A za liliowcami posadziłam "chaszcze" w postaci sadźców konopiastych, wiązówek błotnych zwykłych i różowych. Sadźce czekoladowe tam zostały, zobaczymy czy przeżyją zimę.
Niestety w transporcie jedna wiązówka się całkiem połamała, mam nadzieję, że odbije w przyszłym sezonie.
Jeszcze muszę zasypać korą.
Przy okazji na próbę zamówiłam bodziszki łąkowe Hokus Pocus, które podobno nadają się na wilgotniejsze stanowiska (zwykły bodziszek łąkowy sieje się u mnie wszędzie).
Do wysypania jeszcze kora
Na zdjęciach niewiele widać na razie
Po drugiej stronie Bałtyku. Tak blisko na mapie, a mentalnie Himalaje odległości.
Podnoszą z ziemi zagubiony bucik dziecka i kładą go w widocznym miejscu, żeby łatwiej było znaleźć. Na nasz widok (maszerujących drogą), kierowcy zwalniają prawie do zera, choć my siłą nawyku, usuwamy się całkowicie na pobocze.
Tylko ogrodnicy mają tu bardzo pod górkę. Twój wykopany beton to pestka.
O, dzisiejsza wyprawa bardzo by Ci się spodobała. Odwiedziłam Ramme-miejsce łączące w sobie kilka funkcji.
Już przy wejściu ciepło sobie o Tobie pomyślałam: "Pszczółce by się to spodobało".
Jest zabytkowy hotel z elegancką restauracją (zaintrygował mnie ten Napoleon )Restauracja serwuje posiłki w 90% składające się z produktów ekologicznych.
Produkty pozyskiwane są z własnego gospodarstwa rolnego (ekologiczna uprawa warzyw, ziół i hodowla zwierząt hasających na powietrzu).
Skrzynie czekające na dostawę własnego kompostu.
Uprawy prowadzone są współrzędnie z wykorzystaniem wiedzy o pozytywnym oddziaływaniu roślin na siebie. Nawet w szklarni! Bazylia miała kilkadziesiąt cm wysokości.
Mój grubiutki IH na deser- sadzilam trzy przeżył zimę tylko jeden. Czemu? Nie mam pojęcia. Dosadziłam znowu dwa, może tym razem się uda i psica da im żyć
Trzeba przede wszystkim socjalizowac by potem nie bylo problemow.Eddie juz po 5 sekundach dal mu dobitna korekte Maly fajnie reaguje na korekty. Narazie jest latwym szczeniakiem, kompletnie bezproblemowym.
W tle hortensje, które marzą o wodzie... muszę je podlać w końcu.
Wracają jeszcze do leżaków, muszę przyznać, że zafiksowałam się na punkcie bambusa. Zaczęło się niewinnie .... od remontu łazienki. Zamówiliśmy blat bambusowy pod umywalki, potem dodatki bambusowy. Następnie kupiłam bambusy Fargesie do ogrodu do donic, potem stolik i lampiony bambusowy no i teraz leżaki. Komplet wypoczynkowy jest wprawdzie z tworzywa ale w klimacie bambusa.
Marzy mi się płot przy mojej działce z grubych bambusowych tyczek lae to prawdziwy majątek... droższe niż drewno.
Od miesiaca nie mogę powstrzymać procesu żółknięcia i gubienia igieł. Sosenka ma 3 lata i jest w donicy na balkonie. Na wiosnę miała duzo przyrostów, zagęściła się i pięknie wydłużyły jej się igły. Wytworzyła nawet malutkie szyszki. Nagle z początkiem lipca zaczęła usychać całymi partiami. Dwa opryski na przędziorka i tarczniki nic nie dały. Dziś znowu usunęłam następną partię suchych igieł! Cały dół już ma praktycznie łysy. Korzenie sprawdziłąm i są ok. jasne i suche.
Co mogę jeszcze zrobić? Co zastosować, by ją uratować? Z dnia na dzien jest coraz gorzej, co widać na zdjęciach. Przetrwała wszystkie zimy na balkonie, a latem takie coś
Bardzo proszę o radę!
A liriope wypełniło pustkę pod hortensją było świetnie ukorzenione od wiosny czego w liściach jeszcze nie widać ale to kwestia chwili. Sylwia, dziękuję Przy okazji przyplątał się też rozchodnik z ogrodu Anitki, wszystko razem się ładnie zgra tak myślę Anitko, dzięki łażę po tej nowej rabacie non stop, stare poszły w odstawkę przy niej
Szmatę po kawałku zdejmuję, przyda się znowu
Wow! Hortenzie Limelight je nádherná! Můžu se prosím zeptat, jak je stará a jaká je její výška i s květem?
Nevím jestli si zasadit hortenzii "Little Lime" nebo "Limelight". Plot máme asi 1,5m vysoký a nechci ať ho hortenzie celý zakryje.
Když ostříhám hortenzii "Limelight" skoro u země, bude nižší nebo opět vyroste vysoko? Moc děkuji!
Piękne widoczki z Twojego ogrodu. Smagliczka świetnie Ci rośnie.
Rośliny strasznie objedzone, ale dziwię się, ze zjadają Ci paprocie. U mnie paproci w ogóle nie ruszają,
może jeszcze jakaś gąsienica pomogła.