Danusi jej Rodzinie, całej ekipie Gardenarium oraz braci Ogrodowiskowej ożywczego wytchnienia od codziennej bieganiny, dobroci i wyrozumiałości od i dla Bliźnich, wiosennej nadziei i optymizmu. Życzę Świąt pełnych ciepła i miłości Bliskich. Radosnego ALLELUJA!
Miejsce do sadzenia powinno być odchwaszczone, zaprawione kompostem, torfem i rozłożonym obornikiem (czyli nie sam torf)o pH lekko kwaśnym z pewnymi wyjątkami. Cis i świerk serbski wymagają gleby odkwaszonej. Iglaków nie sadzimy ciasno, w pobliżu krzewów liściastych, które będą je zacieniały i się na nie kładły. Spowoduje to ogołocenie, zbrązowienie, utratę urody i walorów zdobniczych. Rośliny rosnące w nadmiernej ciasnocie są także bardziej narażone na choroby grzybowe. Po posadzeniu (niezbyt głębokim) roślinę podlewamy i ściółkujemy korą sosnową.
Znów chciałabym skorzystac z Pani wiedzy i zapytac czy świerkom serbskim posadzonym od wschodu zaszkodzic moze cień ambrowca posadzonego od południa? Zauwazyłam, że gdy Pani sadzi duze drzewo to w zasiegu jego "cienia" sadzone sa cieniolubne iglaki,a dopiero potem serby, stąd moje pytanie. Dlatego zastanawiam się czy posadzic świerki od samego rogu działki czy może jednak zostawić miejsce na na przykład aureospicate lub choinę.
Cześć - mam podobny problem jak Ty wcześniej. Moje tuje mają korzenie, które oplotły ziemię tak silnie, że można wyjąć całą roślinę z doniczki jak siatkę z zakupami.
A może, Wy drodzy pomożecie. Jak myślicie, czy zamienić żywopłot z cisa na świerki serbskie( ten zielony długi ekran na projekcie ) za żywopłotem jest sad, 3 jodły i sosna. Nie wiem czy brzozy będą lepiej się prezentowały na tle wyższych świerków czy niższego żywopłotu z cisa. No i w jakiej odległości od ekranu przesadzić brzozy. Niżej zdjęcie jak jest w rzeczywistości.
Biorę się za przesadzanie. Danusiu jakbyś podpowiedziała czy nie zamienić cisa na świerki serbskie, (ten zielony długi pasek 7 m ). No i jaką odległość zachować między ekranem a brzozami. ??