Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Testowe dodawanie zdjęć 19:25, 17 kwi 2017

Do góry
Kliknij na miniaturkę zdjęcia po jego wgraniu i ukazaniu się z prawej strony.
Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych 2017 19:41, 15 kwi 2017

Do góry
Danusi jej Rodzinie, całej ekipie Gardenarium oraz braci Ogrodowiskowej ożywczego wytchnienia od codziennej bieganiny, dobroci i wyrozumiałości od i dla Bliźnich, wiosennej nadziei i optymizmu. Życzę Świąt pełnych ciepła i miłości Bliskich. Radosnego ALLELUJA!
Głębokość sadzenia drzew, rozstawa, odległości, sadzenie drzew 18:33, 15 kwi 2017

Do góry
edittttt napisał(a)
Witam
Mam wrażenie, że popełniłem błąd przy sadzeniu tui Atrovirens na żywopłot.
Sadzonki z doniczek - 80 cm.
Zrobiłem tak:
- dołek 10 cm głębszy i o 10 cm szerszy niż bryła korzeniowa
- sadzonki namoczone w wodzie
- dno wysypane torfem Baltica (w paczkach 200 l)
- sadzonka obsypana też tym torfem
- na wierzch ok. 3 cm ziemi z wykopu.

No i właśnie mam wrażenie, że popełniłem błąd podsypując i obsypując sadzonkę "żywym" torfem.
Nie mieszałem go z ziemią z wykopu.

No i pytanie: czy taki sposób wsadzenia jest poprawny? Czy rośliny będą rosły? Czy jednak może odkopać obsypkę i wymieszać z ziemią z wykopu - następnie tą mieszanką obsypać bryłę?

Proszę o podpowiedź praktyków, bo moim zamiarem było stworzyć idealne warunki przyjęcia się i wzrostu, a mogłem zrobić coś odwrotnego, wydając sporo kasy na 4 baloty torfu, gdzie może wystarczyłby jeden?

Źle, torf nie nadaje się do sadzenia. Nie posiada żadnych wartości odżywczych, można go jedynie mieszać z podłożem zasobnym w składniki pokarmowe.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/146-magia-kolorowych-iglakow

Uprawa iglaków - sadzenie

Miejsce do sadzenia powinno być odchwaszczone, zaprawione kompostem, torfem i rozłożonym obornikiem (czyli nie sam torf)o pH lekko kwaśnym z pewnymi wyjątkami. Cis i świerk serbski wymagają gleby odkwaszonej. Iglaków nie sadzimy ciasno, w pobliżu krzewów liściastych, które będą je zacieniały i się na nie kładły. Spowoduje to ogołocenie, zbrązowienie, utratę urody i walorów zdobniczych. Rośliny rosnące w nadmiernej ciasnocie są także bardziej narażone na choroby grzybowe. Po posadzeniu (niezbyt głębokim) roślinę podlewamy i ściółkujemy korą sosnową.

Bawarka 20:50, 14 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też uwielbiam pierdółki.

Zajaczek Cie tu przyniosl Lubie zajace

Danusiu...tesknimy...
Bawarka 08:07, 14 kwi 2017

Do góry
Ja też uwielbiam pierdółki.
Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych 2017 21:30, 13 kwi 2017

Do góry
Wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się Świąt dla całego Gardenarium i wszystkich Ogrodników!
Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych 2017 20:37, 13 kwi 2017

Do góry
Kosiarka 07:00, 13 kwi 2017

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/304-jak-wybrac-kosiarke
Kosiarka 06:58, 13 kwi 2017

Do góry
Ragless napisał(a)
Witam

Początek sezonu, trawa na nowym trawniku zaczyna rosnąć wiec trzeba pomyśleć o kosiarce.
Do tej pory miałem małą powierzchnię działki i używałem kosiarki elektrycznej teraz nowa działka i znacznie większa powierzchnia koszenia to czas na spalinową niestety za bardzo się nie znam.
Działka - nowy trawnik o powierzchni 2400m2, powierzchnia w kształcie prostokąta, teren równy w 85% pusta powierzchnia, jedynie kilka drzew.
Wymagania co do kosiarki:
- Niskie koszty eksploatacji - zużycie paliwa / wydłużone okresy wymiana oleju.
- Napęd na koła
- Duża szerokość koszenia
- Funkcja mulczowania trawy - nie wiem przy jakiej max wysokości trawy daje radę.
- Funkcja czyszczenia wodą po podłączeniu węża ogrodowego.
Choroby klonów, klon - Acer 18:49, 10 kwi 2017

Do góry
DawidZawada napisał(a)
Witam !

Posadziłem w zeszłym roku Klon jesionolistny , ma taki problem jak na foto , myślicie ża można to jakoś zaleczyć ?
Klon jesionolistny 18:46, 10 kwi 2017

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/799-choroby-klonow-acer?page=20
Świerk serbski - Picea omorika 17:48, 06 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ponieważ na wiosnę mogą nie ruszyć, bo skoro donice stoją na wierzchu, to mogą przemarznąć korzenie. Mogły też być przesuszone jesienią i teraz cierpią z powodu suszy fizjologicznej.

Ja bym kupowała o normalnej porze a najlepiej gdy widać, że puszczają młode przyrosty. Co nagle to po diable.

Znów chciałabym skorzystac z Pani wiedzy i zapytac czy świerkom serbskim posadzonym od wschodu zaszkodzic moze cień ambrowca posadzonego od południa? Zauwazyłam, że gdy Pani sadzi duze drzewo to w zasiegu jego "cienia" sadzone sa cieniolubne iglaki,a dopiero potem serby, stąd moje pytanie. Dlatego zastanawiam się czy posadzic świerki od samego rogu działki czy może jednak zostawić miejsce na na przykład aureospicate lub choinę.
Więdnące tuje szmaragdowe 09:52, 29 mar 2017

Do góry
Rasiek napisał(a)
Gardenarium - okazało się, że dociekliwość nie do końca gubi. Uzyskałem wiele istotnych informacji - również od Ciebie. Gdyby nie dociekliwość byłbym wywalił tuje z donicy nie mając pojęcia co robić stałbym nad nimi i patrzył. Teraz wiem o wiele więcej. Bardzo diękuje za wszytskie rady.
Mam ogromną nadzieję, że za kilka dni pokaże tuje w pełnej okazałości.

Cześć - mam podobny problem jak Ty wcześniej. Moje tuje mają korzenie, które oplotły ziemię tak silnie, że można wyjąć całą roślinę z doniczki jak siatkę z zakupami.

Jak udało Ci się go rozwiązać?

Pzdr
CM
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:47, 29 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na tak wielkiej rabacie narobiłaś strasznego chaosu, którego nie sposób ogarnąć dlatego trzeba poprzesuwać. Nie rób tak wielkich rabat bo źle to się projektuje.

2 cis Elegentissima, ekran
3. tuje Danica lub inne zielone kuliste ale nie bukszpan, nie pasuje do wrzosowiska
4. Kolumnowe żółte cisy lub tuja wschodnia Aurea Nana
5. Łuk podwójny z berberysów ładnych
6. Wrozsy o ciemnokarminowych kwiatach lub lepiej wrzośce
7. Wrzosy o różowych kwiatach
8. Wrzosy o ciemnoróżowych kwiatach
9. Andromeda\
10. Wrzosiec 'Golden Starlet
Niebieskie to Andromeda. A koła niebieskie duże to przesunięte brzozy.

A może, Wy drodzy pomożecie. Jak myślicie, czy zamienić żywopłot z cisa na świerki serbskie( ten zielony długi ekran na projekcie ) za żywopłotem jest sad, 3 jodły i sosna. Nie wiem czy brzozy będą lepiej się prezentowały na tle wyższych świerków czy niższego żywopłotu z cisa. No i w jakiej odległości od ekranu przesadzić brzozy. Niżej zdjęcie jak jest w rzeczywistości.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:37, 24 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na tak wielkiej rabacie narobiłaś strasznego chaosu, którego nie sposób ogarnąć dlatego trzeba poprzesuwać. Nie rób tak wielkich rabat bo źle to się projektuje.

2 cis Elegentissima, ekran
3. tuje Danica lub inne zielone kuliste ale nie bukszpan, nie pasuje do wrzosowiska
4. Kolumnowe żółte cisy lub tuja wschodnia Aurea Nana
5. Łuk podwójny z berberysów ładnych
6. Wrozsy o ciemnokarminowych kwiatach lub lepiej wrzośce
7. Wrzosy o różowych kwiatach
8. Wrzosy o ciemnoróżowych kwiatach
9. Andromeda\
10. Wrzosiec 'Golden Starlet
Niebieskie to Andromeda. A koła niebieskie duże to przesunięte brzozy.

Biorę się za przesadzanie. Danusiu jakbyś podpowiedziała czy nie zamienić cisa na świerki serbskie, (ten zielony długi pasek 7 m ). No i jaką odległość zachować między ekranem a brzozami. ??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:06, 22 mar 2017

Do góry
Na razie zamykam swój kramik. Ostatnie zdjęcia - przepraszam, ale usunęłam.
Leczę się.
Żywopłot mieszany 11:24, 22 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podnieść graby i dosypać kompostu. A co potem na wierzch jako ściółkę, wybierz sam co chcesz. I co pasuje do reszty ogrodu. Najlepiej korę.

Masz tutaj wybór co możesz wybrać

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Dziękuję za odpowiedź Pani Danuto.
Nawożenie, zasilanie trawnika 11:10, 22 mar 2017

Do góry

Kamil za wcześnie. Za zimno, korzenie rosną ale zielone - nie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:05, 22 mar 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Zastanawiałam się czy napisać...prosiłaś żeby nie, trudno, najwyżej wywalisz.
Każdy jest tylko człowiekiem i ma wady, każdy. Ideałów nie ma, ludzi pasującym wszystkim bez wyjątku też nie. Ale dla mnie, bez Ciebie Danusiu, nie zdarzyłoby się to, co się zdarzyło w moim życiu, znajomość z tyloma życzliwymi ludźmi w realu i ogród, który dla mnie nigdy nie będzie doskonały, ale pobudza do działania moich sąsiadów, ludzi, którzy do tej pory mieli w ogrodzie tylko trochę porozrzucanych jednorocznych kwiatów, a teraz sadzą hortensje i trawy.
I nie piszę to po to, żeby jakieś lizusostwo uprawiać, sporo osób z forum mnie zna i zawsze wygłaszam ten sam pogląd. Będę Ci zawsze wdzięczna Danusiu, nigdy nie zapominam dobrego.

Nie zaglądam do Ciebie codziennie, ale jak już jestem, to kopara mi opada, zawsze! Niedoścignione piękno, jak dla mnie!

Może zanim wywalisz ten wpis, ktoś, kto niesprawiedliwie ocenia, przeczyta.

Dziękuję. Ale może ona się powinien gdzie indziej znaleźć? Bardzo by mi pomogło.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:57, 22 mar 2017

Do góry
Ona ma rozwichrzone rude włosy Kapelusz na to nie wejdzie, nie jest łysa To widać w realu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies