Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród Sylwii od początku :) 15:58, 07 lut 2012

Do góry
Ewo - witam w moim ogródku ..... Profesjonalny projekt dopiero w trakcie .... to tylko takie moje wypocinki, aby nakreślić co mi w głowie siedzi

Krys - takie trzy świerki znajdą miejsce jak nic i zasłonią mnie

Grażynko - te świerki to z konieczności .... domy budowane poniżej mojej działki są bardzo poniżej a ja na wysokościach , chciałabym się troszkę poukrywać
Teraz nie ma takiej potrzeby bo nie mam aż tak uzewnętrznionego domu (czyli dużo wielkich okien) ale po postawieniu oszklonych powierzchni , taka ochronka będzie konieczna !
Ogród Sylwii od początku :) 15:16, 07 lut 2012

Do góry
Witaj Sylwio

Spędziłam kilka dni w Twoim ogrodzie, oglądając wszystkie zdjęcia i kibicując Ci w ogrodowych zmaganiach

Kawał roboty odwaliłaś, podziwiam, tym bardziej, że większość prac wykonujesz sama, projektujesz, kupujesz, kopiesz, wsadzasz, przesadzasz itd, tytan pracy z Ciebie

Powiem szczerze, że czekałam na projekt ogrodu zimowego, bo ja też w tym roku u siebie planuję. Plany są, teraz tylko kaskę trzeba zebrać

Będę dalej Ci kibicować!

Pozdrawiam

Ewa
Przedogródek Agniechy973 11:30, 07 lut 2012

Do góry
masz duży ogród, możesz niektóre style mieszać do pewnego stopnia.
Twój projekt jest dość uniwersalny, możesz go różnie wypełnić.
Jak nowocześnie, to trzeba się pozbyć wielu 'chciejstw'
Mi się wydaje że to co wymyśliłyśmy przy podjeździe nie jest super nowoczesne, ale daje mocny rysunek, wyrazisty i można go skleić z czymś nowoczesnym bliżej domu, a im dalej iść w styl naturalistyczny.
szpaler wyrazistych drzew może być na którejś z rabat =wycinków koła
Koszt założenia 300 m2 ogrodu 23:03, 06 lut 2012

Do góry
Lista roślin obejmuje same rośliny zrzucające liście na zimę. Mały jest ogród a kolekcja klonów dość duża. Małe rośliny nie zrobię efektu, duże będą bardzo drogie (200-300 zł za szt.).

To tak mi się nasunęło na pierwszy rzut oka na listę. To nie jest krytyka tylko rada.
Prusznik odpada, bo u nas nie zimuje. Gdybym dostała tę listę do zaprojektowania ogrodu, projekt by nie powstał. Mówię to po to, żebyś dodała do listy rośliny zimozielone liściaste i iglaste.
Radosna twórczość Ani 23:01, 06 lut 2012

Do góry
Podoba mi się trzeci projekt, ma spójne te zaokrąglenia. Nie za duże i nie za małe .
I pozdrawiam córeczki, spóźnione najlepsze życzenia urodzinowe przesyłam .
Ja też mam Nadię, ale o dwa latka starszą .
Nadzieja na spełnienie marzeń 22:01, 06 lut 2012

Do góry
Bardzo ładny projekt, miło się patrzy.
Ogród u stóp klasztoru 21:43, 06 lut 2012

Do góry
finka napisał(a)
a to nie jakiś 'Little Gem' ten świerk?
A jeśli chodzi o odpadki to u mnie co drugi dzień 10 l wiadro, ale teraz trzymam je na tarasie (kuchnia u mnie na piętrze to mogę) i co drugi dzień chodzę na kompost bo mi zimno. Dużo marchewki teraz jemy

tak Marta już znalazłam -to Little gem. a wiesz że te odpadki to wynoszę co chwilkę , bo mam wymówkę na dymka do ogródka . nie myśl sobie że nie spaceruje teraz i nie oglądam . wręcz przeciwnie . widziałaś jak mam wydeptane miejsce , gdzie ma być wgłębnik- cały projekt jest tu - na śniegu

Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:42, 06 lut 2012

Do góry
Danusiu,
Na ogrodowisko trafiłam, bo styl Twojego ogrodu to jakby przeniesienie moich marzeń. Gdyby nie porady architekta krajobrazu to pewnie by były same bukszpany, ale dzięki Pani Malgosi są też trawy i będą bambusy. Bambusy już czekaja w ogrodzie zimowym na wkopanie do ogrodu. Historia bambusów na inny wątek
Dlaczego ten dom? Bo miał być pasywny, nowoczesny i przeszklony z ogrodem zimowym ale jednoczesnie nie miał byc minimalistyczny. Najpierw był zakupiony inny projekt, juz został zadaptowany przez architektow (Ania i Krzyś dziękuję za ciepliwość), prawie cały parter na nowo przeprojektowany i bezsenne noce. Skoro to ma być drugi dom i spełnienie naszych marzeń czy wybór jest dobry???? Skoro zaciągamy kredyt na 30 lat i opuszczamy nasz przytulny malutki domek to czy to jest to?????
I któregoś dnia przez przypadek w necie natkęłam się na aktulny projekt i olśnienie
Nowoczeny, ale taki jak dom w Alpach, przeszklony, ale złagodzony drewnem na elewacji.
Ma ogród zimowy, który jest jednoczesnie swoistym kolektorem ciepła dla ogrzewania solarnego latem, dla kumulacji energii słonecznej zimą i jest swoistą kotłownią w czasie zimy, gdyż kominek z płaszczem wodnym "żre" drewno strasznie I tylko brakuje skarpy, na której powinien stać Ale to juz marzenie na emeryturę na trzeci dom
Jeszcze obejrzeliśmy dom pokazowy w Gliwicach i zapadła decyzja, tak budujemy ten dom i zaczęło się w 2007 - dlatego taki nick Marzena2007
Nadzieja na spełnienie marzeń 18:02, 06 lut 2012

Do góry
Projekt powoli przerysowuję na kartkę w kratkę i w między czasie kończę lewą stronę rabat.

Ze względu na to, że tu najdłużej operuje słońce zdecydowałam się na róże. OOOOJJJJJ, ciężko było wybrać. I tak mi zostało parę, których nie mam gdzie upchnąć....

Nie mam w ogóle doświadczenia w tworzeniu rabat z różami, trudno tez znaleźć inspiracje coby podpatrzeć z czym róże najlepiej się komponują...

Dobrze, no to projekt a poniżej objaśnienia dokładniejsze

Na samej górze szare koło w żwirku, nad którym pomagała mi myśleć trochę Sylwia (czy to na 100% będzie koło to nie wiem), z tyłu pergola i na niej róże 'Jasmina' na zmianę z powojnikiem (jakim?) - nie ujęłam tego na rysunku.

Na prawo od koła żwirowego hortensje podsadzone różami, te z kolei podsadzone bodziszkiem bo wydaje mi się że tu już trochę cienia będzie (zachód jest "na górze rysunku") - tu nie wiem czy kwiaty hortensji i róż nie będą "rywalizować" ze sobą "które ładniejsze"...

Od koła w dół perukowiec podsadzony różami okrywowymi białymi, na brzegu dzwonki

Dalej w dół róże podsadzone karłowymi odmianami sosen

Potem stożek - tu nie wiedziałam co wymyślić i pomyślałam o stożku z cisa podsadzonym turzycą - duży znak zapytania ????? bo nie jestem tego pewna. Może ktoś ma inny pomysł ???

Dalej znów róże w nich "rozsypane" ostrózki, z przodu żurawki i na brzegu lawenda.

Z tyłu budleja.

Ta mała różowa gwiazdka to rosnąca tam wiśnia 'Amanogawa' - nie mam zamiaru jej przesadzać.
Obok i dookoła pomyślałam aby zasadzić berberysy 'Carpet Green' przeplatane kosodrzewiną (nie narysowane) - nie wiem czy to dobry pomysł ????

Rabatę kończy sosna bośniacka 'Compact Gem', obok wierzba 'Hakuro-nishiki' (mam ja w innym miejscu i muszę gdzieś upchnąć), z przodu róże (ZNÓW !! podsadzone czyśćcem wełnistym.

No i teraz jak na to patrzę to nie wiem czy nie za dużo różnych gatunków tu dałam.... chociaż ta rabata jest dosyć duża - ma około 30 metrów długości....

Sama nie wiem....

Teraz to musze tu sprowadzić ekspertów od róż

Nasz mały raj na ziemi :) 12:06, 06 lut 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Asiu,czy przy zurawkach ta obwódka jest z trzmieliny?

Małgosiu tylko o którą fotkę Ci chodzi? O projekt rabaty z ławeczką? Jeśli tak to tam jest tojeść rozesłana a to czerwone to nie żurawki a azalie... W GP niestety nie mają żurawek... Chodziło mi raczej o zarys rabaty a nie konkretne roślinki...
I tą rabatkę będę jeszcze zmieniać... nie do końca jednak mi pasuje taka jak w tym projekcie...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 01:46, 06 lut 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
A zapomniałam, dodać na paczątku, że dom budowałam dla ogrodu zimowego

Specjalnie dla Ani - ogrodniczki mimo woli - specjalistki od konstrukcji - zdjęcie konstrukcji naszego domu . Niemilosierne wiatry go nie zwieją, kostrukcja zabetonowana

Dzięki To jest napewno ciekawostka

Przyznaję się, że jak tylko obejrzałam dom, to stwierdziłam do M,że jak nie podobają mi się nowoczesne domy ,to taki jak Twój chciałabym mieć. Konstrukcja dachów metalowa wchodzi już do budownictwa mieszkaniowego...., ale cały dom to już naprawdę jest super nowoczesność Nawet my nie zrobiliśmy sobie dżwigarów stalowych tylko drewniane .. Ale ten wariant też rozważaliśmy.

Oj, oj, oj...troszkę Ciebie chyba pomęczę... bo ciekawa jestem strasznie jak to się sprawuje taka konstrukcja... Zafascynowana oknami, oknami, oknami i jeszcze raz oknami (w których są żaluzje!!)... i ogólnym wrażeniem domu...że już na detale nie patrzyłam (bo i tak nic bym nie zobaczyła, o 1 w nocy to już ledwo na oczy patrzę)... Widziałam przeszklony dach, doczytałam, że ogród zimowy..i widać konstrukcję stalową, ale cały dom.... Jak rozwiązaliście kwestię mycia okien na dachu czy wysoko na ścianach?

A najbardziej mnie zastanawia mina sąsiadów , jak na początku stwierdzili, Boziu budują nam zakład pracy, hale magazynowe i licho wie co jeszcze.....

A tu powstał dom. Hmm.

Jak masz rozwiązany problem ocieplenia, bo stal ma takie właściwości jakie ma... czyli żadne. Cenowo wariant chyba droższy niż tradycyjne budownictwo.... ale napewno żadnych ścian nośnych w środku Full fantazja do urządzania wnętrz Żadnych barier.... I dowolne okna Nawet przeszklony dach...powietrze ze mnie zeszło po raz kolejny.....

Jak już dom z taką fantazj,ą to ogród z fantazją już jest jak bułka z masłem

Pocieszam, się tylko tym, że nastepny dom..może będzie w tym stylu
I do takiego domu nie pasuje mój styl ogrodu Więc owszem okein zazdroszcze, ale zadowolę się swoim domkiem, projekt z przed 13 lat ...z Muratora

Ja też zaczynam:) 17:02, 05 lut 2012

Do góry
Hej Seba, dzięki za wizytę i komentarz
Cieszę się, że Ci się podoba projekt mojego przedogródka, ja też sobie myślę,że fajnie wygląda ale chciałabym się upewnić czy na pewno będzie dobrze wszystko razem się komponowało, trochę się zastanawiam czy nadal nie jest za dużo gatunków... Oj przydałaby się ocena Danusi ....

Tak jak pisałam, patrząc na foto 1 (fotki przedogródka wyżej) po prawej stronie za kulkami zostało mi trochę miejsca, nie wiem co tam posadzić, czy poszerzyć kompozycję żywotnik+rozchodnik czy wkomponować coś innego -co?(rabata ma dł 8,30m i 1,20m szer)

Również zastanawiam się nad wypełnieniem kulek przy ścianie - obok hortensji. Najpierw myślałam o ostrokrzewie, ale teraz sama nie wiem, bo wchodząc od ulicy na posesję na lewo wypełnieniem pod świerkiem byłaby żurawka Citronelle, na prawo żurawka jakaś bordowa ( podpowiedzcie jaka) a na wprost może coś o jeszcze innym kolorze? Tylko co?
Albo wszędzie dać tylko żółte wypełnienie- na lewo Citronelle, na prawo np trzmielina Emerald'n'Gold, a na wprost ostrokrzew Golden Gem- hmm.. która wersja byłaby lepsza??
Od planów do... spełnienia marzeń 14:25, 05 lut 2012

Do góry
Ta kompozycja ładnie wygląda, natomiast co do maciejki to jej wartość dekoracyjna jest dość słaba natomiast walory inne przeważają szalę na jej korzyść.

Jeśli chcesz ją mieć, nie projektuj jej a tylko gdzieś kącikiem posiej żeby pachniała.

ania_wesola napisał(a)

Przed brzozami możesz też zrobić wrzosowisko, a trawy cofnąć z berberysami do tyłu.

Ten narożnik po prawej jest z brzozami, ale trzeba by obrócić projekt

Możesz skorzystać z tej propozycji, tu jest skromnie nasadzone

we wnęce przy domu odwzoruj rabatkę która na moim proj, jest z lewej strony
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 13:11, 05 lut 2012

Do góry
podoba mi sie ten trzeci projekt
ale czy na scianie nie moze isć bluszcz?
jakos mi tam pusto
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 00:03, 05 lut 2012

Do góry
mnie się podoba najbardziej projekt nr 3 .
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:28, 04 lut 2012

Do góry
Wykonuję w całości sama - własnymi "ręcami". Chyba nachodzi mnie refleksja, że taki projekt ogrodu dodatkowo zasadzony przez firmę nie byłby mój A tak każda roślina kupiona i posadzona przeze mnie daje mi olbrzymią satysfakcję.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:18, 04 lut 2012

Do góry
Marzena, no nie narzekaj większość z nas samodzielnie ( tak myślę) wykonuje mnóstwo prac i w domu i w ogrodzie a Ty masz przeciez skonsultowany projekt ogrodu a wykonujesz sama ?
ale już równolegle z budową domu myslałaś o ogrodzie , świetnie !
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 23:09, 04 lut 2012

Do góry
Ja tu się o alergiach rozpisuję, a tu pora wrócić na właściwe - ogrodowe - tory
Dzięki wielkie Danusiu za radę
W wolnej chwili poprzerabiam projekt Gosi bo teraz już muszę małą uśpić.
A ten pierwszy projekt to mnie urzekł totalnie i chciałabym go z drugiej strony domu zastosować
Początki w Kruklandii 22:45, 04 lut 2012

Do góry
Missm26 napisał(a)
Justynka fajny ten projekt, Twoja córcia ma dopiero 3 latka, więc plac zabaw będzie na kilka lat. Moja córka pozwoliła zlikwidować piaskownicę jak miała 8 .
Podoba mi się pomysł ciurkadełka koło samotni

No właśnie tak przewidywałam że jeszcze 5 lat placyk postoi
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:29, 04 lut 2012

Do góry
Projekt ogrodu powstawał wraz z fundamentami domu. Projekt jest geometryczny, planuję jednak że duzo roślin będzie formowanych w kule: bukszpany, trzmieliny, laurowiśnie. Kule będą przemieszane licznymi trwami: miskanty, rozplenice, turzyce oraz bylinami o wąskich liściach: liliowce, trytomy, kosaćce. Oczywiście nie zabraknie rododendronów i azali i moich ukochanych magnolii oraz róż głównie okrywowych. Z założenia ma byc formalny ale pełen kwitnacych krzewów, róż i bylin.

Chociaż taki chyba nigdy nie będzie

Doczytałąm regulamin autor zdjęcia Siemka, autor projektu Ludwik ktoryś tam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies