Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 20:33, 09 paź 2020

TAR napisał(a)
od lat nie zbieram lisci ani z rabat ani trawnika, chyba lubie ten nieporzadek a za chwile u nas wiatry sie zaczna to z trawnika pozgarnia na rabaty. od wschodu las za plotem i sypia sie igly i szyszki z czego jestem ogromnie zadowolona, nic nie zbieram, niech sie sypia. krzywdy posadzonej tam roslinnosci nie robia a akurat gleba w tamtym miejscu tez nienajlepsza wiec liscie sie przerabiaja, podsypuje tez trawe po koszeniu i na to granulat obornikowy i jeszcze kora. niech sie przerabia wszystko. Hortensje tam rosnace sa najładniejsze w calym ogrodzie.
Wiesz co, ja też lubię liście leżące tam, gdzie upadły Są piękne i naturalne. Też ich nie sprzątam
galgAsia 20:37, 09 paź 2020

Ania111 napisał(a)

Asia ,

Jaki łady , kolorowy dywan
ślicznie
Prawda? Natura najpiękniej maluje Niestety, ostatnio nie widuje się zbyt często takich obrazów, bo ludzie mają fioła na punkcie sprzątania. A jeśli chce się mieć w ogrodzie jeże, jaszczurki, ropuchy - to musi być w nim naturalny nieporządek
galgAsia 20:40, 09 paź 2020

andzia458 napisał(a)
Królestwo astrów u Ciebie. Piękne są.
A liściasty dywanik jakby pozował do zdjęcia.
Aniu, faktycznie nazbierało się ich trochę O tej porze roku dają niesamowite wrażenie kolorystyczne
Teraz czekam jeszcze na chryzantemy Już mają kolorowe pączki, za chwilę zakwitną
galgAsia 20:46, 09 paź 2020

Gosiek33 napisał(a)
Każdy znajdzie sposób na swoje liście

poglądowo wstawiłam u siebie dzisiejsze zdjęcie rabaty świeżo obsypanej igliwiem sosnowym
Widziałam te Twoje igiełki Gosiu Trochę tego masz
A liści coraz więcej, coraz bardziej kolorowe. Kocham jesień
Helen 20:48, 09 paź 2020

galgAsia napisał(a)
Aniu, faktycznie nazbierało się ich trochę O tej porze roku dają niesamowite wrażenie kolorystyczne
Teraz czekam jeszcze na chryzantemy Już mają kolorowe pączki, za chwilę zakwitną

Asia, a chryzantemki masz w gruncie czy tylko w donicach?
galgAsia 20:53, 09 paź 2020

ewsyg napisał(a)
Asiu, jestem zaskoczona, że w takim krótkim czasie uzyskałaś taki ładny busz.
Ha, witaj w klubie Mnie to też trochę dziwi , ale bardziej jednak cieszy Choć jeszcze dużo do zrobienia, to osiągnęłam ten etap, kiedy patrzenie na ogród sprawia mi autentyczną przyjemność . I nawet jestem troszkę dumna z siebie, że tak przerobiłam ten kawałek ugoru
galgAsia 20:57, 09 paź 2020

Helen napisał(a)
Asia, napisz jak będziesz próbowała przezimować szałwie niezimujące, w sensie jak zrobić sadzonki? Nie jestem pewna jednej szałwii czy przezimuje i wolałabym ją sobie rozmnożyć.
Odciąć kawałki pędów i wcisnąć do doniczek? Teraz podlewać regularnie a zimą rzadziej?
Można przezimować w nieogrzewanym garażu czy będzie za zimno?
Te szałwie, które mam w donicach, przytnę i ustawię w zacisznym miejscu na tarasie, gdzie mogę kontrolować wilgotność i w razie czego przykryć. A z przyciętych pędów zrobię sadzonki właśnie. I na pewno nie wezmę ich do domu, bo w ub. roku tak właśnie straciłam część sadzonek. Myślę, że garaż będzie ok., tylko musi być jasno. No i w garażu to czasem się zapomina o podlewaniu...
galgAsia 20:59, 09 paź 2020

Katte napisał(a)
Jestem w Raju
Kasia Dzięki Ci
A nasionka dostałaś?
Czytam, że planujesz się zainspirować dziełami mistrza Pieta O. Trzymam kciuki, spore wyzwanie
galgAsia 21:02, 09 paź 2020

Magara napisał(a)
Asia, jak chcesz to paczuszkę zrobię żebyś nie musiała donosić
Dagunia, ja rozumiem, że w ten sposób pozbyłabyś się pewnej ilości liściowych nadmiarów , ale może zrób kilka kopczyków dla jeży?!? Ja tu sobie zorganizuję jakieś liście...
galgAsia 21:10, 09 paź 2020

anabuko1 napisał(a)

Przepiękny kolor marcinkow
O tak, kolory naprawdę śliczne Poluję jeszcze na ciemny fiolet, taki wpadający w granat. Miałam spore nadzieje związane z astrem nowobelgijskim Violetta, ale to jeszcze nie to, za jasny...