Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Bajkowy ogród Weroniki 19:31, 28 kwi 2013

Do góry
Moniika napisał(a)
Weroniko ślicznie kwitnie forsycja u Ciebie u nas dzis zimno strasznie 7 stopni... Próbowałam coś zrobić w ogrodzie ale mi ręce po prostu skostniały . Pozdrawiam serdecznie M

Moniko, u mnie tyle samo stopni. Ubrałam się cieplej i pojechaliśmy do Piotrkowa Tryb. na coroczny kiermasz Pt. "Pamiętajcie o Ogrodach". M chciał kupić tylko STEWIĘ (zamiast cukru) i TRZMIELINĘ OSKRZYDLONĄ, zauroczony jej jesienną czerwienią. Ja NIC, tylko towarzyszyć i popatrzeć.
Kupiłam jednak roślinek 10, wyszczególnię:
1. LEWIZJA
2. Trawka HAKONECHLOE
3. NIECIERPEK różyczkowy
4. CHELIOTROP niski
5. JABŁONKA RAJSKA (na pocieszenie, że znów tracę różę EDEN)
6. LILIĘ wysoką na 3 m
7. LILIE 2 niebieskie (aż sfotografowałam, i zapytałam o adres)
8. LILIĘ świecącą w ciemności (też zrobiłam zdjęcie)
9. MACIERZANKA
10. Piesek maskotka biegająca dla Kajtusia, za to, że został sam.
M zakupił jagody Goi dla zdrowia, Stewię jako cukier, trawkę seledynową MILIUM AUREUM i coś zielonego zwisającego, do doniczki.
Pokazuję:

.
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 18:24, 28 kwi 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)
tak posadzilam zakupione hosty i żurawki + 5 hortensji + 2 miskaty zebrinus a jeszcze rosną tam lilie i niezapominajki -niezly młyn a jeszcze działka nie jest do końca obsadzona

No super Ci to wyszlo ale widze 3 horti ? lepiej tez Marta przytnij je troche od gory bo ładnej formy dostaną one i tak mocno Ci urosną i zakwitną a wzocnisz je cieciem a patyki włóż do wody albo do ziemi a róże tez posadziłas? Marta gdzie kupiłas te zurawki? na bazarze czy w wysyłkowym? takich szukam.
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 17:17, 28 kwi 2013

Do góry
tak posadzilam zakupione hosty i żurawki + 5 hortensji + 2 miskaty zebrinus a jeszcze rosną tam lilie i niezapominajki -niezly młyn a jeszcze działka nie jest do końca obsadzona
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 14:08, 28 kwi 2013

Do góry
w rzeczy samej szczególnie nasłoneczniona nie ... bo to północna strona domu ... pada słoneczko od zachodu ... od wschodu ... południowe ogarnia pas przy ogrodzeniu (szczęśliwie wieżowca nie popełniłam) ...

limonkową biel dadzą horti ... biel też ...
róż i biel róża the fairy ...
begonia ... da zieleń i pokrój liścia
kolor dadzą też trafffki tu w Dany obrzeża wpatrzona jestem ...
berberys i żurawka ... pamiętam od Ani asc jak na jej obrzeżu pieknie żurawka wnikała w berberys ... i lilie ... no lilie białe tam były z bordowym środkiem ... skopiować ))

ku pamięci sobie wkleję bo zapaleniaa płuc się nabawię latając od ogrodu do ogrodu ))

Danusi wypielęgnowane obrzeża ... szczególnie te czarne pajączki przypadły do gustu Adamo ... mamy nadzieję, że upolujemy na naszym terenie takie tarantulki traffkowe

jakaś anabel nie wiem skąd ...

ta żurawka co w berbesys przechodzi z lilią Asc

madżenia o geometrii Madżenki i poczochranym ładzie

i wiele innych ...
Blaski i cienie nowego życia 12:46, 28 kwi 2013

Do góry
Ula - wyczytałam że byłaś na targach ogrodniczych - zapewne w Bielsku Ja byłam dzisiaj na tych samych - troche nam akurat pogoda nie dopisała... Też wzięłam ulotkę z Pisarzowic i poleciałam do wątku Harmonogram spotkań - stąd wiem
Kupiłaś coś fajnego i ciekawego? Mnie skusiło na lilie, fiołka, surfinie i coś czego niestety nazwę zapomniałam...
Pozdrawiam serdecznie - przeglądnęłam początek Twojego wątku o budowie i pierwsze rabacie... Ciężka praca i ciężko musiało być... Samych sukcesów ogrodowych zatem życzę
Liliowo i kolorowo:) 12:29, 28 kwi 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

Przecudnowna magnolia. Moje ciągłe marzenie - na razie niespełnione bo nie wiem gdzie mogłabym posadzić... Ale oczy cieszę i napawam każdą napotkaną magnolią - a teraz tyle ich kwitnie...

Cieszę się, że u Ciebie lepiej

Aniu warto posadzic magnolie znajdz miejsce dla niej a sa teraz odmiany,ktore nie rosna takie duże a co do lili to nie mam takiego doswiadczenia, ze roze zmieniaja im kolor a mam tez lilie posadzone przy różach no i musze zaobserwowac bo moze w tym roku beda miały inny kolor
Liliowo i kolorowo:) 09:13, 28 kwi 2013

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)
Danusiu, poradź!
Wysadzać już lilie do gruntu czy jeszcze się wstrzymać? Te sadzone jesienią już u mnie wychodzą i nie wiem czy już można.
Śliczne te narcyzy/żonkile takie rozczapierzone
Pozdrawiam

Elu odpowiedziałam Ci u Ciebie ale potwierdze i tutaj ,ze juz czas sadzic do gruntu
Ogród przy lesie początek 2012/2013 22:14, 27 kwi 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Masz rację Renatko, najlepiej liczyc na siebie.
Niezłe tempo sobie narzuciłaś, już widzę jak działka wypięknieje z tym ogrodzeniem. Koniecznie rób fotki, wiesz jak wszyscy na nie czekają.
Ja dzisiaj znów zmęczona, rabaty zmieniły kształt, obrzeża z kostki granitowej M ułożył i trochę bałaganu zniknęło.
Dzisiaj popatrzyłam na roślinki w ogrodzie, niesamowite jak szybko strzeliły pąki na drzewach. Klony zaczęły wypuszczać listki, wiąz Wredei o którego drżałam najbardziej ma nabrzmiałe i pękające pąki, buki niestety ciągle w uśpieniu ale żyją. Funkje pokazują kły, tulipany lada dzień rozkwitna w pełnej krasie. Wypatrzyłam też dzisiaj swoje lilie, wychodzą z ziem. Niesamowite tempo ma ta wiosna. No i trawy ruszyły, widać zielone źdźbła, o nie martwiłam się troszke to posadziłam je jesienią i nie wiedziałam jak przezimują.
Fotek niestety brak bo nie zdążyłam, ciemno się zrobiło.
Jutro też pracowity dzień, sadzenie horti, rh, przesadzanie żurawek. Jak zdążę to zabiorę bratki z rozsadnika, zaczęły już ładnie kwitnąć.
Powinnam już wysiać nasionka bylin na rozsadnik, w domu nadal brakuje miejsca na parapetach, powinnam chyba swoje rozsady zacząć hartować przed wysadzeniem na działkę.
Pozdrawiam i dobrej pogody życzę

Asiu ,ja jak tylko mogę staram się nie brać pracowników ,bo ciężko mi wyegzekwować dobrze zrobioną robotę ,jakoś ciężko mi przychodzi zwrócenie uwagi komuś .Wydaje mi się,że jak ktoś czegoś się podejmuje ,to zna się na robocie a bardzo często tak nie jest .
Ja też nadziwić się nie mogłam ,piwonie mnie najbardziej,zadziwiają.
Też hartuję ,liatry i chyba zacznę Kobeę.pozdrawiam
Moje zmagania ogrodowe 20:11, 27 kwi 2013

Do góry
Ewelinko pytałas u mnie o lilie ,tak juz czas by je wsadzac do gruntu wiec sadz Pozdrawiam
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:39, 27 kwi 2013

Do góry
Posadziłam pomidory, tylko koktajlowe zostaną na parapecie, bo są ciut za małe do gruntu. Zrobiłam im prawie szklarenkę - skrzynia ma skośnie ułożony daszek, powinno im być tam dobrze
Posadziłam siewki szałwii omszonej. Te z ubiegłego roku - kupowane sadzonki, plus 2 dostałam od kogoś? ładnie odbiły, rosną
Zrobiłam kanciki przed domem. Jak trawa ruszy porządnie, a łyse placki-dosiane - się zazielenią, będzie ładnie Posadziłam kalarepki do gruntu. Jeszcze cebula włoska z nasion i pory, ale jak podrosną. Posadziłam funkie White Feather, Alboptica i Big Daddy - marne pojedyncze kłącza od benex, rosły na parapecie do tej pory. Wypadałoby wkopać jeszcze piwonie. Posadziłam wraz z doniczkami lilie z parapetu i kupione dzisiaj szachownice perskie - z doniczkami, bo pewnie je będę przesadzać, a nie chciałabym zniszczyć cebul. Lada dzień zakwitnie czereśnia, śliwa japońska, aronia i brzoskwinia
Wiąz wredei zmarzł, na szczęście nie cały - odbija nad miejscem szczepienia, ale pokrój będzie miał pokraczny - krzaczasty Mogłam go okryć na zimę
Mój mały raj na ziemi :) 09:27, 27 kwi 2013

Do góry
przekwitły krokusy, zakwitły żonkile, forsycja, hiacynty....

na tulipki jeszcze muszę poczekać

pchają się lilie....
Żywopłotki cisowe. 23:03, 26 kwi 2013

Do góry
Haniu, strasznie się cieszę bo mój wiąz wredei ma nabrzmiałe i pękające pączki, jednak żyje!
Dzisiaj zrobiłam przegląd moich drzew, klony w doskonałej formie, rozwijają się już listki, buki jeszcze śpią, zebrinus i miskant hermman wypuszczają zielone źdźbła, przetrwały zimę, wychodzą lilie, lada moment zakwitną tulipany. Przez te 2 ostatnie dni wszystko tak nagle buchnęło zielenią
Jutro szukam donicy, zmierzyłam obwód, nie wiem czy w moim S znajdę taką dużą.
Córcia przyjechała na długi weekend, w domu od razu gwarno
pozdrawiam serdecznie
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:44, 26 kwi 2013

Do góry
Myślę, że Ania swoich szafirków specjalnie nie karmi...wszystkie kwiatki tak u Niej z szaleństwem rosną...na Jej lilie sobie popatrz!!!

I buziaczki, Aniu, na dobranoc Niech Ci się do rana trochę łapki skrócą
Nigdy nie mów nigdy 22:28, 26 kwi 2013

Do góry
Korony miałam też czerwone, które się straciły te nie kwitły w tamtym roku, a teraz ta jedna żółta, jak się okazało, się okociła i są dwie I będą kwitły!!!

Lilie wyłażą

Żurawki były jeszcze w niedzielę takie marne, właściwie nie było ich widać

trzmieliny nie miały jeszcze nowych listków, a dziś...

Ogród przy lesie początek 2012/2013 22:26, 26 kwi 2013

Do góry
Masz rację Renatko, najlepiej liczyc na siebie.
Niezłe tempo sobie narzuciłaś, już widzę jak działka wypięknieje z tym ogrodzeniem. Koniecznie rób fotki, wiesz jak wszyscy na nie czekają.
Ja dzisiaj znów zmęczona, rabaty zmieniły kształt, obrzeża z kostki granitowej M ułożył i trochę bałaganu zniknęło.
Dzisiaj popatrzyłam na roślinki w ogrodzie, niesamowite jak szybko strzeliły pąki na drzewach. Klony zaczęły wypuszczać listki, wiąz Wredei o którego drżałam najbardziej ma nabrzmiałe i pękające pąki, buki niestety ciągle w uśpieniu ale żyją. Funkje pokazują kły, tulipany lada dzień rozkwitna w pełnej krasie. Wypatrzyłam też dzisiaj swoje lilie, wychodzą z ziem. Niesamowite tempo ma ta wiosna. No i trawy ruszyły, widać zielone źdźbła, o nie martwiłam się troszke to posadziłam je jesienią i nie wiedziałam jak przezimują.
Fotek niestety brak bo nie zdążyłam, ciemno się zrobiło.
Jutro też pracowity dzień, sadzenie horti, rh, przesadzanie żurawek. Jak zdążę to zabiorę bratki z rozsadnika, zaczęły już ładnie kwitnąć.
Powinnam już wysiać nasionka bylin na rozsadnik, w domu nadal brakuje miejsca na parapetach, powinnam chyba swoje rozsady zacząć hartować przed wysadzeniem na działkę.
Pozdrawiam i dobrej pogody życzę
Liliowo i kolorowo:) 21:13, 26 kwi 2013

Do góry
Danusiu, poradź!
Wysadzać już lilie do gruntu czy jeszcze się wstrzymać? Te sadzone jesienią już u mnie wychodzą i nie wiem czy już można.
Śliczne te narcyzy/żonkile takie rozczapierzone
Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:01, 26 kwi 2013

Do góry
bociek napisał(a)

Aniu, przecudne te szafirki. Karmisz je czyms? Moje takie liche sie zrobily

A na marginesie co masz posadzone z tulipanami? Czy moze nic i Ci zasychajace po kwitnieniu liscie nie robia nerwa? Pytam, bo napalona jestem na cebulowe, ale nie lubie ich lisci jak usychaja i szukam rozwiazania

Też mam nerwa na licie.. ale coś za coś....
Ja mam na środku posadzone krokusy.... tulipany i lilie... dużo lilii, dużo krokusów..... obwódkę sadzę z aksamitki, bo nic lepszego jeszcze nie wymyśliłam... Tu lilie jeszcze przed kwitnięciem, ale już liście tlipanów oberwałam...

Mój własny zielony zakątek.....czyli początek własnego ogrodu 12:31, 26 kwi 2013

Do góry
Lilie są piękne, chociaż ja mam liliowcwe- te bardziej mi odpowiadają. Tulipany, hiacynty, żonkile , szafirki, krokusy ( te mam nawet w trawniku powtykane ) , ja mam też jeżówki różnokolorowe, lawndę, kocimiętkę, niezapominajki, .... Rozchodniki też warto mieć - są bezproblemowe a przyciągają całe tabuny motyli latem
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:55, 25 kwi 2013

Do góry

niezapominajka od Agaty, kwitnie i nowy szafirek, kupiłam w Keukenhof, inny niż mam, obie roślinki mnie zachwycają

na gazonach ruszyły żurawki i tawuła Gold Carpet oraz cebulowe nieśmiało, czyli żonkile i tulipany; wschodzą lilie i ostróżki a także orliki, a gdzie indziej już część hiacyntów

szafirków pełno u mnie i dają czadu, kolor inny wychodzi na zdjęciach, są ciemniejsze
Rododendronowy ogród II. 12:34, 25 kwi 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Witaj,
masz racje zaczne hartować te lilie i tyle...
Ale u ciebie magnolia ma pąków duzo... ile ma lat ? Ja posadziłam w ubiegłym roku na wiosne, jakoś tak w czerwcu ale jest malutka jeszcze i wydaje mi sie że ma 1 pąk....

Moja już trochę lat ma chyba z 8-9, dosyc duża jest.Jak zakwitnie pokażę.Byłam dziś u Tracza w Sosnowcu , magnolii zatrzęsienie.Pierwiosnki własnie u niego kupiłam.Pozdrówka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies