Ambrowce kupione w pobliskiej szkółce. Nie są kolumnowe lecz zwykłe. Korona rozpoczyna sie na wysokości 2 metrów. Wygladaja obiecująco. I teraz mam zagwostkę... czy posadzić je w miejscu gdzie planowałam dwa kolumnowe czy dać je tam gdzie planuję drzewka w miejscu basenu...a na kolumnowe poczekam...
Środkowe to mój ambrowiec
Na początku chciałam tylko posadzić borówki brusznice bo uwielbiam dżem brusznicowy. W 2015 roku posadziłam około 30 sadzonek. Lato było bardzo suche.
Rok później postanowiłam dosadzić żurawiny i borówki kanadyjskie (średnie i niskie). Rabata zaczęła się rozrastać. Oczywiście nie było takiego planu wcześniej .
w 2017 doszłam do wniosku, że do kolekcji potrzeba jeszcze parę odmian borówki amerykańskiej (wysokiej). Kupiłam kilka małych (dwuletnich sadzonek) i nie zdążyłam wszystkich posadzić bo zdzieranie darni za długo trwało.
Część sadzonek posadziłam w doniczkach w kwaśnym torfie i zadołowałam.
W 2018 roku znowu była susza ale borówki powoli rosły.
Dobrze zauważyłaś, że kępy są pomniejszone
We wrześniu każda kępę która miała 1 m średnicy umniejszyłam o połowę odcinając na sadzonki dla brata. Więc teraz każda kępa musi się znowu rozrosnąć
Te sadzonki miały 3 sezon i miały 1 m średnicy, więc szybko urosły nie mają pasków ,bo to zwykła macra.
Na innej rabacie mam odmianę Greenhills ,bardzo podobne do macry ,choć mniejsze jakby kępy i ciut ciemniejsze mają źdźbła i przebarwiają się na odcienie pomarańczu...