Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:38, 27 paź 2018

Do góry
Filomena napisał(a)
Elu
przyszłam oko nacieszyć Twoją cudniastą trawiastą rabatą. Moje miskanty jeszcze małe więc patrzę marzycielsko na Twoje. Choć mój ogród nie jest mały to jednak wrażenie kolorowej malarskiej jesieni widać najpełniej w takich założeniach jak Twoje - przestrzeń robi swoje !

Miskanty tak sa bardzo ładne. Jak tylko sie pokaza w zwirowisku tak do nastepnej wiosny az je wytne sa dekoracyjne, ale najbardziej jesienia i do konca lutego z Pioropuszami.
Tak jesien tego roku jest cudowna. Jeszczd ma byc cieplo.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:54, 25 paź 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
U mnie małż "dostał" w prezencie syna w swoje imieniny. Trzymam kciuki.
Piękne jesienne widoki ogrodowe. Frontowa fajnie się rozrosła. A chmura zawilcowa zachwyca. Ile sadzonek tam jest?

Na szczęście się udało jednak urodzić trochę przed wszystkimi rodzinnymi świętami tak że Młoda ma swoją własną wielką datę.

Co do zawilców - a są to Honorine Jobert i wsadzałąm dwa razy po dwie kępki. Ponieważ on bardzo fajnie się rozsiewa, to teraz mam pewnie ich o wiele więcej Będę na wiosnę cześć przesadzać pod Kiku Shidare, by chmurki zawilców były również tam.

Kasia_CS napisał(a)
Janeczko, zerknij w wolnej chwili na to, co wymodzilam z układem róż. Zaznaczę, że Bouquet Parfait celowo trochę w ścisku przy Artemis, żeby nad nią poprowadzić pędy BP.

Plan doskonały
Nie wiem tylko, czy James G. kolorystycznie nie jest bardziej chłodny niż Giardina i Mini Eden, ale najwyżej wymienisz kiedyś na coś innego.

ElzbietaFranka napisał(a)
Janka cudownie masz, rozplenice zolkna.

Moja od wiosny munsted..... Kwitnie non stop jeszcze mala, ale tak daje czadu z kwiatami a zapach posadzona na tle krolowej szwecji. Mysle, ze bedzie wspolgrac.
Marysie Tereske tez mam z tego roku piekne kwiaty ma.
Jeszcze krolowa szwecka ma piekne kwiaty zeby nie przesadzenie w lipcu z donicy do gleby urosla duzo dzielnie sie sprawuje.

Zgadzam się - wszystkie te różyczki są przepiękne i bardzo je lubię.
Ogród z uśmiechem 21:42, 24 paź 2018

Do góry
Jolu jak masz gdzie duzo slonca nie zastanawiaj sie tylko posadz tak to Green pillar. Piekne drzewo.

Dzięki Elu, u Ciebie to pięknie wygląda
Za drzwiami do ogrodu... 19:25, 23 paź 2018

Do góry

U mnie tez bylo zatrzesienie maslakow pod sosnami. Jaka to radocha przyjechac na dzialke i isc na grzybobranie potem przynosi sie miednice kozlarzy, maslakow, rydze ostatnio sie pojawily i prawdziwki 3 szt mialam.

To u Ciebie Elu prawdziwe grzybobranie,u mnie na razie tylko maślaki,ale już drugi wysyp w październiku
Za drzwiami do ogrodu... 19:19, 23 paź 2018

Do góry

Aniu bardzo ladny jalowiec. Widzialam nie dawno. Przejezdzajac jak ktos obcinal jalowce tez przy parkanie bardzo radykalnie jestem ciekawa jak beda wygladac w przyszlym roku.
Ten grzybek fajnie wyada to wierzba?

Tak, to wierzba tak przystrzyżona ,raz jest grzybkiem innym razem parasolką,a w międzyczasie po prostu poczochrańcem
...uDany ogród 18:01, 23 paź 2018

Do góry
A ja u ciebie Danusiu w tej mgle na tym lezaczku pod ta trawka.

Eluś teraz to ja zapraszam na herbatkę z cytryną pod kocykiem, bo niestety póki co nie mam kominka.
Obecnie leje jak z cebra, wieje i jest bardzo zimno...
Ukojenie 17:47, 23 paź 2018

Do góry

Bardzo ladne pnacze bardzo dekoracyjne. Moj krzak co roku podcinam. Mam go ok 6 lat rosnie i pnie sie jak oszalaly. U mnie rosnie na siatce od parkanu przemieszany z bluszczem zwyklym i winorosla japonska ktora dla odmiany ma jesienia cytrynowe liscie i duzo owocow granatowych sa jadalne ale bardzo kwasne.
Niektore liscie amurskiej u mnie maja nawet 30 cm srednicy.

Jak milo czytac, ze to dobry zakup
Jak i mi tak pieknie bedzie rosla to bede zachwycona
Ptasi gaj 17:45, 23 paź 2018

Do góry
Kilka fotek wczorajszych

Jesień jeszcze w pełnej krasie. Przebarwiające się drzewa jesienią bardzo lubię. Fakt, że pracy z nimi sporo, zwłaszcza przy takim pięknym trawniku.
Rododendronowy ogród II. 13:51, 23 paź 2018

Do góry

A widzisz gwóźdź zmienia kolor i oto mi chodziło. Mira napisała, że wkłada gwoździe koło horty myślę sobie po jakiego grzyba jakie on ma zadanie w tej glebie a on zmienia kolor.

Jedz zobaczyć tylko czy nie za późno bo dzisiaj pogoda deszczową ale bezwietrzna więc nie jest źle.

Ogród masz piękny może też się doczekam takiego otoczenia szczególnie ten serb piękny. Mam ich kilka więc jest na to szansa.

Pozdrawiam Bogdziu

Serbów mam chyba kilkanaście , niektóre juz za duze urosły i teraz myślę co z nimi zrobic bo wyciąc sie nie da zeby nie zniszczyc rh. W Rogowie było fajnie, relację są tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4041-szmaragdowy-zakatek?page=613
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=1083
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:39, 23 paź 2018

Do góry
Ewka tak u mnie to tulipanowiec kolumnowy tez batdzo piekny tak sie zastanawiałam jakby posadzic deba i tulipanowca razem i zapleść jaki bylby efekt. Pewnie cudowny. A moze zrobie taki eksperyment.

Widzisz tez jestes zadowolona z deba. Liscie maja codziennie inny kolor.
Przebarwienia cudowne.

Ambrowca tez kupilam w tym roku, kazdy lisc inny od ciemnego brazu do czerwieni. Mam nadzieje, jak sie zadomowi bedzie dobrze rosl.

Przepiękny ten Twój tulipanowiec, chciałam go kupić ale było tylko zwykła odmiana, nie fastigiata i jak zobaczyłam w necie jak olbrzymi rośnie, odpadł. Poszukam odmiany fastigiata
Pomysł z zaplecieniem dęba i tulipanowca osobliwy ale kto wie, może efekty byłby bardzo ciekawy, chyba musiałyby być to młode chude drzewka.
Liliowo i kolorowo:) 11:19, 23 paź 2018

Do góry
Ponad miesiac Danusiu to strajk? Pokazalabys troche jesieni jesli masz fotki.
Ukojenie 07:24, 23 paź 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Przejezdzalam dzis przez Ler... merl... I byla wyprzedaz roslin.
Chwycilam takiego pieknego cudaka:

Winorosl amurska.

Bardzo ladne pnacze bardzo dekoracyjne. Moj krzak co roku podcinam. Mam go ok 6 lat rosnie i pnie sie jak oszalaly. U mnie rosnie na siatce od parkanu przemieszany z bluszczem zwyklym i winorosla japonska ktora dla odmiany ma jesienia cytrynowe liscie i duzo owocow granatowych sa jadalne ale bardzo kwasne.
Niektore liscie amurskiej u mnie maja nawet 30 cm srednicy.
Mirkowy ogród (początki) 01:03, 23 paź 2018

Do góry
Mirka. Pisze ponownie co sie dzieje. Jak budowa, co w krzakach piszczy?
...uDany ogród 22:14, 22 paź 2018

Do góry
A ja u ciebie Danusiu w tej mgle na tym lezaczku pod ta trawka.
Ogród za grosze 22:12, 22 paź 2018

Do góry
Ewo odpisze, ale nie dzisiaj bo tez bym duzo napisala. Zgadzam sie ze twoimi wywodami.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:07, 22 paź 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Elu piękne jesienne widoczki serwujesz,a te brzozy takie dziczki czy celowo sadziłaś w ogrodzie.Marzy mi się taki mini lasek brzozowy w rogu działki.Bardzo lubię te drzewa i mam już parę sztuk.

Tak jak prawie wszyscy na tym forum nie mialam pojecia, ze brzozy jak chwasty rosna. Wiec kupowalam durna placac krocie bo i o tym nie mialam pojecia, ze to drogo.
Mam ok 30 brzoz jak widzisz te przy altanie kupowane troche wieksze bo chciałam wieksze drzewa. Te brzozy na ktorych tle rosna 3 szmaragdy to derenbosy, brzozy brunatne podobno, kupowane ze samosiejek po 10 zl kupowane ok 1,5 metra takie witki. Rosna pieknie.
Brzoza sie rozsiewa kazdego roku na skalniaku mam tysiace siewek.
A w doniczkach mam 30 szt bede sadzila do gleby wiosna.

Jak masz miejsce to posadz, szybko rosna. Jak chcesz zagajnik to wez lopate i w pola posadz dziczki. Jak chcesz miec derenbosy czy inna odmiane trzeba kupic.
Brzozy to pijusy i maja ardzo plytki system korzeniowy.

To tyle.
Ptasi gaj 21:52, 22 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Elu i Gosiu, zdjęcia traw i bylin wstawiłam u Dany 9 października
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7407-udany-ogrod?page=508
W sumie 25 zdjęć w większości z trawami.

U nas też popadało. Taki dobry dla roślin 24-godzinny spokojny deszczyk. Szkoda tylko, że namoczył opadłe liście
Wczoraj już chyba ostatniego maślaka znalazłam w ogrodzie.

Kasiu rzut beretem to musialo padac.

Ja w niedziele przegrabilam po deszczu nie bylo tak zle. Ale ja 2 razy w tygodniu grabie wiec nie mam lezacych dlugo lisci.
Nie chce doprowadzic do tego jak w 2016 ze 30 cm lezalo bo deszcz padal potem przyszedl snieg i pod koniec listopada mordowalam sie z liscmi.

Ogladalam trawki jeszcze musze zajrzec i spisac dzieki.
Ogród z uśmiechem 21:47, 22 paź 2018

Do góry
Jolu jak masz gdzie duzo slonca nie zastanawiaj sie tylko posadz tak to Green pillar. Piekne drzewo.
Za drzwiami do ogrodu... 21:45, 22 paź 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Pod naszymi sosenkami,maślaczki

U mnie tez bylo zatrzesienie maslakow pod sosnami. Jaka to radocha przyjechac na dzialke i isc na grzybobranie potem przynosi sie miednice kozlarzy, maslakow, rydze ostatnio sie pojawily i prawdziwki 3 szt mialam.
Za drzwiami do ogrodu... 21:41, 22 paź 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Mirko te kwiatuszki to żeniszki,są jednoroczne ale czasami same się nasiewają.
Mam dwa żywopłoty z jałowców Skyroket,jeden też już ma ze 20 lat,drugi trochę młodszy.Strzyżemy je dość radykalnie jesienią na wysokość i szerokość.Ładnie się potem w ciągu sezonu regenerują.Nie są dodatkowo podlewane,tyle co deszczemCzasem podsypiemy nawozem yara mila lub jakimś do iglaków
Ja tam jestem z nich jak narazie zadowolona)Dają sobie radę na naszej piaszczystej ziemi.

Tu na zdjęciu zaraz po podstrzyżynach, ten starszy.Wiosną będą nowe przyrosty i pięknie pozielenieje oczywiście srebrzysto- niebieską zielenią

Aniu bardzo ladny jalowiec. Widzialam nie dawno. Przejezdzajac jak ktos obcinal jalowce tez przy parkanie bardzo radykalnie jestem ciekawa jak beda wygladac w przyszlym roku.
Ten grzybek fajnie wyada to wierzba?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies