Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Rench 20:30, 30 maj 2013

asc napisał(a)
Marzenko.. to moje zbiory bukszpanowe, co do których nie mam jeszcze pomysłu i koncepcji.. stoją tak sobie z boku..... i oswajam się z widokiem, bo też do końca nie jestem pewna czy mój ogród nadaje się do takich formalnych kształtów, a raczej czy moja nieformalna natura nie pogryzie się z formalnością.. na pewno oprócz buksików chcę z tyłu coś kolorowego, co zakwitnie i nie będzie cały rok na okrągło takie samo... czyli wsiowy styl z bukszpanami No i dokupiłam walce.. chyba kupię drugi.. niech będą dwa, bo taki jeden to jak wyrzut sumienia..
Teraz nie myślę co zrobię z baksikami, teraz myślę jak ten plac doprowadzić do porządku.. wtedy będę myśleć..... ustawiając doniczki.. dziś walczyłam z chwastami... jak już ich się pozbędę i przeniosę resztę to będzie można urobić ziemię..... nawet przyniosłam wczoraj glebogryzałkę.. w chwilach przerwy w pracy po trochu będę sobie burkać i zdobywać teren..

Choinkę bym wyrzuciła (ta w środku na pierwszym foto) i dała tam jakie czerwone drzewko dla kontrastu
Gdzie glebogryzałka ustawiłabym jaki stolik i ławeczki... no i wpadł pomysł czy na środku nie posadzić jakiego drzewa typu parasol.. ale czy ja dożyję tego aż urośnie i zrobi parasol????? To i takie dylematy

Bukszpanowy zakątek z ławeczką w tamtym miejscu będzie super.
Miodzo wymyśliłaś Widok na całą posiadłość niemal.
Bogdzia 20:53, 30 maj 2013

asc napisał(a)

Moja drzewiasta od poczatku kwitła (kupiłam kwitnącą) i chociaż 2 razy przesadzałam to kwitnie...
to jakieś stare zdjęcie. Z początku kwitnienia. Kwiatów miała dużo.. i nie okrywałam na zimę.. ale trochę mnie denerwuje, bo kwiaty tak wielkie, że wszystkie wiszą aż do ziemi.. i ich nie widać.. i byle deszcze i je z płatków ogałaca.

To wcale nie o wielkośc chodzi , to taka ich uroda , nawet małe sie opuszczają. Nieco lepiej jest jak mają dużo wody.Ania bój sie Boga co Ty jeszcze wymyślisz? Nie mogę się połapac gdzie te bukszpany sadzisz- objaśnij co nieco.
Loosiuu 20:56, 30 maj 2013

Bukszpany super nabyłaś Na pewno stworzysz super kącik z lekko wsiowym akcentem, wierzę w Ciebie!
Mala_Mi 21:03, 30 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

Aniu zatem plan ogrodu Będzie pięknie niby naturalnie a z pięknymi kulami
http://www.telegraph.co.uk/gardening/chelseaflowershow/9870575/Chelsea-Flower-Show-2013-designs-for-the-15-show-gardens.html?frame=2481174

Marzenka, ja nie mam czasu nawet u siebie już czytać, wiec jestem Ci dozgonnie wdzięczna za szukanie inspiracji.. powiem jak Konstancja.. ponoraj mi coś jeszcze .... Znając życie u mnie to będzie bardzo swobodna interpretacja, ale idea mi się bardzo i to bardzo podoba. Poustawiałam sobie dziś te kule i jakoś mi tak sztucznie to wyszło i nieprzyjemnie, tak nie po mojemu.... i się zraziłam do kulek
Teraz mi się micha śmieje
Kurcze potrzebuję kilka waszych kulek na taki żywopłocik w prostokącik Zabieram M cały trawnik w tym miejscu... a co... przecież i tak bym mu go zabrała wcześniej czy później.... już przeliczył, że na koszenie potrzebuje przejść 10 km. to zupełnie wystarczy...
Ja robiąc swój ogród nigdzie nie zaglądałam z pomysłami z inspiracjami, nic nie norałam, jakaś taka pokrętna natura, że po swojemu... niestety nie zawsze po swojemu mi wychodzi..

Pomagaj Szukaj, noraj.......
A ja dla Cię dzisiejszą foteczkę pokażę...... podgonione lilie i powojnik, co to łapie rdzę na liściach
Skończy się pora deszczowa trza opryskać..... ot i ekologia...
Mala_Mi 21:07, 30 maj 2013

Justyna napisał(a)
Aniu,
obfitość Twojego ogrodu zachwyca.
Ja wczoraj kupiłam naparstnice, a Ty swoje musisz plewić. No, ale u mnie to inny etap.
Spodobała mi się charakterystyka Bogdzi. Najpierw przesadza się większe egzemplarze, kolejny etap to sanacja i gradacja według ulubionych roślin.
Myślę, ze inspiracja Marzenki, to dobry pomysł.

Naparstnice rozdawałam każdemu kto chciał i nie chciał.. a i tak nie było chętnych .. ale jeszcze mam W nadmiarze.... i cholercia niedługo będą następne.. to kawałek mego lasu nie licząc kilka razy tyle po całym ogrodzie

Mala_Mi 21:10, 30 maj 2013

Renata, Filip - dziękuje za wsparcie, za wiarę we mnie...... ja już czasami wątpię w siebie i te moje pomysły .. gorzej, ja się boję moich pomysłów Czasu nie mam zjeść, a tu ciągle coś kombinuję... reszta zapuszczona, bo co chwila nowa demolka.....

I opóźniona lewizja..

AgnieszkaW 21:12, 30 maj 2013

Oj, dzieje się u ciebie Aniu - ale to przecież nic nowego. Niepokojące by było, gdyby się nic nie działo. Angielska inspiracja Marzenki bardzo fajna, trzeba jakoś "uniegrzecznić" te kulki bukszpanowe.
Mala_Mi 21:15, 30 maj 2013

Bogdzia napisał(a)

To wcale nie o wielkośc chodzi , to taka ich uroda , nawet małe sie opuszczają. Nieco lepiej jest jak mają dużo wody.Ania bój sie Boga co Ty jeszcze wymyślisz? Nie mogę się połapac gdzie te bukszpany sadzisz- objaśnij co nieco.

Bożenka.. to idzie prawa flanka na lewą flankę, zgodnie z moimi strategiami ogrodowymi

Te bukszpany są w miejscu po warzywniaku i szklarni.... przeniosłam wszytko po przekątnej, teraz pora to jakoś zagospodarować... W ogrodzie wszystkie miejsca słoneczne do siedzenia, taras bez zadaszenia (parasola nie rozstawi bo i tak odfrunie), a tu może być miejsce zacienione od choinek od południa... A po inspiracji od Marzenki... może by postawić taką altanę. M się śmieje , że pokrycie dachu zrobimy z tych moich traw po ścięciu.... bo do tego trzeba się odsunąć od choinek...
Był wariant z odsunięciem, ale wtedy myślałem by posadzić na środku jakie drzewo , które zrobi za parasol od słońca....

Ale pomysł Marzenki mi się podoba... wsiowy z elementami klasyki

I pielenia będzie od ....
Mala_Mi 21:16, 30 maj 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Oj, dzieje się u ciebie Aniu - ale to przecież nic nowego. Niepokojące by było, gdyby się nic nie działo. Angielska inspiracja Marzenki bardzo fajna, trzeba jakoś "uniegrzecznić" te kulki bukszpanowe.

Dokładnie o to chodzi....... poukładane nie pasuje do reszty ogrodu...
agata19762 21:43, 30 maj 2013

pozdrowionka wysyłam Aniu

śliczne buksiki !!!!