Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

tulucy 08:28, 23 mar 2020

u mnie o 6.00 było -4 na domowym, więc na rtęciowym było jak nic -6... full słońce teraz... ale wiatr w powiewach lodowaty
galgAsia 08:47, 23 mar 2020

U mnie już 0C .
Z wywiadu telefonicznego wynika, że tym razem obyło się bez strat ogrodowych.
Jeszcze tylko 3 noce i będzie ciepło
mrokasia 09:03, 23 mar 2020

Ja plułam sobie w brodę, bo zostawiłam ciemierniki na dworze (wkopane tymczasowo) zamiast wstawić je na noc do garażu. Ale widzę, że chyba wstają.
galgAsia 09:09, 23 mar 2020

Kasia, ciemierniki to jednak twarde zawodniki
Parę lat temu kupiłam - właściwie uratowałam od niechybnej śmierci z przesuszenia w markecie - ciemierniki białe. Zreanimowałam je i ustawiłam na balkonie. Po sporym mrozie były całe sztywne, a potem klapły. Już sobie w brodę plułam, kiedy skubane powstały z martwych i sobie dalej rosły .
Być może te orientalne są bardziej wrażliwe, ale i tak bym ich nie przekreślała
galgAsia 11:17, 23 mar 2020

A teraz cukiereczek kolorowy dla poprawienia nastroju

galgAsia 11:18, 23 mar 2020

I jeszcze jeden

Gruszka_na_w... 12:02, 23 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Kocie , jak Hania tak twierdzi, to będzie dobrze... Ma ona oko

Ponieważ się nie znam , to - czyniąc honory gospodyni - się wypowiem : na pewno warto obgolić im nóżki (no bo jak to, dziewczyny nieogolone na wiosnę , kto to widział ) i pewnie przyciąć każdy pęd tak o 1/3? Bo pąki kwiatowe są na krótkopędach - o , jaka ja mądra
Piszą, że pokrój ma luźny, zaokrąglony i regularny - czyli że nie trzeba jej jakoś szczególnie formować?!

Jak widać, znam się jak kura na gwiazdach , więc skorzystam z okazji i też się podszkolę

Lepiej bym tego nie ujęła, tzn. instrukcji cięcia. Te boczne gałązki na samym dole trzeba wyciąć równiutko przy pniu. Chodzi o to, żeby korona zaczynała się na odpowiedniej wysokości.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
deszczowymaj 12:51, 23 mar 2020

galgAsia napisał(a)
A teraz cukiereczek kolorowy dla poprawienia nastroju

O jakie smakowite cukiereczki

żałuję bardzo,że nie mam u siebie ciemierników i innych wczesno-wiosennych ,nie ma co pokazać ciągle tylko Ta pokrzywa

czekam na szafirki i tulipany ,hiacynty jeszcze schowane w listkach
Brunera pomalutku się szykuje ..
TAR 13:08, 23 mar 2020

takie cukiereczki to my tygryski lubimy najbardziej
galgAsia 13:20, 23 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Lepiej bym tego nie ujęła, tzn. instrukcji cięcia. Te boczne gałązki na samym dole trzeba wyciąć równiutko przy pniu. Chodzi o to, żeby korona zaczynała się na odpowiedniej wysokości.
No to mi się trafiło jak ślepej kurze ziarno (żeby już pozostać przy kurnikowych klimatach ) z tym instruktażem. Dziękuję Haniu, za dobre słowo
Siedzisz przy kompie? Jak mrozik, mocno narozrabiał? Oby nie...