Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 16:25, 22 mar 2020

Za oknem piękne słońce i zimny nieprzyjemny wiatr. Nie miałam nastroju na działania ogrodnicze. Usiadłam sobie w kątku zacisznym i się wygrzewałam. Może nawet się troszkę opaliłam...?
Gruszka_na_w... 17:09, 22 mar 2020

Zdjęcia pokaż, to się wypowiemy.
Popiół podsypuję przez całą zimę. Ładnie wsiąka w glebę wraz z opadami deszczu.
Wbrew regule podsypuję nim też hortensje. Pamiętam tylko o tym, żeby wiosną zakwasić glebę.Hortensjom się to podoba.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 17:18, 22 mar 2020

Ja już zbieram hortkom kawkę. Mam ekspres więc fusów dużo produkuję.

A powojnikom dam popiołu, bo obornika dostały jesienią sporo i jeszcze go widzę.
Ja daję koński, więc zawsze ląduje nieco świeższy
Misia 17:28, 22 mar 2020

Hmm to ja już sama nie wiem jak jest z tym popiołem gdzieś czytałam że on szybko się wypłukuje z gleby i np pomidorki do kwitnienia podlewać gnojówką z pokrzywy czyli dostarczać azot a jak zawiążą pierwsze kwiatki to wtedy podlewać gnojówką z żywokostu albo posypywać popiołem bo ma właśnie potas, ale że szybciej nie ma sensu popiołu sypać bo zdąży się wypłukać zanim roślina zacznie z niego korzystać. No i teraz nie wiem czy sypać teraz czy zostawić na później ???
Anda 17:29, 22 mar 2020

Tylko zwróćcie uwagę na to, z czego ten popiół jest, zwłaszcza przy podsypywaniu roślin jadalnych
Z dolomitem należy zachować ostrożność przy glebach o wyższym pH. Najlepiej, jak się zna własną glebę. Wtedy składniki pokarmowe można odpowiednio dopasować Sorki za to wtrącanie się
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Misia 17:55, 22 mar 2020

Anda napisał(a)
Tylko zwróćcie uwagę na to, z czego ten popiół jest, zwłaszcza przy podsypywaniu roślin jadalnych
Z dolomitem należy zachować ostrożność przy glebach o wyższym pH. Najlepiej, jak się zna własną glebę. Wtedy składniki pokarmowe można odpowiednio dopasować Sorki za to wtrącanie się

Bardzo fajnie że się wtrącasz A czy jeśli popiół jest z kominka a tam tylko drewno liściaste palę (buk brzoza), to będzie się nadawał na pomidory??
Anda 18:01, 22 mar 2020

Misia napisał(a)

Bardzo fajnie że się wtrącasz A czy jeśli popiół jest z kominka a tam tylko drewno liściaste palę (buk brzoza), to będzie się nadawał na pomidory??

Oj, nie jestem pewna. Czasem i na forum trafiają się przykre doświadczenia. Dziękuję

Jeśli to „znajome” drzewa to nie ma problemu. Mi tu bardziej chodzi o drewno impregnowane lub niewiadomego pochodzenia, w którym może ukrywać się chemia lub metale ciężkie.
Specjalistką nie jestem. Jeszcze możesz podpytać Hanię
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Misia 18:08, 22 mar 2020

Uff to mogę spać spokojnie drewno było liściaste prosto z lasu od leśniczego
Gruszka_na_w... 18:12, 22 mar 2020

W kominku spalamy tylko buk i grab. Popiołu po trocinach lub drewnie nasączonym chemikaliami w życiu bym nie wykorzystywała w ogrodzie. W ogóle takiego czegoś nie spalamy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Misia 18:25, 22 mar 2020

Ale mówiąc szczerze to myślałam że Ewie chodzi o jakieś konkretne gatunki drzew z których popiołu nie należy stosować, iglastych i zanieczyszczonych nie spalam więc nie brałam w ogóle pod uwagę