Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:28, 03 cze 2013

Do góry
Irenko u Ciebie nie widac zeby deszcze poniszczyły? U nas ulewa za ulewą( Klematisy tez mamy takie same ale u mnie Veronica dopiero w pąkach no i dobrze, bo ona ma tak ciezkie kwiaty, ze od ciezaru wody by mogło te przepiekne kwiaty połamac, Super masz te żurawki i obsadzenia chyba zgapie od Ciebie A lilie moze humusem podlej to sie troche wzmocnią. Za chwile będzie jasminowo u Ciebie nawet nie patrzyłam czy mszyca jest w tym roku na nich? Słneczka zycze i mam nadzieje, że Wasza gmina bezpieczna od zalania?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:31, 03 cze 2013

Do góry
klon i jego otoczenie
lilie połamane, ale chociaż irysy syberyjskie i inne zakwitną i część lilii, mała
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:00, 03 cze 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Ja też mam naparstnice.
Wdzięczne takie.Nic nie trzeba przy nich robić.
Pojawiają się znikąd i kwitną pięknie.

Dokładnie tak z nimi jest....

Dziś rozdaję lilie wodne

Liliowo i kolorowo:) 10:50, 03 cze 2013

Do góry
Zurawki mają sie dobrze w ten deszcz nowe nasadzenia to i deszcz dobry. Kolejna krzewuszka zakwitła. Lilie niektóre jak słonko wyjdzie to zakwitną. Zakwitły róże pomarszczone ale powalone całkiem.Ostróżki w pąkach.
Moja działka. 10:18, 03 cze 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Bogusiu fajnie, ze chociaz Ci sie udało chwile nacieszyc słonkiem w ogrodzie bo teraz to słonko to rarytas a dzis znowu okropnie za oknem i w dodatki zimnica. Martwisz mnie, ze i lilie plam dostały i gniją mowisz? A moze masz tą stonke? to tez takie czarne koncowki sie robia. Ładne masz klematisy. U mnie to bardziej sie martwie, ze mi cos połamie bo wybujałe wszystko a ciezar wody swoje robi. Ale jak widze co sie robi i jak niektorych zalewa to gorsze są zmartwienia. Pozdrawiam i słoneczka zycze

Danusiu jak pójde na działkę to zrobię fotkę,na liściach są brązowe kropki
Moja działka. 09:47, 03 cze 2013

Do góry
Bogusiu fajnie, ze chociaz Ci sie udało chwile nacieszyc słonkiem w ogrodzie bo teraz to słonko to rarytas a dzis znowu okropnie za oknem i w dodatki zimnica. Martwisz mnie, ze i lilie plam dostały i gniją mowisz? A moze masz tą stonke? to tez takie czarne koncowki sie robia. Ładne masz klematisy. U mnie to bardziej sie martwie, ze mi cos połamie bo wybujałe wszystko a ciezar wody swoje robi. Ale jak widze co sie robi i jak niektorych zalewa to gorsze są zmartwienia. Pozdrawiam i słoneczka zycze
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 08:24, 03 cze 2013

Do góry
Iza.. ściąga tych małych badylków (co to nie znasz) co to może będą rosnąć i może Ci się spodobają i skomponują gdzieś ..
Kocimiętkę znasz, trawę Ice Dance też

Kokorycz pogięta (stare foto, ale w tym dopiero zamierza zakwitnąć )

Dzwonek poszarskiego

Lilie czerwone

Mikruski, ale to musisz poczekać na wielkie.. jak przyjedziesz dam dużą

Lilię FAITH - musisz sobie wyguglać, bo to nowy zakup tegoroczny To ze strony Lylypolu

Moja działka. 20:30, 02 cze 2013

Do góry
Dziś było słonecznie i moglyśmy zrobić zaległy gryl i przyjąc gości
Ale deszcz zrobił duże szkody grzyb zaatakował mi ogórki i pomidory ,lilie
dostały plam i gniją
Zakwitł powojnik

Piwonia jedna boroka zakwitła ,a w niej pełno robaków nie wiem czy to szkodniki.

coś różowego

Do mojego iglaka przyszedł fryzier może teraz coś z tego wyjdzie-albo i nie...
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:07, 02 cze 2013

Do góry
Krys napisał(a)
Aniu świetna podpowiedz Marzenki ,rabata będzie cudna,może i ja w dalszej częsci działk tez tak zrobie ,ale to już w przyszłym roku,pozdrawiam

Też pozdrawiam, teraz ładniejszymi widokami..... ale ogród to też i brzydkie widoki..

Żółty orlik.. ten kwitnie ostatni..

I żółte lilie LA Minou.... podgonione w doniczkach, dlatego kwitną

Kreta 2013 19:47, 01 cze 2013

Do góry
Oczywiscie bardzo ładne zdjęcia, tyle że to jest Kreta nadbrzeżna, urlopowa i miejska.

Kreta jest zupełnie inna, kiedy wejdzie się w środek wyspy, To górzysta, czasami trudno dostepna, spalona słońcem ziemia, kolczasta od suchych krzewow, przepojona zapachem oregano.

Taka Kreta jest m.in. w słynnym wąwozie Samaria, w górach na szczycie Gory Ida, mitycznym miejscu urodzenia Zeusa, w okolicy groty Psychro, czy dziesiątków innych kultowych grot, poukrywanych w górskich zakątkach. Kreta to pałace Knossos, Mali, Festos .....

Kreta to czarne lilie, biały piasek południowych wybrzeży, jedyna w swoi rodzaju muzyka grana na kreteńskiej lirze...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:14, 30 maj 2013

Do góry
Na hidcotowej rosną byliny kwitnące w kolorach niebieskim, białym i żółto-limonkowym, róże też w tych kolorach, ale niektóre są różowe (GeoffHamilton, Constance Spry, Gertrude Jekyll.

Ostróżki niebieskie i białe, lilie złotogłów białe, naparstnice białe, świecznice, przymiotno, przywrotnik ostroklapowy, żurawki Citronelle, orliki czarne niebieskie białe i limonkowe, czyśćce o srebrnym ulistnieniu i kupiłam o żóltym ulistnieniu, wielosiły, mikołajek, hosty o białych i żółtych liściach, floksy białe i niebieskie, łubiny białe, kocimiętki, tawułki (Astilbe), bodziszki białe i niebieskie.

Tak z grubsza - tutaj jest trochę https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=463

https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-i?page=285#post_4

Zakładanie rabaty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-i?page=37#post_6
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:03, 30 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Aniu zatem plan ogrodu Będzie pięknie niby naturalnie a z pięknymi kulami
http://www.telegraph.co.uk/gardening/chelseaflowershow/9870575/Chelsea-Flower-Show-2013-designs-for-the-15-show-gardens.html?frame=2481174

Marzenka, ja nie mam czasu nawet u siebie już czytać, wiec jestem Ci dozgonnie wdzięczna za szukanie inspiracji.. powiem jak Konstancja.. ponoraj mi coś jeszcze .... Znając życie u mnie to będzie bardzo swobodna interpretacja, ale idea mi się bardzo i to bardzo podoba. Poustawiałam sobie dziś te kule i jakoś mi tak sztucznie to wyszło i nieprzyjemnie, tak nie po mojemu.... i się zraziłam do kulek
Teraz mi się micha śmieje
Kurcze potrzebuję kilka waszych kulek na taki żywopłocik w prostokącik Zabieram M cały trawnik w tym miejscu... a co... przecież i tak bym mu go zabrała wcześniej czy później.... już przeliczył, że na koszenie potrzebuje przejść 10 km. to zupełnie wystarczy...
Ja robiąc swój ogród nigdzie nie zaglądałam z pomysłami z inspiracjami, nic nie norałam, jakaś taka pokrętna natura, że po swojemu... niestety nie zawsze po swojemu mi wychodzi..

Pomagaj Szukaj, noraj.......
A ja dla Cię dzisiejszą foteczkę pokażę...... podgonione lilie i powojnik, co to łapie rdzę na liściach
Skończy się pora deszczowa trza opryskać..... ot i ekologia...
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:56, 30 maj 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Ależ piękności!!!

Aniu, co do stylu ogrodu, mam to samo. Ja tylko założyłam sobie tak- przedogródek bardziej formalny, uporządkowany, reprezentacyjny, a na tyłach mogę poszaleć. I tak mam dwa w jednym
Pozdrawiam cieplutko

Grembosiu, dawno u Ciebie nie byłam..... a tak ciągle przypominam, że miało być wesele.. było???
Ogródek masz piękny .. te pergole , ścieżki i wogóle..... mignęło mi nawet któregoś dnia nowe wyposażenie na taras.. śliczne.. ale z braku czasu nie czytałam więcej, wiec i nie pisałam nic

Widok na kałużę...

I lilie tylko próbują nadrabiać kolorami Biegam dziś z doniczkami żółtych lilii ( bo jucz w doniczkach kwitną, mus posadzić) szukam gdzie to wcisnąć, bo nowa rabata to jeszcze termin bardzo odległy.... a M spokojnie się odzywa, że lilie jeszcze sie zmieszczą do oczka wodnego..... hi, hi, hi..dowcipniś ... lilie poszły od róże,a raczej za róże... i to różowe... znów zgrzyt.. ale to tymczasowo

Liliowo i kolorowo:) 08:37, 30 maj 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)
Pięknie, kwieciście i kolorowo Czekam jeszcze na Twoje lilie ...

Marysiu juz powoli i lilie beda kwitły i jedna z 5 zakwitnie lilie Sw.Antoniego ale i tak jakas marna jest i ciagle ją atakowała stonka.
Liliowo i kolorowo:) 11:59, 29 maj 2013

Do góry
Pięknie, kwieciście i kolorowo Czekam jeszcze na Twoje lilie ...
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 09:34, 29 maj 2013

Do góry
Witaj Martajoanna1

Dzięki za rady
No właśnie...mam problem już teraz bo się trochę rozszalałam
Już widzę, że kupowanie po 1 sadzonce to będzie problem.
Próbowałam je jakoś poustawiać w garażu, przed sadzeniem i nic nie mogę z tego ułożyć.

Chciałabym ogród w kolorach biało - różowo - fioletowy
Zimą chciałabym, żeby było zielono, więc tak jak Pani Danusia mi już sugerowała muszę wziąć więcej zimozielonych.

Podobają mi się:
- tuje m.in.
--- ŻYWOTNIK ZACHODNI "CLOTH OF GOLD"
---TUJE KULISTĄ " GLOBOSA"
---tuja kulista "OCCIDENTALIS' DANICA'
---tuja hoseri
---tuja teddy
---tuje szmaragd (te przewiduję na obasadzenie ogrodu dookoła płotu, więc raczej ich będzie dużo, może ze 40 nawet)

- berberys zielony, czerwony tez może być, bo kupiłam 1 :/
- różanecznik w kolorze jansego fioletu i różu
- azalie różowe
- juki np. color guard + ta kwitnąca juka z białymi kwiatkami
- runianka
- trzmielina ale bardziej ta z białymi listakmi niż ze złotymi
- pierisy
- funkie
- tawuła gold
- lawenda
- kostrzewa
- praktycznie wszystkie kwiaty: cebulowe żonkile, hiacynty, tulipany, gladiole, krokusy, szafirki, lilie, ...
- kolorowe skalniaki ( zawciąg, floksy, skalnica)

Chciałabym uniknąć kwiatów w kolorze czerwonym i może pomarańczowym, chyba, ze zasugerujecie jakieś ładne połączenie to może się skuszę.

Czekam na jakieś propozycje.

A poniżej wrzucam opisane zdjęcia

Ogrodowe zacisze 09:12, 29 maj 2013

Do góry
anna_g napisał(a)
Marysiu Dzisiaj tez było kiepsko z internetem ale się polepszyło teraz i obejrzałam zaległe zdjęcia Pięknie sobie robisz ten ogród i pięknie go pokazujesz.
Chciałaś sie coś zapytać Widziałam Twoją hortensję pnącą - wyczytałam że masz ją 3 lata - proszę powiedz mi ile ona Ci rocznie przyrasta? Bo że jest bujna to widzę
I drugie - Maryś - bardzo Cię przepraszam że Twoje zdjęcie tak "pomazałam" ale bardzo mnie zaintrygowały roślinki na nim a że ja jestem "ciemna jak ta tabaka w rogu" to nie mam pojęcia co to i chciałabym żebyś mi powiedziała. W razie czego zdjęcie mogę "odmazać"

Pozdrawiam

Aniu!
Zaznaczone na czerwono to orliki, a na niebiesko to lilie azjatyckie, które pewnie niebawem zakwitną.
W cieniu - zacieniona 22:50, 27 maj 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
kalina japońska Mariesii już duża u Ciebie??, a co kwitnie przy tawułce , czy to lilie niskie? a to ostatnie zdjęcie to? pozdrawiam, u mnie zaczęło lać znowu po nocy ok,16,00, akurat kosiłam trawnik, ale skończyłam, a potem znowu ok. 21.00 jak wsadzałam "myszki" do doniczek
Aniu...tyle pytań...a ja nieprzygotowana...
Kalinę Maresii kupiłam dzisiaj,bardzo mi się podobała,ma kwiaty podobne kształtem do hortensjii i delikatnie pachnie.Jest rozłożysta...myślę,ż e dosyć duża.
Obok tawuły jest różanecznik...Bad Baden {przynajmniej taki miał być}.
...ostatnie zdjęcie to różowe martagony.
...a tak wyglądają złote...
W cieniu - zacieniona 22:22, 27 maj 2013

Do góry
kalina japońska Mariesii już duża u Ciebie??, a co kwitnie przy tawułce , czy to lilie niskie? a to ostatnie zdjęcie to? pozdrawiam, u mnie zaczęło lać znowu po nocy ok,16,00, akurat kosiłam trawnik, ale skończyłam, a potem znowu ok. 21.00 jak wsadzałam "myszki" do doniczek
Bajkowy ogród Weroniki 20:02, 27 maj 2013

Do góry
Popcarol, cieszy mnie Twoja rodość z czerwonego krwawnika. Przywiozłam go z Frank-raju.
Głóg Paul'Scarlet jest różowo czerwonym głogiem. Kupiłam go ze względu na wspomnienia. miałam kiedyś widok na ulicę w kształcie podkowy z kwitnącymi dużymi głogami, piękny widok. Głóg ma własnie takie małe pełne "różyczki".

Basiu, kwitnący karmnik w postaci łączek, alejek i ścieżek ładny i praktyczny, bo można po nim chodzić.

Monteverde, w maju kwitną konwalie, fiołki, żagwiny, floksy, różaneczniki, kalina, głóg, tulipany, bratki, wielosił, tawuła, jarzębina, bzy. W czerwcu też będzie sporo, lilie i róże, piwonie, liliowce, weigele, inkarwila,platykodony, powojniki, nenufary, margerytki, jeżówki...
potem zaczną hortensje, najwcześniej Anabelle. Dużo kwitnienia jesienią dzięki marcinkom, astrom, chryzantemom i różom, też rozchodnikom.
Pozdrawiam.
Wiosna i jesień w tym samym miejscu (maj i październik).

Spojrzenie na różaneczniki z balkonu,

i bliżej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies