Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 20:36, 05 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dobrze mieć ciocię z ogrodniczą pasją.
No zaskoczyła mnie totalnie. Trzeba uważać, co się przy niej mówi , bo mały ogródek może nie pomieścić tych prezentów
Gruszka_na_w... 20:43, 05 mar 2020

Na przylaszczki zawsze się znajdzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 20:43, 05 mar 2020

antracyt napisał(a)
Kolorek widać
Jak się ogrodniczka uprze, to nawet bolące 4 litery nie są przeszkodą
Oj tak, uparciuch jestem straszny . Poza tym, na jutro i sobotę zapowiadają znów deszcze, więc wolałam roślinki zagospodarować A kolorek jest obłędny - jak kawałeczki błękitu nieba A co dopiero, jak będzie kwitnąć taka masa...? No cudo po prostu

Dominika11 napisał(a)
Ale wspaniałe się ogląda takie fotki
Wiosna jest bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania , każdy kolorek wprawia w euforię
Gosiek33 06:46, 06 mar 2020

Przyznaję się bez bicia te modre przylaszczki są najpiękniejsze
galgAsia 08:50, 06 mar 2020

Gosiek33 napisał(a)
Przyznaję się bez bicia te modre przylaszczki są najpiękniejsze
Otóż to, Gosiu, otóż to

Oczami wyobraźni widzę 2-3 większe kępki przylaszczek w towarzystwie kopytnika, ciemierników i paproci, może gdzieś jeszcze zawilce greckie... Rozmarzyłam się … Ale może przyszła wiosna tak właśnie będzie wyglądała
galgAsia 08:59, 06 mar 2020

Raport pogodowy

Zgodnie z prognozami - pada...
temp. powietrza +3 C
ciśnienie atmosfer. 994 hPa

wschód słońca 06:34
zachód słońca 17:48
długość dnia 11:14

14 DDW
eVka 11:50, 06 mar 2020

Asiu, znalazłam w wyszukiwarce O., że masz ten rozdrabniacz. Jak Ci się sprawuje? Daje radę z miskantami, gałązkami dereni, róż? Chyba bedę jednak zmuszona go kupić, bo tak olbrzymia stertę ścinek ogrodowych naprodukowałam, że wygląda to okropnie obok kompostownika.
Będę wdzięczna za opinię.
galgAsia 12:29, 06 mar 2020

effka napisał(a)
Asiu, znalazłam w wyszukiwarce O., że masz ten rozdrabniacz. Jak Ci się sprawuje? Daje radę z miskantami, gałązkami dereni, róż? Chyba bedę jednak zmuszona go kupić, bo tak olbrzymia stertę ścinek ogrodowych naprodukowałam, że wygląda to okropnie obok kompostownika.
Będę wdzięczna za opinię.
Ewcia, na temat rozdrabniania sobie dyskutowałyśmy parę stron wcześniej (od 437 się zaczyna). I zdanie kolegium jest następujące: takie zwykłe rozdrabniarki traw nie ruszą. Musiałaby to być taka z wyższej półki. Albo stara dobra sieczkarnia...

Jeśli chodzi o gałązki, to raczej bez problemów. Zatyka się np. na witkach wierzbowych, bo są za cienkie i zbyt wiotkie. Ale większość gałązek rozdrabnia bez problemu.

Róże? - ja bym ich nie rozdrabniała ani tym bardziej kompostowała. Zbyt duże ryzyko chorób, na które róże są dosyć podatne. Ja swoje wyrzucam na bio lub spalę w palenisku.

Podsumowując: rozdrabniarka zmieli twarde, suche lub podsuszone gałązki. Traw NIE.
eVka 12:47, 06 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Ewcia, na temat rozdrabniania sobie dyskutowałyśmy parę stron wcześniej (od 437 się zaczyna). I zdanie kolegium jest następujące: takie zwykłe rozdrabniarki traw nie ruszą. Musiałaby to być taka z wyższej półki. Albo stara dobra sieczkarnia...

Jeśli chodzi o gałązki, to raczej bez problemów. Zatyka się np. na witkach wierzbowych, bo są za cienkie i zbyt wiotkie. Ale większość gałązek rozdrabnia bez problemu.

Róże? - ja bym ich nie rozdrabniała ani tym bardziej kompostowała. Zbyt duże ryzyko chorób, na które róże są dosyć podatne. Ja swoje wyrzucam na bio lub spalę w palenisku.

Podsumowując: rozdrabniarka zmieli twarde, suche lub podsuszone gałązki. Traw NIE.

Oj, to mnie zmartwiłaś ta oceną rozdrabniarki, ja własnie głównie do miskantów je potrzebuję Czyli zostaje pakowanie do worów i oddanie na odpady zielone.
Dziękuję Ci bardzo bo już prawie kupiłam.
galgAsia 13:04, 06 mar 2020

Ja swoje miskanty po prostu tnę sekatorem i daję na kompost. Podlane gnojóweczką, ładnie się rozłożą... Hania - Gruszka używa ich do ściółkowania truskawek. Szkoda wyrzucić tyle dobra... Można przekopać, żeby rozluźnić zbitą glebę...