Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 21:37, 01 paź 2017

Marta powiem Ci, że żałuję, że zamiast żurawek nie posadziłam zielonej hakone, ale już byłam w takiej desperacji, tak mnie ten bajzel tam wkurzał i chciałam mieć to miejsce po prostu z głowy, to jak mi te żurawki weszły w ręce to wzięłam bez zastanowienia. Ale niewykluczone, że je może za dwa lata na hakone wymienię, bo widziałabym tam właśnie bardziej trawy. Dla miłki tam za mało słońca i za dobra ziemia (postarałam się). Ona chyba racze na bardziej suche miejsca, o ile mi się coś nie pomyliło).

Haniu tak jak wyżej napisałam, to ta magnolia w życiu kwaśnej ziemi nie widziała. Ziemia na dole wymieniona, więc tym się nie muszę ograniczać.
Zana 21:39, 01 paź 2017

Asia no niestety ograniczenie jest takie, że tylko na dole przy kamieniach mogę coś dosadzić. Na górze jest taki gąszcz korzeni magnolii, że nie ma mowy, żeby tam coś większego wsadzić a bardzo bym chciała. Rosną trawki, ale dużo słabiej przyrastają niż te same na dole.
Sylvana 21:43, 01 paź 2017

Myślałam o azalii japońskiej Kermasina...mam ją ponad 10 lat i nie jest duża 50-60cm szerokości i wysokości ze 40-50cm. Nie przemarza, ładnie się przebarwia jesienią i nic z nią nie robię, czasem sypnę trochę nawozu i czyszczę z przekwitłych kwiatków...nie choruje, w przeciwieństwie do tych wysokich, z dużymi kwiatami.
asiak 21:50, 01 paź 2017

Zana napisał(a)
Asia no niestety ograniczenie jest takie, że tylko na dole przy kamieniach mogę coś dosadzić. Na górze jest taki gąszcz korzeni magnolii, że nie ma mowy, żeby tam coś większego wsadzić a bardzo bym chciała. Rosną trawki, ale dużo słabiej przyrastają niż te same na dole.

Hihihi, tak się śmieję, że panna roznegliżowana siedzi
A że jest piękna, to nie ma co jej za bardzo okrywać
Kasia_CS 06:46, 02 paź 2017

Hmm, a ja sobie pomyślałam,że cos zwiewnego, ale raczej po bokach, bo wysoka dosc, albo jako tło... moze rutewka ? Byloby magicznie!
kasja83 07:24, 02 paź 2017

Zana napisał(a)
No to się zaczęło

Wczoraj zgrabione i zebrane pierwsze osiem worów liści. Cztery z brzozowymi i cztery z dębowymi. Wszystko zostawione, niech się przerabiają na kompost.

A poza tym wsadziłam kolejną porcję cebul, sześćdziesiąt tulipanów i piętnaście czosnków. Jeszcze mi zostały 24 sztuki wczesnych tulipanów i trzydzieści czosnków ostrowskiego. Niestety będziemy na działce chyba dopiero za trzy tygodnie.
Od znajomych przytargaliśmy dwa krzaczory jagody kamczackiej, których pozbywali się z osiedlowego ogródka i eM pół dnia walczył, żeby je posadzić. Na tym miejscu kiedyś rosły rachityczne wisienki. To co kryło się pod ziemią przerosło by niejednego. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia wykopanych korzeni. Nie wiem czy się przyjmą, bo wykopane w piątek, ziemia z korzeni osypała się całkowicie, wsadzone w sobotę. Mieliśmy jeszcze przesadzić nasze borówki amerykańskie, ale już sił nie starczyło. Może się uda za te trzy tygodnie, a jak nie no to dopiero na wiosnę.

U Ciebie to będzie chyba częsty widokZ resztą ja przed domem mam kilka dziadków-dębów i lipy-też spodziewam się inwazji liściowej!A wiatr zawsze wieje tak, że wszystkie liście są u mnie na placu. Cebulki rozłożyłaś na raty, mądrze-ja poszłam za ciosem -ręcami ruszać nie mogę,ale zostało mi jeszcze parę Purple Sensation.
Anda 18:47, 02 paź 2017

Liście lecą z drzew Jesień pełną gębą
A ja tą pannę widzę w morzu niezapominajek przeplatanych paprociami
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Madzenka 07:02, 03 paź 2017

Ja bym jednak wróciła z różami przeplatanych lawenda lub perowskia i Werbena. Rzeźba to dla mnie romantyczne nasadzenia, inaczej tego nie widzę.Biel i niebieski przy rzeżbie.
Aspiryna jest bezobsługowa . Wszystkie mi róże chorują w tym roku, o Munstead Wood lepiej nie pisać, a Aspiryna zdrowa jak sama nazwa wskazuje
Gosiek33 07:47, 03 paź 2017

Zana napisał(a)
Może mi doradzicie co posadzić pod rzeźbą, od kamieni do carex montana jest jakieś 50 cm, niezbyt dużo. Miałam tu dwie róże Munstead Wood, ale posadzone w ubiegłym roku na wiosnę, bez solidnego przygotowania podłoża, nie rosły jak należy, prawie w ogóle w tym roku nie kwitły, na dodatek w lipcu były całkiem łyse i jak wzięłam się za kopanie w tym miejscu (sadziłam wtedy żurawki dookoła) no to je wywaliłam. Teraz trochę żałuję, no ale...

No i nie mam pomysłu co tu posadzić, co pasowałoby do reszty. Miałam koncepcję z różami Pashmina, ale coś mi nie konweniuje ten pomysł z żurawkami. Mam też do podzielenia tawułkę kwitnącą na różowo, no ale też mi coś ta idea nie leży. Może podsuniecie mi jakiś pomysł.

Te dwa liliowce (w tym jeden taki "porzucony") będą do przeniesienia, tak więc się nimi nie sugerujemy.

I w szerszym ujęciu

to podsunę pomysł na żurawki ale citronelle albo inne żółte, dobrze rosną w cieniu i rozjaśniłyby ten fragment, tych ciemnych nie widać. Na dodatek od maja do mrozów będą żółte plamy w tym miejscu
Gardenarium 08:32, 03 paź 2017

Ja bym usunęła te kamienie. Nie pasują do tej rzeźby, ciężkie to miejsce jest. Rzeźba powinna unosić się w lekkich, zwiewnych trawkach - mgiełce, poświacie.

Cień, więc turzyce, ale cieniutkie.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies