonięte swoimi, to zrozumiałe, wypieków można dostać

Ewo, podpisałam z tych zdjęć niewiele konkretów wynikało, masz rację 

Mrokasiu, gęsto, bo nie chcę pustki, ale z tymi gatunkami traw to możesz mieć rację

Haniu, roszad nie da się chyba uniknąć ale dzięki Wam jest potem znacznie mniej poważnych błędów a argument z tym, że za dużo, to faktycznie choroba wieku dziecięcego każdego ogrodnika, ale tego nie da się nauczyć inaczej niż na swoich błędach

Justyna, róże to tu już są, aż 6 krzaczków Właśnie myślę, że te Hameln mi tu zaczynają najmniej pasować, będą wielkie.

Basiu, dzięki, ślę priv

Magaro, ja te obawy zupełnie rozumiem, rok temu byłam bardzo ostrożna z rabatami, teraz mam podejście "czego się nie da, to się skasuje, obsadzi zadarniaczem, posadzi krzewy, a teraz chcę się "wyżyć", póki mam siły i chęci, poza tym więcej rabat to mniej trawnika, a koszenie jest czymś, czego nie lubię bardzo.

Johanko, jeśli zostawię, to tylko trzcinnik Overdam, chcę go dać pomiędzy tuje. Mus jakieś pionowe akcenty dać na tej rabacie, poza tym do koloru róż (krem, brzoskwinio-pomarańcz) to te słomkowe wiechy mi bardzo pasują. Możliwe, że jednak Overdam zostanie. Ale jak wysoki rośnie i na szerokość przecie nie miskant, tylko pionowo do góry idzie?

Sylwia, żywy ogień to jest to, masz rację  Lampka tylko, kiedy na talerzu ryba, ze względu na widoczność ości, poza tym kominek i świece

Asiu Roocika, KF chyba faktycznie nie tu. Przemyślałam to. Choć ich zieleń mi by tu pasowała i wcześnie ruszają, ale wysokie. Nie na ten typ rabaty.

Eliso, cieszę się bardzo, dobrze mi w tym miejscu. Ale lubię też ruszyć w świat, choćby rowerem do najbliższego lasu, co dziś miało miejsce. Sosny uwielbiam...

Alicjo, jak to było w wątku u Judith? Ogrodnik nie saper najwyżej przesadzę, sama jestem ciekawa kształtu tej rabaty. Róże już siedzą, cisy też, reszta to na razie tylko przymiarki.

Iwono, przekonałaś mnie, że to chyba nie miejscówka jest dla Hameln... Dzięki za zdjęcia!

Dziewczyny, dziś nareszcie rozkwitły moje tulipany turkiestańskie!

I nadal kwitną krokusy wielkokwiatowe. Magiczne.

Pozdrawiam i życzę nam ciepłego tygodnia

Ogród Basi i Romka 19:28, 24 kwi 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Dziś zapowiada się piękny dzień

Białe i niebieskie szafirki

Tulipany dopiero zaczynają i mała szachownica

Cześć Basiu,

Wpadłam z rewizytą i podziwiam zarówno Wiosnę w ogrodzie, jak i ciężką pracę.

Na samą myśl o pomidorach prosto z krzaka ucieka mi ślinka, ba ja nawet już czuję ich zapach.

Pozdrawiam niedzielnie.
Ogród prawie wymarzony … 19:13, 24 kwi 2022

Do góry
Oto On zdjęcie dla Andy

W ogródku Martki 19:10, 24 kwi 2022

Do góry
Dziewczyny, dziękuję Wam bardzo! za współ-rozkminki i sugestie, zamieszczam dokładny plan i kilka danych.
1) Ta rabata nie jest mała. Ma 5,5 x 3 metry.
2) Róże już rosną. Jeszcze nie odznaczają się na rabacie, wiadomo, jak to patyki. Na zdjęciu zaznaczyłam je kolorem.
3) Trzcinniki KF są wysokie, macie rację, mogą przysłaniać z oranżerii widok na rabatę z Annabelle (przy ogrodzeniu). Posadzę je w innym miejscu.
4) Rozplenice są wielkie, też mogę posadzić w innym miejscu. Więc tu zamiast ich może ... jakieś molinie lub najbardziej myślę o sporobolusie? Dość wcześnie zaczyna, tworzy na rabacie zwiewną mgiełkę.
5) Nie wiem, czy gdybym ograniczyła gatunki do 3 i całą rabatę obsadziła tylko seslerią, zrobiła taką obwódkę z trzech stron, to czy to by wyglądało? Moim zdaniem nie bardzo, dlatego myślę o hakone na jednym brzegu rabaty.
6) Za dużo, z pewnością będę rozsadzać, ale pustka na rabacie nie dałaby mi spokoju, poza tym chwasty, poza tym pustka, rozumiecie Na gęsto musi być prawie już  Poza tym ta rabata ma być z założenia mocno trawiasta.
Tu przybliżony plan:

I jeszcze raz tu widok na nią z podpisami

Róż jest tu 6, nie 7, są mniej więcej sadzone co m. Siódma róża, LoSh jest na rabacie sąsiadującej, ale nią się nie zajmujemy.
I widok na rzeczoną "palisadę" z bliska

Jak to widzicie?
Ogród prawie wymarzony … 19:05, 24 kwi 2022

Do góry
A tu tulipany pod grabami - te w wytloczkach. Taki widok miał się ciągnąć przez 7 metrow…. Została połowa ..

Te dziury to po wykopanych przegniłych rozchodnikach … zastąpi je kocimietka albo szałwia

Wszystkiego po trochu 19:04, 24 kwi 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
storczyki wychodzą, podlewam punktowo bo te dwa posadzone w lasku

bożykwiat, też wrażliwy na suszę i upał

ogrodowa, chyba będzie moc kwiecia, jeśli w maju nie przymrozi

W tym sezonie posadziłam bożykwiaty i storczyka, u mnie jeszcze śpią pod ziemią, mam nadzieję, że przeżyją jednak...
Ogród prawie wymarzony … 19:02, 24 kwi 2022

Do góry
Wyrównane . Trawa posiana. Teraz pozostało czekac…

W samym słońcu 18:56, 24 kwi 2022

Do góry
sarenka napisał(a)
Czy tu pod oknem fajnie by donickzi wyglądały?

Ja bym postawiła jakieś długie donice.

U mnie mszyce co roku na klonie palmowym shishigashira. Strasznie go sobie upodobały. Na szczęście po 2-3 opryskach zwykle jest czysto.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies