Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:23, 08 wrz 2020

Do góry
GorAna napisał(a)

Nasienniki stipy
Chylę czoła
Cudna dekoracja!

Też tak myślałam, że to końcówki stipy. Kto nigdy nasion nie widział albo nie czesał stipy to nie zgadnie.
Wymysły nie z tej planety. Dorotka albo ściągasz skąd te pomysły albo masz dar wymyślania.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:17, 08 wrz 2020

Do góry
Moge wam podeslac gliny jak tak narzekacie na ten piach

Jak jadę na działkę to mijam piaszczyste tereny i wzdycham, że nie mają gliny.
Tak prawdę mówiąc każdy ma coś nie tak że swoją gleba. U mnie jak leje woda nie przesiąka i cała działka zmeliorowana
Jak susza ziemia jak popiół. Teraz od dwóch lat mieszam z obornikiem i kompostem. W tym roku ścięta trawę sypie gdzie się da.
Mam stertę gliny łąk coś sądzę mieszam z kompostem wsypuję do dołka i wszystko gra.
Dobrze jest Dorotka byle nie było gorzej z ziemią.

Pozdrawiam
Ogród w mieście-ogrodzie 22:03, 08 wrz 2020

Do góry
Andrzej_ napisał(a)

A ja też spróbuję zrobić taki zakątek w moim ogrodzie obok skalniaka. Czy mi się uda. Gaure już mam
Kiedy sądziłeś wrzosy chodzi mi o miesiące aby się przyjęły i dobrze przezimowały. Oczywiście ziemia pod kwasoluby.

Cudowny dywan widok nie z tej ziemi.

Pozdrawiam
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:42, 08 wrz 2020

Do góry
Aniu obok mnie przez ulicę jest szkółka - zatrzęsienie różnych roślin. Omijam to miejsce bo co wejdę coś kupuje.
Wracałam dzisiaj z Mają z zajęć i zaciągała mnie bo tam dużo cioć z Ukrainy więc ona tam z nimi po swojemu nawija. A ja przebieram w roslinach.
Zatrzęsienie wrzosów, hortensji,róż, traw, różnych bylin krzewów nie zliczona ilość.

Ogród w remoncie 21:16, 08 wrz 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Piękne nasadzania jak się wszystko rozrośnie będzie uroczo.
Powiedz jak się nazywa ten krzaczek czerwony.
Ptasi gaj 21:07, 08 wrz 2020

Do góry
Dzisiaj byłam w pobliskiej szkółce i kupiłam miskanta

Mieli też gunery, duże ale i drogie

Ogród w dolinie 18:18, 08 wrz 2020

Do góry
Asiu i siebie odpisałam na twoje dylematy brzozowo-debowe.

Każde dziecko musi przejść choroby dziecięce czy wcześniej czy później.
Jest to wkurzające jak człowiek nie zna dnia ni godziny kiedy zachoruje.
Echinacea, syrop z czarnego bzu, tran i witaminą C
Nie lecieć z kazdym bzdetem do lekarza, jak najmniej antybiotykow. Na katar i kaszel czosnek i cebula z cukrem.
Kaszel lub katar robić inhalacje.

To tyle w temacie.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 18:07, 08 wrz 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Elu bardzo ciekawe te dęby błotne, fajne listki mają. Kiedyś takie chciałam, ale gdzieś się naczytałam, że nic pod nimi nie chce rosnąc przez garbniki. Czy rzeczywiście tak jest?
Zagajnik brzozowy, już kiedyś do niego wzdychałam u Ciebie, ciekawe rzeczy piszesz o doorenbosach. Ja teraz drżę o moje, bo po tych deszczach woda moim stoi przy bryle, mąż porobił rowki odwadniające. W tym roku już nie mamy mocy przerobowych na urabianie pod nimi ziemi.
I ta hortensja z różowym rumieńcem... to vanila frise? Chodzi za mną
Trawy masz okazałe, chociaż popatrzę u Ciebie

Brzozów nic nie będzie to pijawki. Jak koniecznie chcesz i boisz sie, że od wody padną to załóż pionowa melioracje.
Trzeba kupić kawałek rury żółtej dziurkowanej melioracyjnej o przekroju 10 cm.
Wykopać obok brzóz dołki na gl 50 cm i włożyć rurę równo z ziemią nadmiar wody spłynie do rury i powoli będzie wysychal. Jeżeli będzie susza możesz wlać wody do rury możesz zrobić kilka punktów w ten sposób.
Będzie przy okazji korzeń dotleniony.
Jak nawieziesz ziemi nawet ok 15 czy więcej centymetrów to korzenie brzozy mają tendencję podnoszenia się do poziomu ziemi. Swoje korzenie siatka korzeni prawie na wierzchu.

Hortensja tak to wanilla Freud.
Nie bój się dębów. Mam błotne 1,5 m posadzone od hortensji. I wszystko dobrze rośnie. Przecież nie będziesz roślin sądziła przy pniu deba blotnego.
Zazwyczaj rośliny marnie rosną pod drzewami, ale dąb błotny jest wąski jaka korona taki korzeń tak przynajmniej się uczyłam.

Patrz patrz to prawie 7 latki oprócz Memory 3 lata.

Znowu dzisiaj kupiłam jakiś obłęd mnie trzyma.

Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach 13:37, 08 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Prosa rózgowate 'Squaw', 'Red Cloud', 'Rotstrahlbusch', 'Rehbraun'.

'Heiliger Hain' to bardzo rzadko występująca w szkółkach odmiana. Nie widziałam na żywo. Liście ma zgodnie z opisem metalicznie niebieskie, pod koniec sezonu z głęboko czerwonowinnym zabarwieniem.
'Haense Herms'podobnie i na dodatek powinno mieć różowe kwiatostany.

'Shenandoach' już mi nie pasuje, bo liście bledną jesienią.

I to byłoby raczej wszystko w czym można wybierać jeśli chodzi o liście przebarwiające się w czerwienie.
Ptasi gaj 09:55, 08 wrz 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Masz tu przepięknie na tej miskantowej

Tak mi się trafiły trawy z hortensjami i dosyć ładnie to wygląda. Z tyłu są hortensje o kwiatach ażurowych.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:33, 08 wrz 2020

Do góry

Elu, a co z tym ekstraktem robisz, lejesz do stawiku, do filtra, o jakich ilościach piszesz i jakie masz z tym doświadczenia?
Hustawkę zamówiłam w komplecie z moskitierą o tutaj:
https://dajar.pl/hustawka-ogrodowa-celebes-plus-g030-06pb-patio
Dębowe zakątki 08:11, 08 wrz 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Czosnek kwitnie. Dostałam go od koleżanki.Może ktoś wie , jak oj się nazywa ??

Bzyki jakiś zjazd mają tyle ich naraz.
U mnie bonici kwitną, ale powoli się to wszystko rozwija. Pierwsze kwitniecie dosyć ładne później przyszedł deszcz.
Może ciepły wrzesień jeszcze coś pokaże.
Aniu a gdzie ma rosnąć wszystko jak nie u Ciebie dobry klimat i dobra ręką.
To wszystko sprzyja.

Miłego dnia
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:01, 08 wrz 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Elu, dzisiaj eM wypakował i robił obczajkę, czekamy na syna jak wróci z nad morza
to będą instalować...liczę na to, że woda będzie kryształowa

Teraz częściowo jest puszczona kaskada woda czyści się biologicznie, ale jeszcze
za słabo, od wiosny przenosimy życie nad stawik

Pokaż oczko jak całe wygląda bo widać, że ładne. Widzę bujawke z moskitiera kupowalas razem czy osobno i gdzie.
Ładne fotki ja to nie mam takiego artystycznego oka.
Jeżeli filtr nie pomoże na krystaliczność to kup ekstrakt z jęczmienia.
Jak będziesz chciała to napisz podam co i gdzie.
Te drewniane ozdoby piękne.
Ptasi gaj 07:48, 08 wrz 2020

Do góry
Grzybki już mam, ale robaczywe nawet ślimaki stołówkę mają.

Liści wszędzie po wichurze

Fajnie mieć własne grzybki.
I ja na rybki mogę patrzeć i patrzeć
Ładny, bardzo ładny masz ten staw
Ech jesień nam się wdziera. .
Ptasi gaj 07:25, 08 wrz 2020

Do góry
Trochę fotek dzisiejszych

Masz tu przepięknie na tej miskantowej
Kwiaty we włosach 23:51, 07 wrz 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ja też nie mam budlei właśnie z powodu wielkości. Chociaż podobno już mniejsze odmiany można dostać. Ale to pewnie znowu nie daje takiego efektu. Dużo masz odmian?

Te małe budleje wcale nie takie małe. Budleja musi dostać dobrze pod korzeń i wtedy pięknie kwitnie aż do zimy.
Inna sprawa, że na obrazku wszystko ładnie wygląda w realiach mnóstwo cięcia jak nie przytniesz to mało kwitnie.
Mam 3 sztuki i tydzień temu bawiłam się w przycinanie. Ale co sie nie robi aby motyle miały co obskakiwać.
Kwiaty we włosach 23:47, 07 wrz 2020

Do góry
Gonia bawisz się aparatem - ekstra fotki prawie 10 stron w głąb wątku.
Nawet z byle czego robisz fotę artystyczną.

Pokaż różę new dawn bo jej szukałam i nie znalazłam

Pamiętajcie o ogrodach 23:37, 07 wrz 2020

Do góry
Grzegorz zobacz - Proso rózgowate 'Rehbraun' Panicum virgatum

Bardzo podobne z twoim.
Stary ogród zamkn. 23:30, 07 wrz 2020

Do góry
Tak to bywa z tymi internetowymi dostawami. Wiem tylko jedno nie należy się napalać wiosna bo kuszą z każdej strony a później wszystko jest w pobliskich szkółkach.
Ja w sobotę zamówiłam znowu pakę między innymi tego astra którym chętnie byś się podzielil. Jeszcze gillenie, jarzmianka Milano, aster wrzosolistne snow flury, i rdest.

Choroby grzybowe podróżach w tym roku szaleją. W zeszłym roku były czyste w tym roku prawie każda coś ma.

Piękna ta róża Alba Med.... Może się skusze mam trochę do obsadzenia pod tujami ale ciągle nie jestem zdecydowana czy posadzić róże czy hortensje bezproblemowe.
Róże kupuje tylko z ADR i muszą być zdrowe z 4 gwiazdkami innych nie kupuję bo nie będę opryskiwała ciągle. Już się przejechałam na różach że supermarketów.

Chce kupic Psstels lub Rotilia, ale jeszcze się zastanowię jeszcze jakieś tam mające jesieni ale muszę przejrzeć ich stronę Hyżego.

Zagwostke mam co kupić. Ta Alba jest tylko w jednej szkółce więc czekam co dostaniesz. Raz też tanie kupowałam i sie przejechałam wolę dać więcej i mieć porządnie ukorzeniony krzak.
Dziękuję za chec podzielenia. Zobaczę co przyślą więc nie rezygnuje z twojej oferty.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:38, 07 wrz 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Moja New Dawn kwiatła tylko raz, w czerwcu a teraz nic zero pąków. Wstawię u siebie to zobacz czy na pewno ona. Kupilam w markecie w castoramie 2 lata temu i szału nie ma, wkurza mnie. Na etykiecie pisało New Dawn. Rośnie sobie na pergoli, ma niezłą miejscówkę i kaprysi, nie podoba jej się tam (chyba).
Gaurę różową kupiłam w ogrodniczym, to zimuje? W ub.r. widziałąm w Warszawie klomby tym obsadzone i bardzo mi się podobały. Biała też ładna. W Albamarze też kupuję, jedną rabatę mam obsadzoną ich roślinami.

Mnie zawsze ktoś uświadamiał że biała jest bardzo ładna to prawda. Jak zobaczyłam właśnie na skwerach w Wawie gaurę różową tylko się pokazała od razu zamówiłam. U mnie biała przeżywa zimę, chociaż ta zima byle jaka. Jak mówią o mrozach przykrywam ją liśćmi z brzozy, klonu i nakrywam stroiszem ze świerka lub sosny. Mam bardzo dużo siewek w przyszłym roku muszę rozsadzić po kątach mojego ogrodu.
Gaura musi być posadzona na podwyższeniu aby nie miała zastoju wody w zimie musi woda odpływać bo to jest główna przyczyna że korzenie z nadmiaru wody gniją.

To klomb warszawski zeszłego roku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies