Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród bez reguł

andzia458 14:34, 05 paź 2020

Królestwo astrów u Ciebie. Piękne są.
A liściasty dywanik jakby pozował do zdjęcia.
Gosiek33 17:02, 05 paź 2020

Każdy znajdzie sposób na swoje liście

poglądowo wstawiłam u siebie dzisiejsze zdjęcie rabaty świeżo obsypanej igliwiem sosnowym
Mary 19:32, 05 paź 2020

galgAsia napisał(a)
To małe czerwone to chryzantemki. Tradycyjnie zamierzam je przezimować w ogrodzie i jak dadzą radę, to zostaną
A czerwonych astrów to chyba nie ma... tzn. są czerwonoróżowe, ale czerwonobrązowych, takich jak te chryzantemki, to nie widziałam.

No właśnie. Też nigdy nie widziałam czerwonych astrów.
ewsyg 20:24, 05 paź 2020

Asiu, jestem zaskoczona, że w takim krótkim czasie uzyskałaś taki ładny busz.
Helen 21:06, 05 paź 2020

Asia, napisz jak będziesz próbowała przezimować szałwie niezimujące, w sensie jak zrobić sadzonki? Nie jestem pewna jednej szałwii czy przezimuje i wolałabym ją sobie rozmnożyć.
Odciąć kawałki pędów i wcisnąć do doniczek? Teraz podlewać regularnie a zimą rzadziej?
Można przezimować w nieogrzewanym garażu czy będzie za zimno?
Katte 21:09, 05 paź 2020

Jestem w Raju
Magara 22:39, 05 paź 2020

Mary napisał(a)
Magara.
Mam podobnie jak Ty. Na końcu działki tony liści sypią się z 8 wielkich, wielopiennych klonów pospolitych. Zasypują ostatnie kilka metrów grubą warstwą. Teren jest na końcu wzniesiony i niewiele tam roślin. Jak nie zbiórkę liści to część wyląduje na położonym niżej trawniku. Reszta zamieni się w obrzydliwą breję.
Oczywiście ja i tak tego nie sprzątam do czysta jesienią. Zmniejszam tylko ilość.

Mary Zdanie "zmniejszam tylko ilość" jest podsumowaniem problemu

Gosiek33 napisał(a)
Niezłe obsadzenia

Jak duże rabaty masz pod tymi drzewami? Uwierz, odkąd przestałam wygrabiać rabaty zaczyna się tam pulchno robić, nawet pod sosnami gdzie liście są tylko jak je dosypię. Nadmiar igieł zbieram rękami na wiosnę, gdy już rośliny ruszą, bo stanowią znakomitą osłonę przed mrozem i zimnymi wiatrami.

Liście jesienne i trawę z koszenia wrzucam od kilku lat pod krzewy i zrobiło sie tam naprawdę przyjemnie. Ptaki mają gdzie buszować. Tyle, że mówię o dość szerokich rabatach 3-4 metry

Gosiek, wierzę Rabaty w tej części działki to jakieś 20 metrów kw. Ale gdybym nie wygrabiała sukcesywnie tego co spada od września to wiosną bym nie widziała gdzie co rośnie bo widziałabym tylko wielką kupę liści i igieł, z przewagą igieł Tak jak pisałam - zostawiam te ostatnie spady, a i tak jest tego 5-10 cm

galgAsia napisał(a)
Magara, Mary, Gosiek - bardzo miła rozmowa o liściach się wywiązała Jesień jest, liście zaczynają spadać, temat absolutnie na czasie
Ja niestety nie mam takich hurtowych ilości, jak Wy. Raczej sobie donoszę z zewnątrz.

Asia, jak chcesz to paczuszkę zrobię żebyś nie musiała donosić
anabuko1 07:52, 06 paź 2020

galgAsia napisał(a)

Przepiękny kolor marcinkow
antracyt 09:08, 07 paź 2020

Asia nasiona doszły, bardzo dziękuję Przegorzan siać teraz czy na wiosnę?
Gruszka_na_w... 17:58, 07 paź 2020

Mam nadzieję, że rzeczywistość nie skrzeczy nazbyt dotkliwie. Zostawiam ciepłe myśli.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies