Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Szklarnia w ogrodzie 19:16, 08 paź 2017

Do góry
Szklarnią nie trzeba się zajmować a tym, co się w niej uprawia
To budowla dla potrzebujących jej, a nie dla kłopotu
Ogród Babci Jasi 21:07, 07 paź 2017

Do góry
W dniu 3 października 2017 Babcia Jasia zmarła. Miała 86 lat. Dla mnie zawsze będzie wzorem niezłomności, wytrwałości, siły, odwagi, hartu ducha, pracowitości.

Żegnaj Babciu Jasiu Będzie mi Ciebie brak.

To jest ostatni wpis na tym wątku

Podwiązywanie wysokich hortensji 13:45, 05 paź 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje hortensje "Limelight" rosną w sporym zagęszczeniu, pod nimi kule z bukszpanu. Aby hortensje się na nich nie położyły, wymyśliłam sprytny sposób ich podwiązywania.

Tak wyglądają w pełni kwitnienia

Z boku widać, że nie dotykają do bukszpanów

Kwiaty są ogromne

O matko jakie cudne! To obrazek jak ze snu właśnie limelight chcę u siebie Ale mam wzdłuż wjazdu długi 60 metrowy kawałek do obsadzenia. Najpierw myślałam o szpalerze z samych hortensji ale to dużo sadzonek chyba bym musiała mieć i byłoby tak jednostajnie.A takie poprzedzielanie trawami byłoby chyba ciekawe Tylko jakie się nadają żeby nie przemarzły a były właśnie o takim wyglądzie jak u pani w ogrodzie? i czy pod hortensjami coś jeszcze zimozielonego sadzić??
Mchy i porosty na kamieniu (alejka z kamienia białego) 19:28, 04 paź 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem co to jest, wygląda na wapień, a nie biały marmur, nie wygląda tragicznie, ale zdjęcie może przekłamuje. W każdym razie, może zostać.

To grys janowicki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:52, 03 paź 2017

Do góry
W ogrodzie małym, ciasno otoczonym wszelką roślinnością, gdzie w zasadzie ciągle leje i bukszpany nie wysychają, nie ma przewiewu - profilaktyczne opryski na Cylindrocladium muszą być, aby rośliny nie pochorowały się. W tym roku niestety tego nie robiłam, bo miałam inne priorytety niż ogród nie tylko bukszpanowy, więc jest jak jest.

Będę usuwać chore bukszpany. Nawet w donicach na tarasie od południa mam porażone.
Ziemia żyzna.

Na piaskach zdecydowanie bukszpany lepiej rosną. Chociaż ogrodnicy mają plantacje na glinie i też nie narzekają. Kluczowy jest przewiew i obsychanie.

Niedługo pokażę irysa bródkowego który tłoczy grube kwiaty Miał podsypane nawozu w sierpniu celem eksperymentu, nie wszystko stracone.
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 08:43, 03 paź 2017

Do góry
mkasia napisał(a)
Chciałabym kupić różanecznik, ale nie mogę znaleźć jednej informacji o nich. Na niektórych zdjęciach wyglądają jak krzak a na innych jak drzewo. Chciałabym kupić takiego, żeby wyglądał jak drzewo. Czy to jest kwestia odmiany? Czy może z każdego da się zrobić drzewo np odpowiednio przycinajac? Wrzucam zdjęcie o jakiego rodka mi chodzi. Pomozecie?

Trzeba kupić odmianę, która rośnie silnie, w żadnym wypadku nie może to być R.yakushimanum. Trzeba kilkunastu lat, aby osiągnąć taki efekt, co najmniej z 15. Moje mogłabym już tak podkrzesać od dołu i byłyby takie.

Albo kupić największe, jakie są w sprzedaży. Jechać do Niemiec i poszukać po szkółkach.
Ogród z rzeźbą 08:32, 03 paź 2017

Do góry
Ja bym usunęła te kamienie. Nie pasują do tej rzeźby, ciężkie to miejsce jest. Rzeźba powinna unosić się w lekkich, zwiewnych trawkach - mgiełce, poświacie.

Cień, więc turzyce, ale cieniutkie.
Aneczkowe marzenia 18:09, 02 paź 2017

Do góry
Zupełnie nie wiem, jak Ci pomóc, teraz ja mam trudny czas.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:55, 01 paź 2017

Do góry
Zwłaszcza chałupę sąsiada trzeba zasłonić, a nie bok, gdzie nie ma żadnego domu.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:54, 01 paź 2017

Do góry
Ajka, napisz pustego posta a nawet trzy z kropką czy innym znakiem, to podzielę ten pierwszy post. Strasznie źle się czyta tak długie posty i dużo zdjęć. W jednym poście może być max 4 zdjęcia. Podzielę tego posta.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:53, 01 paź 2017

Do góry
Liliowców w takiej masie nie sadź, one po przekwitnięciu kiepściutko wyglądają, zwłaszcza na froncie ich nie pchaj. Posadź lepiej hortensje, rośliny zimozielone iglaste, nawet jakieś karłowe świerczki kuliste, czy miniaturowe tujki np. Miriam. Ożywią i będzie ładnie przez cały rok. Z liliowcami to zrobisz sobie śmieciowisko
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 15:58, 01 paź 2017

Do góry
Płyty chodnikowe w trawniku są posadawiane na podsypce piaskowej, wybieram grunt, sypię piasek i na tym posadawiam.

A w chodniku to na podsypce cementowej.
Mata przeciw chwastom 15:56, 01 paź 2017

Do góry
Trzeba od strony płotu wykopać rów, aby nadmiar wody się tak zbierał, albo w inny sposób likwidować to bagienko. Z bagienkiem i skałą nie mają szans.
Nawożenie, zasilanie trawnika 12:21, 01 paź 2017

Do góry
Zapewne nic się trawnikowi nie stanie, czytać nie umie Tylko że troszkę za późno na nawożenie trawnika jesienne. Wrzesień to był ostatni dzwonek. Jak chcesz, ryzykuj. Zapewne trawnik kalendarza też nie czyta
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 12:19, 01 paź 2017

Do góry
Najlepiej betonowe krawężniki takie cieńsze, chodnikowe. Trzeba na zaprawie.
Ekobordy mróz wysadza do góry.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:16, 01 paź 2017

Do góry
Visterio napisał(a)
Moi drodzy! Proszę o poradę! Myśle nad rozpoczęciem prac nad trawnikiem po stronie północnego zachodu. Obecnie jest teren opryskany Roundupem ale porosł na nim mech. Proszę doradźcie jak się za to zabrać?!

Zdjąć mech, zaprawić ziemię kompostem, czymkolwiek, aby nie ziemią z pola, bo wprowadzisz znowu nasiona. Najlepiej ziemią z worków, parowaną, czystą od nasion chwastów. Przemieszać gleogryzarką, równać, gładzić, równać i siać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:15, 01 paź 2017

Do góry
Chwastnicę wyrywaj, nie nawoź już trawnika. Za późno. Zajmiesz się tym na wiosnę, dosiewkami także.
Mata przeciw chwastom 20:35, 28 wrz 2017

Do góry
Cis nie lubi dużo wody w korzeniach a mata jeszcze to potęguje. Te co są, nie wiadomo czy przeżyją, ale ratować trzeba. Poczekaj do wiosny, czy igły się sypią, czy trzymają?
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 20:31, 28 wrz 2017

Do góry
Odpowiednio gruba warsttwa i brak szmaty, wtedy kora tak nie schnie i nie zwiewa.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 08:44, 28 wrz 2017

Do góry
Polecam poczytanie artykułu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies